Slovenija

Fant s popolnim posluhom in kruto usodo

Ljubljana, 07. 05. 2015 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Filip je 17-letnik, ki zna oponašati vse vokale slovenskega okteta. Je fant, ki zna do popolnosti zapeti pesem nazaj. Filip pa je tudi avtist, je slep in ima cerebralno paralizo. Zanj izjemno predano skrbi njegova mama, ki pa jo skrbi, kaj bo z njim po njeni smrti.

Več videovsebin
  • Epilog: 'Kaj bo, ko mene več ne bo?'
    08:52
    Epilog: 'Kaj bo, ko mene več ne bo?'
  • Epilog: 'Gre za grožnjo države'
    10:12
    Epilog: 'Gre za grožnjo države'

Filip je 17-letnik, ki zna oponašati vse vokale slovenskega okteta. Je fant, ki zna do popolnosti zapeti pesem nazaj. Ko smo pesem v montaži prevrteli nazaj, smo ostrmeli: vse tone, vse zvoke je zadel do popolnosti! Filip je avtist, je slep in ima cerebralno paralizo. Zanj izjemno predano skrbi njegova mama, ki pa jo skrbi, kaj bo z njim po njeni smrti. Kdo bo skrbel zanj, da bo lahko funkcioniral tako kot zdaj, kdo mu bo omogočil takšno življenje, kot ga živi zdaj.

"Če bi ga zaprli v zavod, bi najprej nehal jesti, moral bi v bolnišnico,uprl se jim bo, zvezali ga bodo ..." je strah Andrejo Pader, njegovo mamo, ki se je pogovarjala z novinarko Epiloga Majo Roš.

Podobna je zgodba Žive, izjemne punce, šaljivke, športnice, pozitivke. Tudi njena mama se boji, kaj bo z Živo, ko bo ostala sama na svetu. Edino rešitev za njiju starši vidijo v projektu Drugi dom, kjer bi za takšne ljudi, kot sta Živa in Filip, skrbeli primerno usposobljeni ljudje.

Mnogi starši otrok s posebnimi potrebami pravijo, da v naši državi otroci po 26. letu dobesedno izpadejo iz sistema in da se država do njih obnaša naravnost mačehovsko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
23. 11. 2018 09.11
Popolni posluh raje pustimo ob strani. Pa rjovenje tudi...
maksi54
08. 05. 2015 11.15
+8
Strašno žal mi je vseh, ki se spopadajo s takimi težavami. Že tako je življenje včasih precej težko. Ampak od mojega sočutja in kakšnega SMS jim ne bo kaj prida pomagano.Apostol je omenil zavarovalnice, jaz bi dodala ogromne honorarje za razna svetovanja, od njih pa nič koristi.Vsi ti starši bi se morali povezati pa protest kot je bil za velikega vodjo.Mi pa bi jih morali množično podpreti.Potrebna je akcija!
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2015 16.22
-6
Kdo mi bo zagotovil večno življenje?
496344
07. 05. 2015 12.52
+20
Pred nekaj dnevi je bila na Net tv-ju oddaja Moja resnica,kjer je govorila ena mamica fantka s CB..Starsi taksnih otrok smo ze od rojstva naprej izpostavljeni vojni,ki se je sploh ne zavedamo.Bijemo bitko za bitko.Ovire so na vsaki poti,za vsakimi vrati,na vsakem ovinku.Drzava je do nas macehovska,da se lepse izrazim.Na terapije cakamo tudi mesec dni,ceprav bi jo otrok potreboval vsak dan.Nekaj jih placamo sami,za ostale zmanjka.Razumem stisko te mamice in verjamem,da ponoci ne spi mirno.Drzava je na tej crti pogrnala na celi poti.Bi pa pohvalila vse prostovoljce in tiste,ki pomagajo taksnim otrokom in tudi njihovim starsem.Ne samo pohvalila,iz srca jim hvala za vse
Apostol1
07. 05. 2015 12.16
+21
Zavarovalnice imajo milijonske dobičke in glede na to da njihove reklame visijo vsepovsod najemajo razne pogodbene agente ki ti telefonarijo na dom in pridigajo o nekih posebnih ugodnostih itd.V tem primeru pa tudi v primeru hospica bi se lahko odrekle kašnemu milijonu in bi z dobro stvarjo imele še boljšo reklamo.Izpostavil sem zavarovalnice lahko se jim pridruži še kdo drug naprimer kakšen bogataš ki se po domače preserava z denarjem.
Ramzess
07. 05. 2015 11.14
+10
Res je, huda dilema staršev, ki želijo čisto jamstvo, sorodnikov pa ne želijo obremenjevati.