Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Uporaba umetnih gnojil je kot odvisnost od droge!'

Ljubljana, 07. 05. 2013 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
46

"Ko človek domov prinese kilogram ekološko pridelane solate, bo imel še vedno solato. Če domov prinese tisto 'našpikano', pa bo spoznal, da je prinesel samo vodo," na očitke o previsokih cenah odgovarjajo ekološki pridelovalci.

Vsi se zavedamo, da je ekološko pridelana hrana bolj zdrava od ostale, a kaj ko je po mnenju številnih kupcev preprosto predraga. Da bi izvedeli, ali očitek drži, smo se podali na eno od tako imenovanih ekotržnic v Ljubljani. "To je relativno. Če vzamemo kilogram konvencionalnega zelja in kilogram našega ekološkega zelja, je naše zelje za evro dražje. A če pogledamo vsebnosti, je znanstveno dokazano, da tisto zelje vsebuje najmanj 30 odstotkov več vode. Ekološka hrana je sigurno cenejša, glede na to, kaj vse z njo pridobiš," je očitke nemudoma zavrnil naš prvi sogovorec Primož Krišelj, ki sicer hrano prideluje na kmetiji v Hotemažah. Kot pravi, je danes hrana, ki raste v "fabrikah hrane", brez okusa, saj da pogosto ne raste v zemlji in nima pravega stika s soncem. "Hočejo nas navleči na umetna gnojila, tako kot so narkomani navlečeni na droge. Brez nje ne moreš, z njo je pa težko. In v enakem položaju so nekateri kmetje, ki so navajeni uporabljati te stvari," nam je odgovoril na vprašanje, zakaj se je odločil za ekopridelavo hrane. "Ko človek domov prinese kilogram solate, bo imel še vedno solato. Če domov prinese tisto "našpikano", pa bo spoznal, da je prinesel samo vodo," je še dodal.

Predsednik Zveze združenja ekoloških kmetov Slovenije Boris Fras nam je pojasnil, da je to hrana, ki je zdrava, pri pridelavi pa ne obremenjuje okolja, zdravja živali in rastlin. "Da je ta hrana dražja, je jasno, saj ne uporablja umetnih gnojil, ki napajajo rastlino z vodo in z ničem. Tam kupujemo nič. Naša hrana je intenzivna po sestavi in je je treba veliko manj, da te nasiti. Poleg tega je veliko ročnega dela in drugih težav. Zaslužek je tako kompatibilen s trudom in veliko kupcev, ki niso premožni, je pripravljenih plačati," pravi in dodaja, da je na tržnicah mogoče videti, da ob večji količini pridelka cena pada.

Kot smo ugotovili, slovenski kmetje svoje ekološko pridelane pridelke prodajajo celo restavracijam v Londonu, na Dunaju, v Firencah in drugod.
Kot smo ugotovili, slovenski kmetje svoje ekološko pridelane pridelke prodajajo celo restavracijam v Londonu, na Dunaju, v Firencah in drugod. FOTO: Damjan Žibert

Zvonko Pukšič z Biokmetije ZEL je dodal, da so želeli strankam ponuditi varna živila. "Če škropimo s kemičnimi izdelki za varstvo rastlin, obstaja na dolgi rok možnost, da zbolimo zaradi zadev, ki se nalagajo v našem telesu," pravi. Glede cene je dejal, da je razlog ta, da je pri ekološki pridelavi veliko več ročnega dela. "Glede očitka, da je živilo dražje, odgovarjamo, da so ta živila tudi več vredna. Znanstveno dokazano je, da ekološko pridelana živila vsebujejo do 50 odstotkov več koristnih snovi, rudnin, vitaminov in encimov kot konvencionalna ali integrirano pridelana zelenjava, poleg tega pa ne vsebujejo nobenih strupov, ki lahko škodujejo zdravju ljudi. Nakup ekološko pridelanih živil pomeni investicijo v lastno zdravje," pravi.

