Slovenija

FOTO: Astronom Mihelčič je v objektiv ujel komet Ison

Ljubljana, 26. 11. 2013 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Objavljamo animacijo ter fotografijo kometa, ki jo je 17. novembra 2013 na Krasu posnel astronom Matej Mihelčič. Davi je poskusil komet, še zadnjič pred prehodom v perihelij, ujeti v objektiv, a so mu ponagajali oblaki.

Mislim, da so pred nami vsaj trije precej zanimivi in razbuljivi, za komet Ison pa precej vroči dnevi. Astronom Matej Mihelčič

Slovenskim astronomom je tokrat pri opazovanju kometa Ison ponagajalo vreme, saj je bilo ravno v dneh, ko je bil komet najsvetlejši, oblačno. Te dni, ko je večinoma jasno, pa je po pojasnilih Mihelčiča komet že tako zelo blizu Sonca, da ga je praktično nemogoče opaziti na jutranjem nebu. Še zadnjič so poskusili v objektiv ujeti komet davi, a so jim ponagajali oblaki.

"Bili smo dežurni in v pripravljenosti, a brez uspeha. Oblaki nam na žalost precej nagajajo. Območje vzhoda je bilo vsaj z naše lokacije povsem pokrito oziroma zabasano," je današnji poskus komentiral Matej Mihelčič. Kot je dejal, je komet že zelo blizu Sonca (oddaljen dobrih 12 stopinj), zato je bila to verjetno zadnja priložnost za opazovanje pred perihelijem.

Kometu ne kaže najbolje

Posnetek kometa Ison, ki je bil narejen 17. novembra letos na Krasu.
Posnetek kometa Ison, ki je bil narejen 17. novembra letos na Krasu. FOTO: Matej Mihelčič

"Kometu trenutno kaže precej slabo. Komet ne pridobiva svetlosti, sproščanje molekul v kometu drastično pada, kar je morebiti posledica razpada jedra kometa. Težko je konkretno napovedati nadaljnji razvoj. Fotografij v visoki resoluciji, ki bi lahko potrdile ali ovrgle te domneve, še ni. Pustimo se presenetiti, kometi so nas v zgodovini že večkrat pozitivno in nepričakovano presenetili," je optimističen Mihelčič.

Mihelčič je posnetek kometa Ison posnel 17. novembra na Krasu in objavil kratko animacijo njegovega leta.

Mihelčič tako upa, da bo komet preživel oblet Sonca. V tem primeru nas po 5. decembru čaka paša za oči. Komet bi namreč lahko imel pahljačasti rep, z njim pa bi lahko v neverjetnih barvah zasvetil na jutranjem nebu. Da tega ne bi zamudili, se lahko udeležite katerega od brezplačnih opazovanj. Revija Spika in Portal v vesolje namreč organizirata več brezplačnih velikih javnih opazovanj. Javna opazovanja bodo 7. decembra 2013 od 3. ure zjutraj naprej do vzida Sonca in pa 14. decembra od 3. ure zjutraj naprej do vzida Sonca. Javna opazovanja bodo izvedli na Jančah. Več lahko preberete na tej povezavi.

Še ena zanimiva fotografija, ki nazorno prikaže trenutno stanje, opozarja Mihelčič. Posnel jo je Juan Carlos Casado z Inštituta za astrofiziko na Kanarskih otokih.
Še ena zanimiva fotografija, ki nazorno prikaže trenutno stanje, opozarja Mihelčič. Posnel jo je Juan Carlos Casado z Inštituta za astrofiziko na Kanarskih otokih. FOTO: Juan Carlos Casado/Inštitut za astrofiziko, Kanarski otoki

Mihelčič je v reviji Spika zapisal, da je znan nemški astronom Uwe Pilz že pred časom s posebnim simulacijskim programom, imenovanim cmtTail, predvidel razvoj repa kometa ISON v dneh okrog perihelija. "Procesi sublimacije na kometu bodo zaradi močnega segrevanja Sonca takrat na višku. Po njegovem mnenju lahko pričakujemo rep dolžine tudi do 40 stopinj," opozarja Mihelčič in dodaja, da je iz simulacijskih slik razvidno, da bo rep kometa ISON ob samem periheliju zelo ovit, kratek in kompakten, pozneje, v dneh po periheliju, pa se bo verjetno razvil v pravo "pahljačo", ki bo krasila naše jutranje nebo.

