Slovenija

FOTO in VIDEO: Osebe ujete na hiši v Vurberku reševali s čolnom

Ljubljana, 05. 11. 2012 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Velik del Slovenije je še vedno pod vodo. Na Koroškem in Štajerskem vladajo izredne razmere. Na splošno nevarnost so prebivalce v Dravski dolini in občini Slovenj Gradec opozarjale sirene. V Dupleku je poplavljenih vsaj 250 domov. V naselju Vurbek je na strehi ene od hiš ostalo ujetih osem oseb. Reševali so jih s čolni.

Reševalci, gasilci, civilna zaščita in ponekod vojska so že cel dan na terenu. Reke Drava, Sava in Soča so danes dosegle rekordne pretoke. Na Gorenjskem so se vodostaji popoldne začeli spuščati, a ob novih nalivih reke ponovno naraščajo.

Pretok Drave v Dravogradu je bil po podatkih Dravskih elektrarn ob 21.30 med 1500-1600 m3/s. Pretok Drave v Melju je bil ob 21.30 2500 m3/s. Kljub zmanjšanemu pretoku Drave ob vstopu v državo se velik pretok Drave od Maribora zelo počasi zmanjšuje, predvsem na račun zelo vodnatih lokalnih pritokov. Drava na območju Dupleka, kjer prihaja do večjih razlivanj, naj bi predvidoma začela upadati. Pretok Drave pod jezom v Markovcih je bil ob 21.30 okrog 2900 m3/s. Tak pretok se bo ohranjal še vse do zgodnjih jutranjih ur.

Hidroalarm za noč na torek
Hidroalarm za noč na torek FOTO: ARSO

POGLEJTE FOTOGRAFIJE POPLAV NA KOROŠKEM IN ŠTAJERSKEM:

Na Koroškem poplavljene številne hiše

Po celotni Koroški je poplavljenih veliko hiš in poslovnih objektov, višina reke Drave ponekod nekoliko upada, padavine pa slabijo. "Dravograd je doživel veliko katastrofo," je dejala županja Dravograda Marijana Cigala. Drava je skupaj z Mežo poplavila na obeh bregovih. Med drugim je zalilo policijsko postajo Dravograd in območje kmetijske zadruge ter teniški športni center. Voda je zalila več hiš in stanovanjskih blokov ter igrišč ob Dravi in Meži, Mislinja pa je na območju dravograjske občine poplavljala v Podklancu, Otiškem Vrhu in Šentjanžu.

Dravograd je bil nekaj časa popolnoma odrezan od sosednjih območij, saj so bile poplavljene ali zaprte zaradi plazu vse glavne ceste proti Dravogradu. Nekateri šolarji iz oddaljenih območij oz. Črneč in Libelič so ostali v osnovni šoli, ker ceste do njihovih domov niso bile prevozne. Stanovalce iz poplavljenih hiš pa naseljujejo v hotela Traberk in Korošica, možnosti nastanitve so tudi v dvorcu Bukovje, je pojasnila županja.

V Dravogradu je pretrgalo tudi plinsko napeljavo, tako da so občani na levem bregu Drave ostali brez te možnosti ogrevanja. V Dravogradu predlagajo preventivno prekuhavanje vode, slovenjgraška komunala pa je izdala ukrep prekuhavanja vode iz javnega vodovoda do preklica.

FOTOGRAFIJE POPLAVLJENEGA DRAVOGRADA:

V več občinah razglasili izredne razmere

Na splošno nevarnost so danes prebivalce opozarjale sirene v Dravski dolini in v občini Slovenj Gradec, v več občinah so razglasili izredne razmere, med drugim v Črni na Koroškem, kjer so ceste v okolici neprevozne zaradi številnih plazov.

V občini Slovenj Gradec sta narasli Mislinja in Suhodolnica zalili poslovne objekte podjetij Johnson Controls NTU, industrijsko cono v Pamečah, prostore podjetja Nieros Metal in številne stanovanjske objekte v Slovenj Gradcu, Starem trgu, Podgorju, Šmartnem in drugih območjih.

