Slovenija

Finančni minister se pogovarja z opozicijo: 'Razmišljamo v isti smeri'

Ljubljana, 29. 09. 2015 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kako to, da se Mramor na temo davkov lažje pogovarja z NSi kot s koalicijskimi partnerji? "Iz tega delati politično igro ali golaž nima smisla," pravi Han, a če "bo ideja NSi prejela večino v DZ, potem ni prostora za SD," dodaja. Na vprašanje, v kakšnem "zdravstvenem stanju" je koalicija, je odgovoril, da so "malo prehlajeni, a v redu".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Finančni minister se pogovarja z opozicijo
    01:53
    Iz SVETA: Finančni minister se pogovarja z opozicijo
  • Iz SVETA: Spor se je začel minuli teden
    01:41
    Iz SVETA: Spor se je začel minuli teden
  • Iz 24UR: Ukrepi za nižje davke
    01:35
    Iz 24UR: Ukrepi za nižje davke

Finančni minister Dušan Mramor se je danes sestal z vodstvom NSi na temo ukrepov za nižje davke. Kot je pojasnil, si zelo želijo, da bi v letu 2016 že veljale spremembe za razbremenitev dela. Po njegovih besedah je namreč predvsem obremenitev dela visoko strokovnih in najproduktivnejših kadrov z vidika konkurenčnosti problematična, različni ukrepi pa bi to lahko naslovili.

Tako Mramor ugotavlja, da z NSi razmišljajo o težavah v isti smeri, torej ocenjujejo, da je obremenitev dela težava. Po drugi strani pa je poudaril, da je treba iskati rešitve v smeri, ki bo obenem zagotavljala potrebno javnofinančno konsolidacijo, torej zmanjševanje javnofinančnega deficita do leta 2020. Tako so si z NSi izmenjali mnenja in iščejo rešitve še naprej, je pojasnil.

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je sestanek označil za konstruktivnega. Kot je poudaril, razmišljajo v podobni smeri, razlika pa je v tempu. "Minister si želi nekoliko počasnejšega tempa zaradi finančnih obveznosti in zaradi fiskalnega pravila, strinjamo pa se, da je treba razbremeniti delo in narediti Slovenijo bolj konkurenčno," je pojasnil.

Zanimivo se mu zdi, da so pri vprašanju razvojne kapice "na isti strani, je bil pa minister nekoliko skeptičen, ali mu bo to uspelo spraviti čez koalicijo". Dejansko pa gre po njegovih besedah za ukrep, s katerim bi najbolj produktivne zadržali v Sloveniji.

NSi naj bi si sicer želela vključenosti v delovno skupino ministrstva za pripravo davčne reforme. Mramor poudarja, da to ni strankarsko oblikovana skupina, sestavljajo jo tako gospodarstveniki kot davčni svetovalci in sindikati oz. vsi deležniki.

Han: Iz tega delati politično igro nima smisla

Vodja poslancev SD Matjaž Han verjame, da bo SD v medstrankarski strokovni ekipi, ki pripravlja t.i. davčno reformo, znala predstaviti pogled stranke na reformo, ki bo najprej razbremenila gospodarstvo, a ne bo škodovala majhnemu človeku.

Predlogi NSi med drugim predvidevajo omejitev obveznosti plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje navzgor in navzdol, drugačno dohodninsko lestvico, drugačno obdavčitev dobička za majhna podjetja, enakopravno davčno obravnavo dohodkov iz razdelitve dobička in nižjo obdavčitev božičnice. O tem so že govorili tako s predstavniki sindikatov kot tudi delodajalcev in gospodarstvenikov. Trenutno predloge skušajo uskladiti z vlado in jih s sprejemom v DZ zakonsko uveljaviti.

Na novinarski komentar, da se Mramor na temo davkov očitno lažje pogovarja z NSi kot s koalicijskimi partnerji, pa je Han odgovoril, da so na to v SD ponosni, ker se borijo za socialne teme. "V to je treba dati več denarja, zato verjamem, da se z nami težko pogovarja," je dejal.

