Slovenija

Matoz: Ferlinčevi očitki so še en poskus diskreditacije Janše

Ljubljana, 09. 07. 2014 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dokument, ki ga je Janša predstavil pred odhodom v zapor, je kombiniran iz treh drugih dokumentov, je sporočil vrhovni državni tožilec Ferlinc. Tako mu je sporočilo finsko tožilstvo, ki pravi, da tak dokument tudi ni del spisa na Finskem, čeprav je Janša trdil drugače. Matoz je očitke že zavrnil.

Predsednik SDS Janez Janša je nekaj dni pred odhodom na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen v zadevi Patria, predstavil nekatere dokumente. Dejal je, da so ti dokumenti v finskem sodnem spisu v primeru Patria in jih ni moč najti v slovenskem.

Andrej Ferlinc
Andrej Ferlinc FOTO: Miro Majcen

Med drugim je omenil dokument, ki je po njegovih besedah pomembno vplival na oprostilno sodbo na Finskem. Z dokumenta so razvidne natipkane neke številke, zraven pa je med drugim z roko dopisano Reidl, Cekuta, Rudolf Leban pa tudi "SDS in Janza?". Kot pravi Janša, je finska ekspertiza pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie, ampak enemu od kriminalistov.

'Gre za računalniško lepljenko'

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je danes na novinarski konferenci prebral odgovor, ki so jim ga posredovali s finskega tožilstva. Tožilec v finskem primeru Jukka Rappe jim je pojasnil, da tak kombiniran dokument ni bil predstavljen med postopkom in ni vključen v finski spis.

Rappe je tudi pojasnil, da na Finskem niso izdelali nikakršne ekspertize, prav tako niso opravili pregleda rokopisov. Dodal je, da je na začetku sojenja na Finskem dobil netočno informacijo, da rokopis na tem dokumentu, ki so ga sicer našli med hišno preiskavo pri Walterju Wolfu, pripada enemu od finskih preiskovalcev. Kmalu pa je bil obveščen, da je bil rokopis na dokumentu že, ko so dokument našli na Wolfovem domu.

Ferlinc torej meni, da gre pri tem dokumentu o razdelitvi provizij za očitno ponarejeno listino in računalniško lepljenko, ki ni mogla vplivati na kakršno koli odločitev. Pojasnil je, da so v tem kombiniranem dokumentu samo za posrednika Patrie Hansa Wolfganga Riedla navedbe o znesku provizije, za druge pa ne oziroma so izbrisane kratice naslovnikov posameznih plačil, znesek pa je ohranjen samo za Riedla. "Izbrisane oziroma neprikazane so vsote za stranko SDS in Janšo med šestimi in sedmimi milijoni evrov in tudi za druge," je povedal.

"Ni pa tudi resnična trditev, da originalnega in ne iz teh dokumentov ponarejenega dokumenta, ni v slovenskem spisu," je dodal Ferlinc. Janša je ob predstavitvi dokumentov tudi dejal, da je spis na Finskem težji za okrog 7000 listin, Ferlinc pa to označuje za absurd, saj je imel celoten finski spis 7000 listov, kasneje pa je "narasel" na 10.000.

Kot izhaja iz odgovora tožilstva, ki ga je na Twitterju objavil podpredsednik SDS Milan Zver, je tožilstvo zahtevalo, da se iz obravnavane zadeve izločita vrhovni sodnik Marko Šorli in vrhovna sodnica Barbara Zobec.

Za današnji izjavo se je odločil, ker ima kot dolgoletni tožilec z magisterijem znanosti in velikim številom objavljenih znanstvenih člankov ter kot veteran vojne za Slovenijo dovolj pritiskov in insinuacij o politično motiviranih procesih. Hkrati ne more dopustiti, da se zaradi volitev v času njegove odsotnosti prek medijev blati pravosodne organe in nenazadnje njega osebno. Ko je Janša predstavil dokument, je bil sicer v tujini, zato se odziva šele zdaj. Ob tem se Ferlinc sprašuje, ali lahko politika ali kdor koli drug dopušča tako ravnanje za dosego svojih ciljev.

Tožilstvo je sicer glede na novinarsko konferenco Janše pričakovalo, da bodo dokumenti, predstavljeni takrat, del zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Janša. Odgovor nanjo je tožilstvo posredovalo prav danes. O sami vsebini v tej fazi brez očitka, da bi lahko šlo za pritisk na sodišče, ni mogoče govoriti, "čeprav so prek javnosti že bili izvršeni pritiski o rešitvi v nasprotju z interesi tožilstva kot stranke v postopku," meni tožilec. Razkril je le, da je tožilstvo nasprotovalo "črkobralski metodi" in se zavzelo za vsebinsko obravnavo zadeve.

