Slovenija

FOTO in VIDEO: Ognjemeti, bakle, šampanjci, skakanje, prepevanje in solze sreče – tako smo zlati Slovenci proslavili, kot se pač spodobi

Carigrad/Ljubljana, 18. 09. 2017 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
B.G./STA/A.I.
Komentarji
100

Veličastna zmaga naših "zlatih bratov" je Slovence doma in po svetu ponesla v navijaška nebesa. Energija iz carigrajske dvorane se je prenesla na slovenske trge, ulice, v lokale in dnevne sobe."Mi Slovenci, mi Slovenci" je odmevalo vse do jutra. Tudi različnim časovnim pasovom navkljub je finale mnoge spodbudilo, da so se družili in skupaj navijali za naše.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zmaga na krilih navijačev
    03:11
    Iz 24UR: Zmaga na krilih navijačev
  • Iz SVETA: Zlati košarkarji navdušili Slovenijo in Evropo
    03:07
    Iz SVETA: Zlati košarkarji navdušili Slovenijo in Evropo
  • Navijaško rajanje je doseglo vrhunec
    01:50
    Navijaško rajanje je doseglo vrhunec
  • Iz 24UR: Utrujeni navijači so se vrnili v domovino
    02:50
    Iz 24UR: Utrujeni navijači so se vrnili v domovino
  • Iz 24UR: Na ulicah, v lokalih, so ljudje dihali s košarkarji
    02:10
    Iz 24UR: Na ulicah, v lokalih, so ljudje dihali s košarkarji

Najmočnejši, najglasnejši in na koncu najsrečnejši – slovenski navijači so pustili srce na tribunah v Carigradu. Naš tim je tam spodbujalo okoli sedem tisoč Slovencev, ki so prispeli z 11 letali ter številnimi avtobusi, kombiji in avtomobili. Že ves dan je bilo v navijaškem središču čutiti zmagovalno energijo. Vzklikanje "Kdor ne skače ni Sloven'c" je odmevalo po lokalih, ki so bili polni nasmejanih Slovenk in Slovencev, plesali so polko in se zabavali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fantomsko navijanje tudi v prestolnici

O fantomskem navijanju v dvorani ni potrebno izgubljati besed. Val neizmernega vzdušja pa se je prek malih ekranov in velikih platen iz carigrajskega stadiona prelil tudi v Slovenijo. Največ ljudi doma se je zbralo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so zadrževali dih vse do zadnje sekunde. Zbralo se je nekaj tisoč navijačev, do vratu opremljenih z navijaškimi rekviziti. 

Od prve do zadnje minute je približno pettisočglava množica dihala s slovenskimi reprezentanti ter z bučnim navijanjem in vihanjem slovenskih zastav pospremila vsak koš ali dosojeno osebno napako oziroma prekršek v slovensko korist. Seveda pa so enako bučno z glasovi neodobravanja pospremili tudi sodniške odločitve v škodo slovenske zasedbe.

Na Konresnem trgu se je včeraj kljub dežju zbralo več tisoč navijačev.
Na Konresnem trgu se je včeraj kljub dežju zbralo več tisoč navijačev. FOTO: Damjan Žibert

Bolj se je tekma bližala koncu, večjo evforijo je bilo čutiti in večje navdušenje. Tik pred koncem je sicer kazalo, da bodo Ljubljančani ostali brez neposrednega prenosa, saj se je prenos za trenutek prekinil, zaslon se je obarval v črno barvo, navijači so bili pobiti in na tleh, a sta se že čez nekaj sekund, ki so bile dolge kot minute, slika in zvok znova obnovila in rajanje se je lahko nadaljevalo. Stopnjevanje navijanja se je nadaljevalo, po Kongresnem trgu je odmeval navijaški refren Kdor ne skače, ni Sloven'c in Mi, Slovenci.

Vedrega in prešernega navijanja niso skalili niti dež, niti poškodba Luke Dončića, niti črne minute, ko se je Srbija vrnila ter celo povedla le štiri minute pred koncem. Odločilni zadnji trenutki zadnje četrtine, ko je že bilo prvenstvo odločeno in so bili Goran Dragić in druščina na pragu zgodovinske zmage, je Kongresni trg eksplodiral v ekstazi navijaškega navijanja, molitve in priprošnje so bile uslišane in navijači so združeni in poenoteni v veselju začeli proslavljati največji uspeh slovenskega ekipnega športa v zgodovini.