Težav v tem, da se je NSi sestala z Mramorjem, ne vidi. NSi se je namreč sestala tudi s predstavniki sindikatov oz. se je o spremembah na področju davkov pogovarjala z vsemi partnerji. To je, kot pravi Han, normalno delo stranke, ki želi svoje delo promovirati. "Iz tega delati politično igro ali golaž nima smisla," je dodal.

Je pa spomnil, da mora NSi, prav tako kot SD, za sprejem predloga v DZ dobiti potrebno večino. Ko predlog trešči v vrednote neke stranke, pa se vsaka odloča po svoje, je dodal. Spomnil je, da so v SD in NSi diametralno različni v pogledu na vrednote, kar sicer po Hanovem mnenju ni nič narobe. A če "bo ideja NSi prejela večino v DZ, potem ni prostora za SD", je poudaril.

Na vprašanje, v kakšnem "zdravstvenem stanju" je koalicija, pa je vodja poslancev SD odgovoril z oceno, da so "malo prehlajeni, a v redu".

Jurša: Koalicija se občasno malo poškoduje

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je priznal, da se koalicija občasno "malo poškoduje ali jo zaboli kakšna noga", saj gre za živo stvar. Vendar pa tudi meni, da so poškodbo že skoraj pozdravili.

Zdi se mu povsem normalno, da se minister o ukrepih na področju davkov pogovarja z različnimi strankami, tako kot se je denimo o fiskalnem pravilu. Obenem ugotavlja, da "če Mramor zagovarja bolj liberalno politiko, je z NSi zelo blizu, saj je njihov gospodarski program dejansko liberalen".

Je pa tudi on spomnil na dogovor koalicije, da bo reformo pripravila delovna skupina, v katero je vsaka stranka koalicije predlagala določeno število članov.

Židan: Če se davki nekje znižajo, se morajo drugje zvišati

Predsednik SD Dejan Židan je izpostavil, da so si enotni glede potrebe po znižanju stroškov dela oz. znižanja razlike med bruto in neto plačo. Poleg tega tudi iz programa SD po njegovih besedah izhaja znižanje obdavčitve 13. oz. 14. plače, na primer na raven obdavčitve regresa.