Da ga bo lažje poiskati na nebu, so astronomi pripravili fotografijo položaja kometa ISON na jutranjem nebu 23. novembra in 7. decembra 2013 v družbi Merkurja in Saturna po koncu astronomske noči.
Da ga bo lažje poiskati na nebu, so astronomi pripravili fotografijo položaja kometa ISON na jutranjem nebu 23. novembra in 7. decembra 2013 v družbi Merkurja in Saturna po koncu astronomske noči. FOTO: Matej Mihelčič

Ker komet ne bo viden, ko bo v periheliju, lahko spremljate fotografije vesoljskih sond SOHO, STEREO in SDO. Slike so zbrane in dostopne tudi na tem naslovu.

Tako je Nasa danes objavila nov posnetek kometov Ison in Encke v polju STEREO. Od jutri pa lahko komet spremljate v polju SOHO Lasco C3 – tudi na tej povezavi.

Zadnja fotografija kometov Ison in Encke v polju STEREO.
Zadnja fotografija kometov Ison in Encke v polju STEREO. FOTO: NASA

 

Še štirje kometi za opazovanje

Mihelčič še opozarja, da so v tem času na nebu še ostali svetli kometi, ki se jih splača opazovati. Encke, Lovejoy, Brewington in LINEAR. Kometi so v novembru in decembru vidni na jutranjem nebu. Mihelčič dodaja, da bodo s prostimi očmi verjetno vidni trije: Encke, Lovejoy ter nekoliko nepričakovano LINEAR. Komet Brewington bo dosegljiv verjetno z binokularjem, še dodaja Mihelčič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jeti48
26. 11. 2013 18.03
-3
Ali bi vašemu vrlemu kolegu novinarju povedali kaj je "binokular" in kako se to napiše po slovensko!
g.noj
26. 11. 2013 19.06
+8
binokular je pogosto uporabljen izraz med astronomi
M31
26. 11. 2013 19.54
+3
luckyss..
26. 11. 2013 20.31
+1
Pri nas rečemo daljnogled, starinsko tudi dvogled....
AstronomskaRevijaSpika
26. 11. 2013 17.58
+8
S prostimi očmi smo ga že lahko opazovali (ne sredi belega dne!!) iz Slovenije 16 in 17. novembra 2013 ko je bilo na Primorskem nekaj jasnine,drugje nažalost ne. Komet se je tako počasi bližal Soncu, tako bo jutri 27. novembra le dobrih 6 stopinj stran od Sonca (govorimo o navidezni razdalji). To so ekstremni pogoji za zemeljska opazovanja vsakega kometa. V tem primeru so nam v veliko pomoč SOHO, STEREO in SDO. Napovedi, da bo svetel kot Luna in podobno so bile predvidene na podlagi prvotnih izračunov. Komet se vsaj do sedaj ni razvijal v tej smeri! Nihče ne more točno napovedati, kaj se bo s kometom zgodilo v prihodnjih dneh! Vsi upamo, da bo Sonce obšel cel in nam v prvi polovici decembra pričaraj čudovit pogled na naše jutranje nebo. Pustimo se presenetiti.
g.noj
26. 11. 2013 19.13
+1
matej, upam, da bo na javnem opazovanju boljše vreme, kot je bilo letos na kisovcu. lp, mare
appollyon
26. 11. 2013 19.34
+2
1 teden nazaj tudi na dolenjskem ob večernem mraku nizko na severnem nebu!
Frankly
26. 11. 2013 17.40
+4
MatrVola, ampak posnetek je res kratek. Vseeno hvala; mi ni treba zmrzovat na balkonu.
me987
26. 11. 2013 14.11
+4
ok.. samo podatka, a bo viden s prostim očesom al samo s teleskopom pa ne..
BioBenz
26. 11. 2013 17.02
+1
nevejo...če bo preživel sonce naj bi decembra bil svetel kot luna ponoči
roaddogg
26. 11. 2013 13.04
-9
A se ga da zdej podnev vidt? Kolk stran od sonca nej bi bil zdele??
Senca6
26. 11. 2013 13.44
+15
zdaj gre za sonce...decembra spet...če bo "preživel"