Slovenija

FOTO: Da bo pasja vročina znosnešja, zavetiški kosmatinci v poletje z novimi pričeskami

Maribor, 02. 07. 2017 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
13

Pasja frizerka Nina Kuntič je tudi letos poskrbela, da bodo kosmatinci, ki na nove domove čakajo v mariborskem zavetišču, lažje premagovali poletno vročino. Za kopanje, striženje in urejanje za enega psa sicer porabi okrog tri ure, a pravi da se trud več kot poplača. Tudi zato, ker tako urejeni, hitreje najdejo nov dom.

Poletna vročina je letos že pokazala zobe. In če nas pot oblije že samo ob misli na nov vročinski val, pa si lahko le predstavljamo, kako vroče mora biti šele kosmatincem.

Da bi psom, ki na nove domove čakajo v Zavetišču za živali Maribor, vsaj nekoliko olajšala vroče poletne dni, jim pasja frizerka Nina Kuntič vsako leto privošči dan v pravem pasjem wellnessu.

"Potrudimo se, da kljub delu preživimo skupaj en prijeten dan," pravi Nina Kuntič.
"Potrudimo se, da kljub delu preživimo skupaj en prijeten dan," pravi Nina Kuntič. FOTO: Nina Kuntič

"Zavetiškim psom, predvsem tem, ki imajo zares dolgo dlako, na tak način bistveno izboljšamo kvaliteto preživljanja poletnih dni," pravi Kuntičeva, ki je kosmatince v mariborskem zavetišču te dni prostovoljno polepšala drugo leto zapored. "Dlako smo nekoliko skrajšali tudi srednjedlakim, najpomembneje pa je, da se odstrani odvečna poddlaka."

Kuntičeva je zavetiške pse letos uredila drugo leto zapored, želi pa si, da bi to postalo tradicionalno.

Počutje se psom s tem namreč izrazito izboljša. Navkljub prepričanju mnogih lastnikov psov, da mora dlaka nekaterih pasem tudi poleti ostati dolga, pa Kuntičeva opozarja, da to ne drži povsem. "Tiste pasme, ki se jim po standardu ne sme striči dlaka, bi morale potemtakem živeti na -30 in ne 30 in več stopinjah Celzija. Je pa res, da se dlaka ne sme nikoli obriti do golega, saj bi jih v tem primeru lahko opeklo sonce.

A tudi kadar je govora o 'britju', slednje ni videti tako kot pri človeku. "Psu mora zmeraj ostati med 0,3 do 1,5 centimetra dlake," ponazarja pasja frizerka in dodaja, da se dlako do golega pobrije le, kadar je preveč zavozlana in je to edina rešitev.

In kako je videti dan v zavetiškem pasjem wellnessu?

"V zavetišču si pripravim improviziran salon, pomagajo mi tudi oskrbniki. Pse najprej postrižem, nato okopam, uredim jim kremplje, očistim žlezo in sluhovode. Za takšno 'komplet prenovo' kosmatinca potrebujemo okoli tri ure." A se trud več kot poplača. "Odlično se počutijo, Odi je včeraj naprimer dve uri nato samo tekal po travniku in se igral. Sreča, na obeh straneh, je nepopisna."

Sreča, na obeh straneh, je nepopisna.
Sreča, na obeh straneh, je nepopisna. FOTO: Nina Kuntič

Poleg dobrega počutja, pa na tak način pripomorejo tudi k temu, da psi hitreje najdejo nov dom. "Tako lepo urejeni seveda prej padejo v oko. Lani jih je na primer od sedmih, ki smo jih uredili, v roku dobrega meseca dni kar pet dobilo domove."

Psa lahko poleti namažemo tudi s kremo za sončenje

Sicer pa lahko za boljše počutje naših kosmatincev med vročimi pasjimi dnevi, veliko naredimo tudi sami. S psom se poleti na sprehod odpravimo le zjutraj in zvečer, lahko pa jih tudi sami doma okopamo ali postrižemo. Če je možno, naj se osvežijo tudi v kakšnem potoku ali jezeru. Ves čas pa naj imajo na voljo svežo vodo, svetuje Kuntičeva.

V poštev pride tudi sončna krema. "S kremo lahko psa namažemo po občutljivih predelih, sploh bele pse, ki nimajo dovolj pigmentacije. V dneh po striženju ob izpostavljenosti soncu tako priporočam ali kremo, ali pa da se jim obleče kakšno bombažno majico," še priporoča sogovornica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
02. 07. 2017 13.59
+3
.LARIFARI. /to vem že dolgo. odkar mi je uspelo dobit podarjeno, ne kupljeno ! jakno (ubogih )ovčk. v njej mi je bilo vsako zimo lepo toplo. in stavim , da bi se dalo pri minus 20 imet pod njo samo kopalke. in obratno : poleti 2puloverja. Nisem stručko, ampak enostavno mislim , da kužkom ; in vsem ostalim živalcam(razen ljudi !) kožuh ne povzroča problemov . kužki imajo menda za švicanje jezik (zato se mi smili en kuža, ki ga občasno vidim s tako ozkim nagobčnikom, da ne more stegnit jezika ven..... ) ja no...etc ccc... česa vse si... ah ... Einstain..pa edina sigurna nedvomljiva Brezmejnost
flojdi
02. 07. 2017 14.24
-5
. pa še. Pasji frizer. so...otročki, ki bi se radi naučili česa. ampak , ker za mnoge ni bilo možnosti, da bi se tistega , kar jim leži , so šli pač u frizersko. in takih je bilo veliko več , kot je potrebnih. in so brez šihta. tko da je pasji frizer ..lahko .. tudi dobra ideja. / pa zdaj čakam daj se bodo pojavili še Frizerji papig, zajčkov,morskih pujskov, konjskih repov, ... manikerji želvic
Ramzess
02. 07. 2017 10.33
-12
Tri ure, resno, ... mar bi povabili strokovnjake k temu delu.
pizzamargerita
02. 07. 2017 10.08
-16
kaj pa bosanski cucki?!?!?! Ne morem verjet kaksni sovinisti ste in ste sli ostrizt zamo slovenske kuzke!!!! ueeeee!!!
metronom
02. 07. 2017 09.18
-10
zanimivo pa za dobr medi se mate
metronom
02. 07. 2017 09.13
-11
o tem knasa vlada ob jed spravlja drzavljane pa nic ne pisete
sre?a3
02. 07. 2017 10.42
+9
Imaš članke kjer se lahko razpišeš o tem....