Slovenija

FOTO in VIDEO: Pahor v družbi bodoče prve dame: Podpira me z obema rokama

Ljubljana, 02. 12. 2012 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/Blaž Garbajs
Komentarji
1423

Borut Pahor je volivcem neizmerno hvaležen za zmago na predsedniških volitvah. Hvaležen pa je očitno tudi svoji partnerici Tanji Pečar. Pravi, da Tanja pred petimi leti ni želela podpreti njegove kandidature za predsednika države, zdaj ga podpira z obema rokama.

Neuradni rezultati volitev kažejo, da je na predsedniških volitvah zmagal Borut Pahor. V Pahorjevem volilnem štabu so bili že pred zaprtjem volišč pozitivno razpoloženi, velike nasmeške na obrazih Pahorjevih podpornikov pa je bilo videti, ko smo mediji objavili rezultate vzporednih volitev.

Ob 19. uri je pred novinarje stopil Pahor, ki je volivcem sporočil, da je prevzet nad njihovo podporo. "Rad bi povedal, da ni skorajda nobenega problema, ki ga ne bi mogli rešiti skupaj, če se za to potrudimo pogumno in srčno. In verjamem, da bomo uspeli," je povedal Pahor. Dejal je, da je ta zmaga šele začetek. "Je začetek nečesa novega, novega upanja, novega časa," je povedal.

Volivcem je sporočil, da jim je neizmerno hvaležen za to zmago. "Za to vašo zmago, za moj uspeh, za naš skupni uspeh in kot rečeno za nov začetek," je povedal. Verjame sicer, da težav ni mogoče rešiti brez zaupanja v institucije. "Te institucije – vlada, parlament, predsednik republike – pa si morajo vaše zaupanje z garanjem v skupno dobro tudi zaslužiti," je povedal.

Pahor tudi o podpori svoje partnerice

Pahor se je sprehodil tudi po Kongresnem trgu, kjer so mu podporniki čestitali za zmago na predsedniških volitvah. Nekaj pred 20.30 je novinarjem dejal, da gre po svojo partnerico Tanjo Pečar. "Naj vam nekaj povem, zdaj ko grem po Tanjo. Pred petimi leti sem jo prosil, da me podpre pri kandidaturi za predsednika republike, če se bom tako odločil. To je odklonila," je povedal Pahor. Njegova partnerica mu je takrat namreč dejala, da naj pomaga tej državi prek vlade. "Pred pol leta, ko sem jo vprašal, ali lahko podpre tokrat mojo kandidaturo, se je tega vprašanja veselila in me podpira z obema rokama," je povedal Pahor.

Kot je razložil Pahor, mu je njegova partnerica dejala, da je bilo pred petimi leti nebo polno zvezd v iluziji, da vse čakajo name, in bi se mogoče do njih stegnil prelahko in bi bil mogoče lahko le povprečen predsednik. "Zdaj je nebo nad tabo temno, in če boš segel do zvezd, to ne bo samo tvoj uspeh," je po Pahorjevem pripovedovanju dejala Tanja.

Bodoča prva dama in bodoči predsednik republike
Bodoča prva dama in bodoči predsednik republike FOTO: Aljoša Kravanja

Skupaj s Tanjo v Cankarjev dom

Pahor je okoli 21.15 že prišel v medijsko središče v Cankarjev dom, a ni takoj stopil pred novinarje, saj je počakal, da je Türk končal svoj govor. Nato je vstopil v družbi svoje partnerice in podpornikov ter se rokoval z aktualnim predsednikom Türkom.

Rad bi se zahvalil tekmecema, ki sta bila oba odlična, poštena in častna moža. Borut Pahor

Pahor je dejal, da široko podporo volivcev razume kot "zavezo najprej meni, potem viziji, za katero smo stali skupaj, viziji sodelovanja, hkrati pa tudi kot zavezo celotnemu političnemu razredu, da v preseganju razlik, ki so presegljive, da v iskanju skupnega, oblikovanju novega povrnemo vaše zaupanje v to, da smo vaši sposobni in zaupanja vredni voditelji".

Povedal je, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da to storijo čim prej, čim bolj prepričljivo. "Časa ni veliko, vendar ga je dovolj za tiste, ki verjamejo v to, da je mogoče doseči nepredstavljivo," je dejal.

Pahor je povedal, da ga to, da je bil izbran, postavlja pred odgovornost. "Tej odgovornosti sem kos," je Pahor dejal o nalogah, ki jih ima predsednik države. "Delal bom tako, kot bom menil, da je dobro za celotno skupnost," je dodal.

Po govoru v Cankarjevem domu se je Pahor vrnil v svoj volilni štab, kjer je preostanek večera preživel v družbi podpornikov, skupaj z njimi pa je tudi zapel.

Dober predsednik bo, zato ker je pošten. Pahorjeva mama Iva

Slavijo tudi v Pahorjevem rojstnem kraju

Zelo veselo je bilo danes v Pahorjevem rojstnem kraju v Šempetru pri Gorici, kjer so njegovi podporniki po objavi rezultatov vzporednih volitev odprli šampanjec in zapeli.

V Šempetru pri Gorici je med Pahorjevimi podporniki rezultate volitev dočakala tudi Pahorjeva mama Iva. Dejala je, da so občutki zelo lepi, da je srečna, ker je njenemu sinu uspelo. Na vprašanje, ali je ponosna, da je njen sin postal predsednik države, je odgovorila: "Če bi ne bila, bi lagala."

Pahorjeva mama je sicer v preteklosti dejala, da svojega sina veliko bolj kot v vlogi mandatarja vidi v vlogi predsednika države. "Tako se mi je takrat zdelo, zdaj sem pa prepričana, da ga vidim rajši v tem," je povedala. Dodala je: "Dober predsednik bo, zato ker je pošten."

Borut Pahor je sicer človek, ki je bil že na skoraj vseh političnih položajih. Več o njegovi politični poti si lahko preberete TUKAJ.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

V SD in DL so zelo zadovoljni

Zadovoljni so seveda tudi v strankah, ki sta na volitvah podprli Pahorja. Tako je predsednik stranke SD Igor Lukšič povedal, da je sporočilo volitev jasno: "Ljudje so se odločili, da podprejo Boruta Pahorja, v katerem prepoznajo osebo, ki bo Slovenijo uspela združiti."

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je prepričan, da je Pahorjeva zmaga tudi zmaga SD. Sicer je dejal, da je na kongresu stranke, kjer je Pahor napovedal svojo kandidaturo, završalo, saj nekateri takrat niso podpirali kandidature, a skozi kampanjo so večinoma spremenili svoje mnenje. Povedal je, da so v tej fazi dokazali, da se lahko dogovarjajo s koalicijo, in da bo treba pri ključnih vprašanjih to prakso ohranjati, pri tem pa bo po Vebrovem mnenju Pahor gotovo imel veliko vlogo.

Med Pahorjevimi podporniki v volilnem štabu je tudi predsednik državnega zbora in predsednik Državljanske liste Gregor Virant. Povedal je, da se tudi v DL danes počutijo zmagoslavno, saj je bil Pahor tudi njihov kandidat. "To, kar se je zgodilo danes, ni le zmaga Boruta Pahorja osebno, ampak tudi sredinske zmerne konstruktivne politike. Politike, usmerjene v rešitve," je dejal. Dodal je, da Pahor lahko računa na močnega partnerja v državnem zboru in njihovi poslanski skupini. Virant je napovedal, da bosta s Pahorjem odlična sodelavca in prijatelja.