Obenem pa v SD menijo, da če se davki nekje znižajo, se morajo drugje zvišati, saj v nasprotnem primeru nastane javnofinančna luknja. Tako bi tudi morebiten poseg v dohodninske razrede po Židanovih besedah moral biti usklajen z novimi davki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
30. 09. 2015 11.58
+3
RAZMIŠLJAJO V ISTI SMERI; DELAJO PA V NASPROTNI.........
santamaura
30. 09. 2015 12.03
+1
Evo, toliko so se že naučili, da prvo malo razmislijo potem pa šele ukradejo
santamaura
30. 09. 2015 11.46
+2
Pa saj ta lolek sploh ne ve, s kom se pogovarja.Kar nekaj bluzi, ponoči pa svoje denarčke šteje. In to naj bi bil finančni minister. Saj ni čudno, da smo za Ruando
Bojan-F
30. 09. 2015 09.00
+2
Se enkrat ... vsi slovenski ekonomski statisticni kazalci so primerljivi in (ali celo boljsi) z vsemi "kao" zahodnimi drzavami ... mocno, mocno, mocno odstopajo v negativni smeri ... zadolzenost podjetij, produktivnost in dodana vrednost ...
Bojan-F
30. 09. 2015 09.03
+2
... zadolzenost podjetij bo drzava na tak ali drugacen nacin resila ... kot je to naredila z bankami ali kakor je prezadolzenost preprecila Merkel Angela jeseni 2008 in spomladi 2009 ... kaj pa naj drzava naredi za povecanje produktivnosti in dodane vrednosti?
NoviceResnice
30. 09. 2015 10.34
+4
Država težko kaj naredi kot da omogoči stimulativno okolje produktivnost in dodano vrednost je možno povečati z razvojem in investicijami, novimi izdelki....vse to stane...največ pa država ....ergo imaš odgovor....razen če mi boste spet metali floskule o neodgovornuh neoliberalističnih kapitalizmih......
Kapitol
30. 09. 2015 10.46
+0
Saj bi šlo ampak, 2004-2008 kako naj sedaj kaj naredijo,popravijo, pa še v parlamentu imajo komaj ustavno večino. To se nam bo še vsaj 100 let poznalo, sicer bi pa bili svetovna špica vsi podatki na papirju kažejo na to.
Bojan-F
30. 09. 2015 11.13
Ce bi dobro cital moje pisanje bi videl, da pri ekonomskih vprasanjih nikoli ne zacnem kulturnega boja jaz ... statisticni podatki o produktivnosti in na-neki-nacin-svoj posledicno dodani vrednosti bodejo v oci ... razlika med staro Evropo in nami gre proti faktorju 3 ... Drzavni zbor pa se zgublja v kazalcih velikosti <0,1%... nisem zasledil enega lementanja g. Milic Hribar Samota na to temo ... slovensko poslovno okolje je stimulativno ... to v onih anketah priznavajo tudi managerji ... ko pridem domov, se vedno srecam z uspesnimi inovativnimi podjetniki, ki jih ni v nobenih medijih - bog nedaj, saj je marsikdo od njih zaposlen na tehnicnih fakultetah ... si predstavljas kako katastroficno bi bilo porocanje teh istih novinarjev s 24ur.
big_foot
30. 09. 2015 08.34
Zanimiva vrstica... če se bojo znižali davki na dohodek se bojo morali pa drugje dvigniti. Se pravi firme bomo plačevale več davka na dobiček. Takole bom rekel... vodim firmo z kar nekaj zaposlenimi... ja svinjarija je koliko država požre denarja od bruto plače, ampak če bojo navili davek pri dobičku (že tako je ogromen) bom pa zares še preostanek proizvodnje selil v avstrijo (občutno nižja davkarija) in potem bo v sloveniji še nekaj več brezposelnih. V sloveniji očitno ljudje znajo delat samo kar se da neprimerno okolje za gospodarstvo in posledično proizvajat brezposelne. Tu ni nobene razlike med katerokoli vlado do sedaj.
NoviceResnice
30. 09. 2015 08.36
+2
To je tako v Sloveniji ker imamo politične osebke na vladah...s tradicijo družbenopolitičnega udejstvovanja...
Bojan-F
30. 09. 2015 08.50
+3