"V 14 letih, odkar sem v Slovenj Gradcu, nisem doživel česa takega. Katastrofa. Bilo je grozno," s temi besedami stanje opisuje naš bralec Sebastjan Kolman.

POGLEJTE FOTOGRAFIJE POPLAVLJENEGA SLOVENJ GRADCA:

Na območju občine Podvelka je bila reka Drava po besedah župana Antona Kovšeta za tri metre višja kot običajno in je odnesla dve vikend hiški ter poplavila dele obrežja. Zalilo je tudi dve prečrpalni postaji in prekinilo glavni vodovod med Radljami ob Dravi do Podvelke, tako da so brez vode prebivalci Podvelke in Brezna.

Tudi v Vuzenici Drava poplavlja. Po podatkih župana Vuzenice Franja Goloba so morali izseliti stanovalce 12 hiš, sanirajo tudi manjše plazove na gozdnih in občinskih cestah.

POGLEJTE FOTOGRAFIJE POPLAV V OBČINI DUPLEK:

V Dupleku je trenutno poplavljenih med 250 in 300 stanovanjskih objektov, je povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Evakuirati so morali ljudi in živali s petih kmetij, medtem ko so ostali prebivalci ostali na svojih domovih in so se preselili v višje prostore, je dodal.

Ob močnih poplavah je v naselju Vurberk v bližini Dupleka na strehi ene od hiš kljub pozivom, naj se umaknejo, ostalo ujetih osem oseb. Trenutne vremenske razmere sicer otežujejo njihovo reševanje, po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana pa je že aktivirana podvodna reševalna služba, ki bo do njih poskušala priti s čolni. Ob tem je Šestan dejal, da helikopter Slovenske vojske ne more poleteti, saj nima usposobljenih tehnikov za nočno delovanje. Ekipa policijskega helikopterja je sicer pripravljena, a vremenske razmere v tem trenutku ne dopuščajo poleta.

Poplave je sedaj po njegovih besedah moč pričakovati na Ptujskem, medtem ko bodo v Dupleku začeli čistiti in prečrpavati vodo iz domov takoj, ko bo vodostaj upadel. To naj bi se zgodilo že v torek zjutraj. "Dokler se voda ne bo umaknila, dokler nimajo gasilci kam prečrpavati vodo ven iz prostorov, je delo zaman," je dejal.

Pri čiščenju prostorov in prečrpavanju vode bodo sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske. 120 vojakov v Mariboru je že v pripravljenosti. Omenjeno območje sta danes obiskala tudi predsednik republike Danilo Türk in minister za obrambo Aleš Hojs.

Sava pri Krškem še v strugi

Sava na območju občine Krško še narašča, vendar ostaja v strugi, medtem ko je njen povečan pretok pri Brežicah zaustavil izlivanje Krke, ki začenja v svojem skrajnem spodnjem toku poplavljati.

Najbolj ogroženo je območje Krške vasi in nekaj hiš v Cerkljah ob Krki, civilna zaščita pa že od popoldneva na omenjeno območje dovaža vreče s peskom. Tja so doslej pripeljali že približno 40 ton peska, na pomoč pa bodo poklicali še dodatne gasilske skupine, je povedal poveljnik brežiške civilne zaščite Roman Zakšek.

Kam sedaj, se sprašujejo prebivalci Maribora, ki so morali zapustiti svoje domove.
Kam sedaj, se sprašujejo prebivalci Maribora, ki so morali zapustiti svoje domove. FOTO: Mia Media

V Velenju se razmere umirjajo

V Velenju se razmere umirjajo, gladina vodotokov pa pada, so sporočili s tamkajšnje občine. Kljub temu bodo dežurne ekipe ves čas na terenu in nadzirale vse pomembne oziroma ogrožene točke. Župan Bojan Kontič je ocenil, da bi bile razmere lahko še veliko hujše, če ne bi pred kratkim uredili brežin reke Pake. V tem primeru bi bilo poplavljeno celotno mestno središče. Opozoril pa je tudi, da Velenje nujno potrebuje boljše cestne povezave, saj je peto največje slovensko mesto ob vsakem večjem deževju odrezano od sveta.

