Slovenija

Sporazum parafiran, ministrica pa se zagovarja, da ni prekoračila pooblastil

Ljubljana, 22. 11. 2016 05.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
S.S./B.G./V.L./STA
Komentarji
757

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc poudarja, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. Pravi, da ni prekoračila pooblastil. Medtem vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pravi, da SD sporazuma ne bo podprla.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrica na zagovoru
    03:03
    Iz SVETA: Ministrica na zagovoru
  • Iz SVETA: Dogovor parafiran
    01:46
    Iz SVETA: Dogovor parafiran
  • Iz SVETA: Interpelacija
    05:13
    Iz SVETA: Interpelacija
  • Iz 24UR: Podpisan sporazum razburja
    03:30
    Iz 24UR: Podpisan sporazum razburja
  • Iz 24UR: Sezona stavk je odprta
    02:08
    Iz 24UR: Sezona stavk je odprta
Sporazum je parafiran.
Sporazum je parafiran. FOTO: Miro Majcen

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov. Kolar Celarčeva je dejala, da je vladi pojasnila vsebino sporazuma, saj so se pojavile dezinformacije. Poudarila je, da ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti.

Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. Prav tako so bili večkrat pooblaščeni za vodenje pogajanj, nazadnje prejšnji četrtek. Ministrica po današnjem obisku na vladi, kjer je pojasnjevala vsebino sporazuma, meni, da vlada stoji za njo in je pomirjena z njenimi pojasnili.

"Nisem prekoračila sklepov na vladi. Če bi bilo to naknadno ugotovljeno, bom odstopila," je dejala. Poudarila je, da se je držala dogovorov in sklepov vlade. Po njenih besedah so bila vsa izhodišča za pogajanja na vladi sprejeta soglasno. Sporazum bodo po besedah ministrice sprejli v četrtek na vladi in tako bo stopil v veljavo.

Na vprašanje, ali se bodo finančne posledice sporazuma v letu 2017 ustavile pri napovedanih 40 milijonih evrov, je Kolar Celarčeva odgovorila, da je odvisno od tega, "kako dobro bodo delali zdravniki".

Kuštrin je poudaril, da bo sporazum sprožil bistvene spremembe v delovanju zdravstvenega sistema.
Kuštrin je poudaril, da bo sporazum sprožil bistvene spremembe v delovanju zdravstvenega sistema. FOTO: Miro Majcen

Kuštrin: To je prvi korak, da se sistem začne spreminjati

Kuštrin pa pričakuje, da bo vlada potrdila danes parafiran sporazum. "V teh prostorih sem parafiral več sporazumov in se še ni zgodilo, da vlada tega ne bi potrdila, ker bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost," je dejal.

Glede na izjave nekaterih drugih sindikatov, ki pogojujejo nadaljevanje pogajanj s parafo sporazuma, pa je dejal, da če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi. "Sicer pa mi nikoli nismo ovirali nobenega sindikata, ampak smo vsak sindikat, ki se je boril za pravice svojih članov, podpirali," je še dejal.

PREBERITE ŠE: Kolar Celarčeva je dejala, da je vladi pojasnila vsebino sporazuma, saj so se pojavile dezinformacije. Poudarila je, da ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti.

"Tisti sindikati, ki zastopajo naše najtesnejše sodelavce, medicinske sestre, so na njih že zdavnaj pozabili. Če bi lahko pomagali medicinskim sestram, zlasti srednjim, ki so najbolj ponižan poklic v zdravstvu, bi jim z veseljem lahko pomagali," je izpostavil Kuštrin.

Prepričan pa je, da so naredili prvi korak in da bodo podoben korak, zlasti glede standardov in normativov, naredile tudi medicinske sestre.

Poudaril je, da bo sporazum sprožil bistvene spremembe v delovanju zdravstvenega sistema. "To je prvi korak, da se sistem začne spreminjati, tudi z vidika merjenja dela in učinkovitosti zdravnikov. Verjetno smo mi eden izmed prvih poklicev, ki si to upa in želi," je dejal in dodal, da je to začetek nekih reformnih sprememb, ki so za ta zdravstveni sistem več kot potrebne.

Na prvem mestu so po Kuštrinovih besedah standardi in normativi, ki so v prvi vrsti namenjeni bolnikom, saj se kakovost zdravnikovega dela odraža na bolnikovem zdravju in kakovosti oskrbe.

Kuštrin je še poudaril, da so Fidesova največja skrb vedno bili mladi zdravniki. Ne drži, da se zavzemajo le za starejše zdravnike in predstojnike. "Znotraj obstoječega plačnega sistema bom naredili prvi korak k njihovemu boljšemu nagrajevanju," je obljubil.

Glavni stavkovni odbor je odločil, da se stavkovne aktivnosti v času od 22. novembra do 23. januarja 2017 ne izvajajo ter da se glavni stavkovni odbor in stavkovni odbori po enotah sindikata ne razrešijo. FIDES - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije

Koalicija na nogah

Sporazum, ki ga je ministrica parafirala s Fidesom, za SD ni sprejemljiv, je sporočil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poudaril je, da sporazum ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev in ga SD tudi ne bo podprla.

Han je že dopoldne opozoril, da Kolar Celarčeva za tak sporazum s Fidesom ni dobila mandata koalicije, zatem pa je dvom v dogovor izrazilo več koalicijskih partnerjev. Izrazili so tudi skrb, da sporazum posega v enotni plačni sistem in da je ministrica presegla svoja pooblastila.

Vendar so po pogovorih pri premierju Miru Cerarju ter pojasnilih ministrstva za zdravje tekom dne ugotovili, da sporazum nikjer ne posega direktno v enotni plačni sistem, je po srečanju novinarjem povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Po njegovih besedah ministrica ni presegla pooblastil oz. mandata, ki ji ga je dala koalicija.

Tudi vodja poslanska skupine SMC Simona Kustec Lipicer trdi, da ministrica ni imela mandata koalicije, da s sporazumom posežejo v sistem plač javnih uslužbencev.

Na vprašanje, ali je ministrica prekoračila vsa pooblastila, ki jih je prejela od koalicije, je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da še preverjajo, kaj so s sindikatom sklenili. "Če se bo izkazalo, da je bilo podpisano kaj več ali kaj drugega kot to, za kar je bil mandat, pričakujemo, da se bodo v vladi glede tega pogovorili," je opozorila. Spomnila je še, da ima zadnjo besedo glede sporazumov vlada.

Tudi podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je glede na javne izjave obeh strani ocenil, da izjave izpadejo nekoliko nejasno. Na koaliciji je bilo po njegovih navedbah namreč jasno rečeno, da v tem trenutku ne bo posega v plačne razrede, da pa je to vprašanje, ki se lahko odpre na pogajanjih z vsemi sindikati javnega sektorja prihodnje leto.

Ministrica je poudarila, da ni prekoračila sklepov vlade.
Ministrica je poudarila, da ni prekoračila sklepov vlade. FOTO: Miro Majcen

Ministrica poudarja, da sporazum v ničemer ne posega v enotni plačni sistem

"Sporazum, ki smo ga sklenili s Fidesom, v ničemer ne posega v enotni plačni sistem," pa je poudarila ministrica. Pojasnila je, da sporazum vsebuje samo zavezo vlade, da bo predlagala spremembe zakona o plačnem sistemu, ga predstavila sindikatom ter potem predložila v DZ.

Kolar Celarčeva je tudi opozorila, da je ministrstvo za zdravje v dveh predlogih junija in oktobra dobilo pooblastila glede pogajanj. Prav tako je še prejšnji četrtek na vladi dobila soglasje, da se vladna pogajalska skupina lahko naprej pogaja v okviru svojih pooblastil.

