FOTO: Cerar počaščen, da se je srečal z 'našo' Melanio

Predsednik vlade Miro Cerar se je v sklopu zasedanja Generalne skupščine ZN udeležil sprejema pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in prvi dami Melaniji. Fotografijo s srečanja je Cerar delil na družbenih omrežjih in pripisal, da je počaščen, da se je srečal z "našo Melanio, prvo damo ZDA". Ta je v sklopu srečanja sicer posebej na kosilu gostila zakonce ali partnerje svetovnih voditeljev.

Fotogalerija (7)

  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 1
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 2
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 3
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 4
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 5
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 6
  • Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 7

Predsednik vlade Miro Cerar, ki se te dni v New Yorku udeležuje zasedanja 72. Generalne skupščine Združenih narodov, se je v torek zvečer s spremljevalko Mojco Stropnik in drugimi voditelji odpravil na tradicionalen sprejem pri ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in prvi dami Melaniji Trump.

Cerar se je z zakoncema Trump tudi fotografiral, fotografijo pa delil na družbenih omrežjih Twitter in Instagram. Pospremil jo je z zapisom, da je počaščen, da se je srečal z "našo Melanio, prvo damo ZDA".

Srečanje je opisal kot prisrčno, čeprav kratko. Trump jima je izrazil dobrodošlico in povedal, da ni pozabil povabila na obisk. Cerar je Melanii povedal, da je domovina nanjo ponosna. Na vprašanje o tem, ali je Trumpa morda spomnil na težave z arbitražo, glede na to, da ZDA vztrajajo, da gre za vprašanje, ki je stvar Slovenije in Hrvaške, pa je Cerar odgovoril le, da o tem govori z vsemi relevantnimi sogovorniki.

Govor Trumpa na Generalni skupščini ZN - 3

Trumpu je prisluhnila tudi Melania. (Foto: AP)

V sklopu zasedanja je v torek skupščino ZN nagovoril tudi Trump, ki pred polno dvorano svetovnih voditeljev med drugim dejal, da je uničenje Severne Koreje morda neizbežno. “ZDA so močne in majo veliko potrpljenja, a v kolikor se bomo morali braniti, ali pa braniti katero od zaveznic, očitno ne bomo imeli druge možnosti, kot da Severno Korejo popolnoma uničimo,” je izjavil Trump in razburil nekatere udeležence v dvorani.

V svojem govoru je sicer izpostavil tudi pomen vladavine prava: "Moramo podpreti spoštovanje prava, spoštovanje meja in spoštovanje kulture in mirnega dogovarjanja". Cerar je v njegovem govoru prepoznal vzporednice tudi z aktualno situacijo Slovenije in Hrvaške glede implementacije arbitražne razsodbe.

"Za nas je vprašanje implementacije arbitražne odločbe zelo pomembno in seveda ves čas aktivno nagovarjamo tudi druge premierje, predsednike držav in diplomate. Tudi sam sem zelo aktiven in danes sem bil posebej pozoren, ko je predsednik Donald Trump v svojem govoru pred Generalno skupščino posebej izpostavil pomen vladavine prava. Torej, da je potrebno spoštovati vladavino prava med državami in je pri tem celo omenil Južnokitajsko morje, kjer je šlo za arbitražo. Tako da je to zelo pomembno za našo stvar," je dejal premier.

Melania kosila z zakonci in partnerji svetovnih voditeljev

Prva dama ZDA pa je v prostorih ameriške misije blizu palače narodov v New Yorku v sredo vodila posebno srečanje zakoncev ali partnerjev svetovnih voditeljev, ki se udeležujejo splošne razprave 72. Generalne skupščine ZN in govorila o zaščiti otrok pred nasiljem.

Melania je bila edina govornica na kosilu, ki se ga je udeležila tudi partnerka premierja Mira Cerarja Mojca Stropnik in je govorila skupaj okrog sedem minut. Njen govor, ki predstavlja nadaljevanje predvolilne obljube, da se bo na položaju borila proti nasilju na internetu, je nemudoma sprožil kritike ameriške levice, naj tak govor poda svojemu možu, predsedniku ZDA.

Melania Trump

Melania Trump je starševstvo označila za plemenit poklic in zatrdila, da v življenju ni imela pomembnejše in prijetnejše vloge, kot je mama sinu Barronu. (Foto: AP)

Melania Trump je starševstvo označila za plemenit poklic in zatrdila, da v življenju ni imela pomembnejše in prijetnejše vloge, kot je mama sinu Barronu. Prisotne prve dame sveta je zaprosila za sodelovanje in vodilo, prav tako tudi voditelje družabnih medijev, da ji pomagajo v njenih prizadevanjih.

Po njenih besedah so otroci tisti, ki najbolj trpijo zaradi izzivov sodobne družbe, pa naj si bo to odvisnost od mamil, nasilje, revščina, bolezni, trgovina z ljudmi, nepismenost ali lakota. Staršem je pozvala, naj otroke učijo in vodijo z lastnim primerom, da bodo dobri upravitelji sveta, ki ga nasledijo.

"Ne smemo pozabiti, da opazujejo in poslušajo. Zaradi tega ne smemo nikoli zamuditi priložnosti za nauke življenjske etike," je dejala in poudarila, da je to odgovornost odraslih. Sama je zatrdila, da živi po načelu iz Svetega pisma, ki pravi, da ne stori drugemu tisto, kar ne želiš, da bi drug storil tebi.

Trumpovi kritiki so nemudoma sprožili ofenzivo na družbenih omrežjih, naj tak lep govor prebere svojemu soprogu, ki je trenutno v svetu najbolj znan nasilnež na spletu. Melania Trump je v enem od redkih intervjujev lani za televizijo CBS zagotovila, da ga vedno opozarja, ko gre predaleč, vendar pa je njena tiskovna predstavnica letos na vprašanje o tem odgovorila, da bo Trump v primeru napada odgovoril z desetkrat hujšim napadom.

Na kosilu, kjer je prva dama ZDA nosila najnovejšo obleko popularno med pravkar končanim tednom mode v New Yorku, so bile tudi prva dama Kanade Sophie Gregoire-Trudeau, prva dama Francije Brigitte Macron, prva dama Turčije Emine Erdogan, pa modna oblikovalka Rachel Roy in nekdanji agent Melanie Trump Paolo Zampolli, ki jo je spoznal s sedanjim soprogom.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 349
 
kolerika 21.09.2017 21:15:43
...a puklastega se pa nihče več am ne vzame? Kera krivica, kakšna katastrofa, čista ignoranca....lovke udbo mafije in tamalga murgeljčana segajo vse do bele hiše... :))))
Več komentarjev