Pri Gasilskem domu Velenje lahko občani prevzamejo vreče, napolnjene s peskom. V nujnih primerih naj občani pokličejo številko 112, jutri pa lahko za informacije o pomoči, oceni škode in podobnem občanke in občani pokličejo tudi občinsko upravo, in sicer na telefonski številki: 03 89 61 640 in 03 89 61 616.

Direktor Komunalnega podjetja Velenje Marijan Jedovnicki je povedal, da je kljub težavam na nekaterih zajetjih vode za zdaj dovolj, a je treba z njo ravnati varčno. Sistem ogrevanja deluje, čeprav je nekaj toplotnih podpostaj poplavljenih, dežurni delavci skrbijo za sprotno čiščenje kanalizacijskih jaškov, čistilne naprave v pretežni meri delajo.

SAVINJA NI PRIZANESLA LAŠČANOM:

Od objektov v lasti občine je največ škode utrpel Vrtec Vrtiljak, poškodovanih je tudi nekaj cest. Na več mestih v občini so se pojavili plazovi, na srečo pa doslej le eden od teh ogroža stanovanjski objekt. Zalitih je precej garaž in kleti, voda je zalila tudi eno od stanovanj v lasti občine na Cesti talcev, najemnika so začasno preselili v nadomestno stanovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
06. 11. 2012 09.17
+0
Spoštovani oboževalci družine janković. V Grosupljem vilo Jureta Jankovića ogrožajo stoletne vode, zato vas prosimo, da se takoj odpravite tje in pomagate po najboljši moči.
K1ssMyAss.
06. 11. 2012 09.38
+3
....VAM SPOROČA SIN OD VOLA, KI GA JE UKRADEL MAIER STAREJŠI...
Tonček Balonček
06. 11. 2012 10.08
+1
drrmrr
06. 11. 2012 10.39
+1
Jaz sem otrok asfalta pa bi proso če mi nekdo obrazloži kaka je razlika med volom in bikom.................res ne vem.
meta37
06. 11. 2012 08.10
+10
Želim in upam, da ta katastrofa in katerakoli druga ki bo sledila ne bo preveč oškodovala ljudi, ki niso krivi za takšno stanje v naravi! Ljudje, držite se!
malinom
06. 11. 2012 07.05
+15
Ja narod se bori za preživetje, izgubljajo osnovna sredstva, ti butci po jutranjih novicah iz politike po radiu se pa obnašajo kot , da so v drugi državi in se preklajo glede nepotrebnih referendumov. Namesto, da bi šli v krizno akcijo in takoj sprožili sredstva za pomoč ljudem pri sanaciji , organizirali vojsko, vse kar leze in gre kot je to pred desetletji že obstajalo, bodo raje zapravili za svoje interne razprtije na očeh vse javnosti....Se ti veleumi sploh vprašajo kdaj ali svojo VIP plačo sploh zaslužijo? Bodo obuli ribiške škornje in šli pomagat reševat kar je sploh še ostalo in voda ni odnesla ali uničila? Vse zasluge in pohvale kot vedno si najbolj zaslužijo vsi iz CZ, NZ in jasno gasilci , pa vsi prostovoljci, ki prekleto dobro vedo kaj pomeni ko težko prisluženo pohištvo napije voda , ga uniči, ko zgubiš vse cote, uničen prigaran avto, ki je nujno potreben, da sploh lahko delaš nekje, vse kar si leta in leta nosil skup...za zjokat! Me zanima, če bodo na vse izgubljeno zmanjšali davke na nepremičnine (da ne govorim o vodarini, plačilu elektrike, vsaj za mesec dni), vsaj za naslednje dve leti vsem, ki so prejšnjič zaradi suš in zdaj zaradi poplav izgubili, da si ljudje vsaj za silo obnovijo domove! Za to bi morali stopiti skupaj vsi sindikati, civilne socialne ustanove, ne pa čakat, da iz proračuna plača pade z neba.
