Slovenija

'Država nadstandarda ne financira'

Ljubljana, 13. 04. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
314

"Javnost je pogosto zavedena in misli, da bi se s 100-odstotnim financiranjem zasebnih šol financiralo elitizem, kar pa enostavno ne drži," pravijo zasebne šole v odgovor na nov predlog zakona, s katerim želi minister Pikalo rešiti vprašanje financiranja zasebnih osnovnih šol. A te v primeru uveljavitve zakona napovedujejo dvig šolnin.

Tudi najnovejši predlog, s katerim želi trenutni minister za izobraževanje Jernej Pikalo rešiti vprašanje financiranja zasebnega šolstva, je naletel na (pričakovan) odpor opozicije. Pikalo namreč predlaga 100-odstotno financiranje obveznega dela programa, ne pa tudi razširjenega, ki v skladu s predlogom sploh ne bi bil financiran. V SDS so predlog Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) tako označili za protiustaven, trdijo, da se ustavna odločba iz leta 2014 nanaša na 100-odstotno financiranje javno veljavnih programov, kar vključuje tudi razširjeni del. Tudi v NSi podpirajo 100-odstotno financiranje javno veljavnega programa v celoti, "brez umetnega razlikovanja na obvezni in razširjeni del". Skopi in previdni z besedami so za zdaj tudi v koalicijskih strankah.

Na ministrstvu za izobraževanje pa odgovarjajo, da omenjeni predlog zakona "sledi odločitvi Ustavnega sodišča, ki je v obrazložitvi zapisalo, da se mora iz javnih sredstev financirati obvezen minimum osnovne izobrazbe". Novela pa po njihovem tudi "bolj jasno opredeljuje pogoje, pod katerimi je zasebna šola lahko financirana iz javnih sredstev". Na naše vprašanje, ali to pomeni tudi postavljanje novih pogojev, pa na ministrstvu: "Več o konkretnih rešitvah bo znanega, ko bo predlog zakona v javni razpravi."

Glede nasprotovanja opozicije in podpore med koalicijskimi strankami pa odgovarjajo: "V okviru politične razprave je treba poiskati končne rešitve, ki bodo deležne ustrezne podpore v Državnem zboru RS." 

V Sloveniji sicer deluje šest zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavni program: gre za Waldorfsko šolo Ljubljana, Montessori inštitut, Zasebno vzgojno-izobraževalni zavod Waldorfska šola Maribor, Vzgojno-izobraževalni zavod Antona Martina Slomška Maribor, Osnovna šola Alojzija Šuštarja Ljubljana ter Inštitut za celostno vzgojo in izobraževanje otrok LILA. 

Vprašanje financiranja zasebnega osnovnega šolstva se zastavlja že vse od decembra 2014, ko je Ustavno sodišče odločilo, da morajo biti 100-odstotno financirani javno veljavni programi tudi v zasebnih osnovnih šolah. Oziroma, da je zgolj 85-odstotno financiranje (v tolikšni meri so namreč financirane zasebne osnovne šole, z izjemo Waldorske, saj je bila ta ustanovljena že pred letom 1996) v nasprotju z ustavo.

'Razširjeni program je v šolstvu nepogrešljiv'

"Javnost je pogosto zavedena in sicer misli, da bi se s 100-odstotnim sofinanciranjem zasebnih šol financiralo elitizem, kar pa enostavno ne drži," pravijo na Inštitutu za celostno vzgojo in izobraževanje otrok Lila in poudarjajo, da država "nadstandarda ne financira": "V primeru naše šole je to najbolj evidentno pri drugem oddelčnem učitelju, ki je v celoti (z izjemo drugega učitelja v 1. razredu) nesofinanciran." 

Pod razširjeni program uvrščajo izvajanje jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in interesnih dejavnosti oziroma izbirnih vsebin, razlogov, zakaj bi moral tudi tudi razširjeni program sofinanciran pa je po njihovih besedah več. Med drugim pravijo, da je "razširjeni program v šolstvu nepogrešljiv, saj staršem omogoča izpolnitev njihovih službenih obveznosti". 

