Slovenija
Oglas

Festival prihodnosti premika meje realnosti

Trbovlje, 13. 10. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Festival prihodnosti
Komentarji
0

Nekdaj rudarsko mesto Trbovlje se dviga iz pepela in se Sloveniji ter svetu predstavlja z vizualnim spektaklom svetovnih razsežnosti – mednarodnim festivalom novomedijske kulture SPECULUM ARTIUM 2015.

Vstopite v svet idej, prepleten z znanostjo in umetnostjo, obiščite festival prihodnosti in spoznajte nepredstavljivo.

Poskusite kako je biti v koži nekoga drugega – Machine to be another (BeAnother Lab)
Poskusite kako je biti v koži nekoga drugega – Machine to be another (BeAnother Lab) FOTO: Festival prihodnosti

Delavski dom Trbovlje odpira vrata festivalu prihodnosti, ki korenito premika meje realnosti in vas izziva, da se soočite z združitvijo resničnega in virtualnega sveta.  

Razširite obzorja in se pridružite 7. mednarodnemu festivalu Speculum Artium 2015, ki bo potekal od 15. do 17. oktobra 2015 v prostorih Delavskega doma Trbovlje. Vstop je BREZPLAČEN.

Trbovlje novomedijsko mesto

Festival Speculum Artium predstavlja osrednji dogodek inovativnega programa Trbovlje novomedijsko mesto, ki je plod Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje.  V času svojega delovanja se je uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, katerega namen je na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo širšemu občinstvu. Odmeven dogodek bo popestril tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. 

Vizualni spektakel, vreden vaše pozornosti

Na festivalu se bodo predstavili študentje in priznani novomedijski umetniki z vsega sveta, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških aplikacij pa presegajo meje realnega.

Preverite podrobnosti predstavljenih projektov.

Doživite nepredstavljivo izkušnjo!

Tema letošnjega festivala  je integriteta realnosti, skozi katero se postavlja bistveno vprašanje - kaj je danes sploh še resnično? »Kje je meja med otipljivim, fizičnim na eni strani, ter virtualnim, neotipljivim na drugi? Kateri izmed teh dveh svetov ima večji vpliv na posameznika? Je danes fizično sploh še relevantno? Ali pa smo povsem potopljeni v svet idej, kjer je telo, obogateno s tehnologijo, le še posoda, stroj za izraz našega uma?« se sprašujejo ustvarjalci in vas izzivajo, da se soočite z nepredstavljivim.

Vrnitev v otroštvo s projektom japonskih študentov programa Empowerment Informatics
Vrnitev v otroštvo s projektom japonskih študentov programa Empowerment Informatics FOTO: Festival prihodnosti

Vrnitev v otroštvo

Študentje z doktorskega študija na univerzi v Tsukubi predstavljajo projekt Childhood experience, s katerim obiskovalca vrnejo v otroštvo. Edinstvena izkušnja poteka prek virtualnih vmesnikov, ki omogočajo, da odrasla oseba vidi in tipa svet s perspektive otroka.

Kako je biti v koži nekoga drugega?

Mednarodna skupina Be Another Lab se predstavlja s projektom Machine to be another, skozi katerega obiskovalec izkusi, kako je biti v koži drugega. Gre za interaktivno instalacijo, ki obiskovalcu omogoča, da se vidi v telesu druge osebe in prisluhne njenim mislim.

Demonstracija humanoidnih robotov

Slovenski avtor, prof. mag. Srečo Dragan nas postavlja v skoraj znanstvenofantastično vizijo prihodnosti, v kateri humanoidni roboti demonstrirajo namesto nezadovoljnega in pasivnega delavstva. V umetniškem smislu projekt relavantno odpira sodobno paradigmo življenja in vprašanja na temo zaposlovanja v prihodnosti, robota pa umešča kot protestnika, ki nastopi namesto otopelih delavcev v boju za pravično delo.

Videti tisto, kar je očem skrito

Nemška umetnica Karina Smigla-Bobinski predstavlja projekt Simulacra, ki obiskovalcu ponuja izkušnjo interakcije med magijo in intelektualnim razumevanjem. Interaktivna video instalacija nam prek povečevalnih stekel in svetlobe omogoča, da se zazremo v virtualni prostor in vidimo tisto, kar je očem skrito.

Vpogled v tisto, kar je očem skrito. – Simulacra (Karina Smigla-Bobinski)
Vpogled v tisto, kar je očem skrito. – Simulacra (Karina Smigla-Bobinski) FOTO: Festival prihodnosti

Z Ars Electronice v Trbovlje

Stalnica na festivalu Speculum Artium so predstavitve študentskih del magistrskega programa Interface Culture, pod strokovnim mentorstvom priznane umetnice in profesorice dr. Christe Sommerer iz Linza (Avstrija), ki vsako leto navdušujejo z interaktivnimi instalacijami. Letos se predstavlja César Escudero Andaluz iz Španije s projektom Interfight.

Festival video umetnosti DigitalBigScreen

Avdio-vizualni performans japonskega tandema usaginingen
Avdio-vizualni performans japonskega tandema usaginingen FOTO: Festival prihodnosti

Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Posebnost festivala je v tem, da se video produkcija ustvarjalcev s celega sveta predvaja v kino dvorani, na velikem filmskem platnu. Glavni nosilec letošnjega programa je delo videoumetniškega para Steina in Woodya Vasulka. Posebna gosta festivala sta usaginingen, umetniški tandem z Japonske, ki bosta izvedla spektakularen avdio-vizualni performans z uporabo kibernetskih strojev - inštrumentov, ki na inovativen način osmišljajo pot k sodobni glasbi.

NE ZAMUDITE! Trbovlje, 15. - 17. oktober 2015

www.speculumartium.si

Facebook

Festival prihodnosti – izkusite nepredstavljivo!
Festival prihodnosti – izkusite nepredstavljivo! FOTO: Festival prihodnosti
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni