Slovenija

Finski novinar: SDS manipulira z mediji

Ljubljana, 11. 09. 2009 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finski novinar Magnus Berglund, ki je Janeza Janšo obtožil, da je od Patrie prejel podkupnino, je dejal, da mu je resnično žal za slovenski narod, saj SDS manipulira in vpliva na medije.

Berglund: Verjamem, da se bo stanje v Sloveniji izboljšalo.
Berglund: Verjamem, da se bo stanje v Sloveniji izboljšalo. FOTO: POP TV

Novinarju finske televizije YLE Magnusu Berglundu v Sloveniji grozi šest mesecev zapora, če bo spoznan za krivega zaradi klevetanja, je na svojem blogu na spletnih straneh Euobserver zapisala novinarka Brigitte Alfter. Ob tem je novinarka spomnila na oddajo Resnica o Patrii, v kateri je Berglund lani septembra med drugim tedanjega slovenskega premierja Janeza Janšo obtožil, da je od Patrie prejel podkupnino. Kot še navaja, se zaradi tega Berglund izogiba potovanjem v Slovenijo, saj bi ga, kot je dejal, aretirali takoj, ko bi stopil na slovenska tla. "Na srečo me Finska ne namerava poslati tja na zaslišanje," besede Berglunda še povzema novinarka.

Na blogovski zapis Alfterjeve sta se odzvala tako predstavnica SDS za stike z javnostjo Katarina Culiberg kot tudi novinar Berglund.

Berglund je v komentarju pod blogom zapisal, da mu je resnično žal za slovenski narod, saj "SDS manipulira in vpliva na medije".

Culibergerjeva je izrazila prepričanje, da je Berglund kršil kodeks finskih novinarjev in povzela tudi prizadevanja prejšnje vlade po objavi pojasnil, česar pa YLE ni storila. "V želji po ohranitvi dobrega imena je Janez Janša moral poseči po legalni poti s civilno tožbo," je zapisala.

 "Čeprav je Berglund septembra lani zatrdil, da bo vse dokazano na sodišču v začetku leta 2009, doslej ni bila vložena niti ena obtožnica. Predstavljen ni bil niti en dokaz zoper Janšo," je navedla Culibergova.

Predstavnica SDS je izpostavila, da po letu dni ni bil objavljen niti en jasen dokaz, ki bi potrdil hude obtožbe zoper Janeza Janšo.
Predstavnica SDS je izpostavila, da po letu dni ni bil objavljen niti en jasen dokaz, ki bi potrdil hude obtožbe zoper Janeza Janšo. FOTO:

Berglund je v svojem sestavku zatrdil, da je imel Janša možnost odgovora avgusta 2008, ko je bil kot novinar v Sloveniji, a da se nekdanji premier za odgovor ni odločil. Kot je pojasnil, pa YLE tudi ni videla razloga za objavo besedila, ki ga je vladni urad za komuniciranje poslal na finsko televizijo 5. septembra 2008. Zapisal je tudi, da mu je žal, da v oddaji ni mogel pokazati dokazov.

