Tujina

Clintonova in Trump se do konca intenzivno borita za glasove

Washington, 07. 11. 2016 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey je sporočil, da v pred kratkim odkriti elektronski pošti Hillary Clinton ni ničesar, kar bi zahtevalo kazensko ovadbo. Donald Trump je ogorčen, oddahnili pa so si finančni trgi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sevnica na svetovnem zemljevidu
    06:24
    Iz SVETA: Sevnica na svetovnem zemljevidu
  • Iz SVETA: Vplivne prve dame, ki navdušujejo
    02:44
    Iz SVETA: Vplivne prve dame, ki navdušujejo
  • Iz 24UR: Volitve bomo spremljali celo noč
    02:17
    Iz 24UR: Volitve bomo spremljali celo noč
  • Iz 24UR: Clintonova ali Trump?
    02:48
    Iz 24UR: Clintonova ali Trump?
Clinton in Trump
Clinton in Trump FOTO: AP

V zadnjem poskusu, da bi pred torkovimi volitvami pridobila volivce, sta danes demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton in republikanec Donald Trump pripravila intenzivno kampanjo. Clintonovi se je v podporo znova pridružil tudi ameriški demokratski predsednik Barack Obama.

V središču današnje kampanje obeh glavnih kandidatov so ključne še neodločene zvezne države. V svojem prvem predvolilnem nastopu na Floridi je Trump danes izrazil prepričanje, da bo zmagal v neodločenih državah, kot tudi v dolgoletnih trdnjavah demokratov, kot sta Michigan in Minnesota.

"Čas je, da zavrnemo medijsko in liberalno elito, zaradi katere je naša država izkrvavela. Končno je napočil čas, da se borimo za Ameriko," je dejal Trump v Sarasoti na Floridi in privržence pozval, naj se udeležijo volitev.

Clintonova je medtem v neobičajno dolgem televizijskem oglasu neposredno nagovorila volivce s pozivom, da je njihova odločitev, kakšno državo želijo.

"Ne glasujeta samo o mojem imenu in imenu mojega nasprotnika," je dejala v dvominutnem volilnem oglasu. "Gre za to, kakšno vrsto države želimo za naše otroke in vnuke - mračno in ločevalno ali upanja polno in vključujočo? Na teh volitvah so na preizkušnji naše temeljne vrednote," je dejala.

"Nocoj vas prosim za vaš glas, jutri pa skupaj ustvarjajmo zgodovino," je še pozvala Clintonova, ki bi v primeru zmage postala prva predsednica ZDA.

Na zborovanju v kraju Ann Arbor v zvezni državi Michigan je ameriški predsednik Obama danes na volivce naslovil enak poziv. "Pozivam vas, da naredite za Hillary tisto, kar ste storili zame! Imate priložnost, da zavrnete grobo, ločevalno, podlo politiko, ki bi nas vrnila nazaj. Priložnost, da izvolite našo prvo predsednico," je dejal Obama, ki se bo skupaj s prvo damo Michelle Obama Clintonovi pridružil na velikem zborovanju v Philadelphii. Tu bo tudi njen soprog Bill Clinton ter rokerja Bruce Springsteen in Jon Bon Jovi.

Tekma med obema glavnima tekmecema se je v zadnjih dneh zaostrila, z rahlo prednostjo pa je favoritka še vedno Clintonova, ki ji je v minulih dneh škodilo odkritje novih elektronskih sporočil z njenega zasebnega strežnika v času, ko je bila zunanja ministrica.

Šef FBI znova vrgel politično bombo

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey pa je dva dni pred splošnimi volitvami v ZDA ponovno vrgel politično bombo glede elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton in sporočil, da v pred kratkim odkriti pošti ni ničesar, kar bi zahtevalo kazensko ovadbo.

Comey je s političnim vrtiljakom glede uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte Clintonove v času, ko je vodila State Department, začel julija, ko je po skoraj letu dni preiskave kongresu in javnosti povedal, da ni nobene osnove za kazensko ovadbo.

Trump in njegovi zdaj zgroženi

Republikanci so bili ogorčeni in so ga na čelu s predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom napadali, Trump pa je okrepil kritike celotnega političnega in volilnega sistema z obtožbo, da je prirejen v korist demokratke.