Državo naj bi sofinanciranje javno veljavnih programov zasebnih osnovnih šol stalo 300.000 evrov letno.
Državo naj bi sofinanciranje javno veljavnih programov zasebnih osnovnih šol stalo 300.000 evrov letno. FOTO: Shutterstock

V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja pa v okviru razširjenega programa zagotavljajo podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni pouk, interesne dejavnosti in pouk neobveznih izbirnih predmetov: "Pogosto se v javnosti razširjeni program zmotno razume kot program, ki je specifičen za zasebne šole," pravijo in dodajajo, da nikakor ne morejo sprejeti predloga, da omenjene dejavnosti ne bi bile 100-odstotno financirane s strani države: "Jasno je, da morajo imeti te dejavnosti na voljo vsi otroci na vseh šolah (javnih in zasebnih) in to brez dodatnega plačila. Ker je naša država socialna država, je edina prava rešitev, kar je zapisano v odločbi ustavnega sodišča (100-odstotno financiranje s strani države). Ker v nasprotnem primeru to neposredno vodi v novo razslojevanje". Dodajajo, da nadstandard že zdaj s strani države ni financiran in "tako bo tudi v prihodnje".  

Povišanje mesečnih šolnin? 

Mesečna šolnina na Inštitutu Lila znaša 310 evrov mesečno, za družine z več vpisanimi otroki pa 220 evrov mesečno na otroka. V primeru sprejetja omenjenega zakona pa bodo morali šolnine še dvigniti: "Smo neprofitni zavod in presežkov ne ustvarjamo, zato bi znižanje financiranja res pomenilo dvig šolnin in posledično večjo nedostopnost programa." 

Dvig mesečne šolnine, ki sedaj znaša 60 evrov mesečno, napovedujejo tudi v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, "saj bi po izračunih namesto dosedanjih 85 odstotkov sofinanciranja celotnega programa prejeli le 65 odstotkov": "Kljub našim prizadevanjem (prispevki dobrotnikov), s katerimi že sedaj pomagamo družinam z več otroki in nizkimi dohodki, bi v prihodnje ne zmogli več pomagati v tolikšni meri. Tako bi se na šolo lahko vpisovali samo otroci iz bogatih družin." 

Gre res zgolj za ideološko vprašanje? 

"Težko si predstavljam, da bi bilo kakorkoli drugače," pravijo na Inštitutu Lila in navajajo ocene, da bi 100-odstotno sofinanciranje javno veljavnih programov za državo znašalo 300.000 evrov letno: "Pomislite samo, koliko je država vse od izdaje ustavne odločbe dalje potrošila pri usklajevanjih glede uveljavitve te odločbe. Predstavljam si, da bi lahko ta čas in sredstva namenili družbeno bolj koristnim zadevam. Poleg tega ne govorimo o denarju, ki bi izpuhtel v zrak, temveč bi z njim zaposlili učitelje, ki opravljajo družbeno koristno delo, nam bi omogočilo znižanje šolnin, staršem in otrokom pa enako obravnavo pred zakonom."

Nova novela zakona naj bi tudi bolj jasno opredeljevala pogoje, pod katerimi se zasebna šola lahko financira iz javnih sredstev.
Nova novela zakona naj bi tudi bolj jasno opredeljevala pogoje, pod katerimi se zasebna šola lahko financira iz javnih sredstev. FOTO: Shutterstock

V OŠ Alojzija Šuštarja pa poudarjajo, da je pri vprašanju financiranja zasebnega šolstva treba upoštevati celotno finančno sliko: "Zasebni ustanovitelj zagotovi sredstva za postavitev in vzdrževanje celotne infrastrukture," s tem pa se državi prihrani stroške za investicijo. "Sredstva financiranja programa pa gredo za plače učiteljev, ki se izplačujejo glede na kolektivno pogodbo in zakone. Na dolgi rok je torej zasebna šola za državo bistveno cenejša, tudi če 100-odstotno financira izvajanje celotnega programa." 

