Slovenija

FOTO in VIDEO: Psička, ki ji je okrutnež v Bosni odrezal vse štiri tačke, zdaj okreva v Postojni

Postojna/Brčko, 20. 02. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
135

Psičko Dano, ki so jo prostovoljke našle v Bosni v nepredstavljivih bolečinah z odrezanimi vsemi štirimi tačkami, so s pomočjo slovenskega društva za pomoč živalim prepeljali v Slovenijo. V Postojni je uspešno prestala operacijo, našla začasni dom, zdaj pa jo čaka fizioterapija. Rešitelji bi ji lepšo prihodnost radi omogočili tudi s pomočjo protez. Pozor, fotografije so zelo nazorne.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ubogi psički na pomoč številni
    02:21
    Iz 24UR: Ubogi psički na pomoč številni
  • Psička Dana po operaciji uspešno okreva v Postojni
    00:39
    Psička Dana po operaciji uspešno okreva v Postojni
  • Veterinarka Maja Bogataj o Daninih poškodbah
    00:45
    Veterinarka Maja Bogataj o Daninih poškodbah
  • Janja Pilinger, predsednica PPZŽ o nadaljnjih načrtih glede Daninega okrevanja
    00:56
    Janja Pilinger, predsednica PPZŽ o nadaljnjih načrtih glede Daninega okrevanja
  • Majda Petrič Facchinetti o razlogih za posvojitev mučene psičke
    01:06
    Majda Petrič Facchinetti o razlogih za posvojitev mučene psičke

Okrog tri leta staro psičko Dano so z grozljivimi poškodbami vseh štirih okončin konec januarja našli na pokriti tržnici Arizona v Brčkem. "Odrezane je imela vse štiri tačke, prav tako ušesa. Gole kosti so ji dobesedno ’štrlele’ iz razmesarjenih štrcljev," je psičkino stanje ob najdbi za 24ur.com opisala Breda Ledinšek iz društva Pomagamo preživeti zavrženim živalim (PPZŽ).

Slovensko živalovarstveno društvo je nemudoma stopilo v stik s prostovoljko Dijano Knežević, ki je Dano poiskala, ji nudila prvo oskrbo in jo peljala k veterinarju. "Stanje, v katerem sem jo našla, je neopisljivo," zgrožena pripoveduje Kneževićeva.

Tamkajšnji veterinarji so Dani nudili prvo pomoč, a so po besedah Kneževićeve dejali, da se za nadaljnje zdravljenje ne čutijo usposobljene oziroma bi bilo to prezahtevno.

Društvo je tako za psičko iskalo drugo rešitev. "Govorili smo tudi o zdravljenju v Zagrebu, a nato se je kot najprimernejša izkazala Bolnica za živali Postojna," pa pojasnjuje predsednica društva PPZŽ Janja Pilinger.

V Bosni za informacijo o tem, kaj se je zgodilo psički oziroma kdo jo je tako hudo poškodoval, ponujajo 3000 evrov nagrade.

Kneževićeva je nato poskrbela, da so Dano v Bosni cepili in ji uredili vso potrebno dokumentacijo, njena pot v Slovenijo je bila tako tudi formalno urejena. "Živali namreč ne moreš prepeljati kar tako čez mejo, še posebej pa ne v države Evropske unije. Kar je seveda tudi prav," ob tem dodaja Ledinškova.

Poškodbe, stare od treh do šestih mesecev, najverjetneje 'delo' človeških rok

Sledila je pot v Slovenijo. Dana je v Postojno prispela 31. januarja. Veterinarji so ob prvem pregledu ugotovili, da pa psičkine poškodbe pravzaprav niso sveže. "Po njihovih ocenah so poškodbe stare od tri do šest mesecev. Seveda vzroka zanje ne bomo nikoli vedeli, a sama sem prepričana, da je bilo to ’delo’ zelo zelo bolnega človeka," pravi Ledinškova. Kot še dodaja, bi sicer obstajala možnost, da je psički okončine odrezal kakšen stroj, morda večja kosilnica, a nenavadno in sumljivo je to, da je imela odrezana tudi ušesa.

Dano so v začetku februarja v postojnski bolnišnici nato dvakrat operirali – prvič sprednje tačke in drugič zadnje, hkrati pa so jo še sterilizirali. Kot poudarjajo v društvu, so se ob tem sicer neštetokrat vprašali, ali je prav, kar počno in ali bi jo bilo morda bolje uspavati. "A izkazalo se je, da Dana prekipeva od volje do življenja in kot kaže ji bomo s pomočjo strokovnjakov le lahko omogočili lepše življenje," sta si edini Ledinškova in Pilingerjeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Psičko zdaj najprej čaka spoznavanje lepših plati pasjega življenja, seveda pa tudi nekaj ’dela’. Namestitev zanjo je ponudila Majda Petrič Facchinetti, njeni rešitelji pa držijo pesti, da bo začasni dom postal tudi stalni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred Dano je sicer dolgotrajno okrevanje v obliki fizioterapij. "V prihodnosti ji seveda želimo omogočiti gibanje. S strokovnjaki se nekako pogovarjamo v smeri, da bi se ji za sprednje tačke izdelale proteze, za zadnje pa voziček," razlaga Pilingerjeva.

"Dana je po nudenju prve oskrbe zelo hitro ugotovila, da je v dobrih rokah oziroma da ji nihče več nič noče," pripovedujejo prostovoljke.

A pot do tja je še dolga, mnenje o tem, kaj bo najbolje zanjo, bo podala tudi stroka: "Za pomoč smo zaprosili tudi druga slovenska društva za zaščito živali, vsak po svojih kanalih bomo iskali primerno rešitev oziroma strokovnjaka, ki bo pripravljen pomagati."

Društvo Pomagamo preživeti zavrženim živalim ob tem apelira tudi na vse, ki bi bili v obliki donacij pripravljeni pokriti stroške. "Stroški operacije, zdravljenja, bivanja in prevoza so doslej znašali okoli 3000 evrov. S pomočjo donacij smo jih v celoti poravnali, seveda pa nas sedaj čaka še protetika. O teh stroških si zaenkrat ne upamo niti razmišljati, a smo prepričani, da bomo z veliko pozitive, dobre volje in pomoči dobrih ljudi premagali tudi to," še sklenejo v društvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni