Gospodarstvo

Finančni komentar: Bolje ne bo nikoli

Ljubljana, 31. 10. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
77

Ali je pred nami resnično drugačno, ekonomsko naporno desetletje z visokimi obrestnimi merami in dolgotrajno inflacijo? Predsedujoči centralnih bank opozarjajo, da obresti ostajajo višje za dlje časa. Se nam še pred koncem leta morda obeta večji padec delnic na finančnih trgih, faza popravka se je že začela. Zlato je znova prebilo magično mejo 2000 dolarjev za unčo. Bitcoin je letos vrednost podvojil tako kot pomarančni sok.

Namesto krvavih in grozljivih prizorov je ob letošnji noči čarovnic verjetno bolj zaželen ogled romantične komedije, zato spomnimo na legendarno črno komedijo, v kateri je igral Jack Nicholson, Bolje ne bo nikoli in citat iz filma '' Zaradi tebe želim biti boljši človek.''  
Namesto krvavih in grozljivih prizorov je ob letošnji noči čarovnic verjetno bolj zaželen ogled romantične komedije, zato spomnimo na legendarno črno komedijo, v kateri je igral Jack Nicholson, Bolje ne bo nikoli in citat iz filma '' Zaradi tebe želim biti boljši človek.''   FOTO: Kanal A

Delniški trgi že tri mesece zapored padajo, osrednji ameriški indeks S & P 500 je v tem času izgubil 10 odstotnih točk, kar je tudi največji letošnji padec, vendar popravek ni nenavaden – glede na poročilo Charlie Bilello je 10-odstotno letno korekcijo v povprečju možno predvideti vsakih 1,6 leta.

25-odstotni padec se v povprečju zgodi vsakih pet let in se je od leta 1928 zgodil 21 % let. 50-odstotni padec pa se v stotih letih v povprečju zgodi dvakrat.
25-odstotni padec se v povprečju zgodi vsakih pet let in se je od leta 1928 zgodil 21 % let. 50-odstotni padec pa se v stotih letih v povprečju zgodi dvakrat. FOTO: Charlie Bilello

Zlato je spet prebilo psihološko mejo 2000 dolarjev za 31,1-gramsko unčo in je približno na enaki ravni kot meseca maja letos. Stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu preprečuje padec cene surove nafte pod 85 dolarjev za 159 -litrski sod. Donosi na dvoletne ameriške obveznice so višje od donosov na desetletne obveznice, kar nakazuje, da vlagatelji v krajšem časovnem obdobju pričakujejo gospodarske težave. Medtem centralne banke ne govorijo o nižanju obrestnih mer, inflacija je še vedno visoko nad 2 %. Glavna kriptovaluta je oktobra poskočila za 30 % zaradi napovedanega ameriškega ETF sklada na promptno ceno bitcoina. Kot izjemno dobra naložba se je letos izkazal tudi pomarančni sok. 

Veliki finančni igralci, kot sta BlackRock in Fidelity, se zavedajo, da imajo lahko kriptosredstva v prihodnosti pomembno vlogo, zato želijo vlagateljem ponuditi bitcoin kot uradno finančno sredstvo. Cena najbolj znane kriptovalute je prejšnji teden dosegla vrednost 35 tisoč dolarjev.

Bitcoin je v zadnjih desetih dneh zrastel za kar 20 odstotkov. V sredinskem grafu je gibanje v zadnjih treh mesecih, vidimo, da je za razliko od delnic, nafte in zlata bitcoin ustvaril 15-odstotni donos. Če pogledamo letošnje gibanje, pa vidimo, da ima 106-odstotni donos oziroma je vrednost podvojil.
Bitcoin je v zadnjih desetih dneh zrastel za kar 20 odstotkov. V sredinskem grafu je gibanje v zadnjih treh mesecih, vidimo, da je za razliko od delnic, nafte in zlata bitcoin ustvaril 15-odstotni donos. Če pogledamo letošnje gibanje, pa vidimo, da ima 106-odstotni donos oziroma je vrednost podvojil. FOTO: TradingView

Nejc Bizjak, ki dela za eno najstarejših kriptomenjalnic Bitstamp, je v četrtkovem Finančnem PopKastu izpostavil, da je bitcoin dolgoročno dobra zaščita pred izgubo kupne moči. ''Jaz mislim, da smo nekje v stagflaciji, kjer so obrestne mere zelo visoke, količina denarja v obtoku se zmanjšuje, bitcoin pa se še zmeraj zelo dobro drži, bolje kot vsi ostali naložbeni razredi. Vsi makroindikatorji bi nam morali govoriti, da bi moral pasti, ampak ravno zaradi fiskalne situacije se pripravlja bikovski trend na bitcoinu.''

