Slovenija

FOTO in VIDEO: Na mariborskem območju v pripravljenosti sto vojakov

Maribor, 07. 11. 2014 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
83

Ob reki Dravi se stvari umirjajo, a njen pretok bo v soboto spet narasel, zato hidrologi svarijo pred težavami v celotnem toku reke Drave, zlasti v spodnjem toku med Mariborom in mejo s Hrvaško. Doslej je bilo najhuje na območju Dravograda, kjer se je oglasila sirena. Nekatere šolarje so poslali domov.

Na mariborskem območju je sto vojakov v pripravljenosti za primer, če bi močno narasla Drava in bi pomagali pri polnjenju ter postavljanju protipoplavnih vreč, kar zaenkrat ni potrebno.
Ob reki Dravi se stvari za zdaj umirjajo in težav, razen manjših v Dravogradu, ki pa so obvladljive, zaenkrat ni, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Drava ima trenutno pri vtoku iz Avstrije v Slovenijo pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo, jutri pa se bo zaradi padavin na avstrijskem Koroškem še povečal. Po podatkih avstrijskih služb bi lahko tekom dneva v soboto dosegel med 1500 in 1600 kubičnih metrov na sekundo, okoli 17. ure pa okoli 1750 kubičnih metrov na sekundo. "To je količina, ki že povzroča precejšnje težave v celotnem toku reke Drave, zlasti v spodnjem toku med Mariborom in mejo s Hrvaško," je opozoril hidrolog Janez Polajnar.

Dravograjčane zjutraj zbudila sirena

Ker so Avstrijci sporočili, da bodo povečali pretok Drave, je zjutraj sirena v občini Dravograd opozorila tamkajšnje stanovalce na poplavljanje Drave. Reka je na območju Vuzenice po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje zalila eno hišo. Posredovali so tamkajšnji gasilci.

Cesto in objekte je voda zjutraj zalila tudi v naselju Ribiška pot, V naselju Meža pa je zalila prostore v podjetju Fides. V naselju Otiški vrh v občini Dravograd se je malo pred 8. uro sprožil zemeljski plaz, ki je zasul tamkajšnjo cesto.

Županja Dravograda: Stanje je zaskrbljujoče

Po podatkih Dravskih elektrarn je bil ob 7.44 pretok reke Drave pri hidroelektrarni Dravograd, to je kmalu po vstopu reke iz Avstrije v Slovenijo, 1400 kubičnih metrov na sekundo.

Županja Dravograda Marijana Cigala je zjutraj dejala, da je stanje zaskrbljujoče, ni pa tako hudo kot leta 2012. Doslej je narasla Drava poplavila eno hišo, prebivalci so se umaknili. Zdaj pa se bojijo, da bo poplavilo prostore tamkajšnje policijske postaje, ki so bili v nižjih delih objekta zaliti tudi v poplavah pred dvema letoma.

Dravograjska civilna zaščita je v pripravljenosti že dva dni, po besedah Cigale so izvedli vse možne preventivne aktivnosti, ljudem so razdelili veliko protipoplavnih vreč, poleg tega so občani tudi sami naredili protipoplavne nasipe.

Nekatere šolarje preventivno poslali domov

Predvsem zaradi izkušenj izpred dveh let, ko nekateri šolarji iz Slovenj Gradca in Raven na Koroškem zaradi poplav v Dravogradu niso mogli domov na območja Dravske doline, so nekatere šole šolarje danes preventivno poslale domov. Ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar je povedala, da so domov spustili tiste dijake, za katere so to zahtevali starši.

Zaradi velikega obsega nesreč v letošnjem letu Rdeči križ Slovenije poziva vse, da prispevajo prostovoljne finančne prispevke in po svojim počeh pomagajo. Prispevke lahko nakažete na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 937061, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR. Vsakdo, pa lahko prispeva tudi z SMS donacijo, tako da na številko 1919 pošlje ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 evro ali POPLAVE5 za donacijo 5 evrov.

Sicer pa je v Ravnah na Koroškem po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje podtalnica danes zjutraj zalila stanovanjski objekt na Prežihovi ulici. Ob 10. uri je hudourniška voda poplavila cesto Dobrije-Podklanc v občini Ravne na Koroškem, posredovali pa so delavci cestnega podjetja. Malo pred 5. uro zjutraj je na Trgu na Prevaljah meteorna voda zalila klet in pritlično stanovanje v stanovanjskem bloku. Vodo so izčrpali gasilci.

V MOM najbolj ogroženo območje Trčove

V mariborski občini so aktivirali tri prostovoljna gasilska društva iz Malečnika, Zrkovc in Dogoš. Ti so v jutranjih urah ob objektih, ki bi lahko bili poplavljeni, namestili protipoplavne vreče. Zaščitili so približno deset objektov, je pojasnila vodja izpostave Maribor pri upravi za zaščito in reševanje Ivana Grilanec. Gre za objekte v Malečniku, Trčovi in Dogošah. Za zdaj imajo vse pod nadzorom in tudi ne potrebujejo pomoči Slovenske vojske.

"Na srečo do tega trenutka Drava na območju Maribora ni poplavila nobenega stanovanjskega ali gospodarskega objekta in upamo, da bo tako tudi ostalo. Napovedi so take, da lahko v naslednjih dve do treh urah pričakujemo še dodatno povečanje pretoka, a ocenjujemo, da lahko stara struga Drave to zdrži ter da ne bo prišlo do večjih izlivov," je povedal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Andrej Verlič.

Poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer je dodal, da imajo vse pod nadzorom, intervencij zaradi morebitnih poplavljenih objektov pa še niso imeli. Ponoči so delovali predvsem preventivno, torej s polnjenjem vreč ter dežurstvom in ogledi terena.

Med najbolj ogroženimi območji v mariborski občini je po njegovih besedah območje Trčove, kjer so že pripravili protipoplavne vreče, a tudi tam upajo, da izlivanja vendarle ne bo. Ob tem pozorno spremljajo tudi dogajanje neposredno pod hidroelektrarno Mariborski otok nasproti Koblarjevega zaliva, kjer so razmere zaenkrat stabilne.

Sicer je na Melejski cesti v Mariboru okoli 11.30 podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci, ki so vodo izčrpali.

Narasla reka Drava pri elektrarni Vuhred.
Narasla reka Drava pri elektrarni Vuhred. FOTO: Bralka Mateja

'Upamo, da se bodo uresničile optimistične napovedi'

V občini Duplek, ki so ga pred dvema letoma hudo prizadele takratne poplave, je Drava prestopila bregove v spodnjem delu Dvorjan in pod mostom v Zgornjem Dupleku. Aktivirali so tamkajšnji štab civilne zaščite. Pripadniki so na terenu že od včeraj zvečer in pozorno spremljajo razmere. Na Vurbergu pa so pri enem objektu postavili protipoplavne vreče in reševali premoženje iz nižje ležečih prostorov. Že včeraj so z vrečami okrepili tudi en nasip.

Slovenska karitas pomoč za poplavljene zbira v akciji Poplave Slovenija na računu SI56 0214 0001 5556 761, sklic 00 201, koda namena CHAR. Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate pet evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Razmere v Dupleku so obvladljive, je povedal župan Mitja Horvat. Drava je sicer prestopila bregove na običajno poplavno najbolj izpostavljenih, vendar so trenutno ogrožene tri hiše v Dvorjanah. "Trenutno povišana Drava ogroža le nekaj objektov na najbolj izpostavljenih mestih, katerih lastniki so sicer poplav že vajeni. Razmere resno spremljamo naprej. Upamo, da se ne bo uresničil kakšen črn scenarij in da bodo obveljale zadnje bolj optimistične napovedi, ki kažejo na umirjanje razmer," je še povedal.

Štab civilne zaščite in prostovoljni gasilci v Dvorjanah so aktivni že od četrtka in so vseskozi opravljali tudi nočno dežurstvo. Njihove aktivnosti so trenutno v glavnem usmerjene v preventivne dejavnosti, danes so si ogledovali teren. Posredovali so tudi pri reševanju imetja v eni od nižje ležečih kleti. Razen treh hiš za zdaj večje škode na samih objektih ni, so pa poplavljena kmetijska zemljišča.

Kot je dodal župan, jim gre na roko tudi to, da ni vsaj močnejših lokalnih padavin, tako da ne poplavljajo lokalni vodotoki, ki niso zaščiteni s protipoplavnimi nasipi in bi sicer zagotovo poplavljali, potem ko bi Drava zajezila njihove izlive. To pa po besedah Horvata pomeni, da so vsaj gosto poseljena naselja Zgornjega in Spodnjega Dupleka tokrat varna pred poplavami.

Poplavljanje Drave v Dupleku
Poplavljanje Drave v Dupleku FOTO: Bralka Klavdija
Nekaj težav imajo tudi v Staršah, kjer so gasilci dopoldne črpali vodo iz stanovanjske hiše, voda pa je zjutraj pričela poplavljati na območju naselja Loka, zaradi česar sta bili ogroženi dve hiši. Do manjšega razlitja Drave je prišlo tudi v Krčevini pri Vurberku, kjer je voda ogrožala nekaj objektov.

V Markovcih se Drava počasi umirja

Drava je bregove prestopila tudi pod jezom v občini Markovci, vendar za zdaj hujših posledic ni povzročila. Kot je povedal vodja občinske civilne zaščite Ivan Golob, so v Bukovcih sanirali rahlo načet nasip, kar je ogrožalo eno od hiš, v Stojncih pa so lastniku ene od kmetij priporočili izselitev živine.

Če ste morda težave, ki jih danes povzroča narava, ujeli v objektiv kamere ali fotoaparata, nam lahko posnetke pošljete prek spodnjega obrazca ali na elektronski naslov 24ur.com@pop-tv.si.

Potem ko so zjutraj sprožili opozorilni alarm, so v Novi vasi preventivno napolnili vreče s peskom. Golob je zagotovil, da stvari obvladujejo, skupaj z gasilci so sicer na terenu že od četrtka popoldne. Obrambne zidove s protipoplavnimi vrečami so že ponoči pripravili v Stojncih in evakuirali del premoženja iz tamkajšnjega športnega društva. "Skupaj smo porabili okoli 2.000 protipoplavnih vreč, nekaj jih je bilo na voljo še od zadnjih poplav," je dejal Golob. Voda je že upadla za nekaj centimetrov, a jih morda že jutri čakajo nove težave.

V Dolanah v občini Cirkulane so ob pomoči pripadnikov civilne zaščite in prostovoljcev začeli polniti protipoplavne vreče in z njimi zgradili nasip okoli ene od hiš, ki bi lahko bila ogrožena.

Na Ptujskem težave s podtalnico

Vodja ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje Drago Murko je povedal, da Drava na poplavljenih območjih na področju, ki ga pokriva ptujski regionalni center, ne ogroža hiš. Tam imajo po njegovih besedah težave bolj s podtalnico. "Vsem devetim občinam, ki ležijo na območju Drave smo izdali navodilo, naj se pripravijo na težave ter občane o tem sproti obveščajo. Dežurne službe opazujejo dogajanje," je še dodal. Je pa zaprta regionalna cesta Spuhlja-Zavrč. Obvoz za osebna vozila je preko Muretincev, za tovorna vozila in avtobuse pa je obvoz preko Središča ob Dravi.

