Slovenija

Fides vztraja pri enourni stavki

Ljubljana, 20. 04. 2015 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delovna skupina za oblikovanje standardov in normativov za zdravnike je ministrstvu za zdravje predlagala, da kot osnovo za svoje delo uporabi t. i. modro knjižico. V Fidesu pa pravijo, da strokovna skupina ni pristojna za spremembo standardov in normativov. Pri enourni stavki vztrajajo.

Vlada in Fides - 3
Vlada in Fides - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je dejal, da strokovna skupina, ki je danes predlagala, da bo kot osnovo za svoje delo pri pripravi standardov in normativov uporabila t. i. modro knjižico, ni pristojna za spremembo standardov in normativov. Tako v Fidesu vztrajajo pri enourni stavki, ki je napovedana za sredo.

Kuštrin opozarja, da je bila strokovna skupina imenovana zato, da ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc le predstavi modro knjižico, medtem ko za spremembe in dopolnitve ni pristojna. Standarde in normative lahko, kot je tudi opisano v modri knjižici, dopolnjujejo samo strokovna združenja oz. njihovi predstavniki.

Modra knjižica je temelj standardov in normativov za primarni ter sekundarni nivo zdravstvenega sistema, poudarja Kuštrin. Priznava, da je mogoče knjižico spremeniti na nekaterih področjih, vendar pa to ni naloga te skupine.

"Vlada mora reči, da je ta modra knjižica strokovni konsenz za obdelavo bolnikov na način, kot ga predvideva zakon o pacientovih pravicah in za varno delo zdravnikov. Naj se nekdo pod to podpiše in bo stavka odpovedana," je dejal.

V Fidesu imajo namreč dve stavkovni zahtevi - sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Kanal A

Modra knjižica kot osnova za pripravo standardov in normativov za zdravnike

Delovna skupina za oblikovanje standardov in normativov za zdravnike se je danes prvič sestala in ministrstvu za zdravje predlagala, da kot osnovo za svoje delo uporabi t. i. modro knjižico, ki so jo zdravniške organizacije pripravile leta 2008. Ministrica Kolar Celarčeva se s tem strinja.

Tako bo skupina prenovila modro knjižico, vendar pa bodo izhodišča oz. metodologija priprave standardov in normativov ostala enaka, je dejala vodja delovne skupine Bojana Beović po današnjem sestanku.

Časovnica dela predvideva, da bodo do konca junija pripravili osnutek standardov in normativov, kar bodo potem v nadaljnjih mesecih preračunali glede na razmere v bolnišnicah in glede na mnenja posameznih strok.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je po sestanku dejala, da bodo ti standardi in normativi opredelili zdravnikovo delo, pristop k bolniku in tudi izvrševanje zakona o bolnikovih pravicah. Prav tako bodo služili za kadrovsko načrtovanje v zdravstvenih zavodih. Ob tem dodaja, da lahko vodstva zdravstvenih zavodov pripravljene standarde in normative že danes uporabljajo kot izhodišče za načrtovanje.

V kolikšnem času bi lahko tudi v praksi izpolnili standarde in normative, Pirnatova odgovarja, da so ti šele v pripravi in da je zato prehitro napovedovati. Priznava pa, da je to zelo odvisno tudi od finančnih možnosti. "Zagotovo bo to večletni proces," je dodala.

Ob tem dodaja, da nameravajo do leta 2018 vse ambulante družinske medicine preobraziti v referenčne, kar naj bi postalo standard družinske medicine.

Beovićeva pa je glede finančnih posledic standardov in normativov na zdravstveni sistem pojasnila, da so ob pripravi modre knjižice preračunali, da to za sabo ne bi potegnilo dodatnega financiranja, ampak bi služilo bolj za razporejanje oz. boljšo organizacijo dela. Bodo pa na posameznih področjih potrebna dodatna sredstva oz. kadri, je dejala.

