Slovenija

FOTO in VIDEO: Imamo že štiri leta krize – kje pa so reforme?

Ljubljana, 02. 11. 2012 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Že štiri leta tonemo vse globlje. Kje pa so rešitve? Kdo bo plačal to, da se politični akterji ne morejo dogovoriti o reformah? Mi, državljani? Türk: Treba je najti kompromis. Zver: Janša si je prizadeval združiti različne opcije. Pahor: Podpiram tisto, kar je dobro.

Zahteva za razpis referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je splavala po vodi, zato pa bomo državljani predvidoma januarja odločali o Slovenskem državnem holdingu. Kaj o nastali situaciji, ko je premier Janez Janša že napovedal, da bo njegova vlada referendumsko zahtevo dala v presojo ustavnemu sodišču, menijo predsedniški kandidati?

Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver so odgovarjali na vprašanje, kdo bo plačal ceno zadnjega spopada med Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo? Bodo to morali znova storiti državljani ali pa naj plačata akterja sama? Ostra vprašanja je postavljala voditeljica Katja Šeruga.

Imamo že štiri leta krize – kje pa so reforme? Türk znova opozarja, da je potreben dialog. Sam poudarja, da se je s ključnimi akterji pogovarjal o razmerah in rešitvah. Pravi pa, da je treba iskati kompromis.

Zver pravi, da si Janša prizadeva, da združi nasprotnike v pogajanja za izhod iz krize. Kdo naj potem plača ceno, da se akterji ne morejo dogovoriti? Ključno odgovornost nosijo tisti, ki rušijo reforme, dodaja. Sicer pa sta po Zverovem mnenju za nastalo situacijo kriva opozicija in njegova protikandidata, ki sta dajala napačne signale.

Pahor pravi, da nevarnost počiva v referendumu. Opozarja, da je še čas za dogovor. "Podpiram tisto, kar je dobro. Z referendumi ne rušim vlade," dodaja. Opozarja, da bo trpela cela generacija, politična elita pa je tista, ki lahko reši nastalo situacijo. Meni tudi, da večina poslancev, ki je zahtevo podprla, tega ni storila zato, da bi zakona padla, pač pa zato, da pride do nemogoče situacije, v kateri bo vlada padla. A ker ta nima alternative, bo nastala nepredvidljiva politična kriza.

