Slovenija

FOTO in VIDEO: Podrta drevesa, poškodovani avtomobili, razkrite strehe, ujeti ljudje ...

Ljubljana, 25. 09. 2012 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenijo je spet zajelo močno neurje. Podrlo je številna drevesa, veter je odkrival strehe, številni odjemalci so ostali brez elektrike, gasilci pa so morali reševati tudi ljudi. Vremenoslovci pa opozarjajo tudi pred morjem, ki lahko poplavi dele obale.

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v prihodnjih dneh ob slovenski obali povišano plimovanje morja. V sredo zjutraj med 7. in 9. uro lahko morje za krajši čas preplavi najnižje dele obale, so sporočili z Uprave za Zaščito in reševanje.

Ponoči so po Sloveniji divjala neurja. Podrlo je številna drevesa, odkrivalo strehe, gasilci so morali reševati tudi ljudi, in sicer v Velenju. Okoli 21.30 je občino Velenje zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Posredovali so gasilci PGD Velenje in PGD Šalek, ki so na cesti Paka pri Velenju–Paški Kozjak rešili dve osebi, ki sta bili ujeti v vozilu med podrtimi drevesi, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi večjega števila podrtih dreves sta si kraj ogledala tudi predstavnik CZ občine Velenje in komunalna služba. Cesto so nato zaprli, zdaj pa jih čaka odstranjevanje dreves. Na cesti Kozjak–Trebeliško so gasilci s ceste odstranili štiri podrta drevesa.

Neurje je drevesa podiralo tudi v Sevnici, in sicer na regionalni cesti Sevnica–Breg in na regionalni cesti Smednik–Raka v občini Krško. Težave so bile tudi na Celjskem, kjer se je neurje razbesnelo okoli 21.30.

''Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad–Pečovnik so na cesti Celje–Laško razžagali in odstranili večje drevo, ki je padlo čez cesto. Gasilci PGE Celje so na Cesti na Grad v Celju razžagali in s ceste odstranili podrto drevo. Gasilca PGE Celje sta v Škapinovi ulici v Celju odstranila podrto drevo s ceste,'' so zapisali na upravi in dodali, da so morali gasilci PGE Celje in PGD Teharje na Cesti na Grad v Celju z opeko in folijo pokriti tudi okoli 30 kvadratnih metrov odkritega ostrešja stanovanjske hiše.

Tudi v Zidanem Mostu v občini Laško je podrlo večje drevo in zaprlo cesto na relaciji Laško–Radeče. Posredovali so gasilci PGD Zidani Most in drevo razžagali ter odstranili s ceste. Ob 21.23 pa so v Šmartnem ob Paki, Rečici ob Paki in Malem Vrhu v občini Šmartno ob Paki gasilci PGD Šmartno ob Paki in PGD Velenje razžagali in odstranili tri podrta drevesa, ki so ovirala promet.

Vreme ni prizaneslo niti območju Ljubljane

O številnih podrtih drevesih poročajo tudi iz okolice Ljubljane in tudi v sami prestolnici. S podrtimi drevesi so se tako gasilci in cestni delavci ukvarjali v Lukovici, v Domžalah, na Igu, v Šmartnem pri Litiji, v Ivančni Gorici, v Vodicah, na Vrhniki, v Moravčah, na Brezovici, Škofljici. 

Poleg tega so gasilci PGD Domžale mesto na Cesti talcev s folijo prekrili okoli 34 kvadratnih metrov odkrite strehe, gasilci PGD Stara Vrhnika pa so skupaj z delavci Elektra posredovali pri odstranjevanju podrtega električnega droga, ki je zaradi močnega sunka vetra padel na cesto.

Neurje v Ljubljani
Neurje v Ljubljani FOTO: Bralec

Okoli 20.40 je na območju Mestne občine Ljubljana močnejša nevihta z lokalnimi nalivi in sunki vetra podrla skupno devet dreves, poškodovala dve osebni vozili ter prevrnila dve gradbeni ograji. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so skupaj s prostovoljnimi gasilci iz društev Ljubljana mesto, Rudnik in Bizovik odstranili posledice neurja.

Neurje je prizadelo tudi Primorsko

Okoli 20. ure se je neurje razbesnelo tudi na Obali. Ob 20.16 so na Poti pomorščakov v Portorožu, občina Piran, gasilci GB Koper razžagali in odstranili drevo, ki se je v neurju podrlo na cesto. Ob 21.03 so v Sv. Antonu, občina Koper, gasilci GB Koper odmašili notranji žleb na stanovanjskem objektu, zaradi katerega je zamakalo meteorno vodo v stanovanje.

