Slovenija

Fides gre na ustavno sodišče: zahtevajo presojo ustavnosti odloka vlade

Ljubljana, 04. 03. 2024 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na seji glavnega stavkovnega odbora zdravniškega in zobozdravniškega sindikata Fides so sprejeli odločitev, da na ustavno sodišče vložijo zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti Odloka o upravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je konec prejšnjega tedna sprejela Vlada Republike Slovenije. Takšen odlok v sindikatu ocenjujejo kot "nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke, brez zakonske podlage za sprejetje takega odloka". Medtem pa je ministrica za zdravje napovedala, da bosta vladna stran in sindikat Fides na torkovih stavkovnih pogajanjih razpravljala tudi o možnosti mediacije.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Miro Majcen

V sindikatu Fides pričakujejo, da bo Ustavno sodišče, skladno z njihovim predlogom, zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje Odloka o upravljanju zdravniške službe v času stavke. "Še enkrat ponavljamo, da Odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu." 

Glavni stavkovni odbor se je strinjal, da bodo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi navedenega odloka vlade "uporabili vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih". To vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Fides trdi, da je vlada imela dve leti časa za stabilizacijo razmer v javnem zdravstvu. "Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati." Kot poudarjajo, so njihove stavkovne aktivnosti "izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov".

Prevolnik Rupel: Do končne odločitve ustavnega sodišča vladni odlok velja

Služba vlade za zakonodajo je po besedah ministrice Valentine Prevolnik Rupel na seji vlade zagotovila, da obstaja pravna podlaga za sprejetje omenjenega odloka. "Sama ne bi želela, ker niti nisem pravnica, presojati, ali je ta zakonska podlaga prava ali ne. Predlagam, da počakamo na odločitev ustavnega sodišča," je medijem dejala ob robu seje DZ.

Do odločitve ustavnega sodišča pa ministrica smatra, da ima odlok ustrezno pravno podlago. Če zdravniki odloka ne bodo upoštevali, so na voljo določeni instrumenti, kot so inšpekcijski nadzori, je pojasnila, kakšne druge možnosti pa v tem trenutku ne vidi.

Ob tem je spomnila na besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril, da je v pripravi interventni zakon, kjer bodo zapisani enaki ukrepi, kot jih določa vladni odlok. Zakon bi bil po besedah ministrice Prevolnik Rupel lahko sprejet zelo hitro, vlada bi ga lahko obravnavala že na četrtkovi seji.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zdravniška stavka ne bi bila plačana, pa je odgovorila, da misli, da ne, saj da zdravniki "vsaj zaenkrat vseeno izvajajo neko delo". "Tudi če pogledamo glede na realizacijo, kakšna je glede na čakalne vrste oziroma število čakajočih, ni nekega podaljšanja," je poudarila.

Fides stavka že od 15. jaunarja.
Fides stavka že od 15. jaunarja. FOTO: Bobo

Vlada in Fides v mediacijo?

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije ob robu seje DZ napovedala, da bosta vladna stran in sindikat Fides na torkovih stavkovnih pogajanjih razpravljala tudi o možnosti mediacije. Obe strani sta namreč prejšnji teden izrazili pripravljenost za ta korak.

Na ministrstvu po besedah ministrice menijo, da je pomembno, da je mediator predvsem neodvisen, ni pa nujno, da je iz tujine, kot so predlagali v sindikatu Fides. "Veliko boljše se nam zdi, da bi mediacija potekala v slovenskem jeziku in da bi bil to neodvisen mediator iz Slovenije, ki dobro pozna zakonodajo in tukajšnje razmere," je poudarila.

Na vprašanje, ali se bo v torek tudi sama udeležila pogajanj s Fidesom, je odgovorila, da ne. Tako kot doslej bo vlado predstavljala njena pogajalska skupina, je pojasnila. Po njenih zagotovilih si vlada prizadeva narediti vse, da bi se stavka čim prej končala.

Tako ministrica Prevolnik Rupel kot predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh sta možnost mediacije omenila prejšnji teden v pogovoru za Val 202. V Fidesu so v četrtek dodatno omenili možnost vključitve mediatorja, ki bi prihajal iz "države EU". V današnjem sporočilu za javnost pa so zapisali, da se strinjajo, da bi mediator lahko predstavljal eno izmed možnosti za drugačen način pogajanj, za uresničitev podpisanih sporazumov. "A želimo, da je mediator nevtralna oseba, ki spoštuje demokracijo in pravni red." 