Dejala je še, da se glede današnjega zapleta v koaliciji ni z nikomer slišala, tudi s premierjem ne. Prav tako je ni nihče poklical.

V sindikatu zdravstva in socialnega varstva vladi očitajo parcialno reševanje problematike ter od nje zahtevajo, da se takoj začnejo tudi poganjanja o standardih in normativih za zdravstveno nego.

Vlada z natančnejšimi pojasnili

Vlada je po očitkih in nejasnostih postregla z dodatnimi pojasnili. Pravijo, da se bodo v zdravstveni sistem uvedli standardi in normativi zdravniškega dela. Standardi in normativi dela zdravnikov se bodo uvedli na način, da jih bo moral pripraviti vsak zdravstveni zavod in pri tem upoštevati standarde in normative, ki so in še bodo sprejeti za posamezne zdravniške specialnosti na ravni države. Uvedba standardov in normativov dela zdravnikov bo poleg ustrezne organizacije dela zdravnikov omogočila tudi možnost ustreznega kadrovskega načrtovanja in ciljno vodenje zaposlovanja zdravnikov.

"Ker zdravnikov ta hip ni, jih bomo v sistem postopno vključevali, da bomo pri številu zdravnikov dosegli povprečje EU. Postopno zaposlovanje novih specialistov bo mogoče, saj jih bo izobraževanje do leta 2023 končalo 1831," pravijo.

Glede na to, da imajo premalo zdravnikov za izvajanje vseh zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo naši državljani, se delodajalce zavezuje, da bodo upoštevaje normative dela zdravnikov zaposlovali zdravnike po zaključenem specialističnem izpitu. Do ustrezne kadrovske popolnitve pa bodo zaposleni zdravniki, z namenom skrajševanja čakalnih dob, opravljali svoje delo preko dogovorjenih normativov dela in tudi v dodatnem ordinacijskem času.

Z namenom skrajševanja čakalnih dob, večje kakovosti in zagotavljanja več časa za obravnavo pacientov, je dogovorjena tudi uvedba posebnega projekta fleksibilnega nagrajevanja. Po ocenah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije bi za izvedbo posebnega projekta fleksibilnega nagrajevanja potrebovali letno največ med 36 in 40 milijonov evrov, sporočajo.

Zaradi pomanjkanja zdravnikov bo ministrstvo za zdravje tudi predlagalo spremembo ureditve, na podlagi katere bi lahko specializanti družinske medicine po dve-letnem programu specializacije opredeljevali prebivalce.

Dogovorjeno je bilo tudi, da se v aneksu h kolektivni pogodbi odpravi neustrezen sistem določanja delovnih mest zdravnikov, tako zdravnikov specializantov kot tudi zdravnikov specialistov. Sedaj veljavni sistem je namreč takšen, da je delovno mesto zdravnika specializanta in zdravnika specialista odvisno od trajanja specializacije, ki jo je opravil.

Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade.
Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. FOTO: Miro Majcen

Iz opozicije opozorila o razmerah v koaliciji

Ob zapletu glede sporazuma s Fidesom so v opozicijskih poslanskih skupinah kritični predvsem glede razmer v koaliciji in vladi.

Po mnenju poslanke SDS Jelke Godec to neskladje dokazuje, da navedbe o politični stabilnosti ne držijo. Na področju zdravstva se po njenem mnenju kažejo razprtije v koaliciji že dalj časa.

"Problem je politične narave v sami vladajoči koaliciji, ki, kot kaže, ne zaupa ministrici. Ta v tem trenutku ne more narediti koraka nazaj in razveljaviti dane besede, ker bi to pomenilo dodatno krizo na strani Fidesa in koalicije," ocenjuje poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je dejal, da ta zaplet kaže na neizdelane politike delovanja vlade.

