Slovenija

Elan pred potopom: Je Slovenija spet evropski poskusni zajček?

Ljubljana, 20. 08. 2014 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija bi lahko bila kriva za dokončni propad Elana. Zahteva namreč vrnitev državne pomoči, to pa bi bilo mogoče le s prodajo družbe – za kar se čas izteka – ali pa njeno likvidacijo. Slovenija je res za "skoraj 20 mesecev" zamudila postavljene roke, a kljub temu je dvomov v odločitev Bruslja kar nekaj.

O zadevi Elan in vračilu nedovoljene državne pomoči, ki jo je dobil slovenski proizvajalec športne opreme, so se danes oglasili tudi v Bruslju, kjer v primeru neuspele privatizacije družbe rešitev za vračilo pomoči vidijo v njeni likvidaciji. Kot pravijo, puščajo vrata odprta, a je izjemnega pomena hitro ukrepanje, saj so vsi razumni roki mimo.

Evropska komisija je na Slovenijo naslovila zahtevo, da v 20 dneh sproži postopke za bankrot Elana, danes poroča časnik Dnevnik.

Časa je bilo dve leti

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Ryan Heath je v Bruslju potrdil, da so slovenskim oblastem poslali pismo o zadevi Elan, in spomnil, da srž problema sega v leto 2012. Evropska komisija je namreč septembra 2012 odločila, da je dokapitalizacija Elana v višini deset milijonov evrov predstavljala nedovoljeno državno pomoč in od Slovenije zahtevala, naj jo izterja. "Ko komisija sprejme takšno odločitev, je pomoč ponavadi treba vrniti v štirih mesecih. Občutno smo torej presegli časovni okvir, ki je običajno razumen v takšnih primerih," je dejal Heath.

Slovenske oblasti so Bruselj obvestile, da Elan zaradi zahtevnih finančnih razmer načeloma ne bi mogel vrniti pomoči, a komisija  poudarja, da dejstvo, da je prejemnik pomoči plačilno nesposoben ali da je v postopku stečaja, ne vpliva na njegovo obveznost vrnitve pomoči.

Čakali na prodajo Elana

Slovenske oblasti so menile, da bi prodaja Elana, ki je na seznamu 15 podjetij za privatizacijo, družbi omogočila vračilo pomoči. Komisija je to vzela na znanje in Sloveniji pogojno odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano.

Peter Prevc na "elankah". Smučarskih skokov brez slovenskih smuči si nekoč ni bilo mogoče predstavljati, zdaj pa kaže, da se obeta begunjskemu podjetju skorajšnji konec.
Peter Prevc na "elankah". Smučarskih skokov brez slovenskih smuči si nekoč ni bilo mogoče predstavljati, zdaj pa kaže, da se obeta begunjskemu podjetju skorajšnji konec. FOTO: Damjan Žibert
Evropska komisija je septembra 2012 odločila, da je šlo pri 10 milijonih evrov državne pomoči Elanu za nedovoljeno pomoč. Država bi morala sredstva izterjati v štirih mesecih, vendar Elan sredstev preprosto nima. Potrebna sredstva naj bi družba dobila z vstopom novega zasebnega vlagatelja, s čimer so se v komisiji očitno strinjali in niso pritiskali, sedanjo odločitev pa je po navedbah časnika najverjetneje sprožil zastoj v privatizaciji.

Ob tem je zahtevala, naj prodajni postopek ne vključuje nove državne pomoči, naj se zaključi v razumnem času in naj zagotovi učinkovito poplačilo nedovoljene državne pomoči. Če privatizacija ni uspešna, bi morali plačilno nesposobno podjetje, ki mora vrniti nedovoljeno državno pomoč, likvidirati, vračilo pomoči pa zagotoviti v okviru likvidacijskega postopka, so pojasnili v Bruslju.

Ker do privatizacije Elana (še) ni prišlo, je komisija ukrepala. "Slovenskim oblastem smo sporočili, da mora priti do privatizacije in posledično vračila pomoči. V skladu z zakonodajo EU je običajno, da se v primeru nezmožnosti vračila pomoči prosi za likvidacijo družbe in da se pomoč vrne v okviru tega postopka," je pojasnil Heath. Kot je dejal, so še vedno v pogovorih s slovenskimi oblastmi. "Vrata puščamo odprta, a smo na koncu tega, kar je še razumno časovno obdobje. Zdaj je potrebno ukrepanje, sicer se bomo morali premakniti v fazo likvidacije," je povedal. Glede rokov je dejal le: "Rok je bil pred skoraj 20 meseci. Ni novega roka, ker smo tako in tako zunaj normalnih okvirov. Hitrost je izjemnega pomena," je dejal.