Ob 20.17 je v kraju Gore, občina Idrija, veter odkril streho gospodarskega objekta. Gasilci PGD Dole so streho prekrili s ponjavo in tako preprečili zamakanje objekta. Ob 21.04 pa je v Vipavi močan veter podrl gradbeni oder. Ob 21.43 je v Dornberku, občina Nova Gorica, močan veter odkril ostrešje hladilnice.

V naselju Grahovo v občini Cerknica je močan veter odkril streho gospodarskega poslopja. Gasilci pa so imeli precej dela tudi s številnimi podrtimi drevesi, ki jih je podrlo v občini Ilirska Bistrica.

Kako je bilo v dolenjski prestolnici?

Kot so sporočili z uprave, je ob 21.44 močan veter na območju Novega mesta porušil pet dreves in ulično svetilko. Gasilci GRC Novo mesto so na Belokranjski cesti s cestišča odmaknili gradbiščno ograjo in odstranili podrta drevesa na Ulici Slavka Gruma, Mušičevi ulici in Drski. Gasilci PGD Kamence so odstranili podrto drevo na cesti Cegelnica–Češča vas. Dežurni cestnega podjetja pa so na Ljubljanski cesti odmaknili podrto ulično svetilko in zavarovali cestišče ter odstranili podrto drevo pri Vinji vasi.

Veter je podiral drevesa tudi na cesti Škocjan–Bučka v občini Škocjan, na cesti Pleterje–Veliki Ban in pri hipodromu v Šentjerneju v občini Šentjernej, na cesti Gradnik–Omota v občini Semič in na cesti Dvor–Soteska v občini Žužemberk.

Tudi v Mariboru so se soočali s podrtimi drevesi in razkritimi strehami

Ob 22.18 je v Brezju pri Poljčanah, občina Poljčane, močan veter odkril del strehe gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Poljčane so del strehe začasno prekrili s folijo. Ob 1.23 sta se na dovozu k stanovanjski hiši v Ribniškem selu v Mariboru zaradi močnega vetra podrli dve smreki. Ena je poškodovala osebno vozilo. Gasilci JZZPR so podrti smreki razžagali in odstranili, so zapisali v poročilu Uprave za zaščito in reševanje.

Podrta drevesa so morali odstraniti tudi v Skolibrovi ulici v Ormožu. V občini Cirkulane pa je močan veter odkril del strehe v naselju Paradiž, v naselju Brezovec pa odtrgal ostrešje počitniške hiše, ki je poškodovalo sosednji objekt in podrlo drog električne napeljave. Gasilci PGD Cirkulane so v Paradižu pokrili pet kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše, v Brezovcu pa so gasilci PGD Cirkulane in PGD Zavrč zavarovali kraj dogodka, očistili cesto in odstranili drog električne mreže, potem ko je dežurni električar odklopil tok.

Na Koroškem razkrilo streho šole

Ob 23.07 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem močan veter odkril del ostrešja srednje šole, podrl drevo na cestišče in pretrgal električne vodnike ulične razsvetljave. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem ter PGD Ravne na Koroškem so s folijo pokrili okoli sto kvadratnih metrov strehe, razžagali podrto drevo ter očistili cestišče.

Ravne na Koroškem
Ravne na Koroškem FOTO: Spanec

Vzdrževalci Elektra Celje so električne vodnike ustrezno zavarovali. Ob 23.10 pa je na cestni relaciji Kotlje–Sele–Vrhe, občina Ravne na Koroškem, močan veter na cestišče podrl dve drevesi. Ob 0.48 pa se je na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu podrlo drevo na cestišče.

Številni so ostali brez elektrike

Neurje je povzročalo težave tudi na električnem omrežju, tako so bili številni prebivalci brez elektrike. Tako je bilo tudi v občini Šmartno ob Paki, kjer je bilo 1300 odjemalcev brez elektrike med 21.28. in 0.10.

Med 21.49 in 0. 50 je bilo na območju občine Braslovče zaradi izpada daljnovoda Letuš 1417 odjemalcev brez dobave električne energije. Med 21.20 in 0.45 pa je bilo na območju občine Velenje zaradi izpada daljnovoda Vinska Gora 970 odjemalcev brez dobave električne energije, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje.

Med 20.15 in 22. uro je tudi na območjih naselij Dragonja in Sečovlje, občina Piran, zaradi neurja izpadla dobava električne energije tamkajšnjim odjemalcem.

Ob 20.57 je v Podgradu v občini Ilirska Bistrica zaradi okvare na daljnovodu izpadla dobava električne energije. O prekinitvi so bili obveščeni delavci Elektra Primorske.

