Slovenija

FOTO: 'Za informatizacijo skoraj toliko sredstev, kot za štipendije, spletna stran pa ne deluje'

Ljubljana, 24. 08. 2015 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po objavi razpisa za 1000 štipendij za dijake, ki se bodo izobraževali za poklice slaščičar, pek, mizar, za poklice s področja gostinstva, strojništva, računalništva in kemije, se je pred ljubljansko pisarno vila vrsta ljudi, zaradi izjemnega navala pa so imeli tudi težave s spletno stranjo.

Več videovsebin
  • Vrsta prosilcev za štipendijo
    00:16
    Vrsta prosilcev za štipendijo
  • Iz SVETA: Kako so uredili zaplet?
    02:15
    Iz SVETA: Kako so uredili zaplet?
  • Iz 24UR: Zaradi navala 'padla' stran
    02:26
    Iz 24UR: Zaradi navala 'padla' stran
Po besedah direktorja Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije Franca Pristovška bo vloge možno vlagati do porabe sredstev oziroma najdlje do 30. oktobra.

Kdor bo prej oddal vlogo, bo imel štipendijo, je ob objavi novega razpisa dejal direktor Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek. Verjetno so tudi te besede doprinesle k današnjemu izjemnemu navalu dijakov, ki bi jim dodatnih 100 evrov državne pomoči prišlo še kako prav.

To leto je namreč za tako imenovane deficitarne poklice na razpolago 1,2 milijona evrov. To je dovolj za 1000 dijakov, ki se bodo v novem šolskem letu šolali na srednjih poklicnih in tehniških šolah za poklice slaščičar, pek, mizar, za poklice s področij gostinstva, strojništva, računalništva in kemije.

Gneča na skladu
Gneča na skladu FOTO: Špela Vozel

Razpis so objavili ob 9. uri na svoji spletni strani. Zaradi velikega zanimanja so imeli poleg dolgih vrst pred ljubljansko pisarno tudi težave s spletno stranjo. Ta večji del dopoldneva zaradi povečanega obiska ni delovala kot bi morala.

Kot so pojasnili, imajo pri slovenskem ponudniku zakupljen največji možni paket gostovanja na spletni strani. Povečali so zmogljivosti do skrajnih možnosti, a žal tudi to po navedbah sklada ni zadostovalo. Povprečno so letos imeli okoli 1000 obiskov dnevno, danes pa je bilo že ob 9.30 200 dostopov na sekundo, okoli 11. ure pa po poročanju sklada že več kot 31.000. Povečan obisk je bil sicer predviden, po analizah ponudnika pa je bilo danes doseženih do 500 poizvedb na sekundo, kar v skladu niso pričakovali.

Da bi vsaj nekoliko omilili težave, so dostop do obrazcev omogočili tudi na e-portalu ter straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kljub težavam so danes do 11. ure prejeli že okoli 500 vlog za štipendije za deficitarne poklice, so sporočili s sklada.

Spodbujanje za izobraževalne programe, ki jim grozi ukinitev

"Namen štipendij za deficitarne poklice je spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest," pravijo na skladu. Cilji štipendij za deficitarne poklice so zagotavljanje ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev, spodbujanje vpisa na vrste in področje izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost, možnost zaposlovanja na področjih, kjer se tradicionalno zaposlujejo tujci in promocija poklicnega in strokovnega izobraževanja.

V času, ko so vse informacije dostopne z "nekaj kliki" se nam to, da sklad ni predvidel povečanega obiska in ustrezno nadgradil spletne strani, zdi najmanj površno. To še bolj preseneča ob dejstvu, da je sklad skoraj toliko sredstev, kot je namenjenih deficitarnim štipendijam, namenil prav informatizaciji. Jelena Štrbac Nemec, predstavnica za odnose z javnostmi ŠOS

Možno združevanje z več štipendijami

Tisti, ki bodo podali vloge, naj se pred tem pozanimajo o združljivosti z ostalimi štipendijami, pravijo na skladu. S kadrovsko štipendijo ta ni združljiva, medtem ko lahko zanjo zaprosijo tisti s Zoisovo štipendijo.