Da je izsiljevanje Fidesa škodljivo za javno zdravstvo, pa so opozorili v ZL. Popuščanje ministrice je po njihovi oceni nerazumljivo, saj obljub, ki jih je dala, ne razume niti vladna koalicija.

Ministrstvo za finance: Dogovor v celoti vpliva na zdravstveno blagajno

Odzvali so se tudi na ministrstvu za finance. Ob dogovoru s Fidesom, ki naj bi bil težak okoli 40 milijonov evrov, so pojasnili, da se plače zdravnikov financirajo prek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato dogovor glede plač in stroškov dela zdravnikov v celoti vpliva na zdravstveno blagajno.

Na finančnem ministrstvu tudi opozarjajo, da je zdravstvena blagajna dolžna poslovati uravnoteženo, zato ne pričakujejo vpliva na javnofinančni primanjkljaj.

Na ministrstvu za finance so še spomnili, da potekajo vzporedno s pogajanji s Fidesom tudi drugi pogovori o zagotavljanju javnofinančne vzdržnosti zdravstvenega sistema. Ena od obravnavanih točk je tobačni cent, ki mu na ministrstvu za finance sicer nasprotujejo, a so pripravljeni poiskati druge rešitve, s katerimi bi zagotovili več sredstev za povečanje obsega kakovostnih zdravstvenih storitev.

"V spremenjenem proračunu za leto 2017 in proračunu za leto 2018 smo za zdravstvo že zagotovili večji obseg sredstev, ki je namenjen investicijam v zdravstvu. Te bodo posredno prav tako pripomogle k zagotavljanju večjega obsega kakovostnih zdravstvenih storitev," so zapisali.

Dogovor s Fidesom naj bi bil težak okoli 40 milijonov evrov.
Dogovor s Fidesom naj bi bil težak okoli 40 milijonov evrov. FOTO: Thinkstock

Sprejeli sklep o zamrznitvi stavke

Pozno ponoči je glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides sprejel sklep o zamrznitvi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov.

Takoj po dogovoru je Kuštrin sklical glavni odbor sindikata, a sprva so se bali, da bo zaradi pozne ure nesklepčen. V tem primeru bi se stavka danes zaostrila, a to so zdravniki sindikalisti preprečili. 

Po besedah Kuštrina so z vlado dosegli dogovor, da bodo priznani standardi in normativi, ki so jih zahtevali zdravniki. Prav tako bodo za svoje delo ustrezno nagrajeni. Vlada je, kot je dejal Kuštrin, spoznala, da je zakon slab in da potrebuje izboljšave. Najpomembnejše pa je, da so stekla pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe, ki bodo prinesle predvsem pozitivne spremembe za mlade zdravnike.

Fides: Sprejeti normativi in standardi pomenijo več časa za bolnika

Kot sporočajo iz Fidesa, so članice in člani glavnega stavkovnega odbora izrazili zadovoljstvo s sprejetimi normativi in standardi, ki pomenijo več časa, ki ga bo imel zdravnik za bolnika. Podpisniki sporazuma se namreč strinjajo, da se potrdi standarde in normative iz Modre knjige standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov, s ciljem kadrovskega načrtovanja in doseganja povprečja števila zdravnikov v državah EU.

Glavni stavkovni odbor je tudi zadovoljen, da so se podpisniki sporazuma dogovorili, da se nemudoma nadaljujejo pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi zdravnikov in zobozdravnikov z zahtevo, da se prednostno uredi položaj specializantov in mladih specialistov. Njihov status namreč danes ni ustrezno urejen in naravnost sili mlade zdravnike k odhodu v tujino.

Ministrica: To je dobro za bolnike

Ministrica Kolar Celarc je po pogajanjih izrazila veselje, da so se "kljub napornim in težkim pogajanjem danes skupaj dogovorili, da bo stavka zamrznjena za dva meseca". Po njenih navedbah gredo dogovorjene spremembe predvsem v smer skrajševanja čakalnih dob, nanašajo pa se tudi na obremenjenost zdravnikov, kakovostnejšo zdravstveno obravnavo, za dodatne ambulantne ure in preglede pa bodo nagrajeni z variabilnim delom plače.