Kot so nam še pojasnili kmetje, ki so se danes udeležili srečanja Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije – Zveze Biodar v okviru projekta Bio užitek, v tujini cena ekološke hrane že pada, to pa naj bi se vzpostavilo tudi pri nas. "Več kot bo te hrane, cenejša bo. Vstopajo tudi veliki zelenjadarji z rastlinjaki, kar pomeni, da bo na trgu več ekološko pridelane hrane, ki bo na voljo v vseh letnih časih in bo morda tudi nekoliko cenejša in primerna za trgovske verige," pojasnjuje Fras.

Ekotržnice lahko predvsem ob koncih tedna obiščete v večjih krajih po Sloveniji, med drugim tudi na Bledu, v Celju, Kamniku, Kranju, Ljubljani, Lescah, Mariboru, Naklem, Novem mestu, Trebnjem in v Tolminu.
Ekotržnice lahko predvsem ob koncih tedna obiščete v večjih krajih po Sloveniji, med drugim tudi na Bledu, v Celju, Kamniku, Kranju, Ljubljani, Lescah, Mariboru, Naklem, Novem mestu, Trebnjem in v Tolminu. FOTO: Blaž Garbajs

Kje kupimo ekološko pridelano hrano?

Z zavedanjem ljudi, ki želijo živeti zdravo, se veča tudi povpraševanje, a kaj ko marsikomu ni jasno, kje lahko kupi tovrstno hrano. Fras nam je pojasnil, da so v Sloveniji v zadnjih 20 letih razvili mestne in krajevne tržnice v vseh večjih krajih po Sloveniji. "Poskušamo prodirati tudi v trgovine, kjer je še malce nelagodja, saj prevladuje uvožena zelenjava. Kupce poskušamo tudi navajati, da bi večkrat obiskovali kmetije, na katerih se zdaj odpirajo tudi trgovine, podpiramo pa tudi naročniško kmetovanje in partijsko kmetovanje," je pojasnil. Čebavs Marko s kmetije pr' Tonejčk je dejal, da sami redno prodajajo pridelke na tako imenovanih ekotržnicah v Škofji Loki in Kranju, sicer pa se lahko kupci kadar koli zglasijo pri njih na Brezju. Pukšič z Biokmetije ZEL je dejal, da se na enem mestu največ najde v specializiranih ekoloških trgovinah, v posebnih kotičkih v trgovinah večjih trgovcev in na ekoloških tržnicah. "Najbolje pa je, če se pripeljete kar na dvorišče, kmetu pogledate v oči in ocenite sami, ali mu lahko zaupate," je še dejal in dodal, da gre sicer pri njih v glavnem za naročila. "Stranke spomladi naročijo zelenjavo, izberejo vrsto in količino, mi to pripravimo, posejemo, oskrbujemo, oberemo, svežo damo v kozarce in dostavimo. Lahko pa pridejo tudi sami ponjo," je pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profet
08. 05. 2013 14.18
-2
Ekološko pridelana hrana bolj zdrava od ostale-to seveda ni res.Znanstvena raziskava ni pokazala nobene razlike.
ernestro
08. 05. 2013 18.11
santamaura
08. 05. 2013 12.21
+4
Vsega je kriv tisti izumitelj, ki si je izmislil stranišče. Bil je tako len, da se mu ni dalo iti na polje srat. In zato so si morali njegovi potomci znanstveniki izmisliti umetna gnojila, samo mati narava se je pa odločila, da bo počasi zapustila planet Zemlja in odšla s trebuhom za kruhom nekam naprej po Rimski cesti
DomacijaDobrot
08. 05. 2013 12.05
+1
V trgovini Domačija dobrot v Grosuplju lahko najdete izključno hrano iz slovenskih kmetij. Police polnijo pridelovalci katere poznamo in vemo da jim lahko zaupamo. Vsi izdelki nimajo ekološkega certifikata, a vsi dobro vemo, da ta ni vedno dokaz, da so živila res pridelana na ekološki način. Pri nas garantiramo s tem da tudi sami jemo to hrano in ko ta živila okusite boste gotovo zaznali razliko. Pa dobrodošli vsi, ki vam je mar kaj pojeste!