Kot je navedel, razume razmere v Sloveniji. "Finska je bila do neke mere na podobni ravni 30 let nazaj. Toda stvari so se izboljšale. Danes so na Finskem novinarji lahko novinarji," je še zapisal Berglund in dodal, da je prepričan, da se bo stanje tudi v Sloveniji izboljšalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-teorija
13. 09. 2009 21.22
Na odgovor si mi pravzaprav že sama ogovorila. Kljub dobro načrtovanemu poskusu JJ z znanimi akterji in v znani zgodbi mešetarjenja z merkatorjem, desnici ni uspel prevzem. Torej, da želje in pokverjenosti na desnici ne manjka ne moremo trditi. Odločilni dejavnik neuspeha oz njegov manjko v primerjavi z levico je predvsem v pomanjkanju sposobnosti. Predvsem pa sem govoril o tem da ni katastrofa, kdo je lastnik medijev, ker še vedno upam da novinarji dajo nekaj na svoje ime in dobro vedo, da ljudje nismo kokoši (brez zamere) in znamo misliti s svojo glavo. Dobri novinarji se zavedajo nevarnosti, če se okužijo z virusom politike. Na svoji koži je to izkusil na primer tudi Slivnik, ki zna marsikdaj biti prepričljiv, vendar zaradi svoje okuženosti njegove, tudi upravičene besede, nikoli več ne bodo imele take teže kot na začetku kariere, pred virozo.
Buena Vita
13. 09. 2009 17.49
GYZMO DEJ MENI STARI KOKOŠI POVEJ ENEGA Z DESNE STRANI KI IMA V LASTI KAK MEDIJ ALI ENEGA TAJKUNA ALI ENEGA KI SE POLNI IZ DRŽAVNEGA PRORAČUNA POVEJ MI ZAKAJ SO VSE DOBRINE,BANKE ZAVODI,DRUŠTVA ,VES PARAZITARSKI STROJ V ROKAH RDEČUHOV ZDEJ MENI NI JASNO,ALI SO LEVI TAKO POKVARJENI,KAR TRDIM DA SO NI MI JASNO ZAKAJ TA DESNI NE ZNAJO GOLJUFAT,IN ZAKAJ NI DESNIH NIKJER KJER SE DELIJO DRŽAVNE NAGRADE---ČE PA VSI VEMO DA SO LEVAKI PRAZNIH GLAV
M-teorija
13. 09. 2009 10.48
RADO62 12.09.2009, 12:02 4 Finski novinar: SDS manipulira z mediji ??? Ja seveda... Predvsem zato ker so bili mediji od vedno v lasti desnice... ha ha ha... Berglund je ponovno dokazal, da je ignorant svetopisemskih razsežnosti.... heh Že res Radovane da imajo mediji lastnike. Vendar za prispevki vedno, vedno stojijo imena in priimki, ki skrbijo za svojo kredibilnost, ker se dobro zavedajo da tisti , ki berejo in poslušajo te medije znajo kritično razmišljati s svojo glavo, zato le ti priimki in imena prekleto razmišljajo kaj bodo napisali, da ne bodo preveč očitno prestopali mejo pristranskosti. Seveda je druga zgodba, ko so izhajali brezplačniki (za čigav denar), kjer ni bilo teh podpisnikov za zgodbami, ki so jih pisali in kjer so se lahko brezmejno prepuščali domišljiji pri izmišljanju razno raznihi zgodbic in so na podoben način kot ti Rado, kot SDS- raglja ljudem permanentno prikazovali drevesa, da ne bi videli gozda.
M-teorija
13. 09. 2009 10.31
Ne smemo pozabit da se je tudi Riedl "izmislil", da je dal Cekuti denar. Možno je tud,i da je že nekoliko senilen, pa se ne spomni take nepomembne zadeve. Kako je to možno da je toliko dima pa nikjer ognja. Mogoče nekje tli in je samo vprašanje časa kdaj bo zagorel v vsem svojem sijaju. No pa recimo, da je šlo res za zaroto in da so levi vse to izpeljali, od podkupnin, Berglunda pa vse do finskega tožilstva in policije, ki to zadevo preizkujejo. Če je to res, potem vsem tistim izmišljenim akterjem vsaka čast. Še Agata Cristie ne vem, če ima toliko domišljije. Tako pa, May the Force be with you, JJ.
