Slovenija

FOTO: Popovič bi kot predsednik najprej uredil zdravstvo in 'neživljenjske' zakone

Koper / Ljubljana, 06. 09. 2017 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski župan Boris Popovič, ki je napovedal boj za predsedniški stolček, razkriva razloge za kandidaturo: po njegovem je namreč napočil čas, da se spremeni tudi politika, dodelati je treba tudi številne zakone. Podporo mu je že izkazal odvetnik Franci Matoz, s katerim sta "spet v dobrih odnosih".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Popovič računa tudi na volivce, ki ga ne marajo
    02:03
    Iz SVETA: Popovič računa tudi na volivce, ki ga ne marajo
  • Iz 24UR: Popovičev adut v boju za predsedniški stolček tudi 'sanje o drugi Švici'
    02:22
    Iz 24UR: Popovičev adut v boju za predsedniški stolček tudi 'sanje o drugi Švici'
  • Iz 24UR: Neuradno: Za predsednico tudi Makovec Brenčičeva in Tomčeva
    02:42
    Iz 24UR: Neuradno: Za predsednico tudi Makovec Brenčičeva in Tomčeva
  • Iz 24UR ZVEČER: V predsedniško bitko vse več kandidatov
    10:05
    Iz 24UR ZVEČER: V predsedniško bitko vse več kandidatov

Nastopil je čas, da Slovenija postane učinkovita država, pri tem pa se mora spremeniti tudi politika, je razloge za svojo kandidaturo za predsednika republike danes pojasnil koprski župan Boris Popovič. Po njegovem je treba spremeniti ali dodelati številne zakone, ki so neživljenjski. Če bo postal predsednik, pa ne bo zgolj figura, je napovedal.

Popovič, ki se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke Slovenija za vedno, je v svoji predstavitvi izpostavil, da je občina Koper, ki jo vodi že skoraj 15 let, uspešna in učinkovita, četudi so mu metali polena pod noge na vseh področjih. "Naredili smo ogromno, kljub temu, da imamo nerazumne, nečloveške, neživljenjske zakone," je dejal.

Kot primer področja, kjer je treba stvari spremeniti, je navedel razmere v zdravstvu, ki da so nedopustne. Sicer pa Popovič meni, da je možno 70 do 80 odstotkov stvari spremeniti v kratkem času. Pri uvajanju teh, zanj nujnih sprememb pa lahko po njegovi oceni predsednik republike "ogromno vpliva".

Kot je namreč pojasnil Popovič, v primeru izvolitve ne bo figura. Poleg tega bo, če bo postal predsednik države, tudi predsednik stranke, ki bo sodelovala na volitvah v DZ. "Prepričan sem, da če bom tu dosegel dober rezultat, kaj šele v primeru zmage, bo ta stranka zelo uspešna tudi na parlamentarnih volitvah," je opisal.

Tudi zdravje mu dobro služi

Popovič sicer meni, da mora predsednik republike imeti svojo besedo pri vsaki zadevi, ki se tiče slehernega posameznika. Glede pomislekov v zvezi z njegovim zdravstvenim stanjem pa je odvrnil: "Energijo imam, voljo imam, trenutno mi zdravje dobro služi."

Med številnimi posamezniki, ki so danes prišli oddati svoj glas podpore kandidaturi, je bil tudi odvetnik Franci Matoz. Na vprašanje, ali njegova prisotnost nakazuje na podporo stranke SDS, pa je Popovič odvrnil, da je Matoz prišel zasebno in sta zadnje čase "spet v dobrih odnosih".

Glede implementacije arbitražnega sporazuma je Popovič ocenil, da je "treba vztrajati, ampak na diplomatski način". Kot najpomembnejšo pristojnost predsednika republike pa je izpostavil to, "da se ukvarja s svojimi državljankami in državljani tako, kot se spodobi".

'Mučenik', ki na sodišča hodi po 'nepotrebnem'

V zvezi s kazenskimi postopki zoper njega pa je Popovič spomnil, da je do zdaj doživel že več kot 40 postopkov in vsi so se zanj končali pozitivno. "Sem pa mučenik v tej naši državi in hodim na sodišča po nepotrebnem," je dodal.