Janšev odvetnik Franci Matoz je ob predstavitvi dokumentov pojasnil, da bo z njimi dopolnil zahtevo za varstvo zakonitosti, prejšnji teden pa je razložil, da tega še ni storil, ker dokumente še preučujejo.

Na vprašanje, ali sta Janša in Matoz storila kaznivo dejanje, pa je Ferlinc odgovoril, da ne bi rad špekuliral in da je treba dokument predložiti v postopku, saj doslej še ni bil.

Janez Janša - 9
Janez Janša - 9 FOTO: Damjan Žibert

Matoz: To je še en poskus diskreditacije Janše

Matoz je danes v odzivu spomnil, da so tedaj na novinarski konferenci predstavili več dokumentov, ki so jih pridobili iz finskega spisa. Tako so predstavili domnevni razdelilnik in zatrdili, da gre za dokument, ki je bil zasežen na računalniku na Finskem oproščenega zastopnika Patrie za Slovenijo Reija Nittynena.

Seveda gre za dokument, ki je bil brez kakršnih koli pripisov, saj je šlo za natis iz računalniškega programa excel, je ob tem zatrdil. Ročno dopisana imena pa naj bi po grafološki ekspertizi, ki jo je naročila obramba finskih obdolženih, bila dopisana naknadno. Obenem je po njegovem obstojala velika verjetnost, da rokopis pripada enemu od finskih kriminalistov. Kdo je na dokument dopisal imena in "SDS PM JANZA", pa mora pojasniti tožilstvo, saj so z dokumenti razpolagali prav oni, meni Matoz.