Krasinius
12. 09. 2009 16.17
Berglund je nizkotni kriminalec, ki sodeluje s to Kučanovo udbomafjaško zalego iz Moskve, Kos in drugi agenti (dnevnik), mu pa pomagajo. Briga jih za slehernika.
RADO62
12. 09. 2009 12.02
Finski novinar: SDS manipulira z mediji ??? Ja seveda... Predvsem zato ker so bili mediji od vedno v lasti desnice... ha ha ha... Berglund je ponovno dokazal, da je ignorant svetopisemskih razsežnosti.... heh
Braveheart
12. 09. 2009 03.20
A mu cvikel narekoval besedilo?
bron
11. 09. 2009 21.57
ODPUSTI JIM SAJ NEVEDO KAKŠNE NOČNE MORE IMAJO. TO SO PODEDOVALI OD PREDHODNIKOV IN TO SE JIM ŠE SEDAJ POZNA
bukefal
11. 09. 2009 21.54
Špocelj, si pa dejaven, tvoja tema???
Buena Vita
11. 09. 2009 21.37
BERGLUND JE SVOJE POKASIRAL,ZAKAJ IMA CVIKELJ TAKO LUKNJO V PRORAČUNI
8JASMIN
11. 09. 2009 21.29
ZA TISTGA ZGAGA PA KAR VERJAMEM, DA NEDOBI NOBENE ŽENSKE KER TAKO G.D, DA SE GA USTRAŠIŠ, ZATO JE NASTAVLJAL TEMLEM FINCU
8JASMIN
11. 09. 2009 21.28
TEMLEMU FINCU IN NJEGOVIM NATEGOVAČEM V SLOVENIJI, KI NIMAJO KAKIH DOKAZOV, SE JIM HLAČE TRESEJO, BARABE POKVA..NE KO SO JIH SAMA LAŽ IN PREVARA, ČE IMA KDO KAJ POTEM POKAŽE, NE PA DA SAMO LAJA KOT KAK P.S !!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
11. 09. 2009 20.30
ŠE LAŽJE ŠPOCELJ PREBERI ZVEROVO KNJIGO 150 LET DEMOKRACIJE PRI SLOVENCIH-malo sem napihnila sam naslov,namenoma
Buena Vita
11. 09. 2009 20.27
ŠPOCELJ KREK JE BIL VELIK KLERIKALEC,IN IMA OGROMNO ZASLUG ZA DEMOKRACIJO ,KOT ZA ZDRUŽITEV SLOVENSKIH DEŽEL TI TELE TELEBAJSASTO,DEJ SI PREBERI MAJNIŠKO DEKLARACIJO,ALI PA KAK PODLISTEK JANČARJA ,ALI KOGA KI SO SE PRED 160 LETI BORILI ZA SLOVENIJO IN NJENE KORISTI NA DUNAJSKEM DVORU
Tonček Balonček
11. 09. 2009 19.34
altegro, seevda da bo sojenej, ampak obsojen bo kak kurir, komercialist od Patrie, za ostale pa ne bo dovolj dokazov! Končno je v interesu Finske, da Sloveniji prodajo te patrie in nas do konca oskubijo.
alterego
11. 09. 2009 18.44
bo sojenje, bo se bomo pa potem smejali!
Socrates
11. 09. 2009 18.06
"Berglund: Verjamem, da se bo stanje v Sloveniji izboljšalo." Mislm, da bi se moralo stanje izboljšati v njegovi bebavi glavi :))
Socrates
11. 09. 2009 18.04
Očitno je tale Magnus pe.dr, ki so ga nate.gnili Zgaga, Cvikl in Kos :)) zdej mu je pa žal k ne more več pridt v Slovenijo, da bi ga spet mal fasal :))
tinkopalinko
11. 09. 2009 18.00
o JJ že 91 je iz skladišča na s. primorskem odšlo 15 šleparjev na Hrvaško, pa prav tako noben ne ve kje je končal $
Socrates
11. 09. 2009 17.58
No, tole pa ne morš vrjet.... Le zakaj se takoj boji na Slovenska tla stopit!? Ker nič nima! Če bi imela dokaze bi bil na prvem letalu na poti sm,da dokaže kar je trdil in "reši" slovenski narod! V bistu se pa na Finskem tepe, ker je (v pohlepni želji po senzaciji) padu na laži Zgage, Kosa, Cvikla in ostalih. Če sodišče ugotovi,da je izpolnil vse lastnosti kaznivega dejanja, potem naj se ga obsodi. Zakaj pa imamo KZ? Za papir kurit!? To ni novinar! To je sramota!