FOTO: Voda na tleh, plesen na stenah ...

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril bo ukrepala po pridobitvi vseh informacij

Novi Celovški dvori na zunaj izgledajo lepo, notri pa je drugačna slika. Na hodnikih, stopniščih in kletnih etažah sta plesen in voda, težave so na elektro in strojnih instalacijah.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (16)

 • Celovški dvori - 2
 • Celovški dvori - 1
 • Celovški dvori - 3
 • Celovški dvori - 8
 • Celovški dvori - 9
 • Celovški dvori - 10
 • Celovški dvori - 11
 • Celovški dvori - 12
 • Celovški dvori - 13
 • Celovški dvori - 14
 • Celovški dvori - 16
 • Celovški dvori - 17
 • Celovški dvori - 15
 • Celovški dvori - 7
 • Celovški dvori - 4
 • Celovški dvori - 6

Izgradnja Celovških dvorov je potekala v Vegrad AM, ki je v 100-odstotni lasti družbe Vegrad AV, ki je v 100-odstotni lasti Vegrada v stečaju. Po besedah stečajne upraviteljice Alenke Gril je Vegrad AM ''naša vnukinja. Obe družbi sta uradno delujoči, torej na njiju Vegradov stečaj zaenkrat ni imel nobenega vpliva.''

Glede Celovških dvorov še pridobiva informacije. ''V najkrajšem času bo opravljen razgovor z direktorji družb in z vsemi ostalimi vpletenimi. Preučili bomo možnosti in nato ustrezno ukrepali,'' je zagotovila. Boris Medved, ki je na čelu Vegrada zamenjal Hildo Tovšak, pa nima več pooblastil, "zato dogajanj v Celovških dvorih ne komentiram".

Dva upravnika

Nekatera stanovanja in okna so odprta, ker se ponekod še dokončujejo dela oziroma odpravljajo napake.
Javni stanovanjski sklad

V Celovških dvorih je tudi 426 neprofitnih najemnih stanovanj, ki jih je kupila Mestna občina Ljubljana (MOL). V Javnem stanovanjskem skladu MOL so pojasnili, da sta v naselju trenutno dva upravnika, in sicer osnovni Vegrad Inde za pet blokov in Unih upravljanje nepremičnin za en blok.

Upravnik sklepa vzdrževalne pogodbe za različna področja, kot so na primer vzdrževanje dvigal, toplotnih postaj, čiščenje in redno vzdrževanje objekta in podobno. Za en objekt je sicer vedno skupni upravnik, tako za neprofitna kot tržna stanovanja. Ker se v skladu s Stanovanjskim zakonom in podzakonskimi akti upravnika določa z več kot 50-odstotno večino lastniških deležev, so v javnem stanovanjskem skladu zgolj za šesti blok, kjer so večinski lastnik, lahko odpovedali pogodbo dosedanjemu upravniku in jo sklenili z novim.

V javnem skladu skušajo že celo letošnje leto urediti bivalne razmere. ''Slabše ko so razmere v Vegradu, večji napori so potrebni z naše strani. Bivalne razmere v stanovanjih so ustrezne, problemi pa so na skupnih delih, torej na hodnikih, stopniščih, kletnih etažah in napravah, torej na elektro in strojnih instalacijah ter dvigalih.'' Za ureditev pa potrebujejo aktivnega upravnika.

Občina plačala elektriko

Težava je bila tudi zaradi neplačane elektrike. V javnem skladu so zato v imenu prodajalca Vegrad AM iz zadržanih sredstev kupnin Elektru plačali vse stroške priključnin in dolgov na tako imenovani skupni elektriki. ''Žal pa se ne moremo izkazati kot zemljiškoknjižni lastniki in zato niso želeli sklepati pogodb o dobavi električne energije z našimi najemniki. Vendar je bilo nedavno tudi to vprašanje razrešeno, saj imamo v zemljiški knjigi že vložene predzaznambe lastninske pravice in bodo najemniki lahko sklepali ustrezne pogodbe o dobavi.''

Najprej se bodo vselili v šesti blok

Celovški dvori - 7

Celovški dvori od zunaj (Foto: Damjan Žibert)

Voda in plesen so v skupnih prostorih in ne v stanovanjih, zagotavljajo v Javnem stanovanjskem skladu.

Skladno s pogodbenimi določili naj bi se najemniki v neprofitna stanovanja vselili v 30 dneh od podpisa najemne pogodbe in prevzema ključev. ''En najemnik, ki je v ponedeljek, 4. oktobra, prevzel ključe, nam je že prišel z veseljem povedati, da je preteklo noč že prespal na žimnici in ob sveči. Od najemnikov je odvisno, koliko se jim mudi.''

Z Vegradom AM so sicer 23. in 24. septembra podpisali zapisnike o fizičnem prevzemu stanovanj, v ponedeljek, 4. oktobra, pa so jih pisno obvestili, da tudi formalno, z vsemi ugotovljenimi in odpravljenimi napakami, prevzemajo 124 stanovanj v šestem bloku. ''Vsa druga stanovanja so prevzeta le fizično, formalno pa bodo, ko bodo zagotovljeni pogoji za bivanje,'' so še pojasnili v javnem skladu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 251
Nauders 10.10.2010 08:20:25
takva plata, takva vrata
Več komentarjev