Ljubljana še ugotavlja, kako zahtevo izpolniti

Evropska komisija naj bi Slovenijo o svoji odločitvi seznanila minuli teden, vendar pa v Ljubljani še ni jasno, kako to izpolniti. Do vračila sredstev namreč ni upravičena država, ampak Kapitalska družba (Kad) in Triglav Naložbe.

Na ministrstvu za finance so povedali, da želi komisija "podrobna pojasnila glede preglednosti vodenja prodaje, ki jih bo ministrstvo posredovalo komisiji". Na to temo naj bi v prihodnjih dneh potekalo več sestankov. 

Vprašanje je, kako naj Slovenija sploh izpolni zahtevo komisije. Izterjava sredstev bi Elan potisnila v plačilno nesposobnost in posledično stečaj. Druga možnost bi bila, da bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoje terjatve do Elana v višini 10 milijonov evrov pretvorila v kapital, a bi pri tem lahko spet šlo za nedovoljeno državno pomoč.

V Elanu upajo a čim prejšnjo privatizacijo

Smuči Elan
Smuči Elan FOTO: POP TV
Iz DUTB so sporočili, da si prizadevajo pridobiti uradna pojasnila o zahtevi Bruslja in njenem časovnem okviru. Na podlagi teh se bo po njihovih navedbah že danes sestal kreditni odbor in pregledal vse možnosti.

V Elanu so potrdili, da jih je ministrstvo za finance obvestilo o prejemu zahteve Evropske komisije o izterjavi državne pomoči. Če bodo te odločitve neposredno vplivale na podjetje, bodo v Elanu izkoristili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zaščito interesov družbe, so danes sporočili iz Elana.

Pri tem so opozorili, da so še vedno odprti tudi postopki pritožbe na odločbe Evropske komisije o vračilu domnevno nedovoljene državne pomoči. To sta tako družba kot tudi država vložili na Splošno sodišče EU v Luxembourgu. Spomnili so še, da je komisija Sloveniji lani odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano. "Upamo, da bodo lastniki čim prej sprejeli nadaljnje korake v zvezi s prodajo družbe, s čimer bi tudi razrešili problematiko domnevno nedovoljene pomoči," so še zapisali v podjetju.

Je Slovenija znova evropski poskusni zajček?

Komisija naj bi dvomila, da je Elan sposoben dolgoročno preživeti na trgu. Dnevnik pa opozarja, da odločitev vzbuja občutek, da je Slovenija znova poligon za testiranje strogih ukrepov, ki bi jih Bruselj veliko težje uveljavil v politično močnejših članicah povezave.

