Slovenija

Bo orožarski posel propadel?

Ljubljana, 15. 05. 2008 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največji orožarski posel zaradi podkupovanja Patrie lahko propade, saj klavzula iz pogodbe določa, da le-ta že ob sami obljubi darila postane nična.

Že zaradi samega poskusa podkupovanja pri nakupu oklepnikov Patrija lahko 280 milijonski posel, slavnostno podisan decembra 2006, propade takoj. 80. člen sicer zaupne pogodbe o nakupu patrij namreč določa, da se izvajalec obvezuje, da ne bo dal ali obljubil kakršnegakoli darila ali plačila v denarju. V primeru kršitve ali poskusa kršitve, je že sklenjena in veljavna pogodba nična. Bo posel potemtakem propadel?

Slovenska policija obveščena o aretacijah

Madtem pa se preiskava s Finske širi v Slovenijo. Glede vprašanja, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom, so s slovenske policije sporočili, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje. Potrdili so, da so bili o aretaciji obveščeni s strani finskega Interpola.

Brigadir Tone Krkovič je potrdil, da je obiskal predsednika uprave skupine Viator&Vektor Zdenka Pavčka. Kot je dejal, gre za dogodek iz preteklosti, ki se ga bledo spomni, a ga namerava rekonstruirati. Poudaril je, da gre za 'absolutno nepomembno stvar' in zavrnil navedbe, da naj bi lobiral za Patrio. Generalna policijska postaja

"Policija pa ne more potrditii ali zanikati, da zoper posameznike zbira obvestila v zvezi sumov kaznivih dejanj ali razkrivati posamezne aktivnosti v morebitnih predkazenskih postopkih, ker bi to lahko škodovalo samemu interesu nadaljnjih postopkov. Iz navedenih razlogov odgovorov na vprašanja o morebitni aktivnosti v tej zvezi v Sloveniji, ne moremo podati," so zapisali.

Kot je v sredo poročala francoska tiskovna agencija AFP, je finska policija sporočila, da so v torek prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

Končno poročilo julija

Predsednik komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8x8, Milan M. Cvikl, je ob koncu današnje seje dejal, da naj bi komisija končno poročilo o svojem delu pripravila za julijsko sejo državnega zbora, še pred tem pa naj bi zaslišala preostale priče.

Kot prvi je pred komisijo stopil nekdanji v.d. generalnega direktorja direktorata za logistiko na Morsu Damijan Dolinar, katerega zaslišanje je bilo v torek zaradi nesklepčnosti prekinjeno.

Cviklova komisija bo imela člana manj.
Cviklova komisija bo imela člana manj. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednika komisije je zanimalo, kako to, da se prvotna ponudba patrie razlikuje od pozneje podpisane pogodbe. Dolinar mu je odgovoril, da pri pogajanjih s Patrio ni sodeloval, da pa tudi ni videl nobenega dokumenta, ki bi dokazoval to, kar govori Cvikl. Dejal je, da so pri izboru sledili interesom vojaka, kar je ugotovilo tudi sodišče, ko je zavrnilo tožbo Sistemske tehnike.

Na dodatno Cviklovo vprašanje, zakaj se je potem v pogodbi Rotis obvezal, da zagotavlja garancijo do 30.000 kilometrov, v ponudbi pa je navedel, da jo zagotavlja do 60.000 kilometrov, je Dolinar odgovoril, da teh podatkov ne pozna.

Podpredsednik komisije Robert Hrovat (SDS) je Dolinarja povprašal, ali meni, da so pri izboru najboljšega ponudnika kakor koli kršili zakonodajo in ali so postopek vodili v skladu s prakso podobnih naročil.

Kot je dejal, se je ponudnik, ki na razpisu ni bil izbran, obrnil na revizijsko komisije in sodišče, vendar nikjer ni uspel dokazati, da bi bilo karkoli narobe. "To je tudi najboljši odgovor na vaše vprašanje," je dejal. Na dodatno Hrovatovo vprašanje, ali bi bilo po njegovem bolje, da bi postopek brez razpisa dodelili Sistemski tehniki, o čemer naj bi razmišljala prejšnja vlada, pa je odgovoril, da so imeli za cilj kupiti najboljše vozilo, kar v tem primeru ne bi bilo mogoče.