Kandidati za predsednika
Kandidati za predsednika FOTO: Miro Majcen
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luther
04. 11. 2012 11.03
+2
Mene je tokrat najbolj razočarala novinarka Šeruga. Zakaj? 1. Vse kandidate ni obravnavala enakopravno. 2. Vsaj polovica njenih vprašanj je bila irelevantna za razumevanje kandidatov. 3. Imel sem občutek, da se hoče pokazati kot prodorna, neustrašna, pronicljiva novinarka. Z dokaj grobim nastopom je bila všeč predvsem opravljivemu delu Slovencev (katerih ni tako dosti kot zgleda). 4. Mislim, da noben politični analitik, ni izvedel ničesar novega iz njenih vprašanj. Turka je dobesedno nadlegovala s vprašanji glede t.i. ''drugorazredne'' teme in letom v Bosno. Me zanima, kaj je NOVEGA hotela izvedeti. Turk je oboje pojasnil in tisti, ki hoče razumeti, razume. To bi lahko razumela tudi Šeruga , a ni. Zakaj? Ker ni preveč inteligentna ali je preveč opravljiva. Zvera je vprašala glede žene in to je bil njen vrhunec njenega vpraševanja. Kaj smo novega zvedeli. Nič!!!! To kar je povedal g. Zver tu, je povedal še najmanj 100 krat. Višek je dosegla (in presegla sama sebe), ko je Pahorja vpraševala po stricih iz ozadja. To, kar ji je Pahor odgovoril, enostavno ni razumela. Iskala je scoop. Zanima me, če bi tako isto vprašanje glede pedofilije postavila, kakšnemu poštenemu duhovniku. In ker je duhovnik pošten, ji bi ta odgovoril poimensko, da so za pedofilijo v cerkvenih krogih odgovorni najvišji cerkveni ''dostojanstveniki'' in ji bi tudi poimensko imenoval? Ne bi nikoli. Pomembno bi bilo, da bi pokazal na problem. In to je Pahor storil že večkrat. Zdaj, ko vemo, da ta problem obstaja, ga je potrebno počasi odstranjevati. Preko noči to ne gre. Pahor je edini politik, ki je na ta problem opozoril. Za to je treba imeti ogromna jajca. In to je treba spoštovati gospa Šeruga. Na vas je delo, da razkrinkate strice iz ozadja. Vendar se vi tega nikoli ne bi upali, ker preveč skrbite samo zase. Tako kot aktualna vlada.
Grison Rajko
04. 11. 2012 08.00
Vsi trije lahko vlačete ovce za nos, mene pa ne morete ...
Jure Herer
03. 11. 2012 16.18
+0
Reforme bodo se bolj poglobile krizo. Ne hvala
Ost1234
03. 11. 2012 11.39
+2
V Pahorjevem mandatu je Mayer vabil na ulice. Pa dejmo ga že uslišat !!!
kozlarija2
03. 11. 2012 11.23
+1
Zanimivo da je referendum (volja ljudstva) tako nevarna v teh kriznih časih. Očitno sami nimamo pravice do odločanja =) kako lepa je demokracija
krtaca15
03. 11. 2012 11.12
Aja pa še to, kitajske korporacije za smejčkanje najemajo zahodnjake, da firma izpade bolj svetovljanska. Njihova naloga je samo smejčkanje, sprejemanje in rokovanje. Za tako funkcijo pa žal ne rabimo volitev. Pomembno je da zna človek skup spravit nekaj floskul, lepo izgleda in ima manire....
krtaca15
03. 11. 2012 11.09
+1
Žal je tako da katerokoli reformo danes predlagajo, uničujejo z njo malega človeka. Tako da je bolje da ne predlagajo nobene. Bom pa podprl vsakega ki bo delal izključno v interesu ljudi in države. Takega pa trenutno ni, sploh pa ne pri teh treh. Niti mi ni jasno zakaj moramo voliti človeka ki nima nobene funkcije razen te da se lepo smeji. Popoln nesmisel. Tam kjer bi pa ljudje morali odločati, tam je pa to nepojmljiv strošek (referendumi). Popolnoma narobe svet. Na teh primerih se lepo vidi kaksne r.... so tile strici.
roaddogg
03. 11. 2012 11.04
+3
Kašna kriza??? Pahor je reku da komi čaka božič 2010, ko bomo izšli iz krize kot zmagovalci... Kašna kriza torej?... Pa ne da mi je lagal v obraz???
klekipetra
03. 11. 2012 10.43
+7
Sem gledal ta zelo slab politični reality show ki je bil tudi odraz političnega stanja v državi. Turk "profesorsko vzvišen" kot bi mislil da mu funkcija pripada, tipični predstavnik "stare" elite, Pahor si srčno želi in bi, pa žal ne ve kako, je pač premehak, preveč melodramatičen, Zver je pa v bistvu "kandidat po direktivi" ki mu še sedaj ni jasno zakaj kandidira in je čisto izgubljen če treba kaj povedat kaj se dotika firera stranke, pa retorično popolnoma nesposoben.Ali se bedasto smeji ali pa obtožuje vse okoli sebe. Nimam komu dat svoj glas. Niti kandidati niti njuni strici in tete niti stranke ki jih predstavljajo niso sposobni popeljati državo v lepše čase. Edina še odprta možnost je, ena dobra komunalna služba pa vso to politično navlako zadnjih dvajset let odpeljati na smetišče zgodovine in začeti z mladimi in neobremenjenimi kako po ideološki tako tudi po moralni plati ali pa čakati na neobstoječi čudež.
Meter
04. 11. 2012 22.10
kaktusar1
03. 11. 2012 10.37
+2
škoda da naši edinstveni enkratni veleumi ne berejo teh komentarjev....bi lahko dobili marsikatero pametno idejo....
sssoncekkk
03. 11. 2012 10.30
+7
mlatenje prazne slame, vstran vržen vsak cent za vse tole ...vsi so soakterji da smo tam kjer smo
dragicat
03. 11. 2012 09.38
+6
Prav zanimivo je bilo poslušati nakladanja nekaterih. Kot aktualni predsednik Turk se meni ni zdel prepričljiv, saj je čisto retorično ponavljan stvari, kij jih vedno govori, ni se mu zdelo vredno, da bi se vsaj pet minut pred dvanajsto opravičil za storjene napake, ki so nas stale veliko, zame je bil njegov nastop drugorazredni. Za skupno dobro naj pusti vladati nekomu, ki bo to obvladal in napiše knjigo spominov na čase debelih krav. Naj se spravi v praš..ni oddelek med spomine, za Slovenijo ni naredil nič pomembnega, in od njega ni niti za pričakovati sprememb! Slogan da je predsednik, ki vidi dalje se ni izkazal, moč videnja so mu ukradle čarovnice, ki so pred kratkim divjale po Sloveniji. Škoda, sicer bi Zver videl že vnaprej razplet njegovega pogorišča v studiu. Ne vem, so bile besede, ki so daleč vodile med vsemi kandidati, ne vem je bila skoraj vsaka tretja beseda, molk z nasmehom je povedal, da ne zna odgovoriti, gospod Zver, umaknite se tudi z mesta poslanca v Bruslju, če nas tako zastopate, potem ni čudno, da dobivamo slabe bonitetne ocene, morda bo v Sloveniji prosto kakšno delovno mesto v cirkusu. Tvoja "rivala" sta se obnesla veliko bolje, Pahor te je imenoval za protikandidata ki ceni tvoje d. e l o in te spoštuje, ti pa kar ......rivala, no saj , sicer pa nismo mogli kaj pričakovat od tvojega besedičenja, nepovezanega govorjenja, mislim, da boš zares mogel temeljito premisliti in se vrniti v Slovenijo, " PA NE... VEM " če te bo ljudstvo še dolgo gledalo v politiki, takih klovnov je na vodilnih mestih že preveč! Osmešil si se totalno in pogorel, ljudje imajo za izbiro le še dva kandidata, mislim, da ne bo težko izbrati me drugorazrednim in pravim kandidatom za predsednika. PAHOR dela, greši in prizna, medtem ko druga dva RIVALA grešita a priznanje jima ne gre z jezika, ogovarjanje Pahorja z podcenjevalnim nasmehom Zvera, da se za predsednika ne spodobi, da dela kot smetar, frizer, v delavnici, saj predsednik je avtoriteta, ki si lahko dovoli reči le ne vem,! Drage državljanke in državljani, mislim, da ni potrebno posebej ugibati, kateri izmed predsedniških kandidatov bo najbolj znal ceniti nas delavce, kateri ve, kako garaško je delo na terenu, v delavnici, na smetarskem avtomobilu ! Aktualni predsednik se bo raje popeljal na naš račun na izlet, preds. kandidat "ne vem" pa bo raje kritiziral vse okoli sebe, ki so sposobni in delovni. Vsekakor bi, govorim bi, ker vem, da nima niti 10 % možnosti za zmago tale Zver zverisko ravnal z nami, navadnimi smrtniki, njegova prioriteta je režanje in blatenje protikandidatov, oz. rivalov. Riva se pravzaprav Zver, ki ne ve v celoti povedati niti dveh stavkov, brez da bi se ustavil, zarežal in v pogovor vpletel koga, ki mu kaj očita! Preden boš sploh za kakega govorca na proslavi "NOČ ČAROVNIC ", BI BILA EDINA MOŽNA VARIANTA, SAJ TAM SO ŽE VSI POD VPLIVOM VINČKA, IN BI Z LAHKOTO PRENESLI TVOJ POMANJKJIVI GOVOR. Veliko ur učenja nastopanja pred