Slovenija

FOTO in VIDEO: Odprli 'escape room', v katerem na lastni koži spoznate temačne skrivnosti in podle taktike delodajalcev

Ljubljana, 18. 10. 2017 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
34

Trend izkoriščanja delavcev se tudi v Sloveniji povečuje. Tisti, ki se borijo proti temu, se dnevno soočajo z zgodbami, v katerih nedolžni ljudje nasedejo prevaram posrednikov in delodajalcev. V Ljubljani so z namenom osveščanja odprli prav posebno sobo pobega. Bi našli izhod iz izkoriščevalskega razmerja?

Kako daleč gre lahko izkoriščanje delavcev? Izkoriščevalci imajo na zalogi številne pasti, žrtve pa ujamejo vanje, še preden te začnejo opravljati delo. V izkoriščevalsko delovno razmerje je enostavno vstopiti, zelo težko pa je iz njega pobegniti, ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovanju z ljudmi poudaril predsednik Delavske svetovalnice Goran Lukić. Grobega izkoriščanja delavcev, težav s plačilom za opravljeno delo, zaposlovanja "na črno", neupoštevanja delavskih pravic, kršitev pri zdravstvenem zavarovanju ter psihičnih in fizičnih zlorab delavcev je po njegovih navedbah v Sloveniji vedno več.

TRGOVINA Z LJUDMI V SLOVENIJI? Da. Najbolj so trenutno na udaru otroci. Več o tem v jutrišnjem prispevku. Govorili smo s Katjušo Popović, predsednico Društva Ključ.

Najbolj pogosti primeri: delodajalec si že pred začetkom dela prilasti delavca s prevaro

Prisilnemu delu in delovnemu izkoriščanju so pri nas še vedno zlasti izpostavljeni tuji delavci, ki so pogosto ujeti v mehanizme izkoriščanja in odvisnosti zaradi dolgov. Ti delavci ponavadi prihajajo iz držav bivše Jugoslavije, Bolgarije in Romunije, ki prek posrednika za 400 do 500 evrov dobijo "papirje" in pridejo delat v Slovenijo. Ni plačil, delavci pa v strahu molčijo, pogosto niso zdravstveno zavarovani, so žrtve psihičnih in fizičnih zlorab. Ko imajo vsega naposled dovolj, se ti delavci nato odpravljajo naprej v druge države, in to znova prek posrednika, kar pomeni dodatne dolgove. Kot dodaja, to je postal že vzorec, Slovenija pa čedalje bolj postaja tranzitna država. Tukaj se delavce izkoristi, nato pa “proda” dalje.

V enem od prostorov sobe pobega
V enem od prostorov sobe pobega FOTO: Blaž Garbajs

V takšne situacije, ki se vedno bolj prepletajo tudi s trgovanjem z ljudmi, lahko pademo vsi,ob tem poudarjajo predstavniki Socialnega marketinga Iz principa v okviru Združenja DrogArt. Da bi si tisti, ki se ne zavedajo, da se tovrsten kriminal odvija praktično tudi pred njihovim pragom, spoznali podle pasti izkoriščevalcev, so v Ljubljani danes odprli tako imenovano sobo pobega - “Escape room - Izkoriščanje delavcev”. V njej lahko obiskovalci na lastni koži preizkusijo, kako močne so pasti izkoriščevalskih delodajalcev, nam je pojasnila Tanja Rudolf Čenčič iz DrogArta. “Hitro boste spoznali, da je v izkoriščevalsko delovno razmerje enostavno vstopiti, zelo težko pa je iz njega pobegniti,” pravi. Gre za čisto pravi “escape room” s številnimi skritimi ugankami in nalogami. Vabijo k obisku.

Escape room je namenjen ozaveščanju o problematiki izkoriščanja delavcev in bo odprt od 18. do 27. oktobra 2017, najdete ga na Kolodvorski ulici 20.

Primerno za skupine do 5 oseb. Vstop v escape room je brezplačen!

Prijave na escape@drogart.org.

Projekt sobe pobega, ki ga je pripravil Socialni marketing Iz principa v okviru Združenja DrogArt, je finančno podprl urad vlade za komuniciranje. Dva prostora na Kolodvorski 20 pa je v brezplačen najem za deset dni ponudila Mestna občina Ljubljana.

Trend prikritega prisilnega dela in izkoriščanja se pri nas povečuje

Nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin je ob tej priložnosti spregovoril o problematiki trgovine z ljudmi. Kot je dejal, danes pri nas zaznavajo vse več žrtev trgovine z ljudmi, v povprečju pa pet do šest obsodilnih sodb na leto, kar je po njegovih besedah odraz dela organov pregona. Izpostavil je še, da se že od lanskega leta usmerjajo na prepoznave problema prikritega prisilnega dela oz. izkoriščanja delavcev kot ene izmed oblik trgovine z ljudmi, ki v evropskem prostoru zajema kar 20-odstotni delež. V Sloveniji se ta trend povečuje in ker je prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje te oblike trgovine z ljudmi izjemno zahtevno, je preventivno delovanje po njegovem prepričanju zelo pomembno.