Demokrati so bili polni hvale na račun Comeyjeve profesionalnosti in zadeva je bila v senci Trumpovih izpadov vse do 28. oktobra, ko je Comey obvestil kongresne voditelje, da so agenti med nepovezano preiskavo odkrili elektronsko pošto, ki bi bila lahko povezana s preiskavo Clintonove.

Demokrati so FBI in direktorja obtožili politizacije, strateg James Carville pa je šel celo tako daleč, da je v domnevno zaroto proti Clintonovi povezal Trumpa, FBI in Rusijo.

Trump in republikanci so začeli hvaliti profesionalnost Comeyja in FBI, prednost Clintonove v anketah pa je začela malce kopneti. Po televizijah niso razpravljali o skoraj ničemer drugem več kot o elektronski pošti na računalniku nekdanjega demokratskega kongresnika iz New Yorka Anthonyja Weinerja, ki ga je FBI preiskoval zaradi opolzkega dopisovanja s 15-letnico.

3. predsedniško soočenje ZDA - 1
3. predsedniško soočenje ZDA - 1 FOTO: AP

Weiner je poročen s tesno sodelavko Clintonove Humo Abedin, ki je svojo elektronsko pošto z računa Yahoo včasih preverjala tudi na moževem računalniku. Trump je zatrdil, da gre za večji škandal od Watergata, ki je odnesel predsednika Richarda Nixona, zgodba z Weinerjem in najstnico in Abedinovo pa je bila preveč "seksi", da bi obstajalo še kaj drugega, še posebej zato, ker je Trump nenadoma postal discipliniran in je le udrihal čez Clintonovo, druge ženske in eksplozivne izjave pa pustil pri miru.

Šale se pišejo same

Več tisoč Afro- in Latinoameričanov je že oddalo svoj glas na predčasnih volitvah za predsednika ZDA v Floridi. Gre za številke, ki so nekajkrat večje kot na zadnjih volitvah leta 2012, kar bi lahko predstavljalo velike težave za republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Predvideva se, da bodo Latinoameričani množično volili Clintonovo. Trump je namreč oster borec proti priseljevanju in napoveduje zaostritev imigracijskih pravil in postavitev zidu na meji z Mehiko. Večkrat je bil tudi žaljiv do Mehičanov, ki jih je označil celo za posiljevalce.

Zgodba je postala že tako absurdna, da si je komična oddaja "Saturday Night Live" (SNL) v soboto pošteno privoščila predsedniška kandidata. Igralca, ki sta uprizorila Clintonovo in Trumpa, sta imela "intervju za CNN", med katerim se "Trump" po francosko poljublja z "agentom FBI", "Vladimirjem Putinom" in "belim rasistom", "Clintonova pa od voditeljice zaman zahteva, da govorijo o tem, ne pa le o njeni elektronski pošti.

SNL je bila s tem skečem na isti valovni dolžini z analitiki, strokovnjaki, dejstvi in demokrati, ne pa tudi z večino Američanov, ki menijo, da je Clintonovo res nekaj pletla s to svojo elektronsko pošto in da so mediji preveč kritični do Trumpa in premalo do Clintonove.

Comeyjevo nedeljsko sporočilo zato ne bo spreminjalo mnenj. Okrog 41 milijonov volivcev je do nedelje že predčasno oddalo svoj glas, kar pomeni četrtina vseh pričakovanih udeležencev torkovih volitev. Neopredeljenih volivcev skorajda več ni.

Plošča se je obrnila

Direktor FBI je v nedeljo v bistvu sporočil kongresnim voditeljem, naj kar pozabijo na to kar je rekel 28. oktobra. "Pregledali smo vsa elektronska sporočila z računalnika in na osnovi pregleda nismo spremenili sklepov glede Clintonove, ki smo jih podali julija. Zelo sem hvaležen profesionalcem pri FBI za izjemno veliko kakovostnega dela v zelo kratkem času," je sporočil Comey.