Študenti in dijaki: za informatizacijo skoraj toliko sredstev, kot za štipendije, spletna stran pa ne deluje

"Na nevšečnosti pri dostopanju do obrazcev preko spleta so nas danes opozorili številni dijaki in starši, ki so na DOS in ŠOS klicali v upanju, da jim bomo lahko pomagali do obrazcev. Nad ne-delovanjem spletne strani smo bili presenečeni, so pa trenutno obrazci dostopni tudi na drugih povezavah, preko e-uprave in celo na googlovi platformi. V času, ko so vse informacije dostopne z "nekaj kliki" se nam to, da sklad ni predvidel povečanega obiska in ustrezno nadgradil spletne strani, zdi najmanj površno. To še bolj preseneča ob dejstvu, da je sklad skoraj toliko sredstev, kot je namenjenih deficitarnim štipendijam, namenil prav informatizaciji," so se na današnji zaplet odzvali na Študentski organizaciji Slovenije.

Kot pravijo, se jim poleg tehničnih težav zdi veliko bolj ključno poudariti, da današnji naval kaže na veliko potrebo po štipendijah in zanimanje med mladimi tudi za poklice, ki so bili določeni kot manj zanimivi, kar se kaže v trenutnem deficitu kadrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
25. 08. 2015 08.05
+3
Ta primer kaže nekaj povsem drugega in to je, da niso resnične navedbe politike, da se mladi nočejo izobraževati v teh poklicih. Ko so videli kakšen je naval so pa raje izključili intrnetno stran, da so poiskušali prikriti zavajanje v preteklosti. To je še en primer, kjer bo potrebno odpustiti 50% zaposlenih v javni upravi. Zato se ne čudim, če se je zgodilo to kar se je zgodilo.
Larisa Hrobat
25. 08. 2015 00.13
+9
Sramota!Kaj pa temelj enakopravnosti?Zakaj ni bil pogoj oddaje vloge za vse enak-po posti?Zakaj vse v Ljubljano??...Pa sumljivi "izgovori"o sesutju strani...Ce niste mislili nic dat izven Ljubljane,ni bilo treba niti objavljat te vase "radodarnosti".
Belibog
24. 08. 2015 20.51
+15
Če je denarja 1,2m in je štipendija 100EUR je to za 1200 štipendij, ne nam na očeh krasti, zahtevati je treba, da jo dobijo vsi, ki so upravičeni do nje, če ne 1 begunc nav meje prečku, bomo živi žid na mej naredili. za njih že dnar in hotele pripravljajo, dost mamo te vlade, odstopijo naj nesposobneži
DržavniSekretar
24. 08. 2015 21.03
+5
DržavniSekretar
24. 08. 2015 22.34
+4
Sulc1970
24. 08. 2015 23.08
+2
Med letnimi počitnicami ni štipendije tko za info.
potepuhinja
25. 08. 2015 13.32
butalistan
24. 08. 2015 20.36
+5
A vi se verjamete v solstvo zdravstvo sodstvo.......drzavo. Jaz samo se delam na tem da resim druzino od krpljev levakov. Zgodovina se ponavlja.
potepuhinja
24. 08. 2015 19.18
+14
In sram vas je lahko...niti besede o tistih, ki vloge niso mogli oddati...o tem pa ne porocate
mginko
24. 08. 2015 20.31
+7
izlet29
24. 08. 2015 21.23
+3
Morali bi upoštevati vse vloge, ki so prišle v današnjem dnevu
lobo1112
24. 08. 2015 18.42
+14