V zadnjih treh mesecih je cena zlata višja za dve odstotni točki, surova nafta pa je v enakem obdobju zrastla za 3,7 odstotne točke. Medtem je osrednji ameriški indeks S & P 500 v zadnjih 90 dneh nižji za 10 odstotnih točk.

Indeks 500 največjih in najbolj likvidnih delniških družb v ZDA je za deset odstotkov nižji, kot je bil konec julija. Zlato je lepo poskočilo oktobra, verjetno tudi zaradi strahu pred vojno. Zdaj se je ustavilo malo pod 2000 dolarji. Nafta je med poletjem naraščala, potem pa konec septembra spremenila smer in ostaja pod 90 dolarji za sodček.
Indeks 500 največjih in najbolj likvidnih delniških družb v ZDA je za deset odstotkov nižji, kot je bil konec julija. Zlato je lepo poskočilo oktobra, verjetno tudi zaradi strahu pred vojno. Zdaj se je ustavilo malo pod 2000 dolarji. Nafta je med poletjem naraščala, potem pa konec septembra spremenila smer in ostaja pod 90 dolarji za sodček. FOTO: TradingView

Visoka inflacija predolgo ostaja nespremenjena, ugotavlja Evropska centralna banka. Njena predsednica Christine Lagarde je v četrtek na zasedanju v Grčiji izpostavila, da kljub trdovratni inflaciji dodatnih dvigov obrestnih mer v evroobmočju ne bo. '' Že sam pogovor, da bi nižali obrestne mere, je povsem preuranjen. V tem trenutku sporočamo, da moramo ostati mirni in čakati. To je današnja odločitev, da čakamo.''

V ZDA so 30-letni hipotekarni krediti v petek presegli 8-odstotno obrestno mero. To se je nazadnje zgodilo leta 2000.
V ZDA so 30-letni hipotekarni krediti v petek presegli 8-odstotno obrestno mero. To se je nazadnje zgodilo leta 2000. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Cenovno vse manj dostopna ni zgolj hrana, ampak tudi krediti, hipotekarni. Obrestne mere so skoraj trikrat višje kot pred dvema letoma. Posledično bi si investicijska podjetja, ki gradijo nepremičnine, denar raje sposodila pri ljudeh kot pri bankah. Konec prejšnjega tedna so po 20 letih na domačem trgu spet na voljo nepremičninske obveznice, ki jih za šestodstotne obresti ponuja češko-slovaški investitor, ki želi graditi nepremičnino v Ljubljani. Do konca leta nameravajo zbrati skoraj 10 milijonov evrov. Tudi o tem smo z Matejem Rigelnikom iz nepremičninske delniške družbe Equinox razpravljali v tokratnem Finančnem popkastu, ki bo objavljen v četrtek, 2. novembra. Jeseni smo sicer pričakovali, da bo ministrstvo za finance izdalo tako imenovano ljudsko obveznico, ki se je pri sosedih na Hrvaškem izkazala kot odličen projekt.

Iskal sem, kaj je poleg bitcoina še imelo v tem letu stoodstotni donos in odkril sem pomarančni sok. Cena pomarančnega soka je letos konstantno naraščala in dosegla skoraj stoodstotni donos. Tudi kakav je dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 44 letih.
Iskal sem, kaj je poleg bitcoina še imelo v tem letu stoodstotni donos in odkril sem pomarančni sok. Cena pomarančnega soka je letos konstantno naraščala in dosegla skoraj stoodstotni donos. Tudi kakav je dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 44 letih. FOTO: TradingView

 Na Bližnjem vzhodu se geopolitične napetosti ne umirjajo. V Riadu, glavnem mestu SaVdske Arabije, so se prejšnji teden zbrali ''strici iz ozadja'', najvplivnejši svetovni bankirji. Za isto mizo so sedeli šefi iz BlackRocka, JP Morgana, Goldman Sachsa, HSBCja, Citi group in drugi bilijonarji. Razpravljali so o prihodnosti in Jamie Dimon, prvi mož največje banke na svetu, je opozorili, da je tveganje za uporabo jedrskega orožja še večje kot v času hladne vojne. ''Če čez 100 let ne bomo še vedno sedeli tukaj in se pogovarjali, bo to zaradi jedrskega orožja in ne zaradi podnebnih sprememb.''