Cviklova komisija preiskuje nakup oklepnikov 8X8.
Cviklova komisija preiskuje nakup oklepnikov 8X8. FOTO: POP TV

Zaslišanje Bavčarja za zaprtimi vrati

Milan M. Cvikl je prepričan, da preiskovalni organi na Finskem dobro delujejo. Zaradi suma korupcije pri poslu s Slovenijo so aretirali dva vodilna v podjetju Patria. Koliko denarja naj bi aretirana porabila za podkupovanje v Sloveniji in koga naj bi podkupila, še ni znano.

Zaslišanje direktorja Generalštaba Slovenske vojske Draga Bavčarja je potekalo za zaprtimi vrati. Vprašanja članov komisije so se namreč nanašala na nekatere podatke, ki jih je dobaviteljica oklepnikov Patria označila za poslovno skrivnost.

Cvikla je zanimalo, zakaj je v pogodbi navedeno, da Patria na vozila nudi garancijo do 30.000 kilometrov, medtem ko je v njeni ponudbi navedeno, da jo nudi do 60.000 kilometrov.

Bavčar mu je odgovoril, da gre pri tem za podatke, ki jih Patria ocenjuje kot poslovno skrivnost, zato so člani komisije sejo prekinili in jo nadaljujejo za zaprtimi vrati.

Cviklova komisija bo imela člana manj

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga, naj spremeni sestavo preiskovalne komisije, ki pregleduje nakup oklepnikov 8x8. Iz komisije je namreč aprila izstopil poslanec NSi Alojz Sok, ki je Cviklu očital, da njegovo ravnanje presega vse meje demokratičnosti. Poleg Soka bo DZ razrešil tudi njegovega namestnika, poslanca NSi Draga Korena.