Pri tem pa je po njegovem "povsem jasno", da je nastop vrhovnega državnega tožilca povezan z nedeljskimi volitvami in gre še za en poskus dikreditacije Janše. Matoz Ferlinca tudi poziva, naj pojasni, zakaj elektronskega sporočila z dne 19. septembra 2005 tožilstvo ni predložilo v spis. Gre za dopis med direktorjem prodaje v Patrii Tuomasem Korpijem in Niittynenom, v katerem je omenjeno, da Krkovič ni vpleten v ministrstvo za obrambo, ne predstavlja kupca in ni pooblaščen, z direktorjem Rotisa Ivanom Črnkovič pa je v neuradnem prijateljskem odnosu. "Upam, da ne zato, ker bi bil potem še dodatno "neznan" vpliv Antona Krkoviča?" se sprašuje Matoz, ki se mu zdi zelo pomembno, da se osvetli selektivno vlaganje dokazov, kar naj bi po njegovem počelo tožilstvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+2
SDS dokler imate mlinski kamen okoli vrata, Matoza za odvetnika, vam ni pomoči. Alenka bo zmagala saj edina ve kaj dela ,a drugi ne vejo niti kaj govorijo,kaj šele kaj obljubljajo.
johanca123
10. 07. 2014 18.06
-4
Ferlinc se razglaša za heroja osamosvojitvene vojne - v resnici pa je sp.... čez mejo s celo familijo. Nazaj je prišel šele ko ga je šef za ušesa.
ford A
10. 07. 2014 17.58
+9
Franci Matoz mi je všeč, ker vse sodbe vedno izgubi pa mu gre vse eno vedno na smeh !!! Hvala Janša, ker si izbral Francija Matoza !!!
M_teorija
10. 07. 2014 13.30
+10
A bo Zvonko na soočenjih spet protestiral, pa da bo lahko spet konstruktivna razprava!?
Terezinka
10. 07. 2014 13.46
+6
Ne zahteval bo dvojni čas, čas za predsednika v zaporu in njega ker je pač prisiljen biti tam
M_teorija
10. 07. 2014 13.26
+9
Tale dva bi bila dobra za rumeni tisk Pavlihe!?
deathbite
10. 07. 2014 13.35
+4
Paleozoik
10. 07. 2014 13.23
-7
V zaporu, kjer se demonstrira moč totalitarnega parata, dokazuje pravičniška drža in breumno spoštujejo pravila, noče biti nihče zaprt, raje verjemite. Kaj delajo kaj zdaj Ivanovi otroci, Timoshenkova jih je na primer pošiljala po svetu, naj ji pomagajo osvoboditi Ukrajino in mimogrede še rešiti mamo in zapora. Če ji je pomagal kakšen predsednik EU, ne moremo vedeti, vendar bi se Janša, kot nekdanji vladar, moral zavedati, da je zdaj v zaporu, ne glede na dejstva in zato zdaj zanj veljajo drugačna pravila kot za ostale državljane. Šele zdaj se začenjajo pravi sumi, ko je vse kar bo rekel ali storil lahko uporabljeno proti njemu, če se niti v zaporu ne more zadržati, očitno ne razume čemu služijo in za koga obstaja represivi aparat.
vesoljcek!
10. 07. 2014 14.46
+4
V državi ,kjer so razni Černači podpredsedniki stranke bi jaz raje priključil marsovcem ..
Darko32
10. 07. 2014 13.21
-17
Tukaj gre za čisto zavajanje FERLINCA. NAmreč če hočemo biti natančni kot občani in kot recimo neki kupci nepremičnin moramo spoštovati najmanj tri listine, k ivsaka zase ne pomeni nič. TAko recimo moramo pri kupni pogodbi imeti osnovne podatke, nato pa še geodetske podatke in na koncu še morebitne pogodbe ali druge listine, ki bremenijo nekaj. Če pa gledamo bolj po domače pa pogodba, k ot ena listina ne pomeni nič, če nimaš še najmanj še ostalih dveh listin, da lahko pravilno razumeš neko listino. TA izjava mi daje misliti, da res v sodstvu nekateri ne razumejo, da ni vse samo ena listina ampak je potrebno še spremljajočih listin, da je neka zadeva čista in jasna. Izjava, da je dokument leplen iz večih listin skupaj pa postavlja vprašanje o veordostojnosti takšne osebe. ZAto pa se ne čudim, če je pravna država šla po zlu, ko so si po domače razlagali listine.
deathbite
10. 07. 2014 13.25
+17
...se pravi, da zlepiš npr. kupoprodajno pogodbo za nakup barake v vrednosti cca 800€ in pogodbo npr. matozove vile (cca 7 mio€) in si, z ustreznim sestavljanjem, postal lastnik matozove vile! ¨Da bodo tri, pa dodaš še pogodbo za nakup stare katre. Tako nekako je to!
terorist52
10. 07. 2014 13.25
+13
Malinha
10. 07. 2014 13.38
+7
Na sličen način limanja dokumentov raste vrednost neke pleše. Od zunaj je to pleša kot pleša, znotraj pa ima večkratno vrednost, seveda, na te finte padajo nepoučeni, zaslepljeni, katerih soj čela naravnost hipnotizira. Poleg te vrednosti zaslepljeni prilimajo še dodano vredenost (saj smo menda v kapitalizmu): božjo, voditeljsko, brezmadežno, vse skupaj pokriva karizma, da zaslepljenec spregovoriti besede ne more. Naposled pade pred njim na kolena. To je živa epopeja....
deathbite
10. 07. 2014 13.59
+5
Zemljiško knjižni izpisek je enotna listina. In zanimivo, sodišče jo čuva.
veronqa
10. 07. 2014 13.20
+9
Matoz se igra hudičevega odvetnika
deathbite
10. 07. 2014 13.33
+6
Zato ima ivan ksiht, kot da samega hudiča vidi!?
strel?ek
10. 07. 2014 13.17
+8
kakšne ovčke so v toru sds,Matoz jih pa vodi v prepad in tega ne za znajo,a ne...