Prav tako naj bi odločitev komisije nastala pod lobističnim pritiskom avstrijsko-švicarske družbe Cameva, ki je bilo eden od dveh interesentov v zadnjem poskusu prodaje Elana. Podjetje naj bi imelo ves čas v mislih, da bo do Elana v morebitnem stečajnem postopku do Elana prišlo bistveno ceneje. V vmesnem času je sicer od namere za vstop v Elan odstopilo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakarib
21. 08. 2014 11.28
-2
Ne pozabimo kdaj je bilo danih tistih 10mio - leta 2012 v vladi JJ
wizeman
21. 08. 2014 13.29
+2
Mislim, da to v tem trenutku ni pomembno. Pomembno je, da obdržimo vsaj še kakšnega našega paradnega konja, ki še kaj pomeni v svetu....
Netajkun
21. 08. 2014 15.21
+1
Če podjetje dobi državno pomoč ( kredit ) ni nič narobe . Do problema pride , ko se le ta ne vrne ( davkoplačevalski denar v zasebno podjetje ? , imajo še kako prav - potrebno je vrniti . ELAN naš paradni konj ? ? , saj ustvarja samo zgubo , komur veliko pomeni - naj pomaga s svojim denarjem . Če ne gre , pač ne gre . Bomo že preboleli , kdorkoli ga bo kupil , blagovna znamka bo živela naprej .
PredsednikPepe
21. 08. 2014 11.22
+1
Sramota za Slovenijo. Najprej dve leti mečkanja, nato pa znana brezhrbteničnost.
Lakiluk
21. 08. 2014 11.22
+1
V EU smo zmeraj bolj papeški od Papeža.
resort
21. 08. 2014 10.24
+2
Najprej tovarna sladkorja / saj sladkor škodi zdravju /, potem vse dobre firme tajkunom in na koncu še paradnega konja. Ne glede na napake naših super menažerjev / bolj žerjev kot mena / je to sramota. A smo zato v Evropi ?
Bojan-F
21. 08. 2014 09.17
+2
Poglejmo zadevo iz zornega kota Milić Hribar Samota ...
Bojan-F
21. 08. 2014 09.20
+5
... toliko opevani slovenski manadžerji iz javnega in zasebnega sektorja niso u 20 letih uspeli obdržati svetovno uveljavljene blagovne znamke.
Bojan-F
21. 08. 2014 09.23
+7
Sicer pa okostnjaki iz omare vlade Janša 1 (in Janša 2) še vedno padajo ... v obdobju kreativnega računovodstva plurilaureata g. Bajuk pok. Andreja niso znali formulirati ene povedi na Evropski komisiji všečen način.
sinhron
21. 08. 2014 09.17
+7
Mi smo sami sebi navečji sovražnik in rabelj ! V podjetja kadrujejo samo likvidatorske menagerje , ki v njakrajšem času uničijo podjetje , s tem obogati nekaj ljudi , ki denar pošlje v davčne oaze , delavce pa na cesto ! Elan so že prodali poceni hrvatom in ga nazaj kupili za dosti višjo ceno ( tu so znaki koruptivnosti ) v imenu "nacionalnega interesa" , te pomenke se pri nas zelo izrablja pri vseh prodajah , najhuje je bilo to pri Merkatorju , ampak kdaj , ko ga je Janša že zdavnaj prodal Šrotu pod mizo in ko je zaradi pohlepa pričel ta izčrpavati podjetja in , ko so bila že preveč izčrpana , pa je država posegla vmes in prodajala podjetja v privatni lasti in praktično njih - lopove -reševala !
puspan
21. 08. 2014 09.10
-1
Ja prjatli, socializma je konec, razmisljanje mnogih pa je se vedno; "Bit ce nekako".
vertex
21. 08. 2014 09.47
+3
takoj po koncu socializma je nastopil kradizem, nič ni ostalo, bilo je nekada
wizeman
21. 08. 2014 13.58
+1
Zakaj pa američani nase NASE ne prodajo, ki je tudi vreča brez dna? Aja, oni so v socializmu......
denden
21. 08. 2014 08.18
+7
Briga Evropo za milijone ljudi, ki so v času krize izgubili delo, važno je, da banke poberejo denar.
denden
21. 08. 2014 08.09
+9
Kaj pa naši drago plačano EU poslanci porečejo na to. Kot ponavadi o njih ne duha, ne sluha.
brank1
21. 08. 2014 07.00
+5
Živela Evropa. Živela "samostojna" Slovenija in njeni politiki. Kako je že napisal Ivan Cankar ( Za hlapca ......) verjetno se v grobu obrača.
DivjaBrca
21. 08. 2014 01.44
+10
Samo dobro konkurenco bi radi izbili! Ne vem zakaj se jih sploh posluša?! To bi bil še en močan padec za našo državo. Naj nam pišejo kazni pa globe, če želijo! Mi še vedno lahko oddidemo iz EU. SE JE SPLOH KAJ IZBOLJŠALO?! Od kdaj pa je sploh prepovedano, da država finančno pomaga podjetju? Še to je redek pojav, pa bi ga vrh v EU že iztrebil!
wizeman
21. 08. 2014 14.00
+1
Zakaj pa Merkelca Opla ni poslala cugrund?
DivjaBrca
21. 08. 2014 19.59
VSEZNALECno1
20. 08. 2014 21.35
+4
ma samo mutite.....
Heineken 1A
20. 08. 2014 21.20
+24
EVROPA JE ZAHTEVALA, DA SE JE V SLOVENIJI ZAPRLA TOVARNA SLADKORJA ORMOŽ IN SEDAJ SE NA VELIKO UVAŽA SLADKOR IZ SRBIJE V EVROPO! KO SO SE REŠEVALE BANKE PO VSEJ EVROPSKI UNIJI S DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM JE BILO VSE DOBRO IN NIHČE NI REKEL, DA GRE ZA NEDOVOLJENE POMOČI BANKAM. KO SE PA REŠUJE ELAN, PA JE TAKOJ NEUPRAVIČENA POMOČ DRŽAVE! ????? DVOJNA MERILA EU!!!!!?
Netajkun
20. 08. 2014 21.29
+11
Podjetje ELAN d.o.o. je v zasebnem lastništvu ( z znanimi lastniki ) . Zakaj naj bi sploh dobival državne pomoči ? in davkoplačevalski denar .
MeaParvitas
20. 08. 2014 21.39
+11
2da, pri tovarni sladkorja je bila stvar nekoliko drugačna. Njeni večinski lastniki, to je kmetje, so jo najprej prodali nizozemskemu lastniku...ta pa je izkoristil priložnost in jo za prejetete denarce iz Bruslja zaprl, za to dobro pokasiral, hkrati pa še vso strojno opremo prodal, se mi zdi da Kitajcem..dvojni profit.
Samo.Jst
21. 08. 2014 07.52
+3
@Netajkun: kolikšen pa je državni delež v ABANKI?? 250mio pod oznako zaupno... Bruselj pa je brez problemov potrdil. Sedaj pa ni 10mio za podjetje s potencialom... Razloži mi/nam veleum!
Startracker
20. 08. 2014 21.15
+3
Spet slovensko jokanje kako nas cel svet želi na kolenih 1. Močno smo se zaj... s pravili, za katere smo se sami zavezali, da jih bomo upoštevali (modus operandi slehernega Slovenca). 2. Po izjavah v medijih sem slišal izjave, da ELAN ne more preživeti na trgu. Torej zagovorniki, denar na kup, pa v akcijo (sej pravite, da so uspešni, potem se vam bo 10x povrnilo). Upam, da boste takole veselo kritizirali EU in njene institucije tudi takrat, ko bo delila denar za razne projekte. V preteklosti smo veselo pobrali vse, kar so ponujali, "tud če smo se mal zlagal".
JosipBrozDrugi
21. 08. 2014 05.49
+3
nismo vsega pobrali, ker imamo nesposobno administracijo.
wizeman
21. 08. 2014 14.04
+0
Verjemi, da je mnogim svetovnim proizvajalcem smuči veliko do tega, da se elan razformira - njegovi razvojniki pa polovijo. Elan je že več kot 50 let vodilna svetovna smučarska firma. drugi samo kopirajo. Čisto po kitajsko. Zakaj pa tu Evropa ne ukrepa?
maske-so-padle
20. 08. 2014 20.59
+5
Pa kdo je ta ryan heath da bo nam firme zapiral. Stotine bank je prejelo pomoč. Cela Grčija je prejemala pomoč. Zapirale so se tovarne sladkorja,zapirajo se ladjedelnice, prodajajo se ribiške ladje zaradi nekih EU jajc. Sedaj bo pa spornih piškavih 10 mil., ki smo jih mimogrede še sami plačali . Bolš da se Rusiji priklopimo. Vsaj veš kaj te čaka. Pa še zeblo nas ne bo.
krnekdoo
20. 08. 2014 21.03
-2
In kam bo pol Elan prodajal, ko bo EU trg težje dostopen?
maske-so-padle
20. 08. 2014 21.11
+6
Aha, zato moramo torej zapreti tovarno, ker v bistvu nismo v klubu enakopravnih, ampak v sužnjelastniškem. Trg pa ne bo nič težje dostopen, verjemi.
Startracker
20. 08. 2014 21.20
+4
Za TS Ormož smo dobili kar nekaj denarja, da smo jo zaprli, pa so ga "naši" popapcal, namesto, da bi ga vložili v neko drugo dejavnost.
MeaParvitas
20. 08. 2014 21.33
+4
Startracker, denar od prodaje tovarne so večinoma dobili kmetje, ki so bili njeni večinski lastniki....zdaj se pa sprenevedajo, da o tem ne vedo nič...denar so najbrž vložili v tretji ali pa četrti traktor na kmetiji.
Netajkun