'Z izsiljevanjem na tak način bodo naredili škodo samo bolnikom'

Pirnatova je tudi komentirala napoved Fidesa, ki bodo zaradi nesprejetja standardov in normativov v obliki modre knjižice v sredo pripravili opozorilno enourno stavko. Pirnatova je izrazila upanje, da bo "pri sindikatu vendarle zmagala pamet", saj gre pri pripravi standardov in normativov za dolgotrajen proces. "Z izsiljevanjem na tak način bodo naredili škodo samo bolnikom," je dodala.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Pratik.um Igor Muževič pa zahteva, da se znotraj rednih ambulant družinskih zdravnikov omogoči strokovno delo. Tako bi potrebovali še približno 500 novih družinskih zdravnikov. To dejansko dokazano rešuje življenja, zmanjšuje napotitve v bolnišnico in tudi prinaša prihranke za cel zdravstveni sistem, je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stjepans
22. 04. 2015 10.22
+0
Prebral sem komentarje. Upam, da jih bodo tudi zdravniki in fidesovci!
Stjepans
22. 04. 2015 10.15
+1
Mislim, da nas je vedno več, ki imamo že "poln kufer" Fidesa in kuštravega Kuštrina.
DAEMONIUM
21. 04. 2015 18.13
+0
Banda v belem se obnasa kot da je z Marsa ne pa da zdravi pokraden in stajkunizirani slovenski narod ki je v 500 letih naredil največjo napako v svojem obstoju da se je sel lastno drzavo Zato pa so taksni fidesi. Samo poglejte Hrvate kaj vse kupujejo po SLO in za tem stoji hrvaška vlada saj bodo slovenske oz bivše dobre slovenske firme polnile njihov pokojninski Račun butasti slovenceljni pa bomo za penzije in plače JU vsako leto najemali kredit v višini 1.5 milijarde EUR. Res smo ene navadne izgube bolje da gremo takoj pod Avstrijo ker bodo byteljni slovenski vse prodali potem pa nas nicvredne ital nobeden ne bo hotel™™
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2015 17.57
+1
če ne jamraš, potem nikoli nič ne dobiš, ampak jamrat s polno ritjo je greh
sinhron
21. 04. 2015 13.39
+2
FIDES s Koštrinom na čelu samo izsiljujejo državo in s tem ogrožajo bolnike !
krtaksn
21. 04. 2015 13.36
+2
Delat naj se spravijo! Kake cakalne vrste da jih ni sram!
VSEZNALECno1
21. 04. 2015 09.32
+7
Dokler moraš čakat mesece na pregled. V zdravstu trošite milijone za neumnosti. Plače zdravnikov v JS so največje... z nadurami itd celo enormne.... torej do takrat tišina. In če ne bi bilo bolje je treba koga kaznovat ne pa nagradit....
sprint
21. 04. 2015 07.03
+24
Osebno mislim, da se izobražen kader v tej naši državi previsoko nosi, ceni, zahteva in navsezadnje si tudi odločno preveč jemlje. To se vidi tako pri teh zdavnikih kot že pri prejšnji aferi s plačili profesure. Takšnega izplačila tako visokih plač si Slovenija ne more privoščiti. Sploh ne pri tem gospodarstvu, ki ga skorajda ni. Zavedati se morajo (moramo), da to niso "gospodarski" poklici in ti ljudje ne proizvajajo. In najbolj samozagledana misel takšnih izobražencev je: "Zakaj sem se pa tako dolgo šolal. Saj si tudi zaslužim." Ne ..,. pa ne. Ne zaslužiš si. Nikakor tako visokih zneskov. Dejansko pa v skupno blagajno ne prineseš ničesar. Razen prispevkov in davkov, kij jih pa itak plačujemo vsi. Na trenutno stanje si nihče v tej državi ne zasluži tako visoke plače. Nihče... In še nekaj. Tudi v zdravstvu je isto kot v profesuri. Zdravnik dela v ambulanti, je direktor zdr.doma in hkrati še dežura. Nesramno in neotesano predvsem pa lopovsko je, da si zato daje dve ali celo tri plače. Se pravi, da v 8 urah rednega dela dobi 2(dve) plači - kot direktor ZD, ker pa je v tem času tudi v ambulanti pa kasira še plačo zdravnika. In še kakšni dodatki za nadurno delo in dežurstva pa pridemo do takih enormnih vsot. Katastrofa. In to je v zdravstvu enormen pojav. In zdravniški lobi seveda zavira zaposlovanje v zdravstvu. Kajti potem se bo moral hlebec drobiti na več koškov. In zaradi njih pohlepa mi umiramo. Sin je imel 4 leta nazaj težave z desnim