Po njihovih besedah omejevanje financiranja javno veljavnega programa škodi staršem, ki morajo zaradi tega "plačevati šolnino za vsebine programa, kot se izvajajo tudi v javnih šolah": "Skozi to perspektivo lahko rečemo, da gre pri vprašanju financiranja zasebnih šol verjetno za ideološko vprašanje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (314)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krainerland
14. 04. 2019 11.28
-1
Slovenska šola ni laična, kot nekateri trdite, ampak še vedno precej v prejšnejm sistemu, tako da je financiranje zasebnih šol povsem na mestu.
yaxscdvf
14. 04. 2019 14.00
+3
Zavajaš. Slovenska javna šola je laična, ne bluzi z nekimi religioznimi ideološlkimi neumnostmi ampak bazira na naravoslovju,...
Uporabnik473573
14. 04. 2019 09.23
+9
Bla bla bla. Odprl bom podjetje in od države zahteval da ga financirajo. Zanimivo da ravno te ljudje ki so proti socialni državi se v tem primeru prisegajo na državne finance. Osnovna šola je že sedaj brezplačna za vsakega otroka. Nihče ne bo prikrajšan za nič ker se lahko vsak vpiše v OŠ.
Zmaga Ukrajini ..
13. 04. 2019 20.45
+15
Slovenija ima dovolj dobro razvito mrežo javnih šol, zato ni nobene potrebe po "koncesijah". Prav tako ni nobene potrebe po dodatnem financiranju zasebnih šol, kljub temu, da je država tista, ki predpiše obvezni program. Ustavno sodišče je sicer odločilo, da bi morala država financirati ta del programa. Zato bi bilo po mojem bilo najbolje, da država umakne to obvezo, saj potem obveznost plačevanja obveznega programa na javnih šolah ne bi bila več na plečih države. Zasebnim šolam samim je v interesu, da sledijo programom, s katerim bo lahko učenec nadaljeval šolanje kjerkoli, tako pa bi bila potrebna vsakokratna "nostrifikacija" - priznanje učnega programa, s katerim učenec lahko nadaljuje na drugi šoli. Namreč treba je strogo ločit javno in zasebno. Ker kot rečeno, ima država povsem zadostno razvito vejo šol. Zato naj se te "posebne" zasebne šole v celoti financirajo same. Še zlasti pa je nesprejemljivo, da mora država financirati tudi cerkvene zasebne šole, čeprav Ustava RS jasno pravi, da sta cerkev in država ločeni. Torej je s to odločbo US država prisiljena financirati šolo, ki je povsem v neskladju s temeljnimi načeli države. In kljub temu, da država namerava izpolniti odločbo US in financirati obvezni del programa, zasebnikom še ni dovolj - zdaj hočejo še plačilo razširjenega programa. Super, potem pa dajmo tudi zdravstvo tako nastavit - npr. pri zobozdravniku zavarovalnica krije osnovne stvari, če pa hočeš boljše zalivke, implantat (titan, cirkon,...) pa moraš vse doplačati. Torej po tej logiki bi morala država - torej zdravstvena zavarovalnica v celoti kriti vse stroške. Ali pa npr. enako pri okulistu - država ti daje na razpolago nek minimum - osnovo, po kateri vsak lahko pride do očal. Če pa hočeš "normalna" očala, moraš pa doplačat še vsaj 500 eur. Skratka tile zasebniki naj že enkrat nehajo zajedati v državni proračun in naj pač svoje želje in namene sami financirajo v celoti. Če želijo imeti "specialne" programe - ni problema, samo sami naj financirajo šole, ki so jih sami ustanovili z nekim namenom, kajne?
SDS_je_poden
13. 04. 2019 21.27
+13
Comanche žal država predpisuje program za zasebne šole, kar je po eni strani prav, ker če ne bi iz tam ven dobili same butle, po drugi strani pa je seveda dolžna to tudi financirati. Ker pač predpisuje program. Žal. Ampak financira naj le obvezen del.
proofreader
14. 04. 2019 09.30
-2