Ob tem so določili kriterije, da bo lahko družinski zdravnik dobil dodatnih 10 odstotkov plače, če bo opravil določene posege z določeno kakovostjo, če se bo posvetoval z zdravnikom na sekundarni zdravstveni ravni. Dodaten denar bo za zdravnike na sekundarni ravni, če bodo med posameznimi obdobji skrajševali čakalne dobe. "To je dobro za bolnike, da bodo imeli za njih zdravniki več časa in bodo tudi prej na vrsti za obravnavo," je poudarila.

Vsi kriteriji sicer še niso določeni, zato bodo ustanovili delovne skupine, ki bodo pripravile dodatne kriterije. Ministrica je ta del dogovora označila kot pomemben korak v pravo smer sistemskih sprememb v zdravstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (757)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koštrin prevarant ..... Koštin prevarant .Obraz FIDESa torej so člani .......
Plače smo urediji sedaj pa počivat....sestra zbudite me , ampak če je res nujno .....jutri me čaka veliko priva..... dela sedaj pa k počitko na račun uboge pare
LLLEPI
22. 11. 2016 22.46
+7
Stari prdci ponovno odlocajo o zivljenju mladine.Vendar je to v skodo mladine in korist ljudi ki bi morali ze davno odit iz prizorisca
Nikiiy
22. 11. 2016 22.33
+7
Klinični CENTER 9000 ZAPOSLENIH ŠE 1000 HONORARCEV to je grozljivka največja FIRMA v Sloveniji..
Nikiiy
22. 11. 2016 22.34
+4
macehav
22. 11. 2016 22.08
+8
Podpišite sporazum pol pa preverjat izvor premoženja. Farmacevti, pa to. Plačniki zdravstvenega zavarovanja pa gremo štrajkat.
DIWG
22. 11. 2016 21.59
+10
Državljani zahtevamo odstop te karikature. Kljub temu, da je večina državljanov proti je ona obljubila zdravnikom, ki so že sedaj najbogatejši sloj, med in mleko.
rde?kar
22. 11. 2016 21.51
+1
kakšen cirkus brez predstave.
piljan
22. 11. 2016 22.05
+0
Odlične predstave ti ponuja ivanček.Kaj še hočeš?
Mr.
22. 11. 2016 21.42
+11
Žalost je tale naša vlada da o ministrici sploh ne govorim... od kar je ministrica ni naredila NIČ pametnega sedaj pa je velikopotezno naredila še ŠKODO!!! Že od daleč se vidi da naša vlada pred vsakim počepne in vsak jo lahko nabri še kolikokrat hoče in kakor mu paše....
LLLEPI
22. 11. 2016 22.47
+3
Zapravlja nas denar tako kot vsi ministri noben ni se naredil nic pametnega
LLLEPI
22. 11. 2016 22.52
+3
KO pa dovol zapravi in nakrade pa odstopi in nobene preiskave nobene odgovornost
Tomvojo
22. 11. 2016 21.28
+9
Drago plačana slaba cirkuška predstava z najslabšimi klovni.
MeaParvitas
22. 11. 2016 21.20
+23
Dragi dr. Kuštrin, namesto da se nastavljaš kameram in občestvo obkladaš s ciničnimi izjavami, raje kot specialist anesteziolog poskrbi, da v tvoji matični bolnišnici ne bodo več priklapljali pacientov na smejalni plin.
TNT4U
22. 11. 2016 22.38
+2
baje je prav on odnesel aparat za testiranje plina iz urgence v operacijsko ...
helvecijaner
22. 11. 2016 21.07
+5
Koza lačna volk pa jo bo še pojedel ali pa SD???