Tudi v Ljubljani, in sicer v Šiški in na Viču, so ostali brez elektrike. Kot so pojasnili na Elektru Ljubljana, je sinoči zaradi strele prišlo do okvare na srednjenapetostnem daljnovodu. Posledično pa je bila prekinjena dobava električne energije skupaj 1.500 končnim odjemalcem električne energije na območju Šiške in Viča, in sicer od 20.39. do 21.44. Dežurna služba je ponoči izvajala intervencijska popravila okvar zaradi udarov strele in močnega vetra na nizkonapetostnem omrežju in pri končnih odjemalcih, kar pa ni motilo dobave električne energije, so še zapisali.

Vremenska napoved za prihodnje dni je lepša

Vremenoslovci za prihodnje dni ne napovedujejo hujših neurij, bo pa vseskozi prisoten rahel dež.

Danes je bilo v vzhodni Sloveniji sončno, drugje spremenljivo, predvsem na Primorskem in Notranjskem tudi pretežno oblačno. Tam je občasno rahlo deževalo, ob morju je bilo večinoma suho. Najvišje dnevne temperature so bile od 18 do 24 stopinj C. Tudi jutri bo vreme podobno, le padavine v zahodnih krajih bodo nekoliko pogostejše, posebno v Posočju. Veter se bo okrepil. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 18, najvišje dnevne od 18 do 23, v vzhodnih krajih in ob morju do 26 stopinj C, so zapisali na Agenciji za okolje.

Več o vremenski napovedi ...