Zmenjeno. Država pa takim staršem vrne plačan davek za javno šolstvo, ki ga ne koristijo.
krmeki
14. 04. 2019 10.15
+19
Zakaj bi država vračala davek nekomu, ki se prostovoljno odloči otroka vpisati v zasebno šolo? Saj tudi jaz nisem koristil javnega zdravstvenega sistema že 5 let pa mi država nič ne vrne, ker hodim privatniku. Prav tako nisem še nikoli koristil socialne pomoči, nadomestila za brezposelnost,... Potem naj pa še to država vrne.
ina5785
14. 04. 2019 11.05
+5
Comanche - lep pozdrav! Zelo dobro napisano +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
yaxscdvf
14. 04. 2019 14.10
+4
Protisds, zakaj pa naj bi država morala financirat obvezni program? Saj tudi zasebnih varnostnih služb država ne financira pa vseeno morajo delovati v skladu z zakonom in predpisi. Če želiš imeti zasebno OŠ, se boš financiral iz zasebnega denarja, vseeno pa boš poučeval predpisan program. Ali pa delaj kaj drugega.
Zmaga Ukrajini ..
14. 04. 2019 19.24
Zmaga Ukrajini ..
14. 04. 2019 19.35
+0
ProtiSDSu,... za uresničitev ustavne odločbe mora država seveda ravnati tako kot si opisal. Vendar pa (vsaj jaz) nikakor ne morem mimo dejstva, da bo morala država (ki ima povsem ZADOSTNO vejo javnih šol) financirati tudi verske šole. V SLO imamo 57 registriranih verskih skupnosti in predstavljaj si, če bi vsaka skupnost ustanovila svojo šolo, in bi morala to država sofinancirati, čeprav je v Ustavi zapisano, da je država ločena od verskih skupnosti. Verjamem, da gre za trd pravni oreh, pa vendar mislim, da bi se morala država z ustrezno zakonodajo izviti iz tega problema. Kar pa se tiče tvoje bojazni, da bi v primeru, da se država izogne predpisu obveznega programa šolanja, iz zasebnih šol dobili ven same butle, pa mislim, da te bojazni ni. Ker kdor že bo vpisal svojega otroka v zasebno šolo, se bo tudi pozanimal kakšen program imajo ter ali je njihov program "kompatibilen" s programom javnega šolstva in torej pri prehajanju v višje stopnje izobraževanja ne bi smelo biti problema. Sicer se pa popolnoma strinjam s komentarjem @krmeki. Nenazadnje država nič ne povrne in ne zagotavlja nobenih davčnih olajšav ostalim državljanom, ki se odločimo za zasebnega zdravnika, zobozdravnika, itd. Iz istega razloga - ker ima dovolj razvejano mrežo in je vsakomur omogočen dostop do javnega zdravstva.
krmeki
13. 04. 2019 20.20
+26
Glede na to, da je dovolj prostora v javnih šolah (generacije so čedalje manjše) ni noben starš "prisiljen" otroka vpisati v zasebno šolo. Če pa se starši odločijo, da bo njihov otrok obiskoval zasebno šolo, pa naj pač za to svojo prostovoljno izbiro plačajo.
JE-BI-GA
13. 04. 2019 19.16
+23
Šole morajo ostati državne, kdo želi privat si naj tudi financira.
kolbek460
13. 04. 2019 19.00
+15
V privat šolo se lahko upišejo samo izbranci ne vsak ,za to si jo pa plačajte ,,pa molite pa ustvarjajte neodgovorne državljane ,,ne cvilit !!!!!!
fljfo
13. 04. 2019 18.20
+14
Tukaj jim dam prav....Financirati morajo redni program v zasebnih šolah...Ostalega pač ne
kolbek460
13. 04. 2019 18.52
+8
proofreader
14. 04. 2019 09.27
-4
SDS_je_poden
13. 04. 2019 18.02
+17
Evo, to je tipičen nivo komunikacije s strani desničarjev, takoj morajo zdraven potisnit muslimane. Taki "katolibani" niste po načinu razmišljanja nič drugačni, kot ekstremni muslimani. Nič več vam ne pripada, kot ostalim državljanom RS, niste vredni nič več kot ostali in nehajte izsiljevat državo in njene davkoplačevalce. Privat šole si plačujte sami, imate srečo, da je država sploh pripravljena plačati obvezen del. Jaz bi vam še to ukinil, pa naj vas tam učijo da je zemlja ravna, stara 5000 let in da na nebu živi bradati mož. To bo pač vam na škodo.
