Tujina

FOTO: Dior v Evropskem parlamentu

Bruselj, 14. 06. 2009 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Evropskem parlamentu bo v prihodnjem mandatu sedelo precej znanih žensk, med njimi francoska pravosodna ministrica, več evropskih komisark pa tudi nekaj lepotic.

Iz Francije bo v Evropski parlament prišla pravosodna ministrica, 43-letna Rachida Dati. Znana je kot prva francoska pravosodna ministrica, katere starši so priseljenci iz Severne Afrike, pa tudi po tem, da je vedno oblečena v Diorjeva oblačila. Med ministrovanjem je Datijeva rodila hčerko, nato pa se je že pet dni po porodu vrnila na delo.

Iz Francije bo v parlament prišla tudi predstavnica zelenih Eva Joly, 65-letna sodnica francosko-norveškega rodu, ki je imela ključno vlogo pri razkrivanju korupcije v francoskem državnem podjetju Elf Aquitaine.

V Evropskem parlamentu bo prihodnjih pet let tudi Marta Andreasen, španska računovodkinja, rojena v Argentini, ki je v preteklosti delala v Evropski komisiji ter postala znana, ko leta 2001 zaradi domnevnih nepravilnosti ni hotela podpisati zaključnega računa. Po dolgotrajnem postopku so jo leta 2005 odpustili zaradi nelojalnosti delodajalcu, zdaj pa se je v parlament prebila na listi britanske evroskeptične stranke UKIP.

Monica Macovei je ženska s hrbtenico.
Monica Macovei je ženska s hrbtenico. FOTO: Reuters

Evropska poslanka bo še ena ženska, ki je morala oditi, ker ni bila dovolj lojalna svojemu delodajalcu. Gre za nekdanjo romunsko pravosodno ministrico Monico Macovei, ki je morala leta 2007 vlado zapustiti, ker ni želela podpisati odloka, ki je bil po njenem mnenju sestavljen v korist politične elite. Kandidirala je na listi liberalne stranke, ki je članica romunske vladajoče koalicije.

Simbol boja proti organiziranemu kriminalu je Rita Borsellino, sestra znanega siciljanskega sodnika, ki ga je ubila mafija. Iz Španije pa bo v parlament prišla sestra ene od žrtev teroristične skupine Eta Theresa Becerril.

Izjemno dober rezultat je na volitvah na Poljskem dosegla sedanja komisarka za regionalno politiko Danuta Hübner, za katero je v Varšavi, kjer je kandidirala, glasovalo 43 odstotkov volivcev. Vendar pa ima Hübnerjeva dobre možnosti, da jeseni vnovič postane evropska komisarka.

Podobno velja za njeno bolgarsko kolegico, pristojno za potrošnike, Megleno Kunevo ter luksemburško komisarko za medije in informacijsko družbo Viviane Reding. Dober rezultat na volitvah je dosegla tudi nekdanja latvijska komisarka Sandra Kalinete.

Na Švedskem pa je eno od mest zasedla soproga zunanjega ministra Carla Bildta, Anna Maria Corazza Bildt, ki je v preteklosti za ZN delala na Balkanu.

V parlamentu bo sedela tudi Barbara Matera, ki se je potegovala za naslov miss Italije. Na volitvah je zasedla drugo mesto, za premierjem Silviom Berlusconijem, ki pa položaja predsednika vlade ne bo zamenjal za poslanskega. Berlusconi je načrtoval, da bo na njegovi listi še več lepotic, a je ostala samo Matera, ki je pred volitvami dejala, da je sama dokaz, da lepota in pamet gresta skupaj.

Elena Basescu je prepričala Romune.
Elena Basescu je prepričala Romune. FOTO: Reuters

Privlačna je tudi Elena Basescu iz Romunije, hči predsednika države. Za položaj evropske poslanke se je potegovala kot neodvisna kandidatka, vendar naj bi stranka njenega očeta "žrtvovala" nekaj svojih volivcev, da so glasovali zanjo. Po volitvah se je Basescova že pridružila očetovi liberalno-demokratski stranki, trdi pa tudi, da je bila zaradi očeta žrtev medijskih napadov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
15. 06. 2009 09.33
Zakaj ne pokažete še fotografije katere od teh lepotic, ki jih omenjate v naslovu?!