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO:

 V Svet Portfelju nimamo pomarančnega soka in žal tudi nimamo bitcoina. Zavedamo se, da prejšnji donosi ne zagotavljajo rasti v prihodnje. Naša naložba ni finančni nasvet, ampak je namenjena informiranju. Naš portfelj je precej konservativen, od 21. septembra je delniški trg padel za šest odstotkov, naša naložba za manj kot pol odstotka. 40 evrov smo trenutno v minusu. V dobrem mesecu smo največ zaslužili s surovinskimi delnicami Pan American Silver, oznaka PAAS, ki rudarijo zlato in srebro ter Peabody Energy, oznaka BTU, ki prodajajo premog. Največ smo izgubili z delnicami luksuza, Louis Vuitton Moet Hennessy, LVMH/MC in svetovnim dividendnim ETF-om VGWE, ki sledi 1762 delnicam. Negativni donos ima v zadnjem mesecu tudi Disney, oznaka DIS in kitajska Alibaba z oznako BABA.

 Končajmo s citatom legendarnega vlagatelja, 99- letnega Charlija Mungerja, poslovnega partnerja Warren Buffeta.

Če se ljudje ne bi tako pogosto motili, mi ne bi bili tako zelo bogati.
Če se ljudje ne bi tako pogosto motili, mi ne bi bili tako zelo bogati. FOTO: osebni arhiv
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jansa_pro
02. 11. 2023 11.15
+2
ajmo kupit bitcoin pa eterium pa ne bo nobenega soka vec
User1094863
31. 10. 2023 13.59
+1
vse to je umetni svet ki ga bogataši vodijo zato da izčrpavaji ljudi, in jih pehajo v novodobno suženjstvo.. se krize se ustarjajo z namenom izkoriščanja!!
Rafael Kramar
31. 10. 2023 15.16
+0
A ni čudno, da pridni in delovni pa nimajo s tem nobenih težav?!
nestabilen
31. 10. 2023 13.11
+3
Jaz sem to vedu ze leta 1991.
Rains
31. 10. 2023 13.03
-1
Ste hoteli alternativni svetovni pol. Ste mislili, da se bo dvignil brez posledic za vas? Pa ne samo to. Bolj ko bo tisti drugi pol močnejši od našega, slabše bomo mi živeli. Še kolcalo se vam bo po unipolarnem svetu, tepci.
natmat
31. 10. 2023 12.43
+3
Stagflacija je deloma posledica pandemije covida-19, zaradi katere so centralne banke leta 2020 trg preplavile z denarjem ter s tem leta 2022 sprožile inflacijo, deloma pa pretresov zaradi podnebnih sprememb.Diplomacija bi morala biti ključno makroekonomsko orodje. Če bi z diplomacijo končali vojno v Ukrajini, postopno odpravili sankcije zoper Rusijo in omilili napetosti med ZDA in Kitajsko, bi svet naredili veliko varnejši in hkrati ublažili stagflacijo. Mir in sodelovanje sta najboljše sredstvo za odpravo vse večjih gospodarskih tveganj
slohren
31. 10. 2023 14.42
+1
Tole o tiskanju denarja, v evropi ni ostalo skorenj nič, ker je zaradi politike - % obresti denar šel ven iz evrope, v evropi pa bo posledica gospodarsko finančni vakum, 3 svetovna z gospodarskim razsulom skoraj neizbežno, vprašanje je kdo bo navadnim prebivalcem v evropi sovražnik...
sevenup
31. 10. 2023 12.35
+1
In pol sem jaz pesimist... Kaj pa, če bo vse ravno obratno in bo vse nadpovprečno super in Ok? Pretiravate vse skupaj že. Isto kakor jaz. Ampak nekaj bo že držalo.
manga
31. 10. 2023 12.35
+15
Nemško gospodarstvo in ruski energenti ter konec ameriške okupacije Evrope,edina rešitev za Evropo.
nikhrast
03. 11. 2023 14.34
-14
Revež si in revež boš ostal takšnim mnenjem.
1918
31. 10. 2023 12.34
+0