Nikiiy
22. 11. 2016 20.34
+27
NAROD je slep ne vidi NORČEVANJA sred belega dne Kašrun ( javni sektor ) štrajka za Zdravnike ( javni sektor ) in izsiljuje CERARJA ( JAVNI SEKTOR ) pred vsemi ( javni sektor ) ta ki plača delavec ki dela pa mora plačati CERARJA ( javni sektor ) MINISTRICO in njeno tolpo ( javni sektor ) DOHTARJE ki niso spotni (JAVNI SEKTOR ) IN VSE FUKOLE ki jih počnejo skupaj v zboru ( JAVNI SEKTOR ) sedaj pride drugi del ŠTRUKEL ( JAVNI SEKTOR ) driska štrajka SPET IN SPET ja za UČITELJE ( JAVNI SEKTOR ) profesorji so tako več na blagajni kot v predavalnici ( Javni sektor ) PROTI VLADI ( JAVNI SEKTOR ) za dvg plač JAVNEGA SEKTORJA.. Kaj je vlada ali CERARJEVA BANDA (javni sewktor ) pravosodje( javni sektor ) birek kultura ( javni sektor ) palicija..( javni sektor ) Visoko šolstvo ( javni sektor )......socijala( javni sektor ) saj ni drugega kot javni sektor sam proti sebi, sam z seboj sam zase...
selector
22. 11. 2016 20.42
+2
piljan
22. 11. 2016 20.48
+9
Ja,a ni pri vsem tem žalostno,da ga del politike podpira in se veseli tega izsiljevanja.
antirepresija
22. 11. 2016 20.48
+11
Bolj se ne bi mogel strinjati s tabo. Ali je nas, ki delamo v gospodarstvu kdo kaj vprasal, ce bomo placali vsa ta izsiljevanja, vse te zapitke? Vsi skupaj zivijo na nas racun, stavkajo na nas racun, izsiljujejo NAS. Kaj bo zdaj naredila vlada. Vzela bo seveda gospodarstvu ,ker gospodarstvo nima pravice do stavke. Gospodarstvo bi NUJNO moralo stavkati proti preveliki javni upravi, administraciji, birokraciji, davkom itd. Seveda to ne gre. Ti bodo pa provokatorji iz JS rekli, da seveda imas pravico do stavke. HAHA. Seveda jo imas ja, ampak na SVOJ racun, v SVOJO skodo. Taksna stavka mafije ne boli (se ti od dalec samo rezijo), kajti ce bos stavkal dovolj dolgo bo TEBI podjetje propadlo.
selector
22. 11. 2016 20.53
prvo kot prvo se moraš vprašati če želiš še to plačevat, ker če ne, potem je ta zakon za v preverbo na ustavno sodišče ker se gre za izsiljevanje državljanov. če skupaj odstopimo od te "kolektivne" kraje iz naših denarnic, si lahko lepo zagotovimo tuje zdravnike ceneje. itak čez 10 let pridejo avtomatske roke tudi v zdravstu.
bojer
22. 11. 2016 20.33
+5
Lepo, vse v "dobro" bolnikov, od daljših čakalnih vrst, zmanjšanih pravic in tako naprej...... Kje bojo pa sicer dobili denar za plače, če ne pri zmanjševanju pravic bolnih, lahko samo še od gospodarstva.
ravtar
22. 11. 2016 20.25
+9
Vazno da znajo nam spejevcem 50% pobrat ce mas slucajno 50000 eu dobicka
antirepresija
22. 11. 2016 20.51
+7