Oglasile so se petarde in zadoneli drugi rekviziti iz pirotehničnega arsenala, središče Ljubljane so napolnili vzkliki navdušenja in navijači so pospremili še zadnje podobe iz Carigrada, prve izjave kapetana Dragića, ki so ga razglasili še za MVP letošnjega eurobasketa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po koncu prenosa se je rajanje preselilo na ljubljanske ulice in ceste, ko so navijači s hupanjem iz svojih vozil pospremili veliki uspeh.

Ognjemet in veselje na ljubljanskem Viču:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posnetki glasnega navijanja in tudi nepopisnega rajanja sicer prihajajo z vseh koncev države. Tako so proslavili v Novem mestu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako pa so proslavili v Višnji Gori:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmago so seveda glasno proslavljali tudi Slovenci v tujini. Tako so nam poslali nočne pozdrave z ulic Lizbone:

Navijači v Lizboni
Navijači v Lizboni FOTO: Tadej Bratina
"Tole je gotovo največja zastava," pravijo na Mali Dobravi pri Stični, kjer so včeraj z glasnim navijanjem do zlata pospremili naše reprezentante.
"Tole je gotovo največja zastava," pravijo na Mali Dobravi pri Stični, kjer so včeraj z glasnim navijanjem do zlata pospremili naše reprezentante. FOTO:

Na prav poseben način so svoje že pred tekmo prispevale tudi sestre Uršulinke:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nedeljsko zgodovinsko tekmo slovenskih košarkarjev v Istanbulu so spremljali tudi mnogi Slovenci, ki živijo na različnih koncih sveta. Tudi različnim časovnim pasovom navkljub je finale evropskega košarkarskega prvenstva mnoge spodbudilo, da so se družili in skupaj navijali za naše.

Finale evropskega prvenstva v košarki v newyorških barih ni bil velik dogodek, razen za slovensko in srbsko skupnost. V športnih barih so prikazovali večinoma tekme ameriškega nogometa, košarke pa ne, saj se "velikim" evropskim državam ni uspelo prebiti do finala, je povedal dopisnik STA v New Yorku Robi Poredoš. Kot je pojasnil, je slovenska skupnost v New Yorku majhna in nima svojega lokala, kjer bi si lahko ogledali finale evropskega prvenstva v košarki. Srbi pa imajo na Manhattnu v srcu East Villagea majhno restavracijo z imenom Kafana, ki je bila med tekmo nabito polna z navijači le ene države.

Vneto so tekmo spremljali tudi Slovenci, ki živijo na Poljskem. Vesna Mardonovič, ki živi v Varšavi, je dejala, da se jih je v stanovanju enega od Slovencev zbralo 30. Med njimi je bil trener košarke in dva nekdanja košarkarja ter tudi nekaj Srbov. Med tekmo je bilo vzdušje precej živčno, je dejala Mardonovičeva. Eni so kričali, drugi so se umikali, ker niso zmogli gledati, ko so Srbi za nekaj časa prehiteli slovensko reprezentanco po številu točk. Vsi pa so glasno navijali, da so jih prišli sosedje večkrat opomnit. "Ko pa so videli, za kaj gre, so bili prizanesljivi," je pojasnila Mardonovičeva.

"Eni so se pogovarjali s televizijo, komentirali, dajali nasvete igralcem, kričali na sodnike," je napeto spremljanje košarkarske tekme v varšavski družbi opisala Mardonovičeva. "Navijanje je bilo res čustveno in spoštljivo. Na koncu, po zmagi, pa je bi občutek tak, kot da bi bili v dvorani v Istanbulu. Vsi smo mirno stali in ploskali," je dodala.

Po tekmi so se še dve uri pogovarjali, kako je neverjetno, da tako mala država pride neporažena do zlate medalje. Poleg tega pa so komentirali tudi kritične trenutke tekme, na primer, ko se je Luka Dončić poškodoval. "Ko ena zvezda izpade, zelo hitro nekdo drug, ki prej ni prišel do izraza, prevzame to mesto," je še poudarila.

Jure Kokošin, ki živi v norveškem mestu Narvik, je povedal, da je na Norveškem košarka danes žal nepopularna. "Evropsko prvenstvo smo spremljali povečini le priseljenci iz drugih evropskih držav. Tudi zmaga odmeva le med nami priseljenci, v norveških medijih novice o finalu košarke ni zaslediti. Seveda pa to ni ovira, da ne bi zmage s ponosom promoviral med kolegi in prijatelji. Okoli mene vsi vedo, kdo je najboljši v Evropi," je povedal.