Peče: Pričakujemo Erjavčevo razrešitev

V poslanski skupini Lipa od premierja Janeza Janše pričakujejo, da bo obrambnega ministra Karla Erjavca zaradi njegove vloge pri nakupu finskih oklepnikov Patria razrešil, je v javnem pozivu premierju zapisal predsednik Lipe Sašo Peče. V času do konca mandata pa v Lipi pričakujejo, da bo Janša sam opravljal ministrske posle.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
16. 05. 2008 15.45
Ups Manja, pozabila si napisati - nivojsko različnih intelektov - pri tvoji natančnosti, Lp Neti.
neti
16. 05. 2008 15.34
Manja pozdravljena, e nič ne cvilim, le ti dobro preberi, kar sem napisala in pohvalila zadnji odstavek tvojega posta, prav? Moje ideološko prepričanje je moje, politika70 lahko špikaš in špikaš, ali pa politik70 tebe, se ne bo moje prepričanje nič spremenilo; takrat tako nič smiselnega ne ustvarita oba skupaj .. Lahko pa si ali bi opazila, da politik70 vztrajno odgovarja samo tebi, meni ne; no ti bi rekla še levakov ne podpira, vendar "levaki" smo po mentaliteti, domači in svetovni razgledanosti različni med seboj je tako? Btw, pa saj me že dolgo ni v vajinem duelu .. V smeh me spravljata, nič drugega, baza podatkov se je porabila, pa ne pri meni, saj veš .. Ko pa se boš lotila kakšne, npr. naslovne teme, ti odgovorim, ali pa napišem samo mnenje .. Prijeten konec tedna, Neti.
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 14.43
Dan, Recimo primerkov rokkeja in podobnih niti ne prebiram več, izkazujejo namreč virusno okužbo stm, ki jo politik70 zelo dobro pozna. Ker pa Manja ni od včeraj, pa opaža, da vedno ko špiknem Politika70 zacvili neti. Očitno sta tadva golobčka spletla neko vezo, ki temelji na ideološkem prepričanju. Verjamem, da za ljubezen dveh intelektov ne gre, ni pač pogojev, po mojem skromnem prepričanju. Tako realni politiki ala Cvikel, kot spletni politiki ala politik70 skačejo iz enega gnezda v drugega, vsi pa vemo, kako se to zrcali na človekov karakter. Malo tu malo tam... Če pa tak "begavi" karakter pritegne kako dekle, pa lahko za žensko res rečemo kura. Glede financiranje pa je znano že vsem, jasno je, da ko ni levice pri denarju je treba iskati in plasirati laži. Najlažje to počne tisti, ki je vrsto let počel in tu ni kaj za dodati Gre se za interes, le da imamo tu realno Patrijo in risanega junaka, ki je/bi po skicah brez realne izvedbe stal toliko kot praktinčo izvedena Patrija. Vem, da ti števile povzorčajo ne-malo težav zato ti rezultanto podam kar z določenim konglomeratov kupljenih "umov", namreč foruma21. Vila vam gre v nos? Rajši postavite spomenik pri hišici SDja in tako spomnite na nacionalno krajo. Prvoborec, teb pa en poljubček, ker si upaš. Lp M.K
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 14.12
bog se usmil telih SDS-ovcev... Kot rečeno sem politični ateist nisem pa ovca, da bi se pustil n*****i tako nesposobni garnituri kot je tale, ki je začela migati šele včeraj, ko je ugotovila, da ni garancija za uspeh: - po barvah najbolj pisan zunanji minister cele EU (kdo je imel zunanjega ministra v eni osebi, ki je v vseh vladnih strankah) -> Bojim se da bo prestopil v Lipo, če se le ta uvrstii v parlament - vojaka za premiera - Policajsko razmišljujočega notranjega ministra (se spomnite Strojanev in Dragonje) -Velesposobna garnitura, ki je bila odidena (no uradno so sami šli) z Bručanom na čelu - Pa jokajoči Virant, da bo kr odstpu k je Erjavček zlobiru Janšo -pa jokajoči Žerjav, da bo odstopil zaradi prekmurcev Kdo bo pa delal, če so vsi nesposobni in odstopajo in jokajo ko je to težko....Delat mislim...
pahor?ek
16. 05. 2008 12.11
manja...spet si zadela žebljiček na glavico in znova potrdila, da se levičarji ne morejo zanašati na lastno pamet...
neti
16. 05. 2008 11.52
exim, ti bi jih spraznil že nekaj, pa ti koordinacija ne deluje, ja SDS ni kaj ..
neti
16. 05. 2008 11.47