Se vec bodo vzeli zdaj, ker je javni sektor nenasiten. Ti pac nimas pravice stavkati :) Celi javni sektor lahko stavka v NASO skodo, ti pa lahko stavkas samo v SVOJO skodo. Ce bi hipoteticno stavkali podjetniki, bi jim vsem propadle firme, kajti v casu stavke ne bi bilo placila. Podjetniki bi morali naredt en mocen sindikat, stavkali pa bi na nacin, da ne bi placali davkov v casu stavke. AMPAK trenutno, ti nimas te pravice, jo iimajo samo javni plemici. Oni se vedno dobijo placo, tudi ce stavkajo. Ti pa ne samo ,da ne dobis place, ampak izgubis tudi vse stranke in ti podjetje propade.
PS2Xministri
22. 11. 2016 20.23
+6
Ta vlada je v dveh letih še Triglav znižala.....AAA.hhhhaaa....hhhhaaa
piljan
22. 11. 2016 20.26
+6
Tomvojo
22. 11. 2016 21.31
In to obešajo na tavelik zvon kot da so kolo odkril
kapljač1
22. 11. 2016 20.23
+5
Pričakujem izstop Sd ja iz Vlade, če se bo sprejel solo dogovor Cerar-Kolarjeva-Fides. Samo ko bo Židan spet zacincal in Sd dokončno zabil v malo strančico
Nikiiy
22. 11. 2016 20.35
+4
kapljač1
22. 11. 2016 20.56
+1
botjabotja
22. 11. 2016 21.53
Bofur
22. 11. 2016 20.22
+24
Sramota. Ta stavka je sramotna. Kakšno izsiljevanje. In vlada je popustila. Neverjetno. Ne da bi samooklicano zdravniško gospodo privila, oklestila zaslužke zdravniških dobičkarjev, ukinila njihovo popoldansko fušanje na naš račun ter povišala plače tistim, ki jih ta ošabna, vzvišena zdravniška (kvazi) elita označuje za sodrgo - medicinskemu osebju, sestram, tehnikom, stažistom, mladim zdravnikom, uvedla obvezno kvoto letnih specializacij, da odpravi te privilegije specialistov, ki vzdržujejo umeten sistem čakalnih vrst, umetno ustvarjeno pomanjkanje zdravnikov, saj h koritu ne pripustijo nikogar, ki ni del elite. Zdravniki so simptom korupcijske bolezni v zdravstvu, če boš plačal lahko preskočiš čakalne sezname in si takoj na vrsti. In temu nevzdržnemu sistemu je vlada podelila odpustek ter žegen. Katastrofa. Naj vlada, da ta dogovor na referendum, če je tako dober za nas vse državljane, ki plačujemo za javno zdravstvo, dobimo pa sistem prepreden s korupcijo in povezavami ter poznanstvi.
sunami
22. 11. 2016 20.21
+5
Kdaj bodo pa kej minimalca dvignil?
Bofur
22. 11. 2016 20.23
+5
Brakedirt
22. 11. 2016 20.41
+0
gusar.
22. 11. 2016 20.20
+13
Kako si drznejo davkoplačevalski denar deliti svojim uslužbencem, ki so tako koruptivni in tistim ki so ga ustvarili nič. Prava država mora ustvariti pogoje, da ljudje delajo in prispevajo v državno blagajno, ko se prilivi povečajo, takrat lahko razdeli več. Uh ali je to država??? Vse bolj razmišljam, kako bi to državo zapustil.. To je grozno vsem vse pobrati, da bi bilo peščici lepo. Tisti ki nimajo nič jim še to ukrasti in dati tistim ki imajo največ.........
CIGU MIGU
22. 11. 2016 20.16
+5
ta tip mi sploh ni všeč,sicer me zanima kdaj sploh dela če sploh kdaj-ciao
Nikiiy
22. 11. 2016 20.13
+19
Javni sektor štrajka že 25 let sam proti sebi, dogovarja se sam z seboj, plače si delijo sami sebi uprizarjajo Burleske in se delajo norca iz ostalih ..Kako bo javbi sektor sam proti sebi saj so vsi glih..
Uporabnik113089
22. 11. 2016 20.16
+5
gusar.
22. 11. 2016 20.24
+3