Kako se pristojni lažejo, da je bila vloga dostopna že od konca JULIJA! V razpisni dokumentaciji "Štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016 (194. JR)" je JASNO IN NEDVOUMNO objavljeno, da bo Vloga na spletni strani sklada objavljena 24. 8. 2015 ob 9:00 uri. Še ob 10.uri ni bilo nobene vloge objavljene. Ne samo internetna stran sesuta! Tudi, če si prišel nanjo, VLOGE NI BILO!!!. V razpisni dokumentaciji ni bilo nič objavljeno, da bo vloga dostopna tudi na drugih straneh. Moraš biti vedež v tej Sloveniji ali pa povezan z njimi! SLABO MI JE OB VSEM SPRENAVEDANJU! Nekdo bi moral odstopiti ali vsaj odgovarjati. Glede laži pristojnih (ne samo sprenavedanju) pa KAZEN!
Belibog
24. 08. 2015 20.44
+5
theso2012
24. 08. 2015 18.32
+11
računalništvu, strojni ... grozi ukinitev? To je štipendija za LENOBE ... Glede na to da je bilo toliko oddanih vlog v Ljubljani bodo po vsej verjetnosti samo tiste upoštevali, ne glede na to kdaj so oddali ... Po domače? samo tisti ki so imeli preveč časa in v Ljubljani bodo dobili štipendije ... Za druge pa? Malo bolj bi pohiteli! Hvala lepa taka lepa pravna in pravična država!
mginko
24. 08. 2015 18.07
+8
vasane 24.08.2015 15:50:26 33 štejejo se vloge oddane s priporočeno pošto. na nalepki je ura. AMPAK obrazca ni bilo na spletni strani!!! RAZPIS SE MORA PONOVOTI!!! vasane - SE POPOLNOMA STRINJAM S TEBOJ, PONOVITI DA, ŠE PREJ PA ODSTOP DIREKTORJA, KI JE DOBIL PLAČO ZA NEDELO !
lobo1112
24. 08. 2015 20.26
+5
mginko
24. 08. 2015 18.03
+12
Pozdravljeni! Vodstvu sklada postavljam vprašanje, ali si zaslužite svoje plače za nedelo, ki se odraža na današnji dan pri prevzemu in oddaji vlog za »štipendije za deficitarne poklice«. Kaos na celi črti. Pogled na živčne občane v navalu za oddajo in prevzem obrazcev vaši avli vam pokaže, odraz vašega (ne)dela. Za to ni opravičila. Da pa se sesuje vaš informativni sistem, ste dokazali, da niste dorasli zahtevam današnjega časa informatike. Očitno je še vedno pravilo v javnih službah, saj bo plača, pa če tudi slabo delam. Podobna slika kup naroda kot v vaši avli, sem na poti do vas videl na Avtobusni postaji – Ljubljana. Narod zopet v neskončnih vrstah za mesečne karte nasl. šolskega leta. A ni to maltretiranje naroda? Pa zopet javne službe. Pa naj še kdo zanika, da je v tej državi kar je državnega vse gnilo, samo plače niso gnile, glede na danes videno nedelo.
mginko
24. 08. 2015 18.02
+2
Pozdravljeni! Vodstvu sklada postavljam vprašanje, ali si zaslužite svoje plače za nedelo, ki se odraža na današnji dan pri prevzemu in oddaji vlog za »štipendije za deficitarne poklice«. Kaos na celi črti. Pogled na živčne občane v navalu za oddajo in prevzem obrazcev vaši avli vam pokaže, odraz vašega (ne)dela. Za to ni opravičila. Da pa se sesuje vaš informativni sistem, ste dokazali, da niste dorasli zahtevam današnjega časa informatike. Očitno je še vedno pravilo v javnih službah, saj bo plača, pa če tudi slabo delam. Podobna slika kup naroda kot v vaši avli, sem na poti do vas videl na Avtobusni postaji – Ljubljana. Narod zopet v neskončnih vrstah za mesečne karte nasl. šolskega leta. A ni to maltretiranje naroda? Pa zopet javne službe. Pa naj še kdo zanika, da je v tej državi kar je državnega vse gnilo, samo plače niso gnile, glede na danes videno nedelo.
Belibog
24. 08. 2015 16.58
+3
Ker so novinarji površni, kot tile na skladu in za vse tiste, ki niste iz LJ, vlogo oddajte PRIPOROČENO, za čas oddaje se šteje h oddaje na PTT, zato obvezno PRIPOROČENO.
izlet29
24. 08. 2015 18.19
+7
Kaj ti pomaga oddaja na pošti npr. nekje na Štajerskem ob 15.50 popoldan, ko pa je bilo fizično vloženih vlog (na licu mesta) že do takrat več kot 1000.
Belibog
24. 08. 2015 16.55
+12
Niti tega niso bili sposobni objavt povezavo na katerih straneh se dobi prijavni obrazec, totalna nesposobnost JU, spet žlahtnik postavljal informatiko, vse nagnat.
mastablasta
24. 08. 2015 16.30
+1
100.000 EUR za aplikacijo+pogodba za vzdrževanje aplikacije za 10 let... za server pa 200 EUR za en micro server ali pa en star računalnik predelaš.
Poisonivy
24. 08. 2015 16.23
+6
in kater na državne seske prisesan teliček je dalal informatiko? A ste novinarji al niste?
Kapitol
24. 08. 2015 16.14
+4
Razmerje vložena sredstva : efekt v SLO JS je to nekaj posebnega na tem planetu.
tdjm
25. 08. 2015 04.07
Lahko so novinarji le toliko, koliko jim to dovolijo.
Mars
24. 08. 2015 15.57
+7
Čakte mal, to je pa sedaj mešanje jabolj in hrušk. Informatizacija zahteva ogromno denarja, ker se morajo iz tega napajati razne pijavke, lobisti, uradniki in drugi. Štipendije so pa samo za navadne ljudi, zato niso relevantne...
izlet29
24. 08. 2015 15.53
+16
Sistem - kdor prej pride, prej melje ... ne bi smel veljati. Saj vendar nismo vsi iz Ljubljane, da bi lahko stali tam v vrsti in sproti izpolnjevali obrazec. Sigurno bi morali izbrati kak drug kriterij..
8286ana
24. 08. 2015 15.37
+4
Kaj pa delovna mesta za te poklice jih država tudi podpira oziroma jih ohranja.mislim da ni nič ot tega.
proofreader
24. 08. 2015 15.48
+5
Delovna mesta bodo po sistemu kdor prej pride do sorodnika v javnem sektorju ima prej službo.
mežemadabite
24. 08. 2015 15.25
+20
Tole bo ostalo večina v Ljubljani... Pa kakšen sistem je to ? Kdor prej pride bo dobil štipendijo.. ?? Pa ne more vsak iz notranjosti kar letet v Ljubljano ... Kar naenkrat ni uspeh nič pomemben ... Pa naj objavijo koliko vlog so že danes sprejeli ,da si ne bodo dijaki ustvarjali lažnih iluzij ,in bodo na koncu zopet razočarani...
NX11
24. 08. 2015 15.29
+9
Njihov cilj je, da vse ostane v Ljubljani.
grotar
24. 08. 2015 16.31
+6
maomao
24. 08. 2015 15.18
+20
saj sploh ne veš,če še je kaj za dodati k vsem tem komentarjem....meni pa se zdi žalostno predvsem to,da se to v današnjem času lahko dogaja;pometanje z lastnim narodom.Sam si si kriv,če nisi iz Ljubljane,ker samo tam so LJUDJE doma,vse ostalo smo pa zmazeki.Sramoti me to in vse bolj me je sram ,da sem prava Slovenka,ker te štipendije bodo dobili predvsem tisti,ki niso pravi....POŠTENO!
vasane
24. 08. 2015 15.50
+6
štejejo se vloge oddane s priporočeno pošto. na nalepki je ura. AMPAK obrazca ni bilo na spletni strani!!! RAZPIS SE MORA PONOVOTI!!!
grotar
24. 08. 2015 16.32
+2
maomao
24. 08. 2015 18.04
-1
vasane...saj se lahko gleda na uro, ko je bila pošta oddana ampak so povedali, da jih je že danes do 11 ure 500 prineslo-osebno pol pa še jutri do 11 ure 500,našo pošto pa bojo prevzeli ob 11.30.Kdo bo prej dobil?
jenihvetes
24. 08. 2015 18.43
+3
Sam si si kriv,če nisi iz Ljubljane,ker samo tam so LJUDJE doma,vse ostalo smo pa zmazeki.