kolbek460
13. 04. 2019 18.54
+3
prašek
13. 04. 2019 17.49
+2
murinar ..... Marčevke so najbolj okusne gobe. V tem času !
fljfo
13. 04. 2019 18.09
-3
prašek
13. 04. 2019 17.45
+0
Kam ste pa vsi desnosučni guruji komentiranja pobegnili ???? A se izobražujete s prebiranjem Grimsovih pravljic ? sam prašam
schlamastika
13. 04. 2019 19.08
+4
Nimamo časa. Delamo, kar vaši opciji ni poznana beseda. Pa tudi, poslušat ene in iste monologe 2h osebh s stoterimi Nicki ni zabavno. Ti se kar smej, samemu sebi... 😇
prašek
13. 04. 2019 17.42
+4
Kdo pa naj bi v teh privatnih šolah predaval, oziroma poučeval ??? Sami oni msgr. Rode morda ???
ina5785
13. 04. 2019 17.51
+9
PRAŠEK pozdravljen - in bo predaval; Štuhec, Verica Trstenjak, Eva Irgl, Zverova soproga, pol pa še jajo, ker ga bo politika izpljuvala. . . . . . . . . .
prašek
13. 04. 2019 17.52
+5
Andree
13. 04. 2019 18.26
+9
JApajaDAja
13. 04. 2019 18.27
+11
ravnatelj bo štuhec, vsevedni breznik pa hišnik, ker se spozna na vse...od tehnike, prava, ekonomije , ekologije,kanalizacijo, religijo,,šov biznis...ni da ni!
belzer
14. 04. 2019 09.42
+3
ina5785
14. 04. 2019 11.10
+2
Andree - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kraševec, Stres, Zdolšek, Ješovnik, Peče. . . . . . . so vrhunski ekonomisti, ki so dobesedno ukradli denar ljudem z ZVON1 + ZVON2. Danes NIČ krivi, imajo pa polne žepe!!!!!
schlamastika
14. 04. 2019 13.16
+1
Pa razni dekani in profesorji JAVNIH Univerz prav tako, da ne govorimo o izplačilih nadur za čakanje. Teli kljukcci tavajo iz politike nazaj na garantirano službe v JU. A takle propadli politik naj bo profesor?!
yaxscdvf
13. 04. 2019 17.29
+21
Javno šolstvo se financira z javnim denarje, kdor je pa previn in prelep za javno šolstvo, si naj pa privat plača privatno. Hohštapler
proofreader
14. 04. 2019 09.31
-7
In dobi vrnjen davek, ki ga je plačal za javno šolstvo. Pošteno.
krmeki
14. 04. 2019 10.17
+6
Zakaj bi država vračala davek nekomu, ki se prostovoljno odloči otroka vpisati v zasebno šolo? Saj tudi jaz nisem koristil javnega zdravstvenega sistema že 5 let pa mi država nič ne vrne, ker hodim privatniku. Prav tako nisem še nikoli koristil socialne pomoči, nadomestila za brezposelnost,... Ali bi morala država potem tudi meni to vrniti.
yaxscdvf
14. 04. 2019 14.02
+0
Pošteno bi bilo, da bi tisti, ki ne hodi v cerkev, je ateist,...dobil vrnjen davek, ki ga je plačal za verske skupnosti, daleč največ za vatikansko cerkev.
batman
13. 04. 2019 17.27
+27
Kaj vam tu ni jasno. Javno šolstvo se financira s proračuna privatno pa s privatnim denarjem.Kdor hoče nadstandard naj ga plača. samo ne vem če to povsem drži Že v javnem šolstvu delajo razlike med otroci bogatih in revnih staršev. Otroci bogatih si lahko privoščijo vse mogoče pa še starši jih zagovarjajo. Poznamo take primere ko učitelji ne smejo niti grdo pogledati takih otrok pa jim že grozijo. ŽALOSTNO
proofreader
14. 04. 2019 09.33
-7
In starši naj ne plačujejo v proračun prispevkov za javno šolstvo, če ne morejo koristiti.
proofreader
14. 04. 2019 09.33
-6
In starši naj ne plačujejo v proračun prispevkov za javno šolstvo, če ne morejo koristiti.
ina5785
14. 04. 2019 11.13
+2
proofreader - Pa nehaj nakladat z isto lajno! A to je sedaj zate odgovor????? Pa naj gredo ti starši živet v strogo kapitalistično državo in tam vse plačujejo! Uf, kako hitro bi se vrnili, ko bi videli da NE morejo v tujini manipulirati!!!!!!! tako kot TI
brabusednet
13. 04. 2019 16.28