Sindikat Fides, ki stavka od 15. januarja, začenja osmi teden stavke. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
06. 03. 2024 14.38
+0
Kdaj se bomo sprijaznili s tem, da so zdravniki, piloti, kapitani bolje plačani od povprečja? Tako je povsod po svetu. Od kje ideja, da je treba zdravnike prizemljiti na slovensko povprečje? V istem času na istem kraju pa nikogar ne motijo plače srednješolsko izobraženih rtv jevcev. Zdravnikom se očita dvoživkarstvo. Sam predsednik vlade to počne brez da bi se kdo spotaknil vanj. V državi vse stoji, povsod narobe, nihče zadovoljen on v miru vodi še svoje podjetje. To nikogar ne moti. Vsi profesorji imajo svoje sp, rtv jevci delajo še preko svojih sp. Vsi imajo višje plače od zdravnikov pa to nikogar ne moti. Kdaj boste ugotovili, da ste nasedli medijskemu linču na zdravnike. Mediji jih načrtno prikazujejo v slabi luči. Objavljajo višino plač načrtno zamolčijo št nadur, dežurstev. Prav te plače primerjajo z drugimi plačami brez nadur. In zavistni posamezniki preberejo znesek na kuverti in navali na zdravništvo. Upam, da bodo zdravniki prevzeli 48 urni delovnik. Čas bo pokazal koliko so naredili v nadurnem delu. Za prav toliko se bodo povečali zaostanki. Ali po kmečko toliko daljši čakalni časi na posege. A smo si tega res želeli? Ta vlada in njeni posamezniki bodo izginili iz scene neopravljene storitve, zaostanki bodo pa ostali. Kdo bo potegnil kratko? Tudi vi, ki danes pljuvate po zdravnikih. Ja tudi vi.
Betuul
04. 03. 2024 19.49
+4
Pravzaprav je Fides ena frontacija; Slov narod hoče Fides z moralnim razkrojem spraviti na kolena! In kar že opazno občutimo slovenci z zdravljenjem in zdravstvom!? To je en tak b moralen prijem nad narodom s strani zdravnikov Fides! Podpira jih ; vemo kdo! Osvajalec sveta
smuuki
06. 03. 2024 14.46
+0
Jaz ga podpiram. Upravičeno z legalnimi, zakonitimi sredstvi se bori za zdravnike. Upravičeno za razliko od drugih. Že leta se zdravnikom nalaga več dela kot ostalim. Kdo jim ima pravico kratit pošteno plačilo? Politika, ki jih je pahnila v ta položaj še najmanj. Prav politika šolstva je kriva za premalo izobraževanj zdravnikov. Omejitev vpisa na medicinsko fakulteto narekuje zgolj politika.
Špinača
04. 03. 2024 19.37
+7
polh, tvoj fides je od danes ukinjen!
smuuki
06. 03. 2024 14.41
+0
Ja pa ja. Kar ena špinača ga bo ukinila ja. Potem se pa zbudiš in te mama pokliče za v šolo.😀😀😀😀
Betuul
04. 03. 2024 19.19
+2
In res se sliši da pa Fides nezadovoljen z dvigom plač nazaj za leto 2020 in tisto povišanje v letu 2024 in to brez poračunov retro!!! • Kje bi pa pol morali👵🏼👨🏻‍🦳upokojenci slo stavkati! Ker jim malverzirajo dvig na tak rakotvoren način že drugo leto!!!Oprostite
zdravilozavse
04. 03. 2024 19.17
-2
A sem prav slišal PV,da je rekel,da so po poplavah obvestili vse sindikate,da se bo plačna reforma zataknila na 1.1.2025 in,da so to vsi sindikati razumeli????Potem se je treba vprašati kdo laže?Sodniki,tožilci,očitno niso razumeli in so dobili tožbo na US.UE tudi niso razumele in se pripravljajo na stavko,zdaj so tukaj še zdravniki.Torej očitno le ni tako kot pravi PV,da so vsi sindikati razumeli in se strinjali.Ko dodaš še neizpolnjevanje podpisanih dogovorov in ustavne odločbe,ti hitro postane jasno,da je vlada in njen kralj nesposobna.Izgovori na poplave pa so smešni,koliko nadomestnih hiš je zgrajeno?0 od 0,samo tonemo iz dneva v dan.
smuuki
06. 03. 2024 14.47
+0
Golob sproti pozabi kdaj se je kje zlagal. Preveč laže, da bi se vsega spomnil
Žabec
04. 03. 2024 19.06
+4