Demokrati so se odzvali z olajšanjem, čeprav sedaj ne hitijo s hvalospevi na račun Comeyja in FBI. Direktorica komunikacij pri Clintonovi Jennifer Palmieri je sporočila, da so veseli, da je zadeva zaključena.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Šefica Trumpove kampanje Kellyanne Conway je najprej napadla demokrate, da spet spreminjajo stališče o Comeyju, nato pa ga je spremenila še sama, ko je za MSNBC povedala, da je direktor slabo vodil preiskavo že od samega začetka.

Trumpov podpredsedniški kandidat Mike Pence je v Severni Karolini dejal, da ni zadovoljen s sklepom FBI, da ne bo kazenske ovadbe, in ponovil, da je malomarno ravnanje z zaupnimi informacijami zločin.

Trumpov podpornik Newt Gingrich je menil, da je bil Comey pod velikim političnim pritiskom, da se na tak način vda in naznani nekaj, o čemer ne more vedeti ničesar. Gingrich bi lahko to izjavo dobesedno prepisal od kateregakoli demokrata po 28. oktobru.

Trump uvodoma ni omenjal Comeyja, ko je v Michiganu dejal, da bo Clintonova zaradi elektronske pošte obtožena takoj, ko priseže na položaj, zato naj raje volijo zanj. Kasneje je pripomnil, da FBI ni mogel pregledati 650.000 kosov elektronske pošte v tako kratkem času.

"Clintonova je kriva. To ve ona, to ve FBI in to vedo ljudje," je zatrdil Trump, ne glede na Comeyjevo sporočilo in dodal, da je sedaj na Američanih, da dostavijo pravico v volilnih skrinjicah 8. novembra.

Po Comeyjevem sporočilu pa so si kot kaže zelo oddahnili finančni trgi. Borzni indeksi so zaradi njega od 28. oktobra naprej padali, glede na terminske pogodbe za nakup vrednostnih papirjev z indeksa Dow Jones v nedeljo zvečer pa je ta indeks pred današnjim začetkom trgovanja poskočil za 200 točk. Dejanska rast tega in drugih indeksov bo danes po mnenju analitikov bistvena.

Amerika odloča
Amerika odloča FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
07. 11. 2016 21.26
-6
Zadnji podatki ankete, 9 minut nazaj, kažejo da ima Clintonova 68.5%, Trump pa 31.5% možnosti za uspeh......(vir: FiveThirtyEight 2016 Election Forecast)....Samo ne mi sedaj jokat. itaq nimate "pravo na glasanje" :))
kapljač1
07. 11. 2016 21.29
+7
Uredu, realno razmerje je torej v korist Trumpa. Kaj si želijo je drugo.
AlternativeFacts
07. 11. 2016 21.38
-8
uradno razmerje je tako kot je predstavljeno....Ni vse zarota.....
kapljač1
07. 11. 2016 21.45
+6
No sej če si malo spremljal dogodke volilne kampanje, bi bilo bolje, da bi se potuhnil. Sej bo na koncu zmagovalec zbral še celih 120%
AlternativeFacts
07. 11. 2016 22.07
-7
Jap če bi samo malo spremljal, potem bi imel izdelan pogled kot ga imaš ti.....no ali pa če bi spremljal samo Trumpovo kampanijo in se naredil "čuknjenga"....
kapljač1
07. 11. 2016 22.37
+3
Franci Luzar
07. 11. 2016 21.23
-2
hilari je kotuptna ist kot da je slovenka! Trumpf je pa spet dokazal da je pravi svaba od koder pac izhaja.
RedRocket
07. 11. 2016 20.58
+3
Killary Hlinton
BUONcaffee
07. 11. 2016 20.50
+0
Še en dan in Melanija bo boginja Amerike in Sveta. Dajmo, dajmo!
Franci Luzar
07. 11. 2016 21.21
-4
pozabi prvo ona ni sposobna za kaj takega! drugo pa Ta Svaba nikoli nebo zmagal.
komunjara 1
07. 11. 2016 20.32
+1
Bolj pošteno bi bilo če bi vsaka 4 leta predsedniška kandidata izvedla reprizo obračuna pri OK koralu
kapljač1
07. 11. 2016 22.39
-2
Kaj ti če, Beli se nikol ne bi pojavli. Vse je na slini in na sapi. Pač "Janšev sindrom"
AlternativeFacts
07. 11. 2016 19.27
+4
Hilarious je stanje, ko smrketa namesto ti-dam, začne z trap-trap-tarmp.....
macek_garfield
07. 11. 2016 19.17
-1
itak, da je hba pokleknil, so jim financniki rekli fantje bomo pipico za vase neumnosti zaprli pa se hebite, pa so rekli nic ni narobe ha haha tipicno po gringosovo pa to
macro
07. 11. 2016 19.13
-1
Vilkomen ne velja vec?
Skunk Works
07. 11. 2016 18.50
+4
Malo kontra obrnjena ameriška različica slovenske predvolilne patrije......Zgleda da levičarstvo in feminizem zmaguje po celem svetu, posledice so tudi že tu.....Skandinavske države razpadajo, njihov miren način življenja je preteklost, prav tako v nemčiji, mladi ljudje, ženske niso več svobodne in varne na ulicah, v Parizu je cela štala po ulicah, za tole v ameriki pa že cel svet govori, da bo pripeljalo do enih grdih globalnih stvari.....Tako je to, tako ste se veselili slovenske patrije, sedaj pa se to dogaja celo v ameriki....Prava slika in prilika dogajanja pri nas, ko so izpuhtele milijarde, desetine milijard, preganja se pa branjevke in kostanjepeke..Vsa državna meijska in ostala mašinerija se spravlja samo na edino pravo opozicijo, ko je važna neka cena podrtije v Trenti, mimo tega pa mirno puhtijo milijarde pa nič. Isto kot v Ameriki.. levi feminizem, , feminizacija vedno več družbenih poklicev, novinarstva, šolstva , sodstva, permisivna vzgoja, ki kvari mladino in s tem družbo.. V enem skandinavskem parlamentu ena poslanka doji med govorom, in to naj bi bilo top of the top, ženskam se fajn zdi, da znajo moški previjati in riti brisati dojenčkom, hkrati pa ne znajo več braniti svojih žensk, družbenega izročila in načina življenja..Postali bodo lahko hlapci tuji kulturi, ki jim bo nataknila uzde, ....Stare vrednote propadajo, nadomešča jih nekaj veliko slabšega....Mislim, da se bodo v sloveniji volilci uničenja opozicije veselili bolj malo časa in tudi njihov nasmeh bo vedno bolj grenak....
AlternativeFacts
07. 11. 2016 19.38
+3
( 9. apr. 2013 vir: Wikileaks/Patria: Veleposlanik ZDA 2007 poročal o podkupnini za SDS )....@Samo iz firbca, je to isti Wikileaks, ki se danes izpostavlja kot verodostojni vir okoli Clintonovih mailov?...In še, a so ZDA produkt multikulti, ali so tam vsi Indijanci?
kapljač1
07. 11. 2016 22.44
+4