očesom. V ukc Lj smo se oglasili na pregledu in odločeno je bilo, da se mora operirarti. Datum operacije naj bi dobil naknadno. Veste kaj? Navkljub številnim urgencam, klicem, prošenj. še do sedaj v 4 (štirih) letih nisem dobil niti datuma. Benti.A ne premorejo niti navadnega papirnatega rokovnika, da bi si sprejemnica pogledala prosti termin, zapisala in lepo rekla" Gospod, pripeljite sina v sredo ob 08.00 15. januarja 2013 (npr.)". Ne pa tako. Zdaj ni zdravnika, zdaj je na specializaciji, zdaj je odstoen zaradi kaj jaz vem zakjaj itd... Zdaj več niti ne kličem. Izgubil sem voljo. Že dve desetletji vemo, da jih je premalo, v tem času so se izobrazili mnogi mladi, vendar jih ti stari fosili na zasedajočih delovnih mestih sploh ne pustijo zraven in jim niso dovoljevali specializacije. Kar je je, je bilo je odločno v premajhnem številu. In seveda je zdaj nekaj letni manjko. In ponovno so na teh delovnih mestih fosili z bajniki plačami, nikoli dosegljivi, potujoč po raznih seminarjih po svetu. Mladi zdravniki brez specializacije zaradi njih so na cesti, mi pa umiramo na hodnikih bolnišnic. In to pri vseh ponikajočih milijardah v tem zdravstvu.To osje gnezdo je potrebno brezkompromisno razdreti in tisti Fides z unim Koštrunom ali kaj je že zahoditi v blato. Ne gre več tako. Ne gre. Zdravstvo in šolstvo. Organizacija na psu in velika denar požirajoča rak rana Slovenije.
slayer2
21. 04. 2015 07.12
+9
Materhorn
21. 04. 2015 08.04
+6
prosim da ne mečete vsega izobraženega kadra v enak koš! sem uni.dipl.ing. strojništva in imam plačo nižjo od slovenskega povprečja!!!
Serafin
21. 04. 2015 02.37
+9
Sedaj se jasno vidi kdo se upira uvedbi normativov in posledičnem.( nagrajevanje tistih ki delajo več kot bi jim bilo treba in dobro, ter odpuščanje lenuhov). Vkolikor ministrstvo, vlada in politiki nebi bili na listi slednjih (preplačanih lenuhov) bi že zdavnaj uvedli merljivost, kriterije,... ne le v zdravstvu ampak po celem javnem sektorju. Z tem (odpuščanjem lenuhov (krivdni razlogi, brez odškodnin, odpravnin, vsaj 6 mesecev niti soc. pomoči ne)) bi tudi zmanjšali maso plač javnega sektorja, lenuhe bi lahko nadomestili novi zaposleni iz vrst sedanjih brezposelnih, višek iz mase plač pa bi se lahko namenil nagrajevanju pridnih delavcev oz. zmanjšanju davčnih bremen vseh državljanov
scar_face
20. 04. 2015 22.45
+10
Naslovnica 24ur, piše se leto 2025: Pomagajte Jani zbrati zamaške za 2 škatlici lekadola.To nas čaka...
nikhrast
20. 04. 2015 22.45
+1
Enourna stavka, saj jim bodo komaj odtrgali kaj plače.
felix59 drugič
20. 04. 2015 22.41
+8
Vi kar stavkajte lenuhi, ki se vam ne ljubi delati.!!
flisd
20. 04. 2015 22.16
+20
Upam, da jim to ne bo uspelo. Zdravniki so največji izsiljevalci. Po drugi strani si pa privoščijo puščat paciente čakat po 10 ur na različnih oddelkih.
Mr Mojo Risin
20. 04. 2015 21.57
+11
Kr naj jim zvišajo plače....pod pogojem, da se jim trga za vsako neumnost, ki ti jo napišejo na izvid površenga pregleda za katerega so plačani. Uvest bi morali zavrnitve izvidov. Če je jasno, da zdravnik ni prebral izvidov in/ali poslušal pacienta, se naj pregled razveljavi, zavrne izvid in mnenje, in ponovi pregled brez ponovnega čakanja n mesecev in naj zdravnik ali zavod za katerega dela vrne stroške zavarovalnicam (ali samoplačniku).
Infraping
20. 04. 2015 21.55
+1
tist, ko bo setri lukno pokril, ji bo lahk mož, vse ostale bom pobu
Infraping
20. 04. 2015 21.53
+1
nisn še biltakpjan,mut,tutosomipenešlena uste - zej mam pa še podn pa bom zlam vse - ker te, mal me je sram, ljubim, mut
Balki30
20. 04. 2015 21.52
+1
Djte nam medicinsko marihuano.....pol pa lahko štrajkate....v nedogled...pa to.
Infraping
20. 04. 2015 21.50
+2
aaa, iiii uuuu fff ff - jaja
Infraping
20. 04. 2015 21.50
+1
setro je pa nesl - se boma z bušom smejala, sn mu vsaj vredn sin
Infraping
20. 04. 2015 21.49
+1
right on top of it