da?a
08. 05. 2013 07.52
+9
Največja škoda je, da tretirajo veliko semenskega materiala, npr. krompir. Za doma pridelano hrano vemo kako smo jo pridelovali in kaj smo uporabljali. Škoda je, da je veliko ljudi, ki menijo, da se nič ne splača in da imajo svoj vrt v trgovini ali na tržnici. Spoštujem pridelovalce hrane, a velikokrat pomislim na tiste, ki ob prometnih cestah imajo njive in nam ponujajo hrano, ki je rasla ob avtomobilskih izpuhih, da so jo malo "poškropili" proti škodljivcem, plevelu .... Naše zemlje se ne da prenesti na neosnažena območja, a vsekakor se da uporabiti večkrat motiko, škropiti z naravnimi pripravki, ki so tudi učinkoviti. Predvsem bo treba menjati način razmišljanja in dobiti nazaj delovne navade naših prednikov. Dejstvo je, da poceni kupujejo reveži in vsaj trikrat vsako stvar preplačajo. V trgovini "šparajo", nekaj metrov naprej pa počivajo v bifeju ob kozarcu piva ali kavi, ne zavedajoč se, da bi za enak denar lahko kupovali bolj kakovostno in boljšo hrano ter pijačo. Vse je v glavi. Bodimo veseli, da imamo ljudi, ki niso obupali in še vedno skrbijo, da se najde tudi hrana, ki je pridelana brez pospeševalcev rasti, agresivnih škropiv, z ljubeznijo tistega, ki jo je posadil in jo skrbno neguje. Upajmo le, da spoznanja, kaj nam je v življenju škodovalo, ne bodo prišla prepozno. Razmišljajmo s svojo glavo in vstrajajmo pri čimvečji pridelavi svojega, domačega, semena. Ne nasedajmo pravljicam kaj vse je koristno za nas.
Dante Kersi
07. 05. 2013 22.29
+8
vlade evrope in amerike su v vlasti semenskih korporacij ki dilajo strupena semenja če Slovenija oziroma Slovenska vlada potpre taj genocidni zakon nad naravom sva gotovi in zastrupljeni škoda bu največ otrpela narava ki te monokulture ne rabi ..preberite ali obiščite permakulturalni vrt raj v Evropi kod Salzburga največega upornog kmeta Evrope Sepa Holcera ki največ težav ima pri birokrati oziroma vladi ker noče delat po njhovem pravilniku(pesticidi.monokulture ,umetna gnojiva ,strupi) Brez tih strupa narava naredi dovolj hrane za vse ljudje dokaz je pri kmetu Holceru in ne dokaz pač odgovor na sprašanje kako to naredit in to lahko vsak kmet naredi in je neodvisan od strupa ki ih mora nakupovat za delo na kmetiji
indal@
08. 05. 2013 14.37
+2
231koak
07. 05. 2013 21.42
+25
pridelam sam kar priporočam tudi ostalim zdravo jem in privarčujem pa še država dobi manj DDV ;)
indal@
08. 05. 2013 14.38
+3
Točno tako...sam mal je treba rit dvignit! Sam še vseen pa nisem zadovoljen s slovensko politiko!
RageAgainstTheMachine
07. 05. 2013 20.38
+15
če le imate možnost sadite sami, kar pa ne morete ali pa kruh, siri in ostalo pa kupujte od kmetov ki jih poznate/zaupate. tako boste jedli kvalitetno hrano...
Derpette
07. 05. 2013 19.37
+19