Kdaj bo poročal o prodaji UDBINIH ubojnih sredstev, že ko je Janša bil minister za obrambo. In je nesramno po toliko letih iskati davno prodano na Balkansko bojišče. In če bi Janša izdajal račune, bi moral plačati t udi davek. Bi več vedeli koliko je zaslužil. Najbolj pa me moti da ni plačal davka na miljardo dobička.
aveeeeeee
07. 11. 2016 18.43
-1
sicer pa trump lih ni nedolzen ce ne placuje davkov ane ??????????
korintos23
07. 11. 2016 18.51
+0
aveeeeeee
07. 11. 2016 18.51
+1
ja sam zkaj pol neki pametuje hillary ??????????
sonofabitch
07. 11. 2016 18.54
+4
He he, verjemi da vsi demokratski senatorji vključno z Hillary poznajo to luknjo v zakonu po kateri se bogati izgobnejo plačevanju davkov pa niso nič spremenili, ker so ti isti bogataši njihovi donatorji.
aveeeeeee
07. 11. 2016 18.58
+1
soncek1098
07. 11. 2016 20.56
+1
Ja, Trump je povsem legalno izkoristil luknjo v zakonu.
kapljač1
07. 11. 2016 18.36
+2
Da bi Trump bil ameriški administraciji res tako nesprejemliv, bi že zdavnaj končal kot brata Kennedy, Luter King, Gandy itd. Vse bolj spominja in kaža, da bi Trump lahko zmagal, ker si potihoma vsi želijo radikalne spremembe, in kot se je zgodilo z zmago Ronalda ReganA.
kapljač1
07. 11. 2016 18.36
+3
korintos23
07. 11. 2016 18.37
+0
Kdo si želi, volivci? kdo pa njih vpraša!
korintos23
07. 11. 2016 18.38
+0
Zame ni vreden kište pira ker ni davka plačo za 750 milijonov.
kapljač1
07. 11. 2016 18.40
+3
"Administracija"! Ta je tudi ustrelila Kenedija z enim čudežnim metkm, Ki je v telesu povzročil "šest vhodnih in deset izhodnih ran"
kapljač1
07. 11. 2016 18.46
+2
korintos23
07. 11. 2016 18.50
+1
kapljač1
07. 11. 2016 21.32
+1
Ja, in republikanci in demokrati ista žaLost. Poudarek je na Trumpu, ki hoče spremembe in tu se delitev na demokrate in republikance izniči. Vsi smo po kožo krvavi.
ONniON
07. 11. 2016 18.34
+1
sovražim ameriko in ameriško
PIERREBRICE
07. 11. 2016 18.18
+3
V sredo zjutraj, bo pri Donaldu igral ansambel Victory. Prisoten bo tudi ljubljeni vodja. Težko vprašanje: Je Trump zmagal? LOL
s-even
07. 11. 2016 18.12
+4
Mislim, da je gledališka igra proti koncu in vse je nared za "boljši" jutri, v ZDA zagotovo že diši po NWO.
korintos23
07. 11. 2016 17.29
+0
Ko bo trump izgubil lahko vloži interpelacijo? Če ne ve kako to gre naj vpraša eno našo interpelacijsko stranko!
Ajmomali
07. 11. 2016 17.45
+2
korintos23
07. 11. 2016 17.47
+2
SMC Desus, SD in ZL so že premislili in interpilatorju spet eno z interpelirali! Šef ceremonije pride ali je spet bolan?
korintos23
07. 11. 2016 15.33
-1
Kak pa te sedaj kaže toti rdeči knof?
Ajmomali
07. 11. 2016 17.46
+2
korintos23
07. 11. 2016 15.30
+1
In kdo je te od totih dveh nagnjen k nacizmu, Donald ali HIllari?
AlternativeFacts
07. 11. 2016 15.32
+1
Jakec, čeprav tudi Hilda ni daleč od te ideje :))
bertoolin
07. 11. 2016 15.45
+3
Razumnež
07. 11. 2016 14.58
+20
Koliko je plačala, da je to informacijo FBI postregel ravno pred volilnim molkom? Sem 100%, da ni bilo poceni.
korintos23
07. 11. 2016 15.29
+4
Pravijo da so v njo vložili bogatuni slabih 200 milijonov, bo dovolj?
Ajmomali
07. 11. 2016 17.48
+2
Uporabnik113189
07. 11. 2016 14.56
+5
Nikjer pa ne omenjajo da ni ravno lahka naloga postati volivec v ZDA..Obstaja namreč kar nekaj resnih ovir za nezaželjene skupine volivcev. Tako prvi kot drugi pol poskuša zagreniti naivno željo po državljanski dolžnosti tistim ki jim niso po volji.
Nightyfly
07. 11. 2016 14.46
+2
V nekaterih drzavah federacije so ugasnili Twitter ,ker se bojijo cyber napadov ..ob volitvah ...etc . Mene prav zanima zakaj ?
AlternativeFacts
07. 11. 2016 15.07
-1
Zaradi slabih izkušenj iz začetka tega leta, in tu imaš lepo razloženo (A Warning About The Fascist Lion Guard Protecting Donald Trump).... samo ne bit presenečen, ko boš ugotovil kako je vse povezano in zastavljeno.....
Herz
07. 11. 2016 16.39
+5
Kako je folk neumen. Prodajajo jim zgodbe, da je Trump največje zlo tega sveta. Pod krinko strahu pred cyber napadi onemogočajo spletne storitve in neodvisnost razširjanja informacij, neumen folk pa jim še ploska.