M_teorija
10. 07. 2014 13.20
+8
Če je Majer črna luknja laži in prevar so njegovi privrženci že zdavnaj prešli dogodkovni horizont te črne luknje iz katere ni izhoda!?
M_teorija
10. 07. 2014 13.17
+9
A dones jih bo dovolj za držanje za rokce pa petje ringaraja!?
politik70
10. 07. 2014 13.18
+6
Paleozoik
10. 07. 2014 13.17
-5
Kako strokovno in moralno je naše pravosodje, nedvoumno najbolje dokazuje primer democidnega uničenja življenj par deset tisoč nezaželjenih državljanov, za katere zanesljivo vemo, da so bili izbrisanil. Takrat je zapustilo državo tudi vsaj sto tisoč strokovnjakov, profesorjev, zdravnikov, znanstvenikov in vseh ostalih delavcev, vendar se ne prištevajo med izbrisane. Kako je pameten in človeški Slovenski narod, smo se pa lahko tudi prepričali na neustavnem referendumu, ki je sledil in s katerim so zločinci proti človeštvu prikrili sramoto, s tem, da so nečloveško dejanje javnih uslužbencev povezali z voljo ljudstva, ki je bilo prav zaradi našega pravosodja zavedeno in zaslepljeno. Da se narod moti, je v diktaturah popolnoma normalno. Od kod potem danes toliko zlobe in privoščljivosti, ko se pogovarjamo o nedolžnih ljudeh v zaporih, mi tudi ni povsem jasno, kot bi se ves svet vrtel samo okoli Janeza.
Sašo Miljuševi?
10. 07. 2014 13.20
+3
ne samo ta post se vrti okoli jj-ja vsaj pri meni je tako ko ne berem tle ne razmišljam o njemu ... haha nitislučajno...
politik70
10. 07. 2014 13.16
+11
Najmanj 50 zapornikov iz doba je upravo zaprosilo za menjavo lokacije prestajanja kazni. Le zakaj?????
deathbite
10. 07. 2014 13.44
+6
Je ivan dobil enako trenirko in opanke. Pa jim to ne odgovarja.
terorist52
10. 07. 2014 13.16
+13
Samo toti Ferlinc je Matoza povozil do fundamenta.
strel?ek
10. 07. 2014 13.21
+5
matosa,sem vdel v eni gostilni na primorskem ko nasilno obračuna z neko(ženo) gospo,dokaz da je nasilnež,pa še kaj,a ne...
terorist52
10. 07. 2014 13.23
+5
Matoz je obračunal, ded od meter pet? hahahaha
deathbite
10. 07. 2014 13.27
+3
Terezinka
10. 07. 2014 13.53
+1
No ravno vzorec poštenja res ni. Je pa težko obsojati nekoga če nimaš resnih dokazov. Če bi sedaj nekaj kar napisala bi bila enaka SDSovcem.
politik70
10. 07. 2014 13.15
+5
Ampak dejstvo je da Ivanovi v nedogled ne bojo mogli prodajati megle.....Kajti saj poznamo tisto zakaj se Ciganček veseli kadar pada dež..... Ker za dežjem vedno posije sonce. Isto velja za SDS meglo
mali grizli
10. 07. 2014 13.14
+8
še tega treba strpat k janši pa naj tam skupaj čučita
deathbite
10. 07. 2014 13.05
+7
dobci, vas kaj glava boli? Pa čaj peljite prijateljem čuvajem na Dob. Če jih prehlad vrže, bo v nedeljo, slab rezultat.
terorist52
10. 07. 2014 13.14
+9
Lepo po vrsti prosim! Člani SDS so dobili seznam kdaj morajo dežurati na mostu vzdihljajev.
Paleozoik
10. 07. 2014 13.00
-6
Ferlinc je velik strokovnjak, on ima šole, škoda, da zaenkrat to trdi predvsem on sam zase, kar je bolj tak tak, po moje.
Terezinka
10. 07. 2014 13.06
+9
A je zate boij šolan bivši policaj Matoz? A ta je eminenten?
deathbite
10. 07. 2014 13.06
+6
Terezinka
10. 07. 2014 13.12
+5
Šolan za izredne razmere za kar je šolan vsak vojak in obramboslovec bolj tja spada. Zato mu izredne razmere odgovarjajo.
Paleozoik
10. 07. 2014 12.57
+0
Če nas tudi Janša ne bi razdvajal, bi še danes živeli v neki Jugoslaviji, najbrrž pridruženi EU, ker kam bi pa naj šli. Ampak ni bil Jaenz tisti, ki je izdal Zvezo komunistov Jugoslavije, on je izdal našo ljudsko armijo.
Daheec
10. 07. 2014 13.04
+3
A misliš da bi bilo slabše živeti v neki Jugoslavijo kot to, kar smo primorani živeti danes?
Terezinka
10. 07. 2014 13.07
+4
Če bi nas JJ ne razdvajal bi popravljali napake socializma in ravno tako živeli v Sloveniji, ki bi bila dežela na sončni strani Alp in bi se z razvojem bolj bližala Švici kot Balkanu
Terezinka
10. 07. 2014 13.10
+4
V zadnjih letih v Jugi nas ni več razdvajala zgodovina iz obdobja po II. svetovni, tisto je razdvajalo le tisti del Slovencev v tujini. Mi smo živeli eden poleg drugega in eden z drugim. Tako bi bilo tudi v naprej le spravno mašo v Rogu bi sprejeli kot spravo in se zgodovine spiominjali kot spomin in opomin, da se neka taka razdvojenost med narodom nikoli več ne sme zgoditi.
ebiga
10. 07. 2014 12.56
+9
sds očitno ne pozna razlike med predvolilnom golažem in predvolilnim kolažem.................
Paleozoik
10. 07. 2014 12.56
-3
Kar se tiče podpore Ferlincu oziroma državnemu tožilstvu, vemo kako je, dve tretjini jim verjameta, ena tretjina pa ne, zato niakor ne more trditi, da je nek velik strokovnjak in neoporečen.
dostmam1
10. 07. 2014 13.15
+5
Ferlinc je tožilec in ne potrebuje nobene podpore. Njemu je to kar počne dolžnost.