Slovenija

FOTO: Burja in mraz povzročata škodo na marelicah

Ajdovščina, 25. 03. 2013 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Burja in nizke temperature so na Primorskem prizadele cvetove marelic, ogrožene pa so tudi breskve, katerih cvetovi so še zaprti. Škoda bo znana predvidoma okoli pet dni po začetku otoplitve.

Nizke temperature in burja ogrožajo letošnji pridelek. Predvsem je prizadeto sadno drevje, ki na Primorskem že cveti. Direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc je za 24ur.com povedal, da omenjene vremenske razmere povzročajo škodo na pridelkih. Pojasnjuje, da danes škode ni mogoče ocenjevati, saj je vse odvisno od časa, kako dolgo bo še takšno hladno vreme.

Marelica je v tem trenutku že v polnem cvetju in so jo nizke temperature ter močna burja že prizadele. "Se bojim, da je marelica že uničena," je dejal. Pri breskvah še ne morejo oceniti, če je bila ravno tako poškodovana, zagotovo pa niso bile prizadete češnje, pravi Bajc.

Pojasnil je, da so breskve trenutno v fazi zaprtega cveta in zdržijo temperature okoli 3 stopinje pod ničlo, vendar zaradi močne burje ne vedo, ali bodo cvetovi vzdržali.

V tem trenutku sadjarji oz. kmetje ne morejo storiti prav ničesar, saj burja v sunkih piha s hitrostjo čez 130 kilometrov na uro. Če vetra ne bi bilo, bi lahko izvedli določene ukrepe za zaščito dreves, ob tako močnem vetru pa ti niso mogoči, meni Bajc.

Škodo bodo predvidoma ocenili prihodnji teden, ko se bo pokazalo, ali so plodiči preživeli ali ne.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leondejan1
26. 03. 2013 15.55
+2
POGLEJTE SI FORTUNATOVE MARELICE IN PETRA
Let it be ...
25. 03. 2013 23.26
+3
marelice, marelice, saj moje ste prijateljice ...
spet-sam-jest
25. 03. 2013 13.51
+3
Se pa ne bi začudil, če bi Fruktal kar naenkrat nujno potrebova breskve in jih uvozil iz tujine, ker jih pri nas pač ne bo.
mommatke
25. 03. 2013 12.40
+7
Pa je rešen Fruktal, da bi bil kriv da ne odkupuje letos sadja!
topšefica
25. 03. 2013 14.57
+9
jaz njihovih sokov ne kupim več,je dobra voda iz pipe,dokler še te ne bomo prodali tujcem.