javnostjo te še čaka, da bi lahko brez ne vem kaj povedal. JjANŠA PA JE PRVI, KI JE ZAKUHAL VSE ZADEVE , KO JE VRGEL PAHORJA IZ POLOŽAJA PREDSEDNIKA VLADE, A ŠE DANES NE VE, SE NE MORE SPRIJAZNITI S TEM, DA GA NAROD VEČ NOČE, PO NJEGOVI VLADI SO IZBRALI PAHORJA, PO PAHORJU, KI GA JE ZRUŠIL JANŠA SO IZBRALI JANKOVIČA, JANKOVIČU JE ZAKUHAL, DA NI MOGEL SESTAVITI VLADE, DA NI SPOSOBEN JE IZJAVIL,, SKOČI TI, JANŠA ČEZ DESET METERSKO OVIRO, KO SI JO NASTAVIL JANKOVIČU, PA DA SE RAZUMEMO, NISEM RAVNO PRISTAŠ JANKOVIČEV, VENDAR BI VIDELA RAJE NA MESTU PREDS. VLADE JANKOVIČA, KOT PA POSILNEGA JANŠO, MIMOGREDE, ZAKAJ SE IZMIKA SOJENJU ZARADI PATRIJE, ZATO,KER SE MU LAHKO KAJ DOKAŽE. VSTRAN Z JANŠEM, ZVEROM IN NJEMU PODOBNIMI, KI RUŠIJO SISTEM V SLOVENIJI. JJ PAHRJA NI PODPR V REFORMAH, A SAM HODI PO ISTI POTI, UKRADEL JE PAHORJU VSE, KAR JE HOTEL ZA SKUPNO DOBRO SLOVENIJE, PONAVLJA SE... NAJ ODIDE! Slovenija, pojdimo na volitve in podprimo pravega KANDIDATA, DELOVNEGA, SPOSOBNEGA PRVORAZREDNEGA, NE DRUG
korintos1
03. 11. 2012 11.02
+3
v politiki lahko grešiš, priznati pa tega nikoli ne smeš, potem je fertik, enostavno več ne smeš grešiti in greš iz politike.
sonassonas732@yahoo.co.uk
03. 11. 2012 09.14
+6
Predsedniške veščine: - mora se znati podpisati (za razglasitev zakonov, imenovanja,...) - mora znati brati (da prebera krajši govor) - mora vedeti s katero roka se rokuje - nasmešek (po možnosti ne hinavski ali slinast) - prebrati mora osnove bontona ali še kaj manjka?
lodz68
03. 11. 2012 09.21
+3
korintos1
03. 11. 2012 11.03
+2
horhinjo
03. 11. 2012 09.08
+5
Šeruga je Zvera pozabila vprašat koliko referendumov so SDSovci vložili do sedaj in zakaj. In ali zanje ne veljajo ista merila. Duševno bolan Janša ne e več kaj dela in ne razume da je vložil največ referendumov do sedaj in bil najbolj rušilen za Slovenijo.
Ost1234
03. 11. 2012 11.36
+1
Kaj če ga pa sprašvat, saj itak se ničesar ni spomnil!
Fužinska banda
03. 11. 2012 09.00
+1
Brez besed hujš kot kkašen otroški vtrec. Namesto tega da bi se združili in ne bi silil vsak na svojo stran. Dejansko jih boli patka za navadno rajo gledajo samo na svojo rit . Ja tale SDS namesko so zrušili SD tako da so nasprotovali vsem njihovim reforam zdaj se pa kr naekrat vse mudi z reformam s tam da so iste kot prejšne sam da so zdej kao boljše ko je to ven spravila SDS. Dejansko na stvari je tako znižat dvake za tistevlagatelje ,ki na novo prihajajo v Slovenijo stem se vzdigne gospodarstvo in priskrbijo nova delobna mesta. Zapret vse tajkune pa ne za pol leta za 10 let . Spemenit zakon o tajkunih pa še kej.
horhinjo
03. 11. 2012 08.58
+2
Zver pogorel na celi črti se ni dobro pogovoril z Janšo in ni vedel kaj naj reče da bo prav, Turk največja megla od megle, če bi takle delal v firmi ga naženejo ta prvi dan Pahor retorika odlična a neučinkovit v dejanjih. Koga volit? NOBENEGA ALI PA NAJMANJŠE ZLO !!!
brabusednet
03. 11. 2012 08.55
+6
Turek se je držal,kot bi mu nekdo kislo kumarco nekam rinu.Da o njegovem odgovarjanju ne govorim,pravi komunistični amater za današnje čase.Še dobro da ni začel z drugovi i drugarice je čist pogoru.Me bi pa malo vest pekla,če bi mu dal glas.
FC.Liverpool
03. 11. 2012 08.39
+6
haha js mam pa dons dan brez stresa,soočenja namreč nisem gledal.
hupi
03. 11. 2012 08.17
+9
To je pa že višek. Samo sprenevedanje in laži. Mi je šlo kar na bruhanje ob gledanju teh fac. Fantje čas je da greste in to vsi od A do Ž Mi navadna raja vas imamo že poln kufer.
Milan Koleznik
03. 11. 2012 08.12
-8
neverjetno kako Pahor želi ostati v politiki in prejemati plačo od denarja državljanov,bi ,ampak je že imel priložnost ki jo za Slovenske državljane ni izkoristil,teptal jih je z svojo aroganco do svojih prijateljev,zelo smo si zapomnili,naj gre delat saj zna ,naj prejema plačo za svoje delo ne govorjenje,saj nikoli ne pove kaj konkretnega,samo politikari na svoj mlin.