FOTO: Cerar ob odprtju nove urgence: Zgodba o tej investiciji je zgodba našega zdravstva

V Ljubljani so odprli novo urgenco. Gradnja tretje faze še sledi. Vodja internistične prve pomoči je ob tem opozoril, da bodo lahko ves potencial novih prostorov in opreme izkoristili šele takrat, ko bodo zaposlili dodatne ljudi. Takoj potrebujejo 15 medicinskih sester, bolničarja in administratorje ter pet urgentnih zdravnikov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (9)

  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 3
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 1
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 2
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 9
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 11
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 17
  • Miro Cerar na odprtju urgence - 11
  • Miro Cerar na odprtju urgence - 7
  • Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 19

Prebivalci osrednjeslovenske regije bodo nujno medicinsko pomoč odslej prejeli v novih prostorih. Danes so namreč odprli nove prostore splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči. Gradnja tretje faze urgence, v okviru katere bi med drugim prišli še do nove kirurške urgence, še sledi, ministrstvo naj bi objavilo razpis spomladi. 

Novi prostori zagotavljajo prijaznejše okolje tako za bolnike kot zaposlene, poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Glavna prednost nove urgence pa je predvsem v tem, da bo bolnik obravnavan na enem mestu, ne glede na to, katerega specialista bo potreboval in katere preiskave bodo potrebne za postavitev diagnoze in izbire ustreznega zdravljenja, so še dodali. 

Cerar ob odprtju nove urgence: Zgodba o tej investiciji je zgodba našega zdravstva

Trak, s katerim so odprli nove prostore, je prerezal tudi premier Miro Cerar. Dejal je, da je zgodba o tej investiciji pravzaprav zgodba našega zdravstva. "Ni preprosta, je težavna in zelo zgovorno pokaže, kako se lahko v enem klopčiču nakopičijo napake številnih minulih let," je dejal.

V Urgentnem bloku ljubljanskega UKC vsako leto zdravijo približno 135.000 nujnih bolnikov – to je okoli 66 odstotkov vseh nujnih bolnikov v državi. Nekateri poškodovanci in oboleli prihajajo iz polovice Slovenije, za nekatera urgentna stanja pa iz vse Slovenije.

Opozoril je, da so dela na objektu stala od marca 2012 do julija 2015. "Več kot tri leta se ni zgodilo nič pri gradnji urgence, ki bi po vseh pravilih zdrave pameti morala biti najbolj prioritetna. Projekt je v resnici zaživel šele v mandatu vlade, ki jo vodim," je dodal.

Ob vseh investicijah v zdravstvu in 135 milijonov evrov za sanacijo bolnišnic premier pričakuje tudi premike na bolje ter bolj odgovorno vodenje javnih zdravstvenih zavodov. "Vztrajali bomo na strokovnih in kompetentnih sanacijskih upravah," je dejal.

Tudi tokrat je Cerar javno pozval k zamenjavi vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je dejal, gre za objektivno odgovornost. "Po številnih težavah in po odstopu zdravnikov je prišlo do situacije, v katerem je izgubljeno javno zaupanje v vodstvo UKC, zato nastopi objektivna odgovornost," je pojasnil. Ministrski predsednik zato "pričakuje, da bo na podlagi objektivne odgovornosti moj poziv spoštovan in da bo pristojno telo storilo tisto, kar mora".

Otvoritev urgence UKC Ljubljana - 9

Tretjo fazo urgence naj bi končali v približno dveh letih. (Foto: Miro Majcen)

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob današnjem odprtju novih prostorov dejala, da je ta investicija dokaz, da je tudi v zdravstvu možno peljati projekte v okviru zastavljenih sredstev in časovnega okvira. A s tem urgenca še ni končana. Ministrica je pojasnila, da sedaj novelirajo projektno nalogo, tako bo po njenih napovedih lahko bil razpis za gradnjo tretje faze objavljen zgodaj pomladi. Sama gradnja pa bo trajala približno 24 mesecev.

Vodja internistične prve pomoči Hugon Možina pa je današnjo otvoritev označil za zelo vesel dogodek za osrednjeslovensko regijo. Novi prostori jim bodo omogočili veliko možnost za razvoj. "Že v eni ambulanti je sedaj več opreme, kot je bilo prej opreme v pol oddelka. Poleg več nove opreme imamo sedaj tudi elektronski nadzor bolnikov po ambulantah. Tehnološko so prostori res sodobno opremljeni in lahko nudimo bolnikom, kar je treba," je dejal.

Ob tem je opozoril, da bodo lahko ves potencial novih prostorov in opreme izkoristili šele takrat, ko bodo zaposlili dodatne ljudi. V prvi fazi potrebujejo 15 novih medicinskih sester, nove administratorke in bolničarja, predvsem pa petih dodatnih urgentnih zdravnikov. "To bo pomenilo velik kakovostni preskok," je dejal.

Pot do novih prostorov je bila dolga in polna zapletov, od objave prvega razpisa je minilo skoraj 11 let.

Tretja faza predvidoma do leta 2020

Današnja otvoritev je zaključek druge faze Diagnostično terapevtskega servisa. Za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela ter dobavo in montažo vgradne opreme na objektu v UKCL – DTS sever II. faza je pogodbena cena približno 21,8 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je za nabavo medicinske in druge opreme namenilo še 2,2 milijona evrov. Skupaj investicija za drugo fazo tako znaša skoraj 24 milijonov. Denar za investicijo je bil zagotovljen v proračunu za leti 2015 in 2016, gradnja pa je trajala dve leti. 

Ocenjena vrednost del za tretjo fazo DTS je 70 milijonov evrov. Za nadaljevanje projekta so že načrtovana in potrjena sredstva v proračunih Vlade RS za leti 2018 in 2019 v višini 34 milijonov evrov. 

Dela bodo predvidoma zaključena leta 2020. Tretja faza gradnje obsega urgentni kirurški blok v pritličju, združitev laboratorijev, izvedbo prometnega terminala z reševalno postajo, štiri operacijske dvorane v 1. nadstropju, enoti intenzivne terapije, seminarje in 1. fazo sterilizacije.

Otvoritve novih prostorov so se poleg direktorjev klinik UKC udeležili tudi nekateri nekdanji generalni direktorji UKC, med drugim Simon Vrhunec in Janez Zemljarič. Opaziti je bilo tudi predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Zdenko Čebašek-Travnik in nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 145
 
Svalbard 15.11.2017 10:59:11
Še zmer ne štekam folka, ki se slika in rokuje s temi pajaci.
snifff 15.11.2017 14:02:24
Tudi jaz ne...
Več komentarjev