Še Hipokrata bodo dali pred ustavno sodišče, al kaj? So res tako nedotakljivi? V javnih zavodih se štempljajo za delo, za to prejemajo najvišje plače v javni upravi, na delu pa jih ne vidiš, ker z dovoljenjem delajo pri privatnikih, tam pa zaslužijo še za plačo ali dve. Prepovedati jim delo pri privatnikih, pa bodo lepo vsi delali. Mi državljani s konkurenčno klavzulo, bogovi v belih haljah pa namesto v službi pri privatnikih ali na delu zase v ordinacijah, ki smo jih plačali davkoplačevalci.
Betuul
04. 03. 2024 19.15
+2
Ja lahka Hipokrata ampak ne na slo sodišče!!
pekoči paradižnik
04. 03. 2024 18.59
+6
Me zanima, kdo jim bo pripravil vlogo na ustavno sodišče za presojo odloka,.... viliju kovačiču je to vedno delal ustavni pravnik iz UM, janševec jurij toplak
Zelo123
04. 03. 2024 18.16
+3
Uradniki Fidesa vodijo stavko in ne zdravniki. Precednik Fidesa je njihovo trobilo, nižje ne gre.
nopino
04. 03. 2024 18.07
+5
Glede predloga mediacije močno nasprotujem. Pravkar sem slišal onega Polha, ki je izjavil,.da mora rešitev biti: KOZA CELA IN VOLK SIT. Lepo, da se je imenoval "nenasitni volk".G. Polh, zdravstvo se ne sesuva, SESUVATE GA VI, FIDESOVCI. Upam da boste za ta zločin odgovarjali. Kako si vi zamišljati delati malo za državo, malo pa privat na račun države. Takšnega načina dela v Evropi ni. Če delaš v javnem sektorju, delaš v vsemu po pogodbi o delu. Če si privatnik bodi privatnik. Imaš svoje paciente z polno denarnico, delaš vse svojih željah, grešna dopust kadar hočeš in koliko časa hočeš. Želim ti najboljše. A ja, pozabil sem: ZZZS pusti pri miru. V mediatorstvu ne verjamem, ni neutralnih v Sloveniji, a z zdravljem se ne bi šel loterije.
natmat
04. 03. 2024 18.04
+7
Edino pacijenti lahko gremo na US...več kot upravičeno!!!
DKR
04. 03. 2024 17.36
-9
Vauu, kako so eni in isti bebavi levaki usklajeni,ko je potrebno braniti pernatega in golobnjak:)))))
Samo12
04. 03. 2024 17.51
+9
Se bolj bebavi ste levaki v kvedru na trs , ki se izdajate za desnico z gologlavim rdečim pacientom na čelu
Ni corone
04. 03. 2024 17.33
+13
vlada ne popuscaj tem kriminalcem od fidesa
Ni corone
04. 03. 2024 17.32
+12
bravo zdravnikom ki delajo
avgust.
04. 03. 2024 17.32
-8
Vlada nam žaga zdravstvo, pametnjakoviči tu pa to podpirajo. Ne bolijo jih milijoni za neuporabne računalnike, stare stavbe, luknje v energetiki, ki so jih naredili isti ljudje, kot jih delajo sedaj v zdravstvu in povsod drugje. .Ne, to bomo vse davkoplačevalci plačali, ampak za zdravnike pa ne, njih pa res ne potrebujemo, potrebujemo 13.000 računalnikov in članstvo v varnostnem svetu za milijonske zneske. Povprečen Slovenec bo imel od tega veliko več, kot od zdravnikov (če bo sploh še kakšen ostal tu). Nekaterim se je dobesedno zm eš al o.
Samo12
04. 03. 2024 17.39
+8
Bolijo pa nas križarjenja z lobisti tistih, ki bi to lahko že uredili 3x, ter zemljišča, golfi, zaščitne opreme, vozila, nepojasnjen izvor denarja, krediti iz BiH in svetovalci, DARS, orožje, … naj le grejo ti koruptivni zdravniki, pa sektase naj vzamejo zraven. Takrat bomo res imeli boljšo državo kot je svica
Ni corone
04. 03. 2024 17.31
+9
fides je morilec
smuuki
06. 03. 2024 14.49
+1
Kaj si ti storil, da bi bilo bolje? Nič. Razen kritiziranja ne znaš nič
Betuul
04. 03. 2024 17.29
+3
Bejžte no! Kirurg🪧stavka• Doc.doktor🪧stavka•zdravnik splošne medicine 🪧stavka•Ortodont🪧Stavka•Kolonaskopist🪧stavka•doc.dr.Onkolog🪧stavka! Zakaj raj cela Fides zdr.fakulteta ne 🪧stavka•Bi prišli ceneje skoz !
peresni
04. 03. 2024 17.23
+9
Med Korono jim je dal prijatelj dve leti kriminalnega dopusta z stotinami umrlih in življenjske zaslužke, kot jih niso imeli nikjer na zahodu. Ko se navadiš na to...nisi več isti človek ...
BeliRisko
04. 03. 2024 17.21
+13
Ko je bil zapornik na oblasti,do zdravnika sploh prit nisi mogel!
BeliRisko
04. 03. 2024 17.20
+12
Bravo Golob,samo hrabro proti Janšističnemu Fidesu,brez popuščanja!
Mojamal?ica
04. 03. 2024 17.20
+9
Želijo imeti še višje plače kot so jih imeli s korona dodatki.