Slovenija

FOTO in VIDEO: Udeleženci Simbioze klikali tudi po naši spletni strani

Ljubljana, 17. 10. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Lambergar/Blaž Garbajs
Komentarji
7

"Zdi se mi super, saj širim znanje in obzorja," navdušeno pravi udeleženec delavnice v okviru projekta Simbioz@. S pomočjo mladih prostovoljcev so tokrat starejši vstopili v virtualni svet preko naše spletne strani 24ur.com. Novice bodo zdaj večkrat brali tudi na spletu.

Vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@, ki letos že drugič povezuje dve generaciji, je v polnem teku. Brezplačne delavnice, na katerih mladi prostovoljci učijo starejše generacije veščin računalništva in mobilne tehnologije, letos potekajo na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji. Delavnice, ki je potekala na Srednji trgovski šoli v Ljubljani, smo se udeležili tudi mi. Udeleženci so se namreč učili klikati in brati našo spletno stran 24ur.com.

Na današnjih delavnicah se bodo udeleženci naučili ustvariti račun za elektronsko pošto. Med učenjem pa bodo tako udeleženci kot prostovoljci prejeli kodo za dostop do naše spletne videoteke Voyo.si.

"Letos sem prvič tu in zdi se mi super, saj širim znanje in obzorja," je dejal eden od udeležencev. "Na Popu večkrat pozivajo, da si novice preberemo še na spletu in zdaj bom to storil," dodaja.

"Zelo mi je všeč. Prijavila me je snaha, čeprav sem bila sprva proti, pa mi zdaj ni žal," je svoje vtise strnila udeleženka. "Otroci pa tako hitro klikajo, da jim sploh ne moreš slediti," je dejala v smehu.

Udeleženci so spoznavali našo spletno stran.
Udeleženci so spoznavali našo spletno stran. FOTO: Blaž Garbajs

Uživajo tako udeleženci kot prostovoljci

Da delavnice niso pozitivna izkušnja samo za udeležence, temveč tudi za prostovoljce, pritrjuje vodja delavnice na šoli, ki smo jo obiskali. "Navdušena sem. Rada predajam naprej nove informacije in sodelujem z ljudmi, in to je krasna priložnost, da spoznam starejše, ki se mi zdijo najpomembnejši del v življenju mladih ljudi. Verjamem v medgeneracijsko sodelovanje. Udeleženci pa so fenomenalni," je dejala.

In medgeneracijsko sodelovanje je letos še posebej pomembno za projekt. Evropska komisija je namreč leto 2012 razglasila za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti ter v tem duhu letos poteka računalniško opismenjevanje starejše populacije s spodbujanjem prostovoljstva in posledično tudi medgeneracijskega sodelovanja.

"Želimo pokazati, da je medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo pomembno vsako leto in ne le ob posebnih priložnostih. Treba je dati poudarek kontinuiteti in s tem graditi na dolgotrajnejših vezeh in odnosih," je ob predstavitvi dejala vodja projekta Tanja Mozetič.

Projekt je pozitivna izkušnja tudi za mlade prostovoljce.
Projekt je pozitivna izkušnja tudi za mlade prostovoljce. FOTO: Blaž Garbajs

Projekt podprl tudi predsednik Türk, med ambasadorji številna znana imena

Projekt Simbioz@ so tudi letos kot častni pokrovitelji podprli predsedniki države, državnega sveta in državnega zbora Danilo Türk, Blaž Kavčič in Gregor Virant ter Neelie Kroes, podpredsednica evropske komisije in komisarka za digitalno agendo.

Med ambasadorji projekta pa so raper Trkaj, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, igralec Sandi Pavlin, igralka Iva Kranjc in številna druga znana imena.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jakob1311
21. 10. 2012 21.23
PREDAVAL NA SIMBIOZI IN SVETOVAL DA SE TE STRANI IZOGIBAJO !!!!!
rko
17. 10. 2012 08.36
+14
a red tube so jim že razkazali?
weinheim
17. 10. 2012 07.22
+2
Ali ne bi bilo bolj pomembno na prvo stran vašega spletnega portala objaviti,da nam zaradi nesprejemanja varčevalnih ukrepov grozi,da 5.decembra država ne bo več imela denarja za plače.....??
upornik22
17. 10. 2012 07.47
+4
če se bo to zgodilo, bo janša dobil batine.
donat323
17. 10. 2012 09.09
+4
ne sm batine, tolk časa tolčt, da bo povedu kje ma naš denar, k ga je nakradu pa od tajkunov.
Mahi
17. 10. 2012 11.25
+0
mimogrede - nisem za Janšo samo, a res mislite da je vlada, ki je na poziciji manj kot leto kriva za trenutno situacijo?
esq1
17. 10. 2012 12.12
+6
ta vlada je bila že prej na poziciji... lopovi so pa itak VSI!