Domača hrana je najboljša, radič iz trgovine se ne more primerjati z radičem iz vrta. Oznaka bio samo nabije ceno, ko pa ta hrana je bila enkrat standard. Samo dragi moji ta hrana mora postati cenejša, ko je bila nekoč in jo morate začeti pridelovati na veliko, ker le tako boste izpodrinili uvoženo hrano. Naj v Sloveniji prepovemo uporabo škropil in umetnih gnojil in uvedemo nazaj avtohtone vrste. Pa vse poraščene njive nazaj spravimo v obdelovalno obliko pa ne bomo imeli problemov s samooskrbo. Damo primer Turčije, sem bila tam pred kratkim. Imajo za 20% nižje cene hrane, ampak ta hrana je tako dobra v smislu kot tista, ki so jo nekoč jedli naši stari starši in to vse od sira do jogurta in sadja ter zelenjave, prava domača hrana. Pa da ne boste kaj rekli o plačah Turkov, oni imajo višje plače kot mi, nas prehitevajo po polni črti in imajo 8% gospodarsko rast.
n3yya
07. 05. 2013 19.47
+7
Ja na žalost. Na žalost pa nam vlada pri tem ne bo pomagala. zato pa ljudi, pamet v roke in
indal@
08. 05. 2013 14.39
-1
domus
07. 05. 2013 19.36
+8
Ja kakšno umetno gnojilo pa škropivo pa rabiš za solato? V tridesetih letih kar gojim zelenjavo na vrtu mi tega ni bilo potrebe uporabljat. Poseješ pa raste ko noro, če je potreba pa zaliješ s čisto vodo.
graf
07. 05. 2013 19.18
+19
Pridelujem sadje in zelenjavo zase in za veliko dolgoletnih strank , nekatere živijo več kot 100km daleč stran in lahko napišem da doslej nisem izgubil še nobene , kvečjemu na račun dobrega glasu vsako leto pridobim kakšno novo ! In kaj pravite , kaj me najprej vpraša vsaka nova stranka .... ali kaj škropite ? In vsakemu povem po resnici : škropim , ampak samo takrat ko je to nujno potrebno ! Recimo kaj pravite , kolikšen pridelek krompirja bi imel če vzamem v ozir da vsi sosedje škropijo proti koloradskemu hrošču , jaz pa ne bi ? Vsi hrošči iz širše okolice bi prišli nad moj krompir ! Samo treba je za nepoznavalce napisat da se zdaj uporabljajo ekološka škropiva z znakom čebelice ( ne škoduje čebelam)ki praktično nimajo nobene karence ! Moram napisat vsem ki mislite da smo kmetje serijski zastrupljevalci in ne vem kaj še vse , da imam za stranke izključno tisto sadje in zelenjavo , ki jo tudi sam jem in uporabljam ! Ker edini kredit ki ga imam pri strankah je KVALITETA ! Vedno stavim na kvaliteto in do zdaj sem z lahkoto še vse pridelke prodal ! Glede gnojenja : prava vsak rastlina za svoj razvoj potrebuje hranila , kdor trdi drugače ...naj si prebere kakšno literaturo kako deluje narava ! Sveda je prav od vsakega kmeta posebej od visno KAKO bo gnojil , ker je med gnojili velika razlika ! Sam prisegam na gnojila v briketih in pa uporabljam tudi PRP SOL ki povečuje biološko raznolikost in aktivnejše delovanje mikroorganizmov, posledica česar je večja prisotnost deževnikov v tleh, ti pa vplivajo na boljšo strukturo tal ! Gnojilo sicer ni ravno poceni , ampak kvaliteta odtehta ceno ! Na našem dolenjskem koncu sem med večjimi pridelovalci česna in kdor pozna tehnologijo pridelave ve kako zahtevna rastlina je to , ker je izjemno občutljiva na presežke dušika , kar je pa na naših njivah skoraj pravilo da so pregnojene ! Še to : kadarkoli upam primerjat moje sadje in zelenjavo iz tiste Mercatorjeve iz Španije in dokler tudi s strani trgovcev ne bo velikega posluha za doma pridelano hrano , potem ni upanja da bi s polic izginili španski "plastičen" paradižnik, breskve ....
nsiirhilnil
07. 05. 2013 23.26
+4
indal@
08. 05. 2013 14.41
+3
Mi imamo cca 20arov krompirja ko že ravno omenjaš koloradskