Črna kronika

FOTO: Razgreto ozračje še otežilo gasilsko intervencijo. Gasilci tvegajo toplotni udar

Ljubljana, 25. 07. 2016 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
12

Požar na ostrešju poštnega logističnega centra je bil zelo zahtevna gasilska intervencija. Gasilci so delo opravili z odliko, poleg debele požarno izolirane obleke, uporabe dihalnega aparata ter požarne vročine pod nogami, pa je na njih sevala še zunanja temperatura zraka na pločevinasti strehi. Znova so pokazali, da društva med sabo odlično sodelujejo in da so s svojim znanjem in pripravljenostjo nepogrešljivi junaki.

V sredo, 20. julija je v logističnem centru Pošte Slovenije na Viču v Ljubljani zagorelo na strehi objekta. Požar je izbruhnil okoli 18.30 ure, gasilci pa so se z ognjenimi zublji na razgreti pločevinasti strehi borili vse do polnoči. Temu je nato sledila še obvezna požarna straža.

K sreči v požaru nihče ni bil poškodovan, so morali pa zaradi vdihovanja dima in težav s krvnim tlakom reševalci oskrbeti dve osebi.

Ogenj je zajel okoli 500 kvadratnih metrov strehe in povsem uničil izolacijo ter kritino.
Ogenj je zajel okoli 500 kvadratnih metrov strehe in povsem uničil izolacijo ter kritino. FOTO: PGD Ljubljana - Trnovo

Požar naj bi po prvih ugotovitveh policije povzročila napaka pri montaži izpuha agregata, torej ne gre za kaznivo dejanje.

Ogenj zajel podstrešje centra

Zagorelo je na podstrešju, požar pa se je razširil na velik del ostrešja. Zgorela je izolacija, kritina in ostalo, tako da bo treba celotno ostrešje zamenjati. Delo gasilcev je bilo oteženo, saj so bile temperature izredno visoke (v Ljubljani je bilo takrat kar 34 stopinj Celzija), pa tudi lokacija gašenja je bila mogoča le s strehe. Gorelo je na okoli 500 kvadratnih metrih, v času požara je bilo v logističnem centru okoli 300 delavcev, ki so jih evakuirali.

Po podatkih Gasilske brigade Ljubljana je požar gasilo 119 gasilcev GB Ljubljana, PGD Trnovo, Vič, Barje, Rudnik, Kozarje, Brdo, Ljubljana-mesto, Zgornja Šiška in Tacen. V pripravljenosti so bili tudi gasilci PGD Črnuče, Šentvid in Dravlje.

Fotogalerija sredinega požara

Kljub zelo zahtevni intervenciji delo opravili z odliko

Le štiri dni po požaru so na Facebook strani gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana – Trnovo objavili malce daljši zapis o tem, kako zahtevna je bila sredina intervencija. Kot so zapisali, vročina žal ne izbira in tako tudi nesreča ne. "Sodelovali smo s štirimi gasilskimi vozili in priklopnikom za logistiko ter 16 gasilci. Vsi gasilci Gasilske brigade Ljubljana (GBL) in prostovoljnih gasilskih društev sektorja jug smo nalogo opravili z odliko in pod resnično težkimi pogoji dela za človeško telo. Poleg debele požarno izolirane obleke, uporabe dihalnega aparata ter požarne vročine pod nogami je na nas sevala še zunanja temperatura zraka na pločevinasti strehi. Ozračje je bilo ta dan v Ljubljani pregreto na preko 34 stopinj Celzija," razmere opisujejo gasilci, ki so sodelovali na intervenciji.

Gasilci pa so se z ognjenimi zublji na razgreti pločevinasti strehi borili skoraj šest ur.
Gasilci pa so se z ognjenimi zublji na razgreti pločevinasti strehi borili skoraj šest ur. FOTO: PGD Ljubljana - Trnovo

V takšni vročini je namreč izredno težko gasiti, saj lahko osebe, ki so oblečene v debelo požarno izolirno obleko, doživijo toplotni udar. Zato se gasilci menjavajo na vsakih 20 do 30 minut, prav tako je ključno, da so kondicijsko dobro pripravljeni in zdravi, nam je pojasnil poveljnik PGD Ljubljana - Trnovo, Tomaž Kavčič, ki je pohvalil sodelovanje Reševalne postaje Ljubljana, ki je na mestu opravila manjši intervenciji in dežurala za morebitni primer poškodbe gasilca ter policije, ki je korektno opravila svoje delo in uredila pretočnost prometa ter zaprla območje intervencije. Pohvalil je tudi delo vzdrževalne službe Pošte Slovenije, ki je vseskozi nudila tehnično in informacijsko podporo o objektu vodji intervencije Boštjanu Žagarju iz Gasilske brigade Ljubljana.

"Bili smo uspešni ker smo dobro izurjeni, dobro vodeni ter dobro logistično podprti. Ko pa smo se vrnili in uredili opremo ter napolnili nekaj tlačnih posod, smo pristopili k vsakodnevnim požarnim stražam na objektu, kjer že potekajo sanacijska dela," še navajajo in dodajajo, da jih je to soboto čakala podobna intervencija, saj je zagorela streha večstanovanjske stavbe na Povšetovi. "Tja smo odhiteli na pomoč gasilci GBL in GD Ljubljana mesto, druga ekipa z vozilom pa je opravljala dežurstvo v gasilskem domu za primer druge intervencije v Ljubljani. Pa naj še kdo reče da letos ni vroče poletje," svoj zapis zaključujejo nepogrešljivi gasilci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KarinLesar
25. 07. 2016 21.12
+9
Itak v tej drzavi samo gasilci ne zatajijo. Bravo fantje
Vostro
25. 07. 2016 17.25
-2
Kanarčki pa gledajo k lipov bog...
perovandal 1
25. 07. 2016 17.46
+4
rajak
25. 07. 2016 14.56
+11
KAJ PA GASILKE SO TUDI MED NJIMIIIIIII ! ! ! !
Ramzess
25. 07. 2016 12.28
+1
Kakšna napaka pa ne povedo, ...
vrtojb
25. 07. 2016 11.52
+15
eni zadnjih pravih junakov
PartyTime
25. 07. 2016 11.50
+12
Bo nas julij cerar rekel Good yob fantje, evo vam 1 nasitek na obleko in vsakmu bom odbil 20€ od place.. Aja sej prostovolci delate zastonj, kar tako naprej...
dirtmcgirt
25. 07. 2016 11.19
-6
kam je šla pa potem vsa voda če streha ni več funkcionirala, a mogoče dol v pisarno direktorčku in tajništvu hahahaha upam da ja. bogi delavci tm, delajo za 600€ cel mesec, a uni gor, ne bom govoru, da ne fašem kake bombice
Ramzess
25. 07. 2016 12.28
+1
Voda, tekoča, teče vedno dol, ... vsaj v tem svetu.
Kahuna
25. 07. 2016 10.48
+23
Tile fantje in dekleta so pravi heroji
proofreader
25. 07. 2016 09.36
+33
Gasilci so res face.
lambily
25. 07. 2016 10.19
+14