V četrtek bo v vzhodni Sloveniji sončno in toplo, drugje pa bo spremenljivo do pretežno oblačno, v zahodni ter v delu osrednje in južne Slovenije bo občasno deževalo, pogosteje in izraziteje na zahodu. Veter bo čez dan nekoliko oslabel. V petek bo vreme podobno, zvečer in v noči na soboto pa bo prehodno občasno deževalo tudi v vzhodni Sloveniji, so še dodali na Arsu.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
26. 09. 2012 10.35
+1
nič proti temu, kar z narodom in državo počne ivan janša
bunak
25. 09. 2012 17.47
+2
Neurje ni prizaneslo niti območju Ljubljane ! ? . . . A je Jankovič uporabil zveze "zgoraj" in prepovedal slabo vreme?
Winja
25. 09. 2012 14.01
+8
Sem doma pod Gorjanci in tukaj je bila groza od groze. Strehe odkrivalo, da so cegli kar po avtomobilih letel, drevesa so se kar lomila...soseadi je še drvarnico podrlo. Take nevihte še nism videl v teh koncih.
tali?ni tom
25. 09. 2012 22.30
klinc , jst sm tut tm doma pa ne vem o nobenem neurju ! ene dva groma,par bliskov in nekaj kapelj ! pa kje to vi živite ???
muzze
25. 09. 2012 13.50
+19
Prav nam je, kaj pa brcamo naravo in streljamo volkulje
-Gannicus-
25. 09. 2012 13.38
+0
da greš parkirat osebno vozilo po objavi neurja pod drevo, moreš bit res neumen !
Ramzess
26. 09. 2012 12.25
To ni nič, na hrvaškem (mislim da) je nek tip (29 letni) imel res smolo, na njegov avto je padlo drevo in ga poškodovalo, nato ga je policija kaznovala ker je vozil pijan. Človek je že tako v težavah, polica pa ga še brez usmiljenja še kaznuje za nekaj drugega. Potem pa naj človek od njih še pričakuje pomoč.
Ghost666
25. 09. 2012 13.36
-10
kva jst sm glih zadni iz šole šov ko je blo konc, pa glih mne pe se enga dobijo. preleti RTV slovenija za mano. Ja kako so potekala ura v šoli pa tako, daj fak naa, pa sm mogo razlagat tam, sram me je bvo k passs,, ko sm vido kk kamera pa mikrofon proti mni greta hahah :DD
andro2009
25. 09. 2012 14.47
+15
A tako zdaj govorijo in pišejo mladi. Ker to ni več Slovenščina. Mimogrede opažam.
hotchilipoper
25. 09. 2012 13.31
+0
Ampak video je pa fenomenalen hahahaha
lnterReflections
25. 09. 2012 11.44
+7
Za to so krivi strici iz ozadja!
johnymas
25. 09. 2012 11.55
+8
Sentis
25. 09. 2012 12.20
+15
mamica55***
25. 09. 2012 14.05
+3
ste se je že kar navadl, da je za vse kriv JJ !
enizlj
25. 09. 2012 10.58
+9
Fuuul hud prvi posnetek, umikanja drevesa hahahaha, moj bog, drugic se jaz kaj poslem...
zassa
25. 09. 2012 12.36
-1
Turboslav_Pšeni?nik
25. 09. 2012 09.56
+4
američani nas hočejo sesuti zato pa vseskozi HARRP-ajo na polno in škropijo s chemtraili. Kdaj bo tega konec, baje, da za konec leta pripravljajo močan potres
Veseljak20
25. 09. 2012 12.10
-1
JanzeLjj
25. 09. 2012 12.57
+5
samo čudno da naši vseznalski poslanci nikdar ne načenjajo tega vprašanja!?
SBP
25. 09. 2012 08.57
+5
Precej trpežna streha Jimmnya :)
Sudoman
25. 09. 2012 08.56
+64
Pri nas je televizor sam prestavljal kanale. Ponavadi to počne stara. Tokrat ji ni bilo treba.
.VOY.
25. 09. 2012 08.05
+5
Vodenje neviht V času vročine smo lahko opazovali posebno pogosto škropljenje v atmosfero prav vzdolž front neviht, ki so se oblikovale. Pri tem so avioni s tankerji križarili neprestano navzgor in navzdol pred temnimi oblaki nevihte. Deep Shield tudi tu stvar pojasnjuje: naravna električna izpraznitev vzdolž takih front viharjev, veže prah, saje in drugo onesnaženje iz zraka, tako da se zrak očisti. Ta učinek pa je za kontrolo klime posebno nezaželen, ker prav skozi tako očiščeno atmosfero pride na Zemljo posebno veliko škodljive infra rdeče svetlobe. Da bi to preprečili, se mora po mnenju Shield – strokovnjakov, še več škropiti. Ustrezne polete je bilo mogoče opazovati v Švici vse poletje. Kot ugoden učinek se smatra, da škropljenje front viharjev okrepi intenzivnost neviht in tako spodbuja tvorbo ozona.
grizzzli
25. 09. 2012 08.20
+7
tepee
25. 09. 2012 08.40
+36
Na območju Polhovega gradca je Marku Jakliču podrlo kmetijo.....
problem?
25. 09. 2012 08.46
+4
avioni ki so leteli mimo neviht in delali kondenz so povzročili neurja, svizec pa je zavil folijo v čokolado še kaj niste razumeli čokolinoti? saj piše na internetu, potem mora biti res
hihipi
25. 09. 2012 10.55
+4
kondenz izgine po dveh ali treh minutah......
JanzeLjj
25. 09. 2012 12.59
+3
weinheim
25. 09. 2012 08.01
+59
V LJ je bilo hudo neurje.......kontejner sta morala nazaj postaviti policaja....
BaGr67
25. 09. 2012 18.52
+3
Ja in..ti bi se verjetn kar mimo odpeljal!!!
.VOY.
25. 09. 2012 07.32
+4
Ejga...kwa nam delajo..Ameri...pa to.. HARRP...ma vas rad...pa to..
No.onealive
25. 09. 2012 07.48
+32
to teoretiki pravijo. ko nimajo pojma o vremenu in vremenskih pojavih.., za nijh 100let nazaj dež nevihte in sneg niso obstajle vse to so po njihvo izumli američani :)
dr.dare
25. 09. 2012 07.56
+10
Vržem mal pleha na streho pa mal pri šraufah šparaš... pa par praznih kant za smeti okol namečeš.... aja še par finih lepih dreves zasadiš takih s plitkimi koreninami.... pol pa jamraš ko mal vetra pride!!!
.VOY.
25. 09. 2012 08.00
+1
No.onealive Belo nebo Po intenzivnem škropljenju kemije v atmosfero postane nebo (White skies) bolj belo. To je na eni strani posledica razpršenega prahu aluminija, na drugi strani pa zbranih kapljic kondenza, ki so pritrjene na polimernih verigah, podobnih pajkovi mreži, ki so primešane Chemtrail tekočini. V polimerni mešanici, ki je potrebna, da bi se aluminijev prah dalj časa zadržal v zraku, pride pri izpihovanju do procesa kristalizacije. Prav zato je idealni delež aluminija dvomljiv in težko določljiv, saj preveč aluminija pripelje do prehitrega padca polimerske spojine aluminija in ledenih kristalov. Če danes gleda laik v nebo, vidi namesto modrega neba difuzno svetlečo modro belino in sredi poletja megle. To so novi dnevi brez oblakov 21. stoletja.
dr.dare
25. 09. 2012 08.06
+1
Počakaj malo ne morem sedaj sem v službi bom popoldan mal zaužil pa marssikaj videl!
problem?
25. 09. 2012 08.49
+13
HAARP = isto kot nezemljani dokler ni obstajal holywood niso obstajali marsovčki potem so se kar naenkrat pojavili in so obstajale "slike" in "videoposnetki" sedaj ko ima vsak otrok že mobitel z video kamero pa kar naenkrat ni nobenega marsovčka več kako priročno isto ni bilo "neviht" in "prašenja oblakov" 200 let nazaj ko še niso poznali reaktivcev ovce
Mio Mondo
25. 09. 2012 11.48
+2

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.