Slovenija

Farmacevtski podjetji zaradi uvedbe terapevtskih skupin zdravil tožita ZZZS

Ljubljana, 11. 01. 2014 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Farmacevtski družbi MSD in Servier Pharma sta na Upravno sodišče v Ljubljani vložili tožbo proti ZZZS zaradi uvedbe dveh novih terapevtskih skupin zdravil. Zahtevali sta, naj se sistem zadrži do izdaje pravnomočne odločbe sodišča, kar pa je sodišče že zavrnilo.

Farmacevtski podjetji MSD in Servier Pharma sta po pisanju časnika Delo sprva ugovarjali pri upravnem odboru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je ugovora kot neutemeljena zavrnil. Po zavrnitvi ugovorov (tudi štirih zdravnikov) pa je predsednica upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm prejela pismo domnevne bolnice proti uvajanju novih dveh terapevtskih skupin zdravil. Ker je bilo pismo sicer podpisano, a poslano z neznanega naslova, na zavodu sumijo – tudi zaradi vsebine – da je bilo odposlano zaradi izvajanja osebnega pritiska na Böhmovo.

Zdravstvo
Zdravstvo FOTO: Thinkstock

ZZZS je sicer po decembrski določitvi najvišjih priznanih vrednosti za novi terapevtski skupini zdravil iz odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji v imenu zgoraj omenjenih tujih proizvajalcev zdravil prejel vsebinsko dokaj podobni tožbi, poslani na upravno sodišče v Ljubljani, piše Delo. Tožeči stranki sta zahtevali, naj se sistem terapevtskih skupin zdravil odloži do izdaje pravnomočne odločbe upravnega sodišča. Tuja proizvajalca zdravil sta se namreč sklicevala, da jima je bila storjena "težko popravljiva škoda" oziroma "težko nadomestljiva škoda". Upravno sodišče je o obeh tožbah sklenilo, da se zahtevi za izdajo začasne odredbe kot neutemeljeni zavrneta.

MSD: ZZZS je kršil izrecno zapisana pravila

Podjetje MSD se je za tožbo odločilo, ker verjamejo, da je ZZZS pri oblikovanju terapevtske skupine za spreminjanje ravni serumskih lipidov in določitvi najvišje priznane vrednosti kršil izrecno zapisana pravila, ki jih je sprejel on sam, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi. S tožbo so zahtevali odpravo po njihovem mnenju nezakonitega in diskriminatornega sklepa ZZZS, pri čemer pa so s predlogom za izdajo začasne odredbe želeli zadržati izvajanje sklepa o najvišji priznani vrednosti zdravila in "s tem preprečiti nastanek težko popravljive škode". Slednjo bo, kot opozarjajo, v primeru odprave sklepa moral v celoti kriti ZZZS, torej tudi del, ki ga sicer krije prostovoljno zdravstveno zavarovanje.

V terapevtsko skupino zdravil za spreminjanje ravni serumskih lipidov (holesterola v krvi) je po navedbah podjetja MSD vključenih več različnih statinov, ki imajo enak mehanizem delovanja, ter zdravilo ezetimib, ki ima povsem drugačen mehanizem zniževanja lipidov. Glede tega pojasnjujejo, da gre za dodatno zdravljenje k statinu, za drug mehanizem delovanja in drug razred po ATC klasifikaciji. To je anatomsko-terapevtsko-kemična klasifikacija zdravil, ki je mednarodni, univerzalni klasifikacijski sistem za zdravila. V MSD so spomnili, da so zdravstveni zavarovalnici že večkrat posredovali tudi številne znanstvene pomisleke glede strokovne vprašljivosti vključitve ezetimiba v skupino statinov.

Po njihovih navedbah države, ki so uvedle sisteme, podobne terapevtskim skupinam (Nemčija, Nizozemska), ezetimiba niso vključile v isto skupino s statini. Zato navajanje, da tak sistem ni nič novega in da so ga uvedle tudi druge evropske države, v MSD označujejo kot zavajanje.

Ob tem pa še pojasnjujejo, da je zdravilo ezetimib, ki je v večini evropskih držav pod patentno zaščito vse do leta 2019, v Sloveniji na voljo po bistveno nižji ceni (strošek mesečne terapije je 23,50 evrov) kot v drugih evropskih državah. Povprečje mesečne terapije v drugih državah je po navedbah MSD 35,77 evra. Kot primer navajajo za 97 odstotkov višjo ceno v Nemčiji, 69 odstotkov v Avstriji in 38 odstotkov na Poljskem. Tako so prepričani, da o preplačevanju zdravila v Sloveniji ne moremo govoriti.

