Slovenija

FOTO: Severnik bo v hribovitem svetu dosegal hitrosti od 100 do 130 km/h, nastajali bodo snežni zameti

Ljubljana, 23. 10. 2017 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hladna fronta, ki je v nedeljo prešla Slovenijo, je s seboj prinesla tudi sneg, pa ne samo v visokogorju. Tako so se prvega snega razveselili na Rogli in na Golteh, pa na Krvavcu in na Voglu. Do torka popoldan bo pihal močan severni veter, v hribih pa bo veter pihal s hitrostjo med 100 in 130 km/h. Nastajali bodo snežni zameti, v torek zjutraj bo ponekod slana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Rogli že 10 centimetrov snega
    02:00
    Iz 24UR: Na Rogli že 10 centimetrov snega
  • Iz SVETA: Sneg že pobelil najvišje vrhove
    02:05
    Iz SVETA: Sneg že pobelil najvišje vrhove
Sneg se je spustil do nadmorske višine okoli 1200 metrov.
Sneg se je spustil do nadmorske višine okoli 1200 metrov. FOTO: Danica Ksela

Hladna fronta, ki je v nedeljo prešla Slovenijo, je s seboj prinesla močnejše nalive in sneg do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Tako so se prvega snega v tej jeseni razveselili na Rogli, pa na Golteh. Sneg je pobelil tudi višje dele smučišča Krvavec, prav tako Vogel, medtem ko je snežna odeja na Kredarici debela že 17 centimetrov. Tam so zjutraj in dopoldne sunki vetra presegali 100 km/h, zato je novozapadli sneg veter hitro spihal v zamete.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sneg je razveselil tudi upravitelje naprav na Veliki planini. "Današnje jutro smo se prebudili ob čudovitem pogledu na pobeljeno Veliko planino," so zapisali pod fotografijo, ki so nam jo posredovali.

"Zapadlo je le nekaj centimetrov snega, a planina že zgleda pravljično objeta v belo odejo."
"Zapadlo je le nekaj centimetrov snega, a planina že zgleda pravljično objeta v belo odejo." FOTO: Velika planina

Vse do torka popoldan močan veter

Naslednje dni bo prevladovalo suho vreme, tako da novih pošiljk snega ni pričakovati. Tudi temperature ne bodo ravno zimske, bo pa vetrovno. Kot kaže bo na začetek smučarske sezone potrebno še malo počakati, je pa snega zaenkrat dovolj, da si privoščite malo kepanja in morda izdelate kakšen manjši snežak. 

Jutri bo pretežno jasno, v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Še bo pihal okrepljen severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v zatišnih legah okoli 0, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija.

Na Arsu pojasnjujejo, da se je po prehodu hladne fronte in deževni nedelji danes ciklon premaknil nad južni Balkan. Padavine slabijo, veter se krepi in bo nad našimi kraji vztrajal do jutri popoldne. Vzrok za severni veter je razlika v zračnem tlaku. Ciklon nad Balkanom se bo danes še poglobil, nad Alpami pa se bo krepilo območje visokega zračnega tlaka.

Najmočnejši veter bo na severu in vzhodu Slovenije, kjer bodo sunki vetra od 50 do 70 km/h. V hribovitem svetu bo veter precej močnejši. "Pričakujemo sunke vetra med 100 in 130 km/h. Novozapadli sneg bo veter prenašal v zamete. Kot zanimivost, po zmerni do močni burji bo severnik najšibkejši na Primorskem," še navajajo vremenoslovci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po jasni noči bo v torek zjutraj ponekod slana

Ponoči se bo povsod razjasnilo vendar zaradi vetra jutro ne bo povsod zelo hladno. Izjema bodo zatišne lege, kjer ni izključena tudi slana. Čez dan bo sončno, vetrovno, relativna vlažnost zraka bo nizka.

Kako kaže od torka dalje?

V sredo in četrtek bo večinoma sončno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. V petek bo suho vreme, proti večeru bo oblačnost naraščala. V noči na soboto bo prehodno deževalo, v soboto bo suho in hladneje. Tudi v nedeljo zjutraj bodo manjše, krajevne padavine, čez dan se bo zjasnilo. Od ponedeljka do srede bo suho vreme, ob jasnih nočeh bo zjutraj slana, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Razmere v visokogorju in sredogorju so s poslabšanjem vremena postale bolj zahtevne.
Razmere v visokogorju in sredogorju so s poslabšanjem vremena postale bolj zahtevne. FOTO: Danica Ksela

V gore le s primerno opremo in ustrezno kondicijo. Lahko vas presenetijo zimske razmere

Gorenjski policisti so bili v nedeljo obveščeni o intervenciji gorskih reševalcev na  območju Triglava. Po do sedaj zbranih podatkih so trije planinci zaradi poledenelega terena in močnega vetra obtičali na območju Praga. Gorski reševalci so planince našli nepoškodovane in so jih pospremili do Kredarice. Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da so v novozapadlem snegu obtičali trije madžarski planinci.

Tudi policisti opozarjajo, da so razmere v visokogorju s poslabšanjem vremena postale bolj zahtevne, ponekod je že sneg, zaradi nizkih temperatur je teren lahko tudi poledenel, na izpostavljenih predelih pa varnost zmanjšuje tudi veter. Poti so lahko spolzke tudi nižje v hribih in je verjetnost padcev ter zdrsov zaradi mokrega  terena in ponekod tudi listja velika.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SnorkovSIN
23. 10. 2017 15.10
-2
A bosta aktiviral CZ pa vojsko? Pa nas rezerviste vpoklicali
1airbus
23. 10. 2017 14.43
+2
kdo so je to zimo zmislil,pa pahorja
mak0521
23. 10. 2017 14.03
+1
Šit pa zima :(
bik123
23. 10. 2017 13.25
+20
cehi s kvazi helikopterji, poljaki s petrolejam, madzari pa u supergah na triglav...
thamasta76
23. 10. 2017 12.53
+16
oranžni alarm.