Slovenija

FOTO in VIDEO: Ste že slišali za Bicivlak in Pešbus?

Ljubljana, 13. 05. 2016 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
42

To sta pilotna projekta, s katerim želijo spodbuditi aktivno pot naših otrok v šolo. Namesto da se skozi gnečo z avtom prebijate do šole, da bi še pravočasno oddali otroka, lahko vašega šolarja priključite organizirani skupini, ki ga bo v šolo pospremila peš ali s kolesom. Aktivna pot v šolo namreč zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti.

Se še spomnite svoje šolske poti? Ste imeli šolo dovolj blizu in ste s sošolci hodili peš v šolo? Morda pa so vas v šolo vozili vaši starši ali pa ste se k pouku pripeljali z organiziranim šolskim prevozom?

Pri Pešbusu ali Bicivlaku otroci uživajo v sprehodu ali vožnji s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe.
Pri Pešbusu ali Bicivlaku otroci uživajo v sprehodu ali vožnji s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe. FOTO: Facebook/Zdrav šolar
Pešbus in Bicivlak sta zabavni, varni, predvsem pa zdravi poti v šolo. Cilj akcije je, da bi otroci vsak dan naredili nekaj za svoje zdravje, zanemariti pa ne gre tudi številnih koristi za okolje in starše, ki zjutraj niso več obremenjeni z razvažanjem in gnečo na cestah.

Tri slovenske osnovne šole so se zadnje mesece priključile pilotnemu projektu Bicivlak in Pešbus. Gre za projekt spremljanih poti v šolo, katerega organizatorji želijo znova navdušiti otroke nad tem, da bi v šolo prihajali peš ali s kolesom in se ob tem tudi zelo zabavali. Projekt je načrtovan tako, da skrbi za več dejavnikov hkrati:

1. S tem veliko naredimo za zdravje naših otrok
2. Spodbujamo samostojnost naših otrok
3. Razbremenjujemo naše okolje

Aktivna pot v šolo je namreč zelo pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju, opozarjajo organizatorji projekta. Prav tako dodajajo, da so otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, telesno bolje pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

Takole so se danes otroci z Bicivlakom pripeljali na koseško osnovno šolo.
Takole so se danes otroci z Bicivlakom pripeljali na koseško osnovno šolo. FOTO: POP TV
Bicivlak je organizirana skupina učencev s spremstvom, ki po stalnih poteh in rednem urniku kolesarijo v šolo. Bicivlak omogoča, da se v šolo legalno vozijo tudi učenci, ki še nimajo kolesarskega izpita.

Oba projekta, ki sta zaenkrat požela veliko odobravanja tako med otroci kot starši, sta del programa Zdrav šolar, ki ga ob sofinanciranju ministrstva za zdravje izvaja več organizacij, med njimi tudi društvo Focus, društvo Gekolina, Ljubljanska kolesarska mreža, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Zavod Eko-Humanitatis, Studio 12 in Mariborska kolesarska mreža, projekt pa koordinira Inštitut za politike prostora (IPoP).

Otroci se premalo gibljejo

Program Zdrav šolar so organizacije oblikovale kot odgovor na dejstvo, da osnovnošolci vedno manj časa preživijo zunaj. V šolo jih več ali manj z avtomobili vozijo starši, kar seveda ne vpliva pozitivno na njihovo zdravje, telesno pripravljenost in samostojnost. Kot je danes na dogodku v OŠ Koseze povedala direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, si na ministrstvu prizadevajo za več gibanja pri vseh segmentih populacije, še posebej pa pri otrocih. Zato nenehno iščejo in z veseljem podpirajo inovativne projekte, ki spodbujajo aktiven način življenja. Takšen je tudi program Zdrav šolar, ki že v pilotni fazi izkazuje pozitivne rezultate. Za njegovo dolgoročno uvedbo pa bo potrebno pridobiti podporo občin, šol in predvsem staršev.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.
Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. FOTO: Inštutut za politike prostora (IPoP)

81 otrok sodelovalo v pilotnem projektu

S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem.

Vodja projekta na IPoP Tadej Žaucer je povedal, da so podobni projekti, kot sta Pešbus in Bicivlak, v tujini že široko razširjeni in upa, da bo uspešnemu pilotu sledila dolgoročna uvedba tudi pri nas. Pilotnega projekta, ki je potekal na treh osnovnih šolah, in sicer na POŠ Ledine v Novi Gorici ter OŠ Majde Vrhovnik in OŠ Koseze v Ljubljeni, se je namreč udeležilo kar 81 otrok. Nad idejo so bili navdušeni tako sodelujoči otroci kot starši. Ti so po zaključku povedali, da otroci Pešbus in Bicivlak jemljejo kot zabavo, da jim je všeč rutina voznega reda ter da zjutraj lažje vstajajo in so bolj motivirani za pravočasen odhod v šolo, bolj redni in vestni pa so tudi pri ostalih jutranjih opravilih.

Kako delujeta Pešbus in Bicivlak?

Otroci se s Pešbusom vsak dan v organiziranih skupinah po začrtanih poteh in stalnem urniku od doma odpravijo peš v šolo, Bicivlaku pa se na poti v šolo pridružijo s kolesom. Učenec se pridruži Pešbusu in Bicivlaku na posebej označenih postajah. Ko se enkrat pridruži organizirani skupini, pot nadaljuje peš ali s kolesom s svojimi vrstniki in v spremstvu odraslega. Pot lahko določijo starši. Odrasli spremljevalci na poti so lahko tudi varuške, stari starši, starejši prostovoljci … Postaje Bicivlaka in Pešbusa ne boste težko našli, saj so označene s posebnimi tablami.

Aktivna pot v šolo je zelo pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok.
Aktivna pot v šolo je zelo pomembna za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok. FOTO: Facebook/Zdrav šolar

Danes se je pilotni projekt končal, tisti, ki so se priključili Bicivlaku in Pešbusu, pa so nad projektom navdušeni. Zelo pa so nad projektom navdušeni tudi tisti starši, ki so se v jutranjih urah in prometnih zastojih običajno prebijali do šol in razvažali svoje šolarje. Ti so bili tako zadnja dva tedna, ko je trajal pilotni projekt, prav gotovo manj obremenjeni z jutranjim razvažanjem v šolo.

