Slovenija

Fakin: Čakalne vrste so nekaterim v interesu

Ljubljana, 17. 12. 2014 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz javnega zdravstva bo šel v prihodnjem letu denar tudi za skrajšanje čakalnih dob, hkrati pa bodo dodatno financirani tudi posamezni programi bolnišnic. Prihodnje leto bo v zdravstveni blagajni skupno skoraj 2,4 milijarde evrov. Nekaj denarja bodo namenili tudi skrajšanju čakalnih vrst.

Samo Fakin - 5
Samo Fakin - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdila finančni načrt zavoda za prihodnje leto, ki predvideva 63,7 milijona evrov višje odhodke za zdravstvene programe in inovativna zdravila. Po več letih zavod ne predvideva zamika dela decembrskega plačila izvajalcem na leto pozneje.

ZZZS s finančnim načrtom predvideva 2,39 milijarde evrov prihodkov in odhodkov. Tako prihodki kot odhodki bodo za dva odstotka nominalno višji kot v letošnjem letu oz. za 1,4 odstotka višji od ocenjene realizacije za leto 2014.

Delež celotnih prihodkov ZZZS v primerjavi z bruto domačim proizvodom (BDP) v letu 2015 je ocenjen na 6,34 odstotka, to je za 0,02 odstotne točke manj, kot je delež BDP znašal v letošnjem letu.

Več denarja za progame bolnišnic

Na račun predvidenih višjih prihodkov bodo bolnišnice v prihodnjem letu dobile 63,7 milijona dodatnih sredstev za financiranje svojih programov. Med drugim bodo izdelali novo obračunavanje transplantacij srca, širili bodo program možganske kapi, povečali program in spremenili vrednotenje patronažne službe in nege na domu, povečali bodo program za posege na stopalu, povečali bodo sredstva za širjenje presejalnih programov za rak debelega črevesja in danke Svit ter za rak na prsih Dora.

Dodaten program bo zagotovljen za radioterapijo in forenzično psihiatrijo in za referenčne ambulante. Sredstva bodo povečali tudi za zdravljenje bolnikov z okužbo z virusom hiv ter za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja.

Sredstva tudi za skrajšanje čakalnih dob

Po besedah generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina bodo v prihodnjem letu 40 milijonov evrov namenili na skrajševanje čakalnih dob. Problematiko čakalnih dob so danes obravnavali na skupščini pod posebno točko. Čakalne dobe so se po Fakinovih navedbah podaljšale predvsem zaradi staranja prebivalstva in dejstva, da ZZZS ni plačeval preseganja programa.

Samo Fakin
Samo Fakin FOTO: POP TV

V prihodnjem letu bo tako plačeval 10-odstotno preseganje programov na izbranih operacijah, prav tako bodo dodatno financirali izbranih 28 ambulant, vse z namenom skrajševanja čakalnih dob, pravi Fakin. Dodatno bodo financirali 2500 operacij in 100.000 pregledov.

A po njegovih besedah je za krajše čakalne vrste poleg dodatnega denarja mogoče doseči tudi z drugačno organizacijo. Tako predlaga, da bi tudi v času dežurstva zdravniki dodatno pregledovali bolnike, a je ta njegov večkratni predlog naletel na odpor pri zdravnikih. Fakin trdi, da če bi zdravnik v času dežurstva obravnaval nekaj dodatnih bolnikov, ki so sicer uvrščeni na čakalno vrsto, bi se te prepolovile. "A čakalne vrste so nekaterim v interesu. Če jih ne bi bilo, tudi ne bi bilo zasebnih ambulant," je dodal.

Razprava na današnji izredni seji skupščine se je vrtela predvsem okoli finančnega načrta. Predstavnico upokojencev Dunjo Obersnel Kveder žalosti, da se delež denarja, s katerim razpolaga ZZZS, glede na BDP znižuje. Po njenem mnenju je treba spremeniti tudi razmerje med financiranjem primarne in bolnišnične zdravstvene obravnave, sicer bodo stroški za zdravstvo še naprej naraščali. Obregnila pa se je ob varčevanje na področju zdravil, saj da je stanje na meji sprejemljivega.

Martin Toth pa je nezadovoljen s procesom sprejemanja finančnega načrta. Opozoril je, da so bile napovedi, za kaj bodo v prihodnjem letu namenili dodatna sredstva ZZZS, v javnosti še preden je skupščina potrdila finančni načrt. "To ni več zavarovanje in zavod, ki ga določa zakon. To je način, ki vodi h koncu. Prej ali slej bo nekdo ugotovil, da takšnega zavoda sploh več ne potrebujemo," je dodal.

Po potrditvi na skupščini mora sicer k finančnemu načrtu dati soglasje še vlada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
17. 12. 2014 15.22
+4
Kakšna bistroumna ugotovitev. Preblisknilo se je še ta zadnjemu slovencu. Zdaj pa to ve cela slovenija.
xmp125
17. 12. 2014 15.02
+8
Fakin, fakin, ti lepo nategujes zavarovance, ki ti naivno verjamejo. Cakalne dobe nastajajo ravno zato, ker tvoji planirani "programi" pac planirajo manj posegov, kot jih zavarovanci rabijo. In to vsako leto sproti. To, da bi zdravniki med dezurstvom pregledovali bolnike nima nobene zveze s cakalnimi dobami, ker ce bo za ta pregled bolnisnica izstavila ZZZS racun, ga ta ne bo placal, ce bo stevilo pregledov preseglo ZZZSjev "program" (+10%). In bo bolnisnica morala knjiziti zgubo, ki jo bo pokrival spet proracun, ne pa ZZZS. ZZZSju se najbolj splaca, ce decembra zdravniki sedijo in nic ne delajo, ker tako naredijo najmanj stroskov za ZZZS, njihove place pa mora placati bolnisnica.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
17. 12. 2014 14.58
+5
Ti kva pomeni FAKIN?
METKA102
17. 12. 2014 15.27
+1
Imamo kar precej precej čudnih priimkov. Nekateri jih spremenijo.
Borut Novak 1
17. 12. 2014 14.58
+9
Meni je kirurg razlagal, da ko je bil na specializaciji, sta z nekim drugim specializantom na hitrico opravila tri operacije in ju je potem mentor nadrl, da sta s tem razvrednotila medicino. Saj če smo realni, bi lahko, ko prideš k zobozdravniku, ta v veliko primerih porihtal več zob naenkrat takrat. Po drugi strani pa splošnemu zdravniku dajo nekaj minut za pregled in diagnozo, kar je spet absurd. Vse skupaj je slabo organizirano. To vse skupaj je dejansk posledica tako opevanega javnega zdravstva. V privatklinikah se nebi delalo tako. Se tudi ne dela, če ne gre za kake koncesije, kjer se potem spet zlorabljajo luknje v sistemu.
piu
17. 12. 2014 15.02
+10
Če umreš v čakalni vrsti, razbremeniš zdravstvo in zpiz...Organizacija je kar smiselna....
joze drugi
17. 12. 2014 14.51
+0
Drugače pa ljudje pazite nase in kaj jeste pa ne boste potrebovali zdravnika. Poškodbe so izvzete :), veliko bolezni je pa zaradi prehrane. Saj veste, dve tretjini jemo za zdravnika, tretjino pa zase. Pa na to tretjino je treba zelo pazit, da je veliko sadja in surove zelenjave. Mesa, sladkorja in predelane plastične hrane se losite.
METKA102
17. 12. 2014 15.31
+2
Ja saj, meso, sol, sladkor, maščobe, mleko, moka, vse je škodljivo, tudi umazanije je veliko, sadje in zelenjava so rtg obsevani, da ne gnijejo, v zemlji so težke kovine, voda je velikokrat oporečna, v silosih za žito so kemikalije, da ne pride do samovžiga, pesticidi in še in še.... Kaj pa zdaj?
joze drugi
17. 12. 2014 15.41
-1
Ni vse tako kot pišeš, večino hrene dobim pri kmetih na tržnici, skupaj s polnozrnatim kruhom iz bio predelave, ki je cenejši kot vsa krama, ki se prodaja v pekarnah, ki so bile včeraj omenjene. :)
bb5a
17. 12. 2014 14.34
+3
Korupcija, o korupcija...
29350
17. 12. 2014 14.32
+6
g. Fakin izdelajte normative, da bodo zdravniki delali tako kot povsod po svetu. Ne pa, da prihajajo na delo po placo in v veliki vecini vegetirajo, da lahko popoldan delajo v privatnih ordinacija.
Crvena zvezda
17. 12. 2014 14.31
+1
Pravi Fakin....
flum
17. 12. 2014 14.30
+4
ta zavod rabimo že zato, da je nekaj uradnikov zelo dobro plačano !
DonDonDan
17. 12. 2014 14.29
+5
Daljše kot so čakalne vrste, manj se naredi in manjši so stroški zavarovalnice, ki mora to plačevati. Zaradi čakalnih vrst tudi umre več ljudi, predvsem starejših in so posledično tudi manjši stroški s pokojninami. Ni treba biti pameten, da vidiš kdo in na kakšen način ima koristi.
xmp125
17. 12. 2014 15.35
+0
Tako. Sploh ne gre za to, koliko zdravniki lahko naredijo (ce bi slo za to bi ne bilo brezposelnih zdravnikov in medicinskih sester na zavodu, in vse operacijske dvorane po sloveniji bi delale cele noci, vikende in praznike). Problem je v tem, koliko storitev ZZZS "planira" in potem tudi placa bolnisnicam. Itak je skoda, da ne oddajo dvoran recimo ponoci za samoplacniske posege, da bi vsaj bila oprema izkoriscena...
Alex000
17. 12. 2014 14.25
+1
Prejšnji teden sem si zelo verjetno polomila rebra. Mož je vztrajal, da naj grem na urgrnco - Po kaj pa naj grem? Čakala bom nekaj ur (pri infarktu sem čakala 7 ur) torej bi v tem primeru še več ur. V najboljšem primeru bi mi slikali rebra in rekli, da naj počivam. Glede na to, da skrbim za 91. letno taščo (zaradi katere sem se tudi polomila).je komajk kaj pokretnma s hojco, dementna,.... NE MOREM POČIVATI!!!!
nesre?ko
17. 12. 2014 15.25
+1
Zakaj ne napišeš ,da ti je mož polomil rebra in te je bilo sram oditi na slikanje,saj sosedje to vedo povedati.
galiot
17. 12. 2014 14.25
+7
To da so čakalne vrste umetno prirejene vem jaz že dolgo ,kajti s tem primorajo paciente ,da storitev plačajo in so hitro na vrsti.Vsi kateri plačujemo vsa zavarovanja to ne šteje nič ampak hočejo direktna plačila ali pa čakaj lahko tudi več let odvisno za kaj gre.
xmp125
17. 12. 2014 15.37
+2
So umetne, ampak so "narejene" s strani ZZZS. Ki recimo planira, da bo v enem letu 500 primerov neke bolezni, jih je pa v resnici 550. In kaj zdaj? ja 50 jih gre v cakalno vrsto. To, da cakalne vrste niso vedno daljse pa je samo zaradi tega, ker nekateri umrejo, drugi pa obupajo in gredo samoplacnisko. Ampak cakalne vrste dela ZZZS, ne bolnisnice oziroma zdravniki!
Jeanus1
17. 12. 2014 14.20
+3
In kakšen predlog imate g. Fakin, da boste zadeve na področju zdravstva uredili, ali nam boste servirali samo suhoparne statistične podatke?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
17. 12. 2014 13.57
+7
prodam operacijsko posteljo.... made in donji vakuf..... pa servis 24/7/366 dni majke mi....garancija 128 let oz. do bankrota.... najdete me na naslovu Lihtenstanjska 13 JaSamNajbolji Gmbh. predstavnistvo Zemljariceva tud 13.... u Ljubljana... zovi odmah
joze drugi
17. 12. 2014 14.47
+1
me987
17. 12. 2014 13.55
+8
in g. Fakin te, ki jim je to v interesu, vse osebno pozna..
Tetrapan89
17. 12. 2014 13.53
+6
v interesu vsem ki imajo popoldanske privatne ordinacije,
DonMiltonFriedman
17. 12. 2014 13.51
+5
Te fakin cakalne vrste so res nekaterim v interesu.