Popovič mora kot kandidat zunajparlamentarne stranke za vložitev kandidature zbrati še 3000 podpisov volivcev. S tem bo že drugi župan, ki bo kandidiral na volitvah poleg kamniškega Marjana Šarca. Namero kandidirati je sicer letos napovedalo precejšnje število bolj in manj znanih obrazov, med njimi še aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kulturnik Andrej Rozman - Roza.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
07. 09. 2017 16.41
Ali kandidati za predsednika sploh vedo , kakšne so njegove pristojnosti ? Izgleda da ne , ker vsi obljubljajo gradove nad oblaki , čeprav je to za njih samo privid !
Transformerji
07. 09. 2017 13.48
POP portal, je pa res čudno, da nimam niti plusov, pa tudi minusov ne: je sedaj v redu! Mislim, da se približuje orkan!
Transformerji
07. 09. 2017 13.29
Glede na tisto, kar sem napisal spodaj, bi Angelci povedal še to: bori se za dva koroška dečka, ki sta v reji in naj se jih vrne starim staršem. Se strinjam. Vendar naj preveri še to, koliko otrok je v rejništvu, vsak otrok pa davkoplačevalce stane 500 evrov mesečno in pogosto ostanejo v reji do polnoletnosti. Angelca, zakaj se pa ne potrudiš, da bi bil sprejet zakon o Času rejništva! Potem gredo pa ti otroci v posvojitev tistih 400 družin! Samo, za vraga, ne spravljaj se še v večjo blamažo, če pa še jaz poznam boljše rešitve! Pa ne samo od tebe.....
Transformerji
07. 09. 2017 13.37
Pa še to: zaradi koroških dečkov ste se obrnili na predsednika Pahorja, da vas je usmeril za ministrico za socialne zadeve.. Osebno sem pisal na ministrstvo, ta pa je moje pismo dalo snažilki, ki ga je vrgla v koš. Le kako boste kaj spremenili kot predsednica države, če pa nimate pooblastil? Začnite se torej ukvarjati s spremembo USTAVE na vseh perečih področjih!
Frane Šajn
07. 09. 2017 12.27
Več nas bo bolj nam bo toplo kajnede Murko!?
grozjak
07. 09. 2017 12.53
Murko in Pahor sta si izmenjala koledarje.......
Nina Drešaj
07. 09. 2017 12.20
+0
Kaj manekena Pahorja bomo volili, vse kar je znal pokazat v teh letih je to, da se zna slikat in iz te funkcije naredil eno veliko smešnico. Vlogo predsednika zaradi tega nihče ne jemlje več resno. Seveda s tem pahorizmom ki ga fura, ne vem kam bomo prišli. Za predsednika rabimo nekoga, ki bo delaven in ne maneken za instagram.
grozjak
07. 09. 2017 12.48
+2
pahor maneken, popović pa večkrat obsojen kriminalec....res fina izbira, ni kaj....
grozjak
07. 09. 2017 12.50
+1
največ težav z zakonom imajo ravno župani na ić....popović, janković itd.....
Uporabnik 760
07. 09. 2017 11.33
-2
Vsak nov obraz je dobrodošel, če pogledamo, kaj je bilo v Kopru narejenega, si lahko samo želimo, da bi bilo na državni ravni tako!!! Ne glede na to, kaj mediji pišejo in da ga hočejo očrniti na vsakem koraku, mu je treba priznati zasluge za to, da je Koper danes urejeno in ljudem prijazno mesto, ki se razvija v vse smeri. Vsekakor pozitivno presenečenje! Imas naso podporo in upamo da zmagas BP !
grozjak
07. 09. 2017 12.46
+2
Nina Drešaj
07. 09. 2017 11.28
-4
In še to vsi ki tolko pljuvate , kaj bi radi meli murkota in angelco za predsednika drzave pa da gremo vsi v k....? podprite cloveka ki ima neko vizijo in bo iz nase drzave naredil sploh drzavo ! Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President Popo for President
grozjak
07. 09. 2017 12.45
+3
Nina Drešaj
07. 09. 2017 11.23
-4
kemu cloveku kot je Boris Popovic ni potrebno skorajda vec nic v njegovem zivljenu, za koper je naredil vec kot prevec in je na njega lahko neizmerno ponosen, to da gre kandidirat za predsednika drzave ne pomeni da mu rabi se ena dodatna titula, ampak mislim da gre zato ker bi rad iz nase drzave se kej naredil da se tudi mi drzavljani te majhne drzavice bilokje po svetu lahko z njo pohvalimo! podpiramo te !!!