Kot je pojasnil, je tekmo gledal doma v ženini družbi, ves čas pa je bil v navezi s prijatelji Srbi, ki živijo na Norveškem, in s slovenskimi prijatelji v Sloveniji. "Ob zmagi je bilo veselje neizmerno, čestitke so padale z vseh strani, predvsem od Srbov. Veselim se že spremljanja vsega dogajanja okoli proslavitve zlate medalje danes. Slovenija gre naprej," je veselo dodal Slovenec na Norveškem.

Nekateri Slovenci, živeči v Dubaju in Abu Dabiju, so se povezali in si tekmo ogledali skupaj. Je pa bil prenos po televiziji, na programu BeIN Sports HD7, kjer so tekmo komentirali ameriški komentatorji. Tina Škorjanc

Podobno kot na Norveškem tudi v Združenih arabskih emiratih košarka danes večinoma ni novica dneva, razen za nekatere tam živeče Slovence. "Košarka tukaj ni tako popularen šport in ne-Evropejci večinoma ne vedo za to evropsko prvenstvo," pa je povedala Tina Škorjanc, ki zadnja leta živi in študira v Abu Dhabiju. Kot je dejala, imajo Slovenci v Emiratih svojo Facebook skupino Slovenci v ZAE, kjer se je zadnje dni veliko pisalo o polfinalni in finalni tekmi.

Slovenski navijači na Malti.
Slovenski navijači na Malti. FOTO: Bralec Jure

Matjaž Hrovat, Slovenec, ki na Tajskem dela kot učitelj, je povedal, da je košarka na Tajskem "po popularnosti približno v rangu ameriškega nogometa ali ragbija v Slovenji. Popularni tajski športi so muay thai (tajski boks), badminton, odbojka in pa golf s ščepcem nogometa".

"Tajska košarkarska liga je bila ustanovljena šele leta 2012. Sicer sem prepričan, da je nekaj Tajcev zagotovo spremljalo prvenstvo, ampak zaradi časovne razlike - Tajska je trenutno štiri ure pred Turčijo - ga verjetno niso ravno gledali v živo. Tudi jaz ga nisem, sem pa zjutraj preveril rezultat na spletu in bil prijetno presenečen. Prav tako sem pokazal nekaj trenutkov iz polfinalne in finalne tekme mojim prvošolčkom. Ampak sem hitro nehal, ker so postali preveč glasni," je še povedal Matjaž in dodal, da je bilo otrokom najbolj všeč Dončičevo zabijanje od rakete do rakete in Dragičeva trojka iz osmih metrov.

Za slovenske košarkarje danes pripravljajo sprejem na Kongresnem trgu. Dogajanje se bo tam začelo ob 18. uri, košarkarji pa bodo prišli okoli 20. ure.