V Ormožu pa so iz namakalnega sistema Velika Nedelja črpali vodo in se tako pripravili na morebitne poplave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITSTILLIDIE
08. 11. 2014 05.32
+1
Če Avstrijci ne odprejo zapornice!?!?! Kam gre ta svet. Niti Avstrijci niso več to kar so včasih bili!
Matakokojama
07. 11. 2014 23.02
-3
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Ziga9
07. 11. 2014 23.00
+1
se pravi celotna slovenska vojska
Matakokojama
07. 11. 2014 23.03
-6
slovenija nima vojske, je le vojska, ki jo plačujejo slovenci.
MB-FC
07. 11. 2014 22.48
+1
PA KAM SE ŠE NE BO TOTI VERLIČ ZAVLEKO,TO NE MOREŠ VEČ VERJET.LEPO SLUŽBO MU JE ONA KANGLA DUPLEŠKA ZRIHTAL PREJ KO JE MOGO SPAKIRAT
mrcina33
07. 11. 2014 21.16
+7
Gasilci iz območji,ki niso ogrožena smo z mislima pri naših kolegih,ki so že vso noč in dan na terenu in se bojujejo z naravo.Mi smo prpravljeni pridet na pomoč in se z vami skupaj boriti z naravo,ker v tem trenutku ni važno ali si slovenec ali si pa kot večina pravi na IĆ in pa ali bo kdo organiziral koncert ali ne.V tem trenutku nam gasilcem je pomembno,da obvarujemo premoženje in človeška živlenja. NA POMOČ
arhišektura
07. 11. 2014 19.53
+2
Arhišektura svetuje Hiše nad vodo. Človek, ki zasede naravno ozemlje nagnjeno k poplavljanju, jo mora zasesti s pravim zavedanjem. To pomeni, da mora zasesti potencialno poplavno območje na način, da bo skupaj z naravnimi pojavi užival bivanje. Za brezkrbno bivanje mora hišo drugače oblikovati. Poplave naj postanejo v prihodnje s pomočjo Arhišekture, le navduševanje nad močjo in lepoto narave! Več o tem na spletni strani Arhisektura.si v blogu: Kaj imajo skupnega slovenske poplave in Brad Pitt?
adejnoares
07. 11. 2014 18.38
+15
ukinte ministrstvo za okolje, denar ( PA GA NE BO TREBA VSEGA) razdelite med gasilce in bodo s svojo logiko rešili vse vodotoke, brez lokacijskih, gradbenih in ostalih birokratskih balastov, mogoče si bodo kupili kakšne nove škornje ipd,
korintos22
07. 11. 2014 19.28
-5
hotchilipoper
07. 11. 2014 17.52
+4
Kje so zdaj tisti pametnjakoviči,ki bodo po poplavah vedeli, kaj bi bilo treba storiti,da do tega ne bi prišlo
ghee
07. 11. 2014 16.51
-12
je še komu zdaj smešno ko imate tudi drugje poplave?? pred nekaj tedni ste se vsi smejali Ljubljani in njenim ljudem ko so nas prizadele poplave ... zdaj je pa mal dugace ane? ...ampak vam ne privoscimo poplav za razliko od tistih skodozeljnezev ( stajerci predvsem) ... srecno vsem!
Nikiiy
07. 11. 2014 14.46
+23
Slovenski parlament in ADMINISTRACIJO ( VLADO ) vljudno naprošajo, da ne strori nič in ne pomaga, saj imajo iz Posočja zelo slabe izkušnje oropali so narod, denar zaluckali oškodovanim pa podelil pasje kredite da jih še dons glava boli. Za slikat in zijale prodajat pa nikogar ne potrebujemo.
realn
07. 11. 2014 14.32
+33
Sam, da niso poplave na balkanu, ker pol bi me spet pozival naj pomagam, da bi država vse dol zvozila. Smešno, ko poplavi bosno so vsi bogi, cela slovenija joka, itd, ko pa poplavi v sloveniji so si pa sami krivi in naj se sami znajdejo. Jejej
cvajšajn
07. 11. 2014 15.58
-6
lej ne nabijaj, to kar se je zgodilo v bosni in srbiji ni nihče pričakoval...in tudi ko je bila katastrofa v posočju in železnikih je cela slovenija skupaj stopila....
flojdi
07. 11. 2014 16.23
-6
. realn, če bi bil realn, bi vedu , da voda k njim pride od nas
DoubleVision
07. 11. 2014 14.29
+18
Fajn bi bilo 24ur.com če bi tudi kakšno opozorilo izdali glede varnost živali....te ki so na travniki, na ketni....
kosovarec
07. 11. 2014 15.18
-1
Sam dnarja ne bo dal ko mora sodno takso plačat. Pol mu pa nič več ne ostane!!!1
flojdi
07. 11. 2014 16.21
+2
. živalce v takih razmerah tudi mene zanimajo. zelo. koliko je takih, ki lahko pravočasno uidejo, koliko jih je katerih , ki tega ne zMorejo....
Koffetka
07. 11. 2014 14.14
+27
A bo Rotnk, Meh, Ročnik, Medved, Tot, Dermol in ostali, ki so maznali baje 500 miljonov pri Bloku 6 Zidar, in ostali od Kliničnega centra ter tisti na DARSU kaj prispevali in vsak Javni uslužbenec prisoten na delu bi lohka dal 5 Evrov..če že od tiste silne vojske, ki je odnašala iz Slovenije v Bosno, Civilne zaščite ni čist nč. Pa tud od Kulture težke 350 miljonov čist, čist nč..
macek_garfield
07. 11. 2014 15.56
+5
... tudi prejemnik podkupnine bi lahko kak euro od podkupnine dal ... sicer se pa strinjam s tabo, da bi zgoraj omenjenim morali zaplenit premozenje doma in v tujini, ga prodat in ga namenit za protipolavne ukrepe in za ostale naravne katastrofe v sloveniji ...
1xy
07. 11. 2014 14.06
+7
ma kaki jutri.......v MB je ful čudno vreme......pred 2 urama rahlo rosilo, pokazalo se je celo sonce, ravnokar vliva in zgleda, da se pripravlja večji naliv........po napovedih bodo nove padavine zajele Slovenijo iz severa, kar pomeni, da bo Drava dobila še večji zalet........
BobbyP
07. 11. 2014 14.04
+1
Zemljišča na poplavnih območjih so poceni, zato razumem gradnjo na teh območjih. Ampak ob tem je potrebno vzeti v zakup tudi kakšno poplavo ali dve. Zavarovalniška premija je sicer za poplavna območja visoka, je pa bila zato parcelica poceni, ne? Pamet v glavo.
piko2263
07. 11. 2014 13.34
+13
Mislim, da občinarji, ki dovolijo gradnje ob rekah bi opozoril, da je doba mostiščarjev pa koliščarjev že minila!!
flojdi
07. 11. 2014 16.19
-1
.??..očitno bi morala prit nova taka doba./ saj imajo , marsikje, bajte na koleh...
realn
07. 11. 2014 13.32
+27
Žalostno, da se to dogaja in da ljudje izgubijo za kar so garali..saj bo spet slovenija stopila skupaj in pomagala..aja ne to je sam takrat, ko so poplave bolj južno, naši ljudje si bodo pa že sami pozrihtal...niti enega poziva nisem zasledil za pomoč tem ljudem- našim prebivalcem, ko so poplave malo bolj južno od slovenije, pa reklama po tv vsakih 5 minut..saj bogi so eni kot drugi, sam žalostno, da svojim ne pomagamo, drugim pa
wild.spirit
07. 11. 2014 13.21
+17
aja, pa zakaj se kazni piše ljudem, ki skušajo svoje imetje zaščitit s tem, da čistijo rečne struge in preprečujejo erozijo bregov?! ZAKAJ!? tega nikoli ne bom razumela...ljudje na lastno pest skušajo zaščitit njihovo imetje, vi jim pa še kazen napišete...pa niste normalni! nč jasn2
opazovalec_
07. 11. 2014 13.53
+11
Ker so pri nas ptice več vredne kot državljani!
flojdi
07. 11. 2014 16.17
+3
.ptički imajo tudi več pameti kot mnogi....*.........
wild.spirit
07. 11. 2014 13.20
+12
vse lepo in prav kadar zaliva 50 in več let stare hiše...ampak zakaj "%#% so novogradnje (+-5let) postavili na območja poplav?! ZAKAJ!? Točno se ve, kje reke poplavljajo in dobro vemo da je vsak let več poplav...ljudje pa še kar veselo gradijo hiške na teh območjih....nč jasn
Slovenijadeželadoma?a
07. 11. 2014 13.30
+11
vicki
07. 11. 2014 13.36
+12
ne samo da se gradijo nove hiše na poplavno ogroženih območjih, naredijo še take, ki imajo parking ali klet vkopane v zemljo!
Slovenijadeželadoma?a
07. 11. 2014 13.16
+6
Ne razumem kako gredo nekateri delat bajte ob rekah