20. 08. 2014 21.38
Mea Parvitas , to pa ne drži . Večino denarja so dobili tuji lastniki . . . kmetje ( kmetije ) samo kakšnih 10 % od 36 mio € . Lahko so pa dobivali še kakšne odškodnine v naslednjih letih , tega nisem preveril
MeaParvitas
20. 08. 2014 21.42
+3
Netajkun, kmetje so nizozemskemu lastniku najprej prodali svoje deleže, ta pa se je znašel in napravil kot sem napisal zgoraj. Prvotni lastniki tovarne so bili kmetje, pa so z njo delali kot svinja z mehom..
Startracker
20. 08. 2014 23.39
+1
Denarja je bilo okoli 38 mio, okoli 4 mio so dobili kmetje za prestrukturiranje, ostalo niz. lastnik ... , ampak point je, da se takrat nihce od vpletenih ni prevec pritozeval, niti predtem ni nihce silil kmete, da zadevo prodajo nizozemcu, danes pa vsi tulijo kako izkoriscevalska je ta EU. Da ne omenjamo subvencij v fazi pridruzevanja. Ampak denar je denar. Res pa je zadeva dokaj prikladna za sirjenje negativizma do EU.
Kosmatinc
20. 08. 2014 20.55
+3
Zakaj Korošca ne vprašajo kako so zamočili s prodajo,da jim neki prevarnat pobral dokumentacijo,in s tem je padla prodaja v vodo?? Tega prevaranta pa lahko vsak na Googlu najde,mislim da je vse zrežirano in v ozadju so znai kupci
maske-so-padle
20. 08. 2014 20.50
+4
EU slovenskih firm grob
zek
20. 08. 2014 20.41
+12
Elan ima že leta blokirane račune,več 10 miljonske dolgove,ki so se razgubili v privatnih žepih --- NACJONALNI INTERTES ? -- Ja prijatelji g Milan in njegov forum 21 vam že dolg nabija o nacjonalnem interesu in vi vedno znov nasedate -- Tudi na zadnjih volitvah ste zopet nasedli floskulam o NACJONALNEM INTERESU IN RAZPRODAJI PREMOŽENJA in v parlament ponovno izvolili ljudi,ki že vsaj 20 let v različnih preoblekah nabijajo o veleizdajah in td... --- ZAPOMNITE SE NACJONALNI INTERES IMA LE PEŠČICA TAKO ALI DRUGAČE POVEZANIH LJUDI Z POLITIKO,IN EDINI INTERES TEH LJUDI JE POLNENJE LASTNIH ŽEPOV NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV --- Pa prosim vas NE NASEDAJTE PONOVNO LJUDEM IN MEDIJEM,KI BODO NABIJALI O ZARAOTI EU - Vedeti moramo,da je v zadnjih 15 letih odšlo v elan okoli 100 miljonov eur davkoplačevalskega denarja TOREJ MOJEGA VAŠEGA DENARJA , in Bruslju smo oblubili,da nebomo več ŠENKAVALČI DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA IZBRANCEM V ELANU IN,DA BOMO PO ZADNJI 10 MILJONSKI SANACIJI ELAN PRODALI ---- Elana nismo prodali,in v kolikor hočemo,da Elan obstane mu moramo ponovno iz proračuna nakazati nekaj 10 miljonov eur davkoplačevalskega denarja --- VRAŠAJMO SE RAJE KAM TA DENAR IZPUHTI KOMU GRADIMO HIŠE VILE STEM NAŠIM DENARJEM ? ---- Pravila v EU so jasna DOVOLJENO JE POMAGATI PODJETJU VENDAR PA MORA DRŽAVA TAKOJ PO SANACIJI TUDI PRODATI SVOJ DELEŽ IN DENAR VLOŽEN V TO PODJETJE VRNITI V PRORAČUN ----- Celi evropi je to jasno LE MI V SLOVENIJI SMO OČITNO POL PISMENI OZIROMA SE PO STARI BALKANSKI NAVADI DELAMO POL PISMENE --- Ja z novim mandatarjem Mirotom se pa le v nečem strinjam POČASI BO TREBA RES SPREMENITI NAŠE BALKANSKE VREDNOTE!
Kosmatinc
20. 08. 2014 20.55
+1
Ti vprašaj Rajkota Janšo kje mu denar???
krnekdoo
20. 08. 2014 20.56
-2
askralj
20. 08. 2014 19.40
+3
Kdo je kriv za neodgovorno vodenje podjetja? Le davkoplačevalec nihče drug!
zriki
20. 08. 2014 19.20
+12
vseeno kaj se od l.90 dela v Elanu, se v Begunjah še danes izdelujejo najboljše smuči na svetu, kdor tam ni delal, tega ne ve
Kosmatinc
20. 08. 2014 20.38
-7
Kako lahko to trdiš,poglej svetovni pokal koliko elank na stopničkah NIČ,so zanič pa predrage
zriki
20. 08. 2014 21.35
+4
sv.pokal je pa res merilo ja, potem premalo spremljaš skoke, carving Elan smuči so top, toliko materiala kot ga daje notri Elan v smuči, ne najdeš firme pa če se na glavo postaviš