gospakatja
06. 11. 2012 07.04
+6
dežuje, tatinska vlada!!! ja, narava vrača udarec; toliko let smo mi mrcvarili njo, sedaj pa ona mrcvari nas- saj veste, vse se vrača, vse se plača!!!
ninaamalina
06. 11. 2012 06.52
+4
zasledil sem komentar da je kriv janša, vatikan, tajkuni in nevem kdo še vse, a ste normalni ljudje?? Vsi vemo kako grdo ravnamo z naravo in ce nicesar ne bomo spremenili bo vsako leto huje. Upamo lahko samo, da se Drava ter ostale reke in pritoki umirijo cim hitreje. Škoda je ogromna, sreča v nesreči je samo ta, da ni terjala večjega števila smrtnih žrtev. In še to glede vojske kaj bi lahko včeraj postorili, razen tega da bi pomagali polnit zaščitne vreče. Ljudje smo bili pravočasno obveščeni in evakuirani. Proti deroči vodi, ki je drla vse pred seboj nebi morali storiti ničesar. Sem pa prepričan, da bodo sedaj v veliko pomoč. Če se le da pojdite na prizadeta obomčja in pomagajte kolikor se le da, ker nikoli ne veste kdaj boste vi potrebovali pomoč.
ce.ce.
06. 11. 2012 06.35
+2
zgleda, da smo se dokončno utopili
dr.dare
06. 11. 2012 06.21
+18
Pol Slo pod vodo vlada pa še ene ni rekla... škoda v xx miljonih... oni bodo najprej vse zrihtal d ane bi blo referendumov.... smilite se vsi ki vas je prizadelo.... pomagajte si sami ker država vam sigurno ne bo! Vse kar lahko pričakujete je kak poseben davek na poplave ki ga boste plačali!!
jero55
06. 11. 2012 07.04
-4
A vlada je pristojna za posredovanje ob poplavah? Keri minister? Za šolstvo? Za finance? Ali ljudmila...za zamejske slovence? Ob poplavah intervenirajo agencija za vode, gasilci, CV, vojska....
K1ssMyAss.
06. 11. 2012 09.39
+3
...nimajo oni časa za navadne državljane... ...pa tudi volje ne..
hardmusic
06. 11. 2012 05.58
+7
Važno da vi reklame šopate.! ;)
petelin24
06. 11. 2012 06.52
+1
Precej prispevkov so objavii, to pa stane........
boy36
06. 11. 2012 01.43
+15
čist tko eno laično vprašanje .Zakaj niso kljub napovedi o velikih padavinah naši in Avstrijci recimo že včera odprli jezove in bi lahko kontrolirano spuščali vodo.Prav tako bi potem lahko danes dlje časa regulirali pretok .Mogoče vem ,ker vsaka zautavitev elektran stane več kot so vredna človeška življenja ,ki so bila danes ogrožena.
mim21
06. 11. 2012 02.20
+7
Amm avstrijci so napolnili svoja jezera zaradi energija na koncu pa jih je presenitlo vreme.. fronta se je nepričakovano premaknila in so bile ogromne količine padavin.. pa še ena inf. avstrijci so puščali vodo kot so slovenski gasilci dirigirali.. vsaj po tisti katastrofi kaj je prizadelo duplek itd.
Aljosa Skrabelj
06. 11. 2012 02.32
+5
Teoretizirat, zakaj, kdo bo kaj je brezpredmetno. Ni tako preposto predvidevat kako daleč bo vse ksupaj šlo. Tako kot pri potresu v Italiji. Kasneje je lahko biti junak. Nehajte spet metat krivdo okoli. Če že morete koga napadat idite štarjkat pred cerkev. Od tam prihaja tale "po njihovo" kazen.