grozjak
07. 09. 2017 12.51
+2
človeku kot je boris popović je ta funkcija življenskega pomena, saj bi v primeru, da bi bil izvoljen, kar pa je malo verjetno, dobil vsaj štiri leta moratorija pred sodnim preganjanjem......
Transformerji
07. 09. 2017 11.13
+1
Ste včeraj gledali soočenje z predsednikšimi, novimi, kandidati? Angelca Likar - Popovič. Zelo zanimivo! Najprej naj povem o Angelci: je skrajno proti splavom, ker je to ubijanje življenj, zelo pomembno pa je tudi to, kar je kar dvakrat poudarila, da v Sloveniji 400 parov čaka na posvojitev otrok. Ja, draga Angelca, to je izpadlo tako, da bodo tiste, ki hočejo splav, vi bi ga pa prepovedali, postale zastonj nadomestne mame. Takega zakona nimamo, torej bi se tukaj našel prostor za podtalne zaslužke - verjetno bi se našle ženske, mladenke, ki bi donosile otroka za nekoga drugega, vendar ne ZASTONJ!!! Pa o tistih posiljenih in posledično nosečih - izjavila je, da se jih pregovori, da splava ne naredijo, otrok gre pa po rojstvu takoj v posvojitev! Brez dobre finančne donacije se s tem prav nobena ne bo strinjala! PA ŠE POPOVIČ: izjavil je, da je on za drugi tir, kot je predviden sedaj (Angelca ni), on se strinja, da se splavov nikakor ne sme prepovedati. Na vprašanje glede tožb, ki so vložene proti njemu, pa jasno, ni kriv. (Če bi travco gojil, bi bil pa kriv). Rešil bi problem zdravstva in neživljenske zakone. Kako pa, s pooblastili predsednika države ne moreš kaj spremeniti v sodstvo, Cerar bi lahko, pa ni! Ne sodnega ne zdravstvenega sistema!!!! JAZ PREDLAGAM: kdo je tisti, ki bi predsedniku države dal več pooblastil, da se spremeni torej tudi naša USTAVA!??
grozjak
07. 09. 2017 10.33
+2
slovenci smo tretirani kot priden delaven narod........nismo mišljeni za lenuhe v politiki.....aja, popović gotovo ni ravno slovenec.....
nikoli vec
07. 09. 2017 09.18
+6
A to je prvo aprilska sala? Ce pa temu ni tako je pa vsaj Murko dobil sebi enakovrednega sogovornika.
grozjak
07. 09. 2017 10.34
+4
nikhrast
07. 09. 2017 09.13
+4
Pa folk še toliko trapast da bi volil nekoga ki še ne ve kakšna pooblastila ima predsednik.
grozjak
07. 09. 2017 08.26
+6
država, v kateri so navadne prometne kazni višje od zajamčene plače in kjer celotni romski ter polovici balkaske skupnosti ni potrebno plačati niti ene, ni vredna počenega groša....demokracija in korupcija na ravni severne koreje
zloba.si
07. 09. 2017 10.23
grozjak
07. 09. 2017 08.22
+5
te volitve mi ne bodo vzele niti pet minut časa..........ga niso vredne....
grozjak
07. 09. 2017 08.28
+6
vse to, kar obljubljajo tile klovni, vam lahko obljubim tudi jaz.......
sinhron
07. 09. 2017 08.17
+3
Popovič ne more kandidirati . že zaradi skoraj hišne številke na sodiščih , kot Janša , odvetnik isti , iste finte , da postopki zastarajo . Kriminalci ne bi smeli biti v politiki , samo pri nas je v parlamentu in v komisiji za nadzor obveščevalnih služb , kar je posmeh vsem pravnim normam !
grozjak
07. 09. 2017 08.21
+5
kdo pa bo v politiki, če ne kriminalci?? ta pošteni moramo delati.......služba, pa to...
zulj001
07. 09. 2017 08.14
Prazno mlatenje slame......
zulj001
07. 09. 2017 08.18
Glede na število neprimernih kandidatov v Sloveniji skoraj ne bi več potrebovali kombajnov.....
mastaflash
07. 09. 2017 04.17
+6
a zdej bo ze vsak ki ima 4, ne 5min casa preCednik..pa dej ne ga srat..zrihtej raj 2. tir, ma dost dela s tem
Ka pa mislis
06. 09. 2017 22.55
+7
Ti si lahk sam lutka. Poslanci sprejemajo zakone, tudi taki z OŠ.
gripson
06. 09. 2017 22.52
+13
Sem prebral samo Popovič in se nasmejal do solz...
BitterMan
06. 09. 2017 22.38
+0
In folk ga bo volil, ovce.
CURVANORD Zanetti
06. 09. 2017 22.51
-8