a ni zdaj zadosti dobro? bolje res ne bo, vsaj za večino človeštva ne
4556
31. 10. 2023 12.33
+1
Ali z takimi obeti branite --NESPOSOBNO vlado -ali niso politiki zato ,da skrbijo za blaginjo in razvoj --vi pa kar po GOLOBOVO --boje ne bo nikoli speljite se nekam zaradi vas LOPOVOV res ne bo bolje za vse.
Ivar The Boneless
31. 10. 2023 12.04
+7
S takimi svetovnimi voditelji v odzadju definitivno ne.
Mister iks
31. 10. 2023 11.44
+13
Bil je kao hud meneđer, preskrbljen in zaradi maščevanja odšel v politiko, da dokaže da je on đek. Zaradi totalne nesposobnosti celo omejenosti pa umaže svoje ime do tretjega kolena navzdol. Preprosto ne razumem! In kdo je ta nesrečnik zdaj? Tepček ki živi z instragramušo in se mu smeji cela Slovenija. Res pravi energetski genij, ni kaj!!
daiči
31. 10. 2023 12.03
+14
loh je bit hud menedžr, če delaš u državnmu monopolnmu podjetju, k je dnar vsak mesc sigurn, elehtriko plačajo vsi tko gospodinsta k firme. Tm ni da se je treba na trgu borit, tm trg skoz je pa skos ti plačuje.
User300173
31. 10. 2023 11.23
+14
Covid in sankcije Rusu so prišle kot bumerang. Vojna v Ukrajini kot sama ninicesar spremenila, ampak sami smo se odrezali od tržne ekonomije in zdravega razuma in sledili usrkanemu jenkiju Bidnu. Podpiramo nekoga, kateri okoli Evrope že dve desetletji neti vojne in nam ustvarja begunce. No in temu usekanemu dementnemu starčka ploskajo. Saj bi lahko bil kdo drug pa bi.bilk isto. Evropa postrscek jenkiji. Rus ne bo napadel Evrope. Naftni derivati pa verjetno.
Na pol ovca
31. 10. 2023 11.21
+12
Sankcije se nedvomno odlično obnesejo.
El pi5tolero
31. 10. 2023 11.20
+11
Časovnice, lažovnice in nategovalnice! To smo dobil v letu in pol od reh bedakov! Pa mal čiščenja drugace mislecih! Nimas kej! Sam, da ni janša pa ce vse crkne je njihov moto! In crkuje! Lol
daiči
31. 10. 2023 12.05
+3
no ni res da loh vse crkne, njihovi žepi nesmejo in tle se znajo potrudt da ne crknejo
Rainbow warrior
31. 10. 2023 11.19
+11
"Ta mali" vidimo in občutimo iz meseca v mesec v naših denarnicah da ne bo nikoli bolje kvečjemo slabše.
El pi5tolero
31. 10. 2023 11.12
+4
Svoboda nas je uničla v letu in pol! Nimas kej! Ljudje so verjel pravlici da tip obvlada v resnic pa fašistom ne seze do gleznjev v nicemer! Edina reforma ki jo je izpeljal je njegova frizura, vse ostalo so svobodno potopil, zraven se je se samoovadil in mogu bi sedet v zaporu! Lol
DasaizDalasa
31. 10. 2023 11.12
+8
Nimam bitkojnov zato me ne skrbi to. Imam glavo in roke navajene delat. Tisti ki tega nimajo morajo pa pri kakšnem koritu krast.
Mnogo
31. 10. 2023 11.01
+15
Drgo leto bi naj bil dvig pokojnin, socialnih transferjev in plac, cca 8%, upokojenci bodo realno izgubili 7%, glede na place in socialne transferje.
Čombe
31. 10. 2023 11.25
+9
jaz kot delavec za minimalno plačo sem v enem letu izgibil 3500e na leto.
Mnogo
31. 10. 2023 10.58
+10
Drzava in Golobnjak so z nedvigom realne pokojnine, glede na inflacijo, ustvarili nezaupanje upokojencev v politiko, dvig plac v zadnjem letu v drzavi cca 12%, enako socialnih transferjev, dvig pokojnin le 5.2%, podporniki Golobnjaka plesite.
Mnogo
31. 10. 2023 10.54
+6
Ze sedaj bi naj bila podpora stranki upokojencev 15%, vendar so mediji tiho.