Kot je znano, je ZZZS s ponedeljkom uvedel novi terapevtski skupini zdravil za zniževanje krvnega tlaka in zniževanje holesterola v krvi. Na ta račun naj bi letno v obveznem in prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju privarčevali okoli 19 milijonov evrov. Na četrtkovi novinarski konferenci ZZZS so pojasnili, da proizvajalci zdravil po uvedbi novih terapevtskih skupin zdravil nenehno znižujejo cene zdravil in da se tako zmanjšujejo tudi morebitna doplačila bolnikov za ta zdravila.

Slovenija sicer za farmacevtsko industrijo ne predstavlja velikega trga, pač pa je zanimiva, ker je referenčna država za nekatere vzhodnoevropske države. Nižja cena pri nas tako lahko pomeni znižanje cen v drugih državah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
12. 01. 2014 10.31
+8
Zdravila za znizevanje holestrrola bi morali prepovedati ker povzrocajo strdke v zilah in odlaganje holesterola na stene zil.
Krta?a 21
12. 01. 2014 10.32
+6
Da zdravila proti pritisku unicujejo ledvice in vse ostalo sploh ne bom omenjal.
Martina Piska?
12. 01. 2014 10.31
+0
Napovedi za leto 2014 Noben jasnovidec ne bo napovedal katastrofalnih dogodkov, ki se bodo pripetili v tem letu. Raje imajo leporečje. Je bolje plačano. Itak. O katastrofah ne bodo govorili niti v šolah, teh paradoksnih razsvetljenskih institucijah, pa tudi mediji vam bodo raje ponujali rožice, zabavo in siceršnje lepote sveta, saj morajo skrbeti za svoje lastnike in njihove profite. Živimo … http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1395-napovedi-za-leto-2014
Terezinka
11. 01. 2014 18.59
+6
hecna primerjava za pokazati cene. Naj povedo vse cene, ki so po EU nižje kot pri nas. Že to, da cene niso enake je jasen znak, da odirajo narod po vsem svetu in ne le pri nas. Na nek način nas bi tujci stiskali kako moramo samo šparati in zniževati socialo, po drugi strani pa pričakujejo in celo zahtevajo, da od njih drago kupujemo
Mungos2
11. 01. 2014 18.54
+0
Farmacija je najmočnejsi lobi na svetu, potem cerkev in na tretjem mestu lezbijke in geji !!!
aojz
11. 01. 2014 15.25
+5
Z denarjem je vse možno. Tudi demosntracije organizirat in prevrat.
AmonRaa
11. 01. 2014 14.59
+9
Cimprej legalizirat konopljo!!! CIMPREJ! Drzava odpri oci!!!
velesperun
11. 01. 2014 14.16
+14
Kam smo prišli! Naj znižajo cene teh zdravil barabe
sinhron
11. 01. 2014 14.07
+22
Farmacevtski koruptivni lobi je pričel delovati , takoj , ko so spoznali , da jim ure velikih dobičkov štete !
gizdalinka
11. 01. 2014 14.05
+20
potem so pa ta zddravila edina učinkovita, ker farmacevtska podjetja plačajo velike provizije zdravnikom in drugim v zdravstvu. Ta zdravila so potem dvakrat in trikrat dražja kot bi morala bit, če ne bi bilo korupcije. In potem spet strašijo te uboge bolnike, da nadomestna zdravila pa niso učinkovita in bodo morali pod rušo itd. sRAM NAJ jih bo, sami koruptivneži, nepoštenjaki in vse bi naredili za keš, za paciente pa res tem ni niti malo mar.
Komentiranje.ni.dovoljeno
11. 01. 2014 13.41
+13
IZGNAT iz slovenije in naročat samo še od podjetij v EU ki nimajo s temi kriminalci nobene povezave, naj država v službi ljudi vsem tem pohlepnim zločincem že končno pokaže kdo je šef
fujjjjjj
11. 01. 2014 13.39
+31
moje mnenje:Črtat ti dve firmi iz seznama dobaviteljev,v poduk drugim.
Komentiranje.ni.dovoljeno
11. 01. 2014 13.41
+9
Koffetka
11. 01. 2014 13.39
+9
Če v Sloveniji ne bi blo Krke ( največji gnojni izcedek Farmacije ) bi bila zdravila pol ceneje in original ne Generik. Krkino izživljanje Slovenci drago plačako kot včasih Kragujevaške 101 nke.
Koffetka
11. 01. 2014 13.40
-1
Začelo se je pa z managementom upravami zavarovalnicami pa smo zabredli v rdeči pajdaški kriminal.
fujjjjjj
11. 01. 2014 13.44