Türkov odziv in odzive njegovih podpornikov si lahko preberete TUKAJ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1423)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
03. 12. 2012 18.25
-1
sej ga mora podpirat,sam ne zna niti hodit
beri66
03. 12. 2012 11.45
+2
DVA POLŽA SLINARJA MAJER IN BORČI STA SE SREČALA KONČNO NA SVOJI RDEČI POTKI.
Komentiranje prepovedano
03. 12. 2012 11.45
-1
V Bruslju je bilo več prvih dam....
hepalpan
03. 12. 2012 11.39
+1
uuuu Pahor je začel kravato nosit, kaj se je zgodilo z obljubljenim pomagačem delavcem??? hahahaha, ker nateg
Komentiranje prepovedano
03. 12. 2012 11.46
+1
draghci
03. 12. 2012 11.32
+6
21. dec bo konec sveta, 22. dec je ustoličenje Pahorja. To bo res veseli december.
draghci
03. 12. 2012 11.31
+4
Sej te mora z obema, ker tale padec je res hud
JApajaDAja
03. 12. 2012 10.51
+5
22.december, ko bo predsednik ustoličen, je bil za časa Juge dan JLA?Simbolika?
beri66
03. 12. 2012 11.19
+5
FAUSTOS1
03. 12. 2012 10.38
+11
SEDAJ PA BO JANŠA DOLOČIL KOLIKO BO Z SVOJO PARTNERKO KAJTI LUTKA NA VRVICI PAČ NE ODLOČA O NIČEMER AMPAK TISTI KI VLEČE VRVICE TO PA JE JANŠA
beri66
03. 12. 2012 11.47
+2
aha, a kaj ko bodo nekateri šele spregledali,,,kot da jih PreVirant ni dovolj nateg...nil.
iChi
03. 12. 2012 10.31
+0
HAHA kero sramoto je včeraj pobral predsednik!
jejejejejojojiji
03. 12. 2012 10.56
+2
iChi
03. 12. 2012 11.39
-1
V zgodovino se je zapisal kot edini, ki mu od naroda NI bil zaupan drugi mandat. Če to ni polomija!
iChi
03. 12. 2012 10.29
-5
Snob Tirk je sestopil iz oblasti! Najslabši predsednik ever. Še je upanje!
pionir1945
03. 12. 2012 10.30
+10
In dobili privesek majerja ,ki se lahko preimenuje iz Pahorja v Janhorja
24vohoumurckov
03. 12. 2012 10.15
+8
...čeden par sta!!
iChi
03. 12. 2012 10.30
+8
Ost1234
03. 12. 2012 10.34
-8
jejejejejojojiji
03. 12. 2012 11.06
+1
Hahaha Ost, sem mislu, da sem edini "slep":)))))
EvelinaHana
03. 12. 2012 09.53
+11
No, no ljudje - nekateri komentarji so res hudi... Malo več strpnosti glede predsednika, ne bi manjkalo. Zdaj imamo, kar imamo in mislim, da je Pahor še najboljše, kar se nam je od ponujenega lahko zgodilo. Zdaj je izvoljen in mislim, da ne bo ravno slab, samo če bo lahko malo več odločnosti pokazal, kar se tiče JJ. Moral mu bo pokazati, kje so meje, me pa skrbi, da te moči nima ... ali pač, da so mu te demonstracije pokazale, da se da JJ postaviti po robu, ter da ni tako suveren kot je bil. V nagovoru se mu je prav sumljivo tresel glas in glede na mimiko, je bil kar malo živčen. Torej, vemo kaj nam je storiti. Samo tako naprej ....
againstPolicy
03. 12. 2012 09.50
+11
Jaz res ne razumem...še vedno se delite na leve in desne, rdeče in bele, pisane in pobarvane...naivneži. Te delitve je politika umetno ustvarila, zato, da nas skrega med sabo in da ne posvečamo pozornosti njihovim lopofščinam...Kaj vam tukaj ni jasno... Vsi smo Slovenci, vsi živimo v isti državi, vsi smo isti narod. Zakaj potem nasedate tem primitivcem? Leva ali desna, vsi so isti lopovi...In ti "strici iz ozadja" so za oboje isti, samo za vas naivneže ne. Ne razumem še ene stvari...Pahor je pred kratkim padel kot premier...včeraj pa ste ga volili za predsednika države...naše države. Pa dobro. A se vam to zdi normalno? Pahor, Turk, Janša, Jankovič, Kangler, Popovič, Kučan, itd...vse je isto go**o...vsi morajo iti...čimprej..Gotofi so!
kapetan09
03. 12. 2012 09.42
+1
Pahor , izleti pa to ,....... uresničene sanje ! zdaj boš lahko s sFalconom letel do Milana in si kupoval srajce po 700 EUROV :
kapetan09
03. 12. 2012 09.40
+4
Pestro politiko imamo v Sloveniji. Kritiziramo sedanjo politiko in politike , potem pa gremo na volitve in spet volimo kritizirane politike. Ne razumem ! Vedno nas naserjejo a še vedno jih volimo . Kaj bo Pahor čez 5 let - vse je že bil , predsednik stranke , DZ , premier , predsednik države ,..? Ja potem takem sledi predsednik delavskega sindikata . Narod pa še dalje : bla,bla,bla,bla,bla ,bla
againstPolicy
03. 12. 2012 09.50
+2
Upam, da v zaporu...z vsemi ostalimi političari na čelu....
revolucionar100
03. 12. 2012 09.39
+5
Parlamentarci Denar ma vas rad Ajde pahor poskrbi,da bodo meli radi še delo.
godhead
03. 12. 2012 08.49
+5
zdaj bo moral ubogati majerja, saj bo v nasprotnem firer angažiral svoje mrhovinarje tipa požar, šurla, vasle, da bodo obelodanili, da je oče otroka prevarantske tajkunke simone dimic. s tem ga menda držijo na kratko, ko se tako rad postavlja s to svojo žensko in se izdaja za ultrapoštenjaka. žal, dragi slovenci, ste še enkrat pokazali, da ste hlapci.
pošten
03. 12. 2012 08.45
-2
tale je mal preveč rdeč v glavo k tkole lepo govori ....
godhead
03. 12. 2012 08.50
+6
pri taki plači pa bo imel za koko, nebo zmanjkalo kot pri poslanski, ko ni mogel preživeti s 3000 na mesec.
pošten
03. 12. 2012 08.53
+0
aja zdj mapreveč mixano :)))))) pa ga kuha....
KML
03. 12. 2012 12.30
+1
?ak mal noris
03. 12. 2012 08.44
+12
storil boš vse, kar bo v moči Janeza Janše!
godhead
03. 12. 2012 09.00
+7
Sputnik
03. 12. 2012 08.44
+0
a ni pahor ločen od te ženske? a živita v skupnem gospodinjstvu in vzgajata sina? če se prav spomnem je enkrat davno bilo rečeno da ne živita skupaj, pahor je sam žena pa ima skrbništvo nad sinom. kaj je zdej iz te moke? bo kaj kruha?