Sprejem prvakov
Sprejem prvakov FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
18. 09. 2017 19.52
+1
ČE BI V SLOVENIJI IMELI TAKE POLITIKE, KOT IMAMOŠPORTNIKE, V NAŠI DRŽAVI ZARADI LOPOVOV, NEBI PREVLADOVALA REVŠČINA !!!!!!!
FesterAdams
18. 09. 2017 17.12
+2
Nas bi moralo biti evropsko sram, kakšno JU imamo! Ko je treba nekoga nič krivega zje bat, zna stopiti vrh nemudoma skupaj. Posebej v gnilem slovenskem šolstvu. In ob tem še so ti sposobni gledati v oči in te prepričevati, da si res kriv, čeprav bi moral dobiti pohvalo, ne pa noža v hrbet.
biser2011
18. 09. 2017 16.04
+9
Velika zahvala gre tudi vsem navijačem, ki so imeli možnost biti del tega spektakla v tako velikem številu. Saj tudi to je bila še dodatna spodbuda za ZLATE KOŠARKARJE. Tudi za njih bo to nepozaben dogodek. Smo pa tudi mi doma stiskali pest, trepetali v določenih trenutkih in je tudi naš duh poletel do " Zlatigrada". Vsem pa srečen povratek v domovino!
Bofur
18. 09. 2017 13.59
+3
Izbor za športnika leta Slovenije 2017 : - EKIPA LETA: Košarkarska reprezentanca Slovenije - NAJBOLJŠI ŠPORTNIK LETA: Goran Dragić - NAGRADA ZA NAJOBETAVNEJŠEGA ŠPORTNIKA LETA: Luka Dončić - NAGRADA ZA NAJBOLJŠEGA TRENERJA LETA: Igor Kokoškov - NAGRADA ZA NAJBOLJŠE NAVIJAČE LETA: Navijači Slovenije - Predsednik države pa naj z izrednim dekretom Igorju Kokoškovu, strokovnemu vodstvu reprezentance in reprezentantom podelili najvišje državno priznanje - Vlada naj predlaga in državni zbor naj sprejme, da se v Sloveniji vpelje novi državni praznik, dela prosti dan,17. september, dan slovenskih športnih junakov,
biser2011
18. 09. 2017 15.58
+0
wolfterier
19. 09. 2017 10.01
+2
Malo kičasto Tirk je tako odlikovanje dal Ertlu,a ne...
helter skelter
18. 09. 2017 13.43
+16
Danes najboljša: Pred pol leta so Hrvati po rokometu zapirali šampanjce, sinoči so Srbi po košarki oživljali odojke .....
biser2011
18. 09. 2017 16.17
+4
Praškovarit
18. 09. 2017 13.24
+7
hehe uršulinke face
helter skelter
18. 09. 2017 13.15
+11
Še kar ne morem verjeti, kaj so ti fantje sinoči naredili...... GLOBOK POKLON !!!! Prav tako navijačem, ki so šli tako daleč na tekme..... Velika sramota pa za cerarjevo vladno ekipo, ki je 200 slovenskim navijačem odžrla že kupljene vstopnice za boljši del tribune ..... In to kljub temu, da je cerar še pred tremi dnevi govoril, da ni predvidenih sredstev v proračunu s katerimi bi pomagali navijačem priti na tekmo.... Upam, da ga ti navijači danes na Kongresnem trgu obdarijo z jajci in paradajzom .....
krmeki
18. 09. 2017 15.01
-2
Daj ne verjemu vsemu kar nekdo napise. Povsem pravilno je da predsednik vlade podpre svojo ekipo. Saj je tudi srbska premierka prisla.
the kop
18. 09. 2017 17.24
komarec
18. 09. 2017 13.06
-3
Glede na to, da poznam veliko ljudi, ki so šli v Carigrad navijat za naše, bom postavil eno vprašanje. Kakšna je bila struktura po politični pripadnosti teh navijačev? Želim pošten odgovor.
galjot
18. 09. 2017 13.31
+8
ma daj nehaj o politični strukturi-navijač je navijač njega politična struktura ne zanima -ekipa za katero navija,to je to
emt8000
18. 09. 2017 12.55
+2
Transformerji
18. 09. 2017 12.46
+5
Saj vem, da kar naprej nekaj pišem - priznam, gledal sem od rezultata 82:82, ne maram stresnih situacij, saj je bil že konec dovolj napet. Sem bil pa čisto šokiran, ko tam zagledam Cerarja (čudno, da nisem videl Pahorja), potem pa berem, kako so prišli tja in na kakšen način so prišli do najboljših vstopnic. Včeraj je nekdo komentiral, zakaj med šporne komentarje tlačimo politiko. Če je vse res, kar pišejo, potem je smiselno, da tlačimo še politiko v komentarje - kajti ta je tista edina in tisto edino, kar lahko še lepo in uspešno posvinja!
komarec
18. 09. 2017 12.57
+4
Cerar je aktualni predsednik vlade in je prav, da je zraven, tudi predsednik države, kaj oni delajo v dobrobit Slovenije pa bodo poračunali volivci. Tudi Peterleta, ko je bil predsednik vlade sem videl na veliko športnih prireditvah, pa se ni nihče oglašal zaradi tega. Če me že kaj moti pri teh politikih, me
Transformerji
18. 09. 2017 13.10
+1
Malo preberi na Twiterju, pa facebooku, gre se za to, kako so se pripeljali tja in kako so prišli do dobrih vstopnic!!! Malo se pozanimaj, predno lezeš v rit Cerarju, če je tisto vse res, je s tabo nekaj hudo narobe!