-16
Če bi zasebne šole vodili muslimani bi bilo plačano 120 procentov.Ne se tu komunisti delat bolj neumne,kot ste v resnici.Vsak priseben človek vidi,da je to politično nagajanje.Bo res to moralo povedat Evropsko sodišče in spet boste plačevali za kazni.
JApajaDAja
13. 04. 2019 16.55
+3
prašek
13. 04. 2019 17.26
+11
Saj že čakajo da pridejo čez mejo. S amo v Kladuši jih je 50-60.000. Čee meni ne verjameš, vprašaj Brankota !
JApajaDAja
13. 04. 2019 17.38
+5
prašek...še več jih bo kot pravi branko!
prašek
13. 04. 2019 17.39
+4
Prav skrušeno priznavam tudi to možnost ☺
prašek
13. 04. 2019 16.16
+6
Spoštovani tovariši, dobil sem komando, da grem z mojo najdražejšo v gozd, kjer je odkrila neke gobe, pa ni sigurna, če so slučajno marčevke ! Ampak obljubljam vam, da se še vrnem ☺
murinar
13. 04. 2019 16.27
+0
So marčevke saj drugih v tem casu ni ! Niso pa kaj dosti "prida "
brabusednet
13. 04. 2019 16.37
-2
Bolje,da te medved požre bo kar enga norca manj hiiiiiiii.
schlamastika
13. 04. 2019 17.26
-7
Prašak je šel na malo belega praška, da se bo še naprej lahko delal pametnega in šolanega, saj ta levi so pa ja vsi šolani na pravih in edinih javnih šolah. Ta desni smo pa neuki in neumni volilci jajota, kakor pravijo. Prašek Janšo v bistvu obožuje.
prašek
13. 04. 2019 17.32
+11
Seveda Jovana obožujem, privoščil bi mu, da še dolgo, dolgo živi ........................................................................... na Dobu !!!!
gappy666
13. 04. 2019 15.46
+10
Mater vas je fletno brati... Vsak ve več kot v knjigi piše... Žalite in blatite en drugega pod vzdevki, me pa zanima koliko vas junakov bi se pa javno izpostavilo pa bilo tko pametno???
prašek
13. 04. 2019 15.47
+9
Jaz sem se enkrat, pa sem bil 14 dni blokiran !!!!!!!!
gappy666
13. 04. 2019 15.50
+13
JApajaDAja
13. 04. 2019 15.59
+9
schlamastika
13. 04. 2019 17.27
-1
Jap. Enako, sam zgleda da prasek privilegije. Mene so blokiral cel mesec
JApajaDAja
13. 04. 2019 17.40
+6
nabaviš novo sim kartico....telemachova je 3,99 € :-)
wolfterier
13. 04. 2019 15.42
-16
Levičarji enostavno ne prenesejo konkurence,pa naj bo to šolstvo,zdravstvo ali kaj drugega.Jasno je,da so v gospodarstvu zavozili vse,zdaj bodo pa še zdravstvo.
prašek
13. 04. 2019 15.44
+9
sagesse
13. 04. 2019 15.53
-9
2004,2008 je bil najnižji javni dolg.je pa res da so levi tajkuni v tem času pokradli 5 milijard eu.jah kriv je tisti,kateri ni preprečil teh kraj,kajne......lopovi so vsi pošteni še posebno tisti iz foruma 21...pajenk,probanka,fink,trimo,jankovič,mercator,rigelnik,avtomomerc,kordež,merkur........janša je kriv,da so nam pokradli 5 milijard....no ideološko podpirajo dražgoše,kar pomeni,da jim je po komunistični internacionali vse oproščeno....
prašek
13. 04. 2019 15.56
+18
Ne , to pa ni res !!! Janša ni kriv za 5 milijard, pač pa za 24 milijard !!!!
sagesse
13. 04. 2019 15.58
-9
aja,saj res pozabil sem še na 20 milijard,katere je zapravil javni sektor.od osamosvojitve naprej se slovenija za plače javnega sektorja kreditira cc milijardo na leto....
JApajaDAja
13. 04. 2019 16.00
+16
privat konkurenca naj gre na trg,česarkoli že, s svojim kapitalom za in na svoj račun!
prašek
13. 04. 2019 16.00
+3
sage ..... V tem trenutku se pa resnično ne bi poglabljal s teboj o tebi ne ravno prijetne teme, o zapravljanju v letih 2004-08 !!!!!
prašek
13. 04. 2019 16.01
+1
ina5785
13. 04. 2019 17.26
+9
wolfterier - Pa saj vi potrebujete le POSEBNO šolo z dosti lažjim programom.. . . . . . . . . in zakaj bi jo država 100% plačevala? Za vaš dodatni pouk, pa pojdite v cerkev k verouku, pa je stvar rešena!