Program Zdrav šolar je tako uspešno zaključil izvedbo pilotov Pešbus in Bicivlak, sledijo pa aktivnosti razvoja kolesarskih spretnosti na Primorskem, kjer je v okviru programa pripravljen spretnostni kolesarski poligon. Organizatorji bodo nagovorili tudi šole in starše, da bi v prihodnje Pešbus in Bicivlak zaživela na čim več slovenskih šolah. Upamo, da se bo Bicivlaku in Pešbusu priključilo čim več otrok in prostovoljcev!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 05. 2016 16.37
+1
Hm, o varnosti pa nič. Ni nepomembna.
nikhrast
13. 05. 2016 15.40
+1
Slišali smo pa za Cipelcug.
Blaška05
13. 05. 2016 15.20
+1
prvi dan pouka me je v šolo peljala mama in me sproti opozarjala na kaj naj pazim, pot od doma do šole je bila že takrat precej prometna in to je bilo vse; )))
janezov uč
13. 05. 2016 13.16
+0
šokantno, neverjetno,.....vse spraviš skozi, če le koga nategneš za denar.
ni_mi_vse_eno
13. 05. 2016 13.07
-1
Z očijem sva prejšnje leto šla dvakrat peš v šolo, ker porabimo tako manj plinov.
Franci Luzar
13. 05. 2016 13.28
+4
in prisparate denar za gorivo ter zivce v prometu.
ni_mi_vse_eno
13. 05. 2016 13.05
+1
Ne porabmo tok plina pa to. Propaganda od majhnih nog dalje. Samo čakam, kdaj mi direktor reče, da mi ni potrebno hodit v službo vsak dan, da lahko od doma vse naredim. Tako propagando morate dat: "Podjetje privarčevalo več tisoč € - ŠOKANTNO " :)
santamaura
13. 05. 2016 13.04
+4
Za pešbus smo že zdavnaj slišali, ko je ata rekel, da moramo otroci v šolo za busom teči, da bo družina taužnt dinarjev prišparala. Jaz sem izračunal, da je škoda, ker imam samo enega bratca ali sestrico. To sem povedal mami, ki je pa rekla, da je ata itak malo zaostal, saj se vendar bolj splača za taxijem laufati
kraljicavesolja
13. 05. 2016 12.58
+1
Inštitut za politike prostora. Kaj za vraga je to, kok jih je zaposlenih, kok majo kej plače.
santamaura
13. 05. 2016 13.16
+3
Jaz si predstavljam, da je to inštitut, ki ugotavlja, kateri stranki pripada pes, ki se noče dol pokniti, ko mu rečeš Prostor
janezov uč
13. 05. 2016 13.18
+3
piko112
13. 05. 2016 12.46
+1
Sam bi v osnovno šolo hodil peš, a kaj ko so vozili 70-80 čez naselje in ni bilo pločnika. Ko sta se pa srečala tovornjak in avto se je pa zgodilo da te je popraskal hvala bogu samo po pundi ali jopi. Umaknil si se pa lahko samo v potok kjer je bila voda. Zato sem se vozil pač z busom
piko112
13. 05. 2016 12.42
+2
Pri nas nismo smeli z kolesom v šolo.
vstajnik1941
13. 05. 2016 12.41
+5
A ste že slišali za lačenbergerje?
ni_mi_vse_eno
13. 05. 2016 13.06
santamaura
13. 05. 2016 12.28
+5
Organizatorji so idejo prekopirali iz nogometa - Odhod navijačev od železniške postaje do stadiona. Ta projekt je odličen pravijo starši in skrbniki, saj prihranijo veliko časa in živcev, ko jim ni treba z avtom navijačev voziti na tekmo. Edino to jih moti, ker jih spremljevalci kar naprej z solzilcem špricajo
NDH
13. 05. 2016 12.11
-1
s cim se Zlovenija ukvarja lol
vstajnik1941
13. 05. 2016 12.41
+2
graf
13. 05. 2016 12.07
+27
Ko sem še jst hodil v šolo (4,5km) .... ni blo drugega kot peš bus ...in me tut nobeden ni spraševal kako bom prišel do šole ! Zdaj pa vidim ko šolski kombi v vasi odloži otroke nekateri kar tam počakajo na mame in očke ...čeprav nekateri nimajo do doma niti 500m ! Medtem ko čakajo na prevoz bi bili v tem času če bi šli peš vsaj že 10× doma .Res ne vem kdo je tu nor ...
muci007
13. 05. 2016 12.35
+14
Danes so otroci zelo razvajeni, ker so jih starši razvadili.
zvon3
13. 05. 2016 11.48
+5
Bravo apostol,se popolnoma strinjam.
Apostol1
13. 05. 2016 12.37
+1
Hvala ti in vesel sem pohvale ,ker se vidi da so na tem portalu tudi ljudje ,ki dobro stvar resno vzamejo ne pa da se vzvišeno norčujejo.+++
Uporabnik652150
13. 05. 2016 11.13
+30
Wooow, če nek froc gre peš ali pa se pelje z beciklom, se danes temu reče projekt?!?!? WTF?
murinar
13. 05. 2016 11.14
+8
Apostol1
13. 05. 2016 11.31
+9
Izum ni je pa zelo dobra ideja ,ki otrokom lahko samo koristi ,če bo organizirano tako mora biti in tudi verjamem da bo in tisti ki to zasmehujete ste pač cepci ,ki vse kar dobrega pogrunta kdo drug opljuvate .
murinar
13. 05. 2016 11.36
+1
Uporabnik652150
13. 05. 2016 11.56
+12