Evropska komisija je 18. oktober razglasila za evropski dan boja proti trgovini z ljudmi. V Sloveniji ga zaznamujemo z aktivnostmi, ki naslavljajo tako odločevalce v javnem sektorju o tveganju pri najemanju zunanjih izvajalcev storitev kot potencialne žrtve. Aktivnostim proti trgovini z ljudmi se že od leta 2006 pridružuje tudi Slovenska karitas. Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, je ob tem izpostavil, da so med najbolj tveganimi oz. ranljivimi skupinami za potencialno trgovino z ljudmi begunci in migranti, še zlasti otroci. Njihova ranljivost se še toliko bolj zaostruje ob pomanjkanju varnih in zakonitih migracijskih poti, je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
19. 10. 2017 17.00
+5
Če bi inšpekcijske službe delovale , kot je treba in po črti zakona nebi bilo sodobnega suženjstva , ker pa inšpektorji in druge pristojne službe raje gledajo vstran in se izgovarjajo na tisoč in en vzrok in način , samo , da ni treba delati , pa vseeno dobijo plačo za tisto ne delo , ljudje pa izkoriščani !
resslovenka
19. 10. 2017 08.59
+20
O tem bi se dalo pa res razpisat. Agencije bi bilo potrebno ukinit, ker služijo na račun ljudi, ki iščejo delo. Za to naj bi skrbel Zavod za zaposlovanje, ki se napaja iz javnih sredstev. O delovni inšpekciji in njeni neučinkovitosti oz. njenem delovanju imam svoje mnenje in izkušnje. Torej? Delodajalci so svoja zgodba. Poslužujejo se najraje Agencij, da so oni čisti . A ni vse tako, kajti bili bi presenečeni nad njihovim pojmovanjem kaj je izkoriščanje. Da mobinga sploh ne omenjam. Delavci, ki imajo delovna dovoljenja so še posebej na udaru. Pravijo, da je pomanjkanje določenih poklicev oz. profilov. Je pa tudi res , da se bo slovenec postavil za svoje pravice , tisti z delovnimi dovoljenji pa ne oz. so v manjšini. Toliko šlamparije je na tem področju, da si niti predstavljati ne morete. Govorim o delavcih v gospodarstvu. Torej tistih, ki pokonci drzijo naš megalomanski javni sektor.
pieta
18. 10. 2017 22.08
+6
Neokolonializem v svoji najbolj črni preobleki !!
nikhrast
19. 10. 2017 14.17
+3
Seveda, če so pa sindikati in inšpektorji neučinkoviti.
sandi101
18. 10. 2017 21.50
+27
vam je lahko govorit,javni uslužbenci in ostali, ki imate službo do groba,40 urni delavnk,regrese,1 mesec plačanega dopusta,............................................rajo pa nagovarjate, da naj se upre suženstvu????a kako pa bo potem živela ta raja in vi javni uslužbenci, ki od te raje živite. Zato od pahorjeve vlade začetka zaposlili 3000 ljudi več v javih službah do danes in kar zelo slabo se ta številka samo še povečuje... Kar se pa zadolžitve zaradi javnega sektorja države, še samo strmo navzgor raste... Pri meni definitivno več glasa kot zaupanje nima!!!
Uporabnik215111
19. 10. 2017 08.08
+3
Ja pojdi v javni sektor ce je tam tako lepo. Po moje niti priblizno pojma nimas kdo vse dela v javnem sektorju. Tudi snazilke delajo npr. v javnem sektorju pa le te ne poznajo dobrih plac...
resslovenka
19. 10. 2017 09.06
+7
Ja res. V javnem sektorju so zaposleni delavci različnih poklicev. Tu ni govora o kuharjih, čistilkah, medicinskih sestrah,........ prevetriti bi bilo potrebno število raznih "svetovalcev", ki so sami sebi namen.
dirtmcgirt
18. 10. 2017 20.49
+17
pa ne boste verjel kakšnim firmam teli faloti rihtajo take delavce. velikim slovenskim firmam ki zaposlujejo na veliko samo preko agencij.
Finfer
18. 10. 2017 20.39
+13
Najboljše je delati na črno da dobiš denar na roke gnila država pa naj krade svojim zaposlenim!!
ssbobo