jezek_vse_ve
06. 11. 2012 01.36
+1
a se lahko kak Ptujčan javi in pove, kakšno je stanje?
mim21
06. 11. 2012 02.10
+2
Pretok vode upada.. nazadje je bilo na 1900, je pa par ur vladalo 2800..pod jezom je gladina vode enaka in bo tak ostala do jutra.. jez morejo spraznit, da ne preseneti še večji val.. poplavljene je nekaj hiš predvsem kletni prostori, gozdovi in polja pa je vse ravno z vodo, dobiš občutek skoraj kot da bi bil na morju
ptuj11
06. 11. 2012 01.12
+5
če greš na ptuju po vičevski strani mimo orošja proti mb...in se ozreš na levo stran brega vidiš samo VODO... dejansko se je drava dvignila kar prevej... lahko govorim o kar precej metrih...
xlady
06. 11. 2012 00.54
+16
Za tiste, ki se jezite zakaj ne pomaga vojska, samo tole: vojska pomaga, ko za pomoč zaprosi CZ, Žal je naša zakonodaja taka in izključno krivdo za "nepomoč" vojske nosi CZ oz. pravilno s polnim imenom Uprava RS za zaščito in reševanje. Brez njihovega zaprosila za pomoč pa ne smejo oditi na ogrožena območja pomagat
mamaMilka
06. 11. 2012 08.10
+0
A nista in uprava Rs za zaščito in reševanjein vojska obe pod ministrstvom za obrambo? Vrhovni poveljnik vojske je pa celo predsednik države? Če bi minister al pa predsednik ukazala, da gredo pomagat, bi sigurno mogli it pomagat!
srebrnibreg
06. 11. 2012 08.18
+4
mama- procedura je takšna kot piše v postu xlady. CZ oceni, če potrebuje pomoč in jo po potrebi zaprosi. Nekaj istega je v vseh ostalih državah.
mamaMilka
06. 11. 2012 08.48
+1
jaaa, sej to že od včeraj berem, ampak a je to potem vse odvisno od enega človeka na vrhu CZ, ki se odloči da pokliče vojsko...a ni to mal prevelika moč in tud odgovornost.... Al se odločajo po področjih...lokalno glede na razmere.... Brala sem tudi, da so nek na koroškem pomagali vojaki... a so pol šli na svojo roko? Tale sistem se men ne zdi lih posrečen.... Drugač pa vsa čast vsem gasilcem, policistom, prostovoljcem, vojakom, če pomagajo.....zgleda grozno!
testosteron
06. 11. 2012 00.50
+20
anti-demos 05.11.2012 22:24:02 27 nekateri ne veste da vojska ne more nič storiti dokler jih na pomoč ne pokliče civilna zaščita in zaprosi za pomoč vojske.....septembra leta 2007 je bil kolega na vajah na počku in so želeli iti v železnike vendar iz CZ-ja niso poklicali da bo lahko potem kazali kako so oni sami reševeli Slovenijo in potem upravičevali, da rabijo več denarja...Groza, kako se tudi v katastrofah kaže egoizem in pehanje za denarjem.
mate08
06. 11. 2012 00.57
-16
nikhrast
06. 11. 2012 00.42
+2
Krivi so bankirji, tajkuni, Bilderbergi, Vatikan, Janša, sem pozabil koga?
aquauris
06. 11. 2012 00.58
+3
murkecc
06. 11. 2012 02.05
+3
Pozabil si haarp, chemtrails, verjetno pa je še najbolj kriv kar monsanto.
GGMU92
06. 11. 2012 00.22
+6
na tem posnetku še Drava ni tako visoka, zdaj se stebrov več ven ne vidi
djdj
06. 11. 2012 00.15
+1