manjakranjc, vztrajaš in vztrajaš, pa čudno, da nisi napisala, da so Patrije edine in edinstvene za Slo, pa pripiši še za kateri žep. Pa se zgodi, da ti zmanjka "argumentov", no še nobenega nisem zasledila, izgleda le popularna beseda JJ pa še "Manje", poskušaj z dejstvi in ko le teh ni, pa ozmerjaš, bodisi mag. Cvikla, ali Kučana, no za tvojim poimenovanjem bivšega predsednika predstaviš samo sebe, ali koga veliko jih imaš na zalogi .. Tolikokrat smo imeli tvoj "torej" ali ni ugovora, ko pa se začne pri financah si pa tiho, nič le zmirjanje ali poniževanje vsakega, ki ne razmišlja zaslepljeno kakor "Manja" si zasluži ne vem kakšno kazen. Ne gre tako, pa tudi SDS ne gre vse po planu, da vam le Vila "uspe". Kakor koli en del današnjega posta pa si zadela žebljičico, že veš kateri, veš .. I feel Slovenia, bo pa na navdnih na papirčkih, zelo verjetno .. Meddržavni razgovori premierov JJ in Sanaderaja, morda dodajo še fotko Arene iz Pule, saj veš kam ..hmm ..
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 11.31
Sicer pa je Tonček Balonček napisal vse kar pritiče temu članku in kje so naše največje in nepormostljive težave, če bodo državne inštitucije vodili ljudje , ki imajo vajeti v rokah zadnja 4. leta. Ste slišali Brejca, ki trdi (po TV) da rabijo samo še 4 leta da naredijo red..... KURC pa taka vlada ki je bila do danes zaposlena z 2 izzivoma. Kako kadrovsko rasfukati državo in inštitucije (do zamenjav je prišlo zelo nizko v hierarhiji skoraj vseh ministerstev). Izpostavljam Kmetijsko, gospodarsko, Okoljsko, Šolsko, zdravstveno itd...torej dobro pokrivajo vse lobije...in 2. task te vlade - NAPOLNI SI ŽEPE IN GAAAAAAAS,
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 11.12
Seveda je zelo čudno, da ni bilo moč sestanka speljati glede na to, da imamo v SLO uradnega Patria predstavika in še dve podjetji (Rotis in Kolesnik, ki sta povezani s tem poslom).... SILI ME NA BRUHANJE...in če je to politična vzpodbuda gospodarstvu raje crknem kot da ima ta ali podobna vlada mandat še 4 leta....
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 11.09
Draga Manja, to, da so pokazali v Šoštanju 3 (tri) školje Patrij....vse ostalo je ostalo skrito očem javosti pove več kot dovolj. Sedaj pa realno razmisli o napisanem pa o tem, če so desničarji vredni tvojega zaupanja (sam sem "ateist" le dake plačujem in mi ni vseeno). Ekipa POP TV se odpravi na Madžarsko, ki je imela podoben razpis, za podobna vozila in so po podobnem principu kot pri nas (le da je bil pri nas princip le mrtva črka na pipirju in nekaj proizvodnih obratov ter slavnostnih otvoritev v Gorenju) odločila za Patrie in princip protidobav...kar je za orožarske posle precej normalen pojav. No seveda pa obstaja velika razlika....Na madžarskem očitno "švasarija" jeklenih plošč ni tako tajna kot na slovenskem, ker najverjetneje niso pobirali tajnih provizij in zaslužkov za takšno zavajanje javnosti. Javost pa v tem primeru finansira nakup.... ;)...Madžari so odprli proizvodnjo ali vsaj del nje za TV kamere ker tam zares švasajo ali če hočeš varijo oklepnike pri nas pa....?!?!? (nihče ne ve) Sam sem pravtako zaveden kot viden predstavnik SLO podjetja skušal priti v stik s predstavniki Patrie, ker so nas seveda protidobave na severni trg zelo zanimale. A veš kaj se je zgodil?!?!?!? Sestanka nikakor ni bilo mogoče speljati :). Hecno a ne?!?!?!??
exim@t-2.net
16. 05. 2008 10.58
PrvoBorec: šilce na tešče ti manjka!
Prvo Borec
16. 05. 2008 09.49
manjakranjc temu rečemo ozkotirni konj. Konj ki ima plašnice in ne vidi, kaj se dogaja levo ali desno. Ima svojo pot in nič drugega. Ali : pustite mi svojo pot, VI vsi pa delajte karkoli želite, ker me ne zanima. Ali na kratko in vulgarno : RITOLIZNIK
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 09.33
PrvoBorec, Ko si vzamem čas za ogled poročil in branje naših častnikov je to vedno takrat, ko se želim sprostiti in nasmejati. Lp M.K
Prvo Borec
16. 05. 2008 09.27
manjakranjc kaj Ti nič ne gledaš poročil in nič ne bereš časopisov ?? Kaj si samo zadolžena za Vilo ??