Čuj ti Apostol1, ne nam zdaj tukaj pametovat. Pred 30 leti smo hodli v šolo peš in to po nekaj km na dan v eno in drugo smer, pa ne zato ker ne bi bilo avtobusa, ampak zato, ker smo peš prej prišli, po poti se je več dogajalo in kot froc sem vedel, da je v šolo in domov treba priti, sami smo se pa odločali kako bomo to izvedli, brez da bi nam kdorkoli karkoli organiziral! In kaj je pri tem pešbusu tako inovativnega, da se mora temu rečt projekt? Potem pa naj še patentirajo nov izume - hojo in kolesarjenje. To so izumi, ki jih človeštvo do sedaj še ni poznalo! Bolano, nekateri res imajo preveč časa. Povrhu pa spet neka potuha otrokom, kjer nekdo drug skrbi za njihovo varnost, namesto da bi jih naučili odgovornosti in tega, kako sami poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih v prometu. Iz otrok delamo invalide, saj jim vse prinesemo na pladnju, za vse poskrbimo, otroci pa se niso sposobni spopadati s težavemi in s svojo odgovornostjo skrbeti zase in za svojo varnost!
Apostol1
13. 05. 2016 12.33
+0
Čuj ti matko37 kot prvič jaz ne pametujem le pozdravil sem dobro idejo o kateri si se precej arogantno izrazil v svojem komentarju in kot drugič ,časi so spremenili ,pred 30 leti ni bilo toliko prometa ,kot ga je danes in če nekdo pelje peš ali pa s kolesom otroke organizirano je samo za pozdravit ne pa pametovati kot ti pametuješ .češ otroka vrzi v vodo se bo že naučil plavati ali pa bo utonil. Otroka je treba naučiti varnosti tako kot se ga nauči plavati in to ni nikaršna potuha ,svetujem ti da malo premisliš kaj tule čvekaš in umiriš svojo aroganco na normalen nivo, pa brez zamere.
kraljicavesolja
13. 05. 2016 12.39
+5
APOstol, valda, da je velik prometa, če pa pamže naokol vozte pa tud če sam za sto metrov, hehehe.
janezov uč
13. 05. 2016 13.17
+1
pa kdo od teh je kaj pogruntal? sesalci proračuna.
kraljicavesolja
13. 05. 2016 11.10
+0
NEeeeeee, spreminjamo se v AMere.
kiboko
13. 05. 2016 11.15
+4
Ameriški otroci uporabljajo SUVje, ne bicivlak ali pešbus.
Mc Mcmarco
13. 05. 2016 11.04
+11
Za ogrevanje sem hodil najprej pet kilometrov peš, potem pa še petnajst kilometrov z avtobusom. Študirat še dlje. Danes imam diplomo, kondicije pa žal bolj malo.... No, je pa res, da otroke vse bolj "crkljamo"...
KajSiTiNor
13. 05. 2016 10.59
+2
A ha ha, sicer dobra ideja samo ... dobli so za 14 dni dnarja na lepe oči, postavli table in furali otroke, kaj pa zdaj ... konec denarja, konec muzike. Me zanima kdo bo fural otroke vsak dan v šolo brezplačno, sploh ko se bo prvi otrok poškodoval na poti ali bog ne daj izgubil in ne bo hotel nihče prevzeti odgovornosti. Aja pa novinar bi se lahko malo potrudil in vsaj napisal kje se je ta projekt izvajal ali kaj takega. Ne pa samo, da so se 14 dni vozli z bicikli pa hodli peš.
encijandupli
13. 05. 2016 10.58
+35
Tak je prav. Js sn hodo 6km v eno smer v šolo in nazaj. Hodili smo sami otroci brez spremstva. Da smo se prebili do šole smo se morali ves čas spopadati z raznimi sovražniki kod med 2. SV 14. divizija, ki je bila nenehno napadana, ko se je prebijala iz Kranjske čez Hrvaško na Štajersko. Enkrat so nas napadli purani, drugič gosi, tretič druga skupina otrok, četrtič oven, potem še nalivi, blato, visok sneg. Pozimi, ko je bil visoki sneg in ne splužene ceste, pa so nam starši nalili v pirovsko flašo domači šnops, da smo se z nijm greli v neusmiljenem mrazu in snegu. Vsakič je bil eden na vrsti, da je od doma prinesel šnops. Včasih se nam je tudi zgodilo da smo ga malo preveč cuknili in smo potem prevriskali v razred in metali šolske torbe po hodniku. V takih primerih smo bili sposobni sodelovati samo pri pouku glasbe.
yaks
13. 05. 2016 12.04
+9
Si predstavljaš kak halo bi na 24 ur naredili, če bi otroci danes morali če "14. divizijo"? Če bi skupina otrok drugo skupino napadla bi verjetno moral kdo odstopit.
encijandupli
13. 05. 2016 13.18
+4
Pri nas v hribovski šoli, če si se med odmorom stepel s kom je učitelj samo opazoval pretep, ter pazil da nebi res kdo koga poškodoval s kakšnim trdim predmetom, če pa je kri pricurljala iz nosa pa ni nihče nič odreagiral. Po končanem pretepu pa je učitelj ponavadi rekel poražencu >>Kako to, da te je premagal?Js sem pa vse skozi mislil, da si ti bol vražji.<<.
encijandupli
13. 05. 2016 13.22
+4
Če si učitelju povedal, da te ustrahuje kdo starejši iz višjega razreda, ti je rekel samo: >> Zakaj tožariš, udari ga, ne pusti se mu!<<
janezov uč
13. 05. 2016 13.26
+4
flojdi
13. 05. 2016 14.24
+2
dobro res. ( pa spominjam se mnogih sošolcev, in ljudi, ki so strašno daleč hodili v šolo ..; pa tudi meni in mojim pešBus ni škodil...vsi preživeli in še vedno smo