Za take razmere bi rabil Bondov avto...
RS-44
06. 11. 2012 00.08
+0
"Naj mi nehče objasni, kako naši vremenarji niso mogli objavit opozorila včere večer al pa dans zjutraj glede Avstrije?! pm, ponavadi pa vidijo ke se bo vsepovsod okoli dogajalo... zarad tega morejo tu pr nas na ptujskem okolju evakuirati ljudi, ker je katastrofa!" Po bitki je lahko biti general...vreme je zaenkrat še nepredvidljivo, sploh na relativno majhnem hkrati pa zelo raznolikem ozemlju kjer ležita Avstrija in Slovenija. Če bi bilo tako preprosto bi tudi Avstrijci že včeraj izklopili HE in odprli jezove pa ne bilo tega poplavnega vala.
KD_FT
06. 11. 2012 00.39
+1
Kk čjo vremenarji napovedat, da bodo avstrijski štromarji spustili vodo, da pri njih ne bi poplavljalo?!?!?
mate08
06. 11. 2012 00.07
+5
Mah, stisnte zobe in ne stokat, ne pomaga. Mi smo par dni nazaj u Renčah pospravljal, kaj češ drugega...
prabica
06. 11. 2012 00.00
+24
Resno?? Vojska naj nebi pomagala?? Samo v opombo na koroskem je vojska aktivirala vse proste vojake da so priskocli na pomoc civilni zasciti in hkrati vascanom medtem ko smo njihovi ostali druzinski clani ostali ujeti v solah ali sluzbah kjer so nas samo obvescali nonstop da nam avte zaliva pa da nevejo ce bomo lahko sli domov !!! Ocitno se ne cenite in vidite dovol pomoci vojske ko jih pa nebo bote pa spet lajali !!! Bodite hvalezni za vse kar mate pa kar so vam ali njim lahko ponudli v pomoc !!! Tako da js bi se zahvalila vsm tako civilni zasciti, gasilcem, policiji kot tudi vojski za vso pomoc ki smo jo in jo se bomo vsi dobli na poplavlenih obmocjih :) hvala !
an(A)rhist
05. 11. 2012 23.43
+16
ki je bil alarm? na mašini, do 13h sn delo na šihto, dokler mi ni delovnega mesta poplavlo, pa me je direktorjev sin domo poslav in to zadn cajt predn je do kraja poplavlo. bi rad vido zadnje boje fabrikanta na nasipih. najhujše bi se dalo preprečit z regulacijo Drave in opozorila na ogroženih območjih ampak je spet nekaj zatajilo...
inan
05. 11. 2012 23.47
+9
ja seveda, ko pa se vam v ljubljano pa tam dol vse vleče...
jero55
05. 11. 2012 23.54
+14
anarhist...zatajilo je tudi v Avstriji. Pa dam roko v ogenj, da je ta trenutek avstrija med top 3 državami v evropi po organiziranosti. Pa so bile tudi tam poplave. Zanimivo, v državi, kjer ni janša na oblasti, so bile poplave. Neverjetno. Narave se ne da krotit. Pa če nardijo 100 jezov na dravi. So pa sedaj čez štajersko tekle 100 letne vode. Čeprav se mi zdi, da se bo v prihodnosti tale standard malo spremenil - 100 letne vode namreč ne morejo teč vsakih 10 let :)
an(A)rhist
06. 11. 2012 00.11
+1
kleopatra-1
06. 11. 2012 00.28
+8
Anarhist, ne vem, kdo ti lahko da minus - res je jugo kriv, bil je zelo močan in je poslal deževje preko alp in nam prinesel otoplitev. Tako močnega juga vremenarji niso predvidevali. Vsem na poplavnih območjih pa želim, da se vode hitro umaknejo in da čimprej zaživite spet normalno. Proti naravi se pač ne moremo boriti.
dusan61
06. 11. 2012 01.04
+1