Ce gledas anketo Economic Freedom Index so slovenski managerji zadovoljni s poslovnim okoljem (v I. evropski skupini) ... niso pa s fiskalnim (kljub temu, da imamo enega najnizjih davkov na dobicek in sorazmeroma nizko obremenitev plac) ... niso s financnim (slovenska podjetja so najbolj zadolžena v EU-28) ... in niso s delovno-pravnim (kaj se tu se sploh lahko naredi?).
Bojan-F
30. 09. 2015 08.27
+2
V zadnjih mesecih se predlogi EC nagibajo k razbremenjevanju plac in povecani obdavcitvi premozenja. Toda kaksno bo zagotovilo, da se bodo razbremenjene place prelile v zep delojemalcev? In se to ... Zakaj bi moral delodajalec zaposliti strokovnjaka in mu dati 3.000 EUR (razbremenjene) place, ce pa dobi enako izkusene strokovnjake za 800 EUR (jezikovne tezave v tehniki pa so tako ali tako zanemarljive).
Bojan-F
30. 09. 2015 08.34
+2
Sicer pa je Mramor Dusan nas najkonservativnejsi financni minister ... ce bi ušpostevali njegova napotila v vezi sprejemanja EUR in nevarnosti portugalskega scenarija, bi nas financni sistem bil se vedno zdrav ... imeli bi kaksen kilometer avtocest manj ... podjetja bi bila manj zadolzena ... tajkunov skoraj nebi bilo ...
NoviceResnice
30. 09. 2015 08.34
+2
Ne strinjam se z socialno kapico ampak z generalnim zmanjšam obdavčitve dela ter večjim obdavčitvijo premoženja nad npr vrednostjo osnovnega stanovanja...kaj bo delodajalec delal me ne briga tako lahko ima pogoje da zaposluje in naprej konkurenčneje prodaja delojemalčevo delo ali pa ta denar preliva v razvoj......
big_foot
30. 09. 2015 08.38
+4
Bojan... ta zadnji del prvega sestavka menim da je tudi srž begunske politike. Sirci niso neizobraženi ljudje, delali pa bojo za bagatelo proti našimi. In nemcem se veselo smeji kako bojo - najbogatejši seveda prišli poceni do dobro izobražene delovne sile. Ostale "nouporabne" pa bojo lepo razselili po vzhodnih državah EU. Naj me koklja brcne če ne bo tako.
Bojan-F
30. 09. 2015 08.38
+3
Italijani uvajajo princip "prima casa". Osnovni zivljenski pogoji obremenjeni minimalno, kar pa je vec, bodo nabili, da bodo kompenzirali vse popuste.
Bojan-F
30. 09. 2015 08.43
+3
Niso izobrazeni samo Sirci ... so tudi Bulgari, Romuni, Ukrajinci, ...
jagermeister1
30. 09. 2015 07.43
+2
se točno vidi kako funkcionira SD , se pravi , tudi če je predlog zelo dober za Slovenijo , ga SD ne bo podprl , ker je prišel iz opozicije ................ja gospod Han , rez ste državotvorni ! ! !
NoviceResnice
30. 09. 2015 08.22
+0
Ogabni so...samo nerazmišljujoči osebki lahko volijo te kvazilevičarji ki eno govorijo drugo delajo obenem pa nesposibni vodt državo....sposobni le za mahinacijo pretvarjanje sprenevedanje in krajo...
big_foot
30. 09. 2015 08.45
+2
OK, da smo si na jasnem - ne maram levice pa tudi desnice ne... samo v vednost. Spomni se tiste 3x ne za referendum ki ga je JJ miniral ker je bil slab za slovenijo potem pa identičnega serviral kao državnotvornega. Mislim da je to bilo še bolj eno govorit drugo delat.
NoviceResnice
30. 09. 2015 07.36
+1
Ker je SD prehlajen in ker v desusu kihajo se mramor z nsi pogovarja če prav razumem.....
DAEMONIUM
30. 09. 2015 01.12
+0