Skunk Works
18. 09. 2017 13.35
+3
olafur
18. 09. 2017 13.53
+3
Trasformerji pa ne vem, če si diht, vsi predsedniki na svetu pridejo na prireditve kakor pridejo, sigurno nihče s čarterjem in sigurno nihče ne kupuje vstopnic, na vseh takih prireditvah obstajajo vip lože tako, da naš predsednik in srbska predsednica vlade niti slučajno nista izjeme, bilo bi grdo, če bi tekmo vse tekem ignoriral.
Transformerji
18. 09. 2017 14.15
-2
Ne vem, kaj pomeni diht, ampak če je politika tista in prva, ki vodi Slovenijo, potem so oni tisti, ki bi si morali prvi preskrbeti najboljše vstopnice in prevoz z javnimi sredstvi. Saj so tja šli vendar samo kot navijači!! A ne bi bilo lepo, da bi šli tja z vsemi tistimi državljani, ki so imeli denar in si vse organizirali?? Ampak ne, saj niso del državljanov, so Bogovi, ki živijo na račun bebavih davkoplačevalcev in volivcev - sem si že oprostil, da se ga volil....
Transformerji
18. 09. 2017 14.22
-3
Verjetno sklepaš tako; če je tja šlo 6000 navijačev, kako da Cerar in ministrica, kandidatka za predsednico vlade, pa vsa ostala smetana, nima denarja?? So pa naredili tisto, kar bi vsak, ki misli, da si zasluži najboljše glede na položaj v državi,,,,ja ne more biti, da pujsi niso pri koritu!!!
komarec
18. 09. 2017 12.46
+3
Zlati naši fantje, bravoooooooo!
santamaura
18. 09. 2017 12.39
+9
Enkratno, nepozabno - Samo - Kaj vraga je tam počel kapetan države Slovenija, ki jo vodi tako, da se za evropsko prvenstvo še kvalificirati ne more. To je vendar šport, kjer lahko zmagujejo samo najboljši. Ali si lahko kdo predstavlja Cerarja, ki si ne upa metati na koš, čeprav so sodniki nasprotniku dosodili osebno napako. On bi malo čakal, da nasprotnik ne bo jezen. Med tem pa bi šel še do navijačev in jim obljubil, da jim bo država vrnila denar za vstopnice, če bomo izgubili. Zato pa - Fantje naši - Pred vami kapo dol - Pokazali ste kako lahko srce in bratstvo premaga vse , če je to iskreno
tone078
18. 09. 2017 12.18
+10
Pol na koncu pa da ni vse najboljše. Pa pridejo politiki točke nabirat. (naberalnike)
komarec
18. 09. 2017 13.08
-5
Ko je hodu še Peterle okoli, pa Janša niste nič pisali.
FC Chelsea2
18. 09. 2017 12.05
+6
Kako se je bilo lepo danes zjutraj zbuditi vedoč, da niso bile samo sanje ampak , da smo resnično Evropkski prvak izjemno, noro, fantastično kakšen uspeh naših košarkarjev. Ampak tudi vsem navijačem v zlatogradu, je treba dati kapo dol izjemno so navijali blili so najbolj glasni celo tekmo.
Arguss
18. 09. 2017 11.58
+6
INFARKT Tekma.Pr nam na firmi danes pol folka manjka.
Skunk Works
18. 09. 2017 11.57
+12
Vse čudovito in super....dokler ni gor prišel oni s karizmo crknjenega konja........
korintos23
18. 09. 2017 11.59
-7
komarec
18. 09. 2017 12.48
+0
real nekateri častite Trumpa, dopustite nam pravico, da častimo Srbe.
s6t6n6s
18. 09. 2017 11.50
+26
vse lepo in prou dokler ni un pajac od cmerarja gor pršu
korintos23
18. 09. 2017 11.54
-11
Skunk Works
18. 09. 2017 11.55
+5
s6t6n6s +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
opazovalec_
18. 09. 2017 11.56
+4
s6t6n6s hvala bogu nisem edini , ki sem takega mnenja!!
korintos23
18. 09. 2017 11.57
+0
Sami invalidi, tudi premierka Srbije je tam bila, siromačeki.
trumpet2018
18. 09. 2017 11.58
+2
Skunk Works
18. 09. 2017 11.58
+6
ona je priletela s parade odnosa, pardon ponosa....
korintos23
18. 09. 2017 12.05
+0
Cerarja vsepovsod kličejo, sedaj gre v Zagreb, potem v Beograd, Bruselj, eni pa samo po tablete in injekcije, hudo.
tone078
18. 09. 2017 12.17
+1
Verjem da ga ni nobeden klical.tega invalida👎
opazovalec_
18. 09. 2017 12.39
+2
komarec
18. 09. 2017 13.00
+0
Kori ali pa po "štipendijo za komentiranje in sendvič" na Trstenjakovo.
komarec
18. 09. 2017 13.01
+0
marker1
18. 09. 2017 11.45
+15
Rim je poskrbel za nemirne množice s kruhom in igrami. V današnjem času zadostujejo že igre brez kruha, da se preusmeri pozornost iz dnevnih perečih problemov.
pogan
18. 09. 2017 11.49
-4
olafur
18. 09. 2017 13.58
+1
marker1 a ti bi samo kruha, pridi k meni danes dobiš potico ko smo glih zmagal.
opazovalec_
18. 09. 2017 11.37
+6
obožeobože
18. 09. 2017 11.36
+4
Kot za novo leto! Bravo!