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 09.22
PrvoBorec, Pri vsem tem lahko še navedeš vir, tako bodo bralci foruma saj dobili realno sliko. Kvantanje v stilu Miheljaka je že zdavnaj izpeto. Zbudi se, I feel Slovenija! Lp M.K
Prvo Borec
16. 05. 2008 09.10
manjakranjc kaj se Ti je že poslabšalo od pomanjkanja sexa ?? Kaj si želela povedati ?? Povem samo na enem primeru !!! Zagožen prosil vlado za 42 milijonov € da bi kupil TET v Bolgariji. Vizjak je popizdil , da tako se ne more iti, da moramo najti enega tujega financerja, ki bo šel z nami skupaj v posel. Slučajno se najde podjetje iz Švice, ki bo vložil 42 miljonov v mešano podjetje . Kako to, če je pa Zagožen spraševal samo za 42 milijonov € ????? Skupni seštevek je 84 milijonov , ampak dejansko je pa samo 42 milijonov v igri. Kje si Ti mene našla v Gorenju ??
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 08.58
Dan, No Manja Kranjc se pa sigurno ne skriva niti kljuva ne karpovprek. Oba fanta prvoBorec in Politik70 v svojem življenju še razvojnega podjetja videla nista. Kako lahko potem tak laik natolcuje, da je vstop v proizvodni oddelek zaprt?! Halo, kaj ti bi kar vsakemu vrata odpru in kazal, kaj se trenutno odvija na proizvodnji liniji!? Malo se umirita, kot prvo pa pobiraš informacije od Cvikla in reptilskih ljudi pri Delu zakar niti slučajno ni opravičilo neznanje! Javno govoričiš, da kako so prejšnji kradli pa jih niso dobili; hm zanimivo, veš pa da so kradli. Zanimivo razmišljanje, ki dosti pove o levičarjih. Odgovor seveda sledi tudi v eximovem postu. S problemom manipuliranja z ljudmi so se prvi, že davno tega soočili američani. Je kar nekaj študij, ki jasno nakažejo, kako vplivati na človekov um. Pri nas to ni težko; sešteješ medijske novičke in pripišeš fakotr levi, kar je v 99% res in dobiš javno podobo naroda. Res pa je, da so na reptilske prijeme imuni predvsem tisti bolj razgledani. Politik70, pri tebi še posebaj opažam neko jezo, ki jo znašaš nad oblast. Izhaja pa sigurno iz sledečega; v življenju pač nisi uspel in zato iščeš razloge in krivca. Veš, ljudje se večkrat zatečejo k takšnji motnji. Predlagam, da kandidiraš na lokalnih volitvaj in nadaljuješ po lestvici, vsak ima možnost le jajc nima! Lp M.K
Prvo Borec
16. 05. 2008 08.36
V času Jugoslavije je prišel nabavni od vojske v TKG, zaradi nabave. Usedel se je za mizo k direktorju in tajnica je dala na mizo liter konjaka in plačali so mu teden bivanja v hotel Slonu, seveda je bila polna. Temu se reče dobri poslovni odnosi. Po enem tednu je šel in pustil naročilnico, zaradi katere so VSI imeli delo 6 mesecev in vsi so imeli dobre plače. Temu se reče , dobri poslovni odnosi. Toda naši niso več zadovoljni s konjakom in hosteso, želijo VSE .
exim@t-2.net
16. 05. 2008 08.22
manjakranjc: se strinjam! Problem, ki si ga izpostavila na koncu:"... ni sprememb". Dodal bi samo še tole: ni samo razmišljanje krivo, krivi so mediji, ki temu razmišljanju pritrjujejo. Mediji so tajkuni, ker jih tajkuni obvladujejo. Sigurno si gledala včerajšnja TRENJA. Zanimivo, kajne! Pa misliš, da bo to kaj pomagalo ljudem pri razmišljanju. Si videla število klicateljev? rezultat kljub temu pričakovan, a vseeno: mar so Slovenci res tako malodušni, da jim je vseeno, kaj bo z njihovimi otroki in vnuki? Janša dela, kot je v demokracijah običaj, a kaj, ko mediji stalno mečejo polena pod noge, nikoli ne objavijo novic, ki so za JJ pozitivne, recimo na prvi strani, pač pa dajo info na 5,-6,7 stran, skrajno spodaj, skrajno mali tisk. Moje mnenje je, da je treba najprej medije ukrotiti, da bodo pisali realno in udarno. Kučan to ve, zato preko tajkunov obvladuje slovenski prostor. Žal! Prekle..i nagi -isti!
politik70
16. 05. 2008 08.20
Prvo Borec16.05.2008, 08:15 Ja patrij nebi bilo. Bili pa bi krpani! Provizij nebi bilo? Provizije so zmerom! Ta vlada ne krade? O ja in to še bolj kot prejšna! Kaj je najhujše? Da je pri tem početju skrajno predrzna !