+16
krka ni problem v sloveniji ,saj 95% svojih izdelkov izvaža na ruski trg.Problem so sami vodilni v zdravstvu,ki podlegajo lobijem in dovolijo da farmacevtske družbe dobivajo vse več moči.
Terezinka
11. 01. 2014 19.01
+5
Kikiy, kaj predlagaš, da Krko uničimo, da bodo drugi, ki so bolj privat in manj državni in manj naši še bolj izkoriščali in bogateli na naš račun? Kaj ti gre Krka v želodec, ker ni propadla in se prodala? Kaj te spominja na stare čase?
Ustavimo-IPCC
11. 01. 2014 13.33
+10
Farmacevtske gna(i)de poskušajo na vsak način zavlačevati... da le ne bi bilo potrebno znižati cen...... Že tako imajo minimalno 800% provizije in bi jim tudi znižanje na polovico prinašalo ogromne dobičke.... Bo pa počasi zmanjkalo za "provizije" in razne "strokovne ekskurzije" v eksotične kraje... ja... to jih pa "srbi" .......
BMWmunja
11. 01. 2014 13.24
+19
Zdravila, protetika, zobozdravstvo, očalarstvo, diabetična prehrana, slušni aparati itd..., vse to je zaradi poživinjeno lakomnih lobijev v tej branži vsaj 10X predrago, slušni aparati pa 30X. V taki gnojščini pač živimo...
Fer1
11. 01. 2014 13.37
+8
Če komu ni jasno, lahk en preprost primer naredi - se pozanima za kolk denarja zobozdravnik odkupi zobni aparat od zobnega tehnika, kolk ta oseba dejansko zasluži, in za kolk te pol zobozdravnik upali po denarnici. V razmislek - če se slučajno še najde kak lolek, ki je prepričan, da gre pri generalni hipotezi zahodne medicine in farmacije za zdravje ljudi.
gizdalinka
11. 01. 2014 13.14
+15
spet koruptivneži, ta farmacevtska podjetja imajo dvojo ali še višjo ceno, kot za tako zdravilo odšteješ v tujini. Ponavadi tem zdravnikom plačajo veliko provizijo in potem zdravniki predpisujejo to zdravilo kot edino učinkovito. Potem pa trpi zdravstveni sistem, ko je treba plačat 3-kratno ceno za zdravila. SrAm naj bo te farmacevtske firme, seveda imajo velike dobičke in velike plače, saj mora zdravstvo oz. MI, plačevat dvakrat precenjena zdravila.
Fer1
11. 01. 2014 13.10
+15
No tkole, v splošnem rečeno.....če še komu ni jasno, komu (in zakaj) najbolj smrdi legaliziranje ali dekriminalizacija trave v določenih aspektih, si zdej lahk misli svoje.
Darko32
11. 01. 2014 13.10
+14
Tukaj naj javno objavijo cenike po katerih dostavljajo zdravila lekarnam iz teh podjetij. Ko bodo ljudje to videli in bodo lahko primerjali z cenami v drugih državah bomo videli kdo imam prav. Posamezni sodniki pa nimajo pravice odločati v imenu ljudi o usodi naroda. ZATO NAJ PRVO DAJO CENIKE V JAVNO OBJAVO IZ KATERIH BO RAZVIDNO PO KAKŠNI CENI DOSTAVLJAJO ZDRAVILA TA PODJETJA LEKARNAM.
LiiMaa
11. 01. 2014 13.06
+8
Koliko pa recimo stanejo kaksna zdravila izdana na recept zdej po novem? Koliko % je tega doplacila? Kaksen primer? Enostavno hoce nekdo spet nekaj dnarja pobasat in je zakompliciral vse v nejasnosti.
AmonRaa
11. 01. 2014 13.04
+3
Ce pa je kdo ki potrebuje pomoc pri teh dveh izpostavljenih problemih, pa naj se le javi...poznam naravno resitev, tako kot marsikdo od vas pa je neupa sprejet oz dvomi v rezultate!
BubuSit
11. 01. 2014 12.33
+24
Skrajno pokvarjena poteza zavarovalnice kajti verjetno je populacija ljudi z previsokim krvnim tlako in holesterolom največja, poleg tega morajo ti ljudje redno in do konca življenja uživati ta zdravila drugače so v življenski nevarnosti. In če nehajo jemati zdravila ker so za njih predraga, bo zavarovalnica direktno kriva za njihovo smrt. V tem primeru bi svojci morali tožiti zavarovalnico kajti vsi moramo plačevati obvezno in dodatno zdr. zavarovanje. Le čemu potem to služi. Temu, da se preseravajo, vlečejo bajne plače in denar z lopato mečejo stran za razne kretenizme. Ljudje bi morali tu resno ukrepati.
kuhanozelje
11. 01. 2014 14.20
+0