schlamastika
13. 04. 2019 17.27
-9
prašek
13. 04. 2019 15.39
+6
šlamastika ..., panboj ...,sagese ...., Kje ste zdaj ???? Kar poniknili ste, jaz bi se pa rad še malo smejal ☺
sagesse
13. 04. 2019 15.41
-12
smejal.....no to pač pove nivo vašega intelekta.....
prašek
13. 04. 2019 15.43
+7
Seveda, to pove da sem veseljak. In to inteligenten veseljak ☺☺☺
JApajaDAja
13. 04. 2019 16.01
+6
pusti ga...duhovitost ,humor in smeh sta za inteligentne ljudi !
MladostNiNorost
13. 04. 2019 15.28
+8
hvala prašek, zares lepo polepsal dan, se posebaj zaradi interakcije s slamastiko haha. lepo videti nekoga, ki zna uporabljati glavo z zmernostjo pozitivnega humora in pameti. upam, da si otroke ucil podobnega
prašek
13. 04. 2019 15.31
+12
Moja otroka sta oba doktorja znanosti (naravoslovje) in se večkrat skupaj smejimo ......
sagesse
13. 04. 2019 15.37
-13
in oba zaposlena v javnem sektorju,kajne.....jaz vas plačujem,da lahko slapšalno govorite o slovencih.jaz plačam v enem mesecu več davka,kot ga boste vi v celem življenju.invi boste moralizirali o vrednotah.....me zanima koliko pomagate revnim slovencem...ahh sorry vi imate doma 10 migrantov,za katere morate skrbeti.....no imate jih na jeziku,ker v praksi skrbite samo zase.....
prašek
13. 04. 2019 15.41
+16
Seveda sta oba v javnem sektorju !!!!!! In nisem rekel, da imam doma deset migrantov, pač pa sem trdil, da raje vzamem na dom 10 migrantov, kot pa enega samega SDS-ovca !
prašek
13. 04. 2019 15.41
+12
sage ..... A te v škofijskem zavodu niti brati niso naučili ????
sagesse
13. 04. 2019 15.43
-11
in teh 10 migrantov bi vzdrževal z mojim denarjem,ker na prostem trgu niste sposobni zaslužiti 10 eu na mesec....
prašek
13. 04. 2019 15.45
+10
Jaz bi jih lahko vzdrževal kar z mojo pokojnino !!!! Sploh ni problema ! Seveda pa sprejemam prostovoljne prispevke .....
prašek
13. 04. 2019 15.49
+11
prašek
13. 04. 2019 15.50
+7
JApajaDAja
13. 04. 2019 16.03
+5
jaz sem odločno proti ilegalcem...vendar ne razumem svečkarjev katerih vera baje uči drugače! eh, pa ta hipokrizija !
prašek
13. 04. 2019 16.07
+5
Tisti atlet iz bohkovega kota jih je baje drugače učil !!!!!!!
MladostNiNorost
13. 04. 2019 17.25
+8
glede na izrazanje in intelekt bi predvideval, da v blagajno prispevas minimalno. ce te pa zanima moraliziranje, enkrat mesecno kupimo vozicek "robe", ki ga neposredno odpeljem k doloceni druzini. ti bi priporocal. pa vendar so ljudje tvojega kola ponavadi hladni-tudi tvoj komentar to prikazuje. JAZ placujem VAS.. halo clovek daj razmisljaj malo.
MladostNiNorost
13. 04. 2019 17.26
+6
MladostNiNorost
13. 04. 2019 17.31
+7
se nekaj zate saga, ravno sem se spomnil. jaz nekoga hvalim, ti pa udrihas cez njegove otroke. te lahko povprasam po starosti?
schlamastika
14. 04. 2019 12.06
-1
A pa vidva res tako slepo verjameta samemu sebi, da vajine nebuloze imajo kakšen impakt name? Dva ostarela, privilegirana penzionista, brez realne izobrazbe, jugofila, ki žalita vse drugače misleče, uboga sta, res na duhu, v glavi pa tako ali tako. Na žalost sta svojo bolezen prenesla še na svoje otroke, katere sta kot sebe spremenila v nesposobneže, izven JS seveda...
CIGU MIGU
13. 04. 2019 15.24
+24
raje kot da jih guslajo z prežvečenim veroukom je bolje da jih naučijo kakšne obrti
JApajaDAja
13. 04. 2019 15.27
+26
privat šol s poklicno in tehnično izobrazbo pa ni...zakaj le ne?
wolfterier
13. 04. 2019 15.44
-16
V osnovnih šolah učenje obrti,no,to je levičarska genialnost !
prašek
13. 04. 2019 15.52
+11
JApajaDAja
13. 04. 2019 16.04
+5