18. 10. 2017 19.53
+10
A domačini z okolice Rač ter Hočani so se že prijavili v agencije za zaposlovanje...... Romuni pa Bolgari že filajo prosta mesta za Magno.....
Arguss
18. 10. 2017 19.59
+5
Plača tam bo baje 800 neto tako ,da bo magna dvignila visoko proizvodno lestvico za slovenske izkoriščevalske delodajalce.
hondica
18. 10. 2017 20.39
+38
Kam je ta drzava potonila, ce se nekomu zdi ze 800 eur velika placa...
Uporabnik565636
19. 10. 2017 08.35
+1
Za 800 eur delajo v JS s VII. stopnjo izobrazbe
Arguss
18. 10. 2017 19.51
+3
Ne rabiš te sobe ti rabiš izkušnje iz trga dela.V Sloveniji je veliko dobrih firm za pošteno delo pošteno plačilo samo do tukaj pa prideš ko zamenjaš ene 3-4 firme.Ko se zaglaviš pri prvi eni taki mizerni firmi pol je pa res soba za paniko.To morš prjavt it naprej izvlečt kar se še da in to je to.Vi imate firme, ker brez nas vas ni in ne NE rabim jaz mizerne firme ,da bom rekel ,da sem srečen ker mam službo.
resslovenka
19. 10. 2017 09.01
+0
GlavniModerator
18. 10. 2017 19.39
+30
ja privatniki so krivi, ker jim drzava nabije nenormalne davke. Samo mazohisti gredo odpirat podjetja v sloveniji. Javnemu sektorju bo se zal, da nateguje privatnike. 40% javnega sektorja bi moral odpustit in dat za tekoci trak, ker dejansko nimajo nobenega prakticega znanja in nobene koristi vec, razen da odzirajo denar posteim delavcem. Naredte se clanek kako zaposleni nategujejo delodajalce...
Arguss
18. 10. 2017 19.57
+8
Kakšno plačo biti dal privatnik ,če bi dvke znižali za 50 posto.Bi kaj povišal nebi bi pa bi pa nebi.No ne vsi velika večina pa nič.
hansola
18. 10. 2017 20.05
-1
misterbin
18. 10. 2017 19.29
+42
Za kaj država dovoli raznim prevarantom ,da so kot agencije za zaposlovanje .To takoj ukiniti .
proofreader
18. 10. 2017 19.25
+12
Predsedniške kandidate dajte noter pa da jih vidimo.
Stoj?
18. 10. 2017 19.23
+17
Evo kje je sedaj ŠVICA,ko so naši politiki blebetal leta 91 ,Nabasal so si žepe pa šli vsak po svoje,raja pa naj gara,..
heroj2000
18. 10. 2017 19.11
+15
Sramota, to je samo dokaz v kako bedno družbo tonemo. Ne bom kaj napisal, ker bom potem itak imel brisan komentar.
Infraping
18. 10. 2017 19.10
+0
Vi pobegnte rajs čem drugem, če nimate poguma tukaj urediti. kje ste še vi.
Morana7
18. 10. 2017 19.01
+20
Še en odraz neuspešnega upravljanja države, če bi inšpekcije opravile svoje delo kot je tudi zapisano tovrstnih zadeve ne rabili brat, tako pa postanejo tržna niša za takšne projekte, kot je ta.
Mf1988
18. 10. 2017 19.02
+3
heroj2000
18. 10. 2017 19.10
+2
hansola
18. 10. 2017 20.06
+10
Inšpekcijo država raje pošilja po trgovinah, gledat če maš slučajno 2 centa preveč v blagajni, da ti stisnejo 2 jurja kazni.
rossi66
18. 10. 2017 19.01
+2
Ozavescevalni eskejp rum... Dzizs...
mastaflash
18. 10. 2017 18.21
+6
jaooo se en zahodnjaski zmazek za pranje glav
rossi66
18. 10. 2017 18.14
+14
Kaj za vraga je to skropucalo??? Escape room? Pred kom ali čim? In s kaksnim namenom?
rossi66
18. 10. 2017 18.15
+0
Jožajoža
18. 10. 2017 18.11
+37
vam je lahko govorit,javni uslužbenci in ostali, ki imate službo do groba,40 urni delavnk,regrese,1 mesec plačanega dopusta,............................................rajo pa nagovarjate, da naj se upre suženstvu????a kako pa bo potem živela ta raja in vi javni uslužbenci, ki od te raje živite.
Mf1988
18. 10. 2017 19.03
+2
hansola
18. 10. 2017 20.07
+5
Od kdaj pa ima javna uprava na recimo upravni enoti 40 urni delovnik? Oni ja delajo od ponedeljka do petka od 8 do 3, v sredo samo 4 ure ali pa je v celoti zaprta. Plača pa jurja.