A sem že večkrat napisal da je cmerar mali Janša?! Poanta te politike je da izbranci kot so vlada, "menegerji" imajo bajne plače zato bodo tudi odpravili davke na največje plače da bodo le te še večje hkrati pa so ustvarili 50.000 lačnih otrok saj so zmanjšali socialne transfere na minimum. Zato je dejanska rešitev ne v ustajnikih ki so se prodali za gnili parlament, ampak v sesutju te gnile lopovske države katero podpira le še elita. Do sesutja zna priti, ko se bo evropa zacela sesuvati sama vase saj je nelogično, da takšna ostane sploh pa s to gnilo filozofijo v zvezi migrantov in si je dejansko s tem sama sebi porinila nož v srce. Kaj delajo policaji na naši južni meji mi sploh ni jano? Vedno moram pokazati osebno ali potni list hkrati se mimo mene valijo horde migrantov, brez vseh papirje in živ bog ne ve kdo sploh so, slovenceljna ali pa tujca iz evrope pa bodo oglobili v kolikor hodi po naši državci brez osebne oz pl?!
iGURT
30. 09. 2015 06.04
-1
Hephaestus
29. 09. 2015 23.53
-1
Končno je tudi Mramor spoznal, da so levičarski nesposobni lenuhi primerni samo za zdraharstvo, gobcanje, laganje in manipulacijo. To so njihovi edini atributi, ki jih premorejo. V dejanjih pa pogorijo po celi črti, le življenje na tuj račun je njihova specialiteta. Naivno, zmanipulirano in indoktrinirano ljudstvo pa še danes ni sposobno prepoznati, da je vsa slovenska levica garant, za neizbežen propad dežele. Očitno se bo ljudstvo začelo trezniti, ko se bo paslo po travnikih, dokler bo še kaj trave. Tako zablojenega ljudstva, kot je veliko število slovenskih državljanov, je pa zelo težko najti. Mogoče v S.Korei.
iGURT
30. 09. 2015 06.05
-1
mramor se lahko samo z SDS pogovarja kako bo višji davek ostal stalnica, se strinjamo
iGURT
30. 09. 2015 06.09
-1
plus, Nsi je itak še noralna stranka napram sds, v bistvu je Ljudmila vodja opozicije, samo vi še ne veste.. he he he
bukefal
29. 09. 2015 23.32
+1
A je Bramor končno spoznal, da so desničarji veliko boljši od nesposobnih levaških rdečkarjev???
simple_mind
29. 09. 2015 22.59
-1
V slovenskem getu delavec lahko samo še v ilegalo ali pa nekam stran, ne ?
simple_mind
29. 09. 2015 22.57
+0
mramor ali bramor ?
mokocoko
29. 09. 2015 22.32
+0
nč več ne vodijo
mokocoko
29. 09. 2015 22.32
+0
LazVRde?em
29. 09. 2015 21.47
+4
Še Mramor se je naveličal levih bedarij.
LLLEPI
29. 09. 2015 22.12
-1
Kakersen je minister taksno je ekonomsko stanje drzave vi kar razmisljajte saj drugega od vas tudi za pricakovati
mokocoko
29. 09. 2015 21.46
+0
kamplove tablete vodijo...
srebrnibreg
29. 09. 2015 20.58
+2
Glavno je, da smo odslužili kazen.
LazVRde?em
29. 09. 2015 21.38
+2
BULDOH
30. 09. 2015 07.25
+2
iGURT
29. 09. 2015 20.52
+3
DDV, razprodaja države, oz. t.i. privatizacija, in vse ostalo, .......ta vlada res preveč visi v desno
srebrnibreg
29. 09. 2015 21.01
+2
Saj pa vidiš kako eni navijajo za razprodajo državnega premoženja.
DonDonDan
29. 09. 2015 21.16
+0
Ja, Jajo misli tako "izstradati" ud-bo mafijo, ki je zažrta v državne firme. Bedak pa ne vidi, da je neo-komunistični mafiji že dolgo najbolj slasten davkoplačevalski denar, ki ga nikoli ni zadosti, ker ga sproti preveč pokradejo.
iGURT
29. 09. 2015 21.22
+1
na sds falongo zažrto v državne firme si pozabil
LazVRde?em
29. 09. 2015 21.38
-1
puspan
29. 09. 2015 20.50
+2
A je Han še direktor čistilnega servisa?
rde?kar
29. 09. 2015 20.46
+0
Vlada prehlajena sej ni čudno vedno na prepihu.
LLLEPI
29. 09. 2015 22.15
-1
Tri mesece dopusta tri mesece bolniske tri mesece sprenevedanja pa je leto naokoli pa se fino sluzijo tu so pa se privilegiji.Kaj laho torej delaven clovek pricakuje??
rde?kar
29. 09. 2015 20.43
+2
Kakšna oblast plače pa penzije pa še vedno na minimalcu. To je gospodarska izguba.
Anti SdS
29. 09. 2015 20.45
-2
Odpri firmo, zaposli delavce in jim daj dvakrat večjo plačo kot je minimalna.
korintos23
29. 09. 2015 20.48
+2
LazVRde?em
29. 09. 2015 21.36
+1
Itak ko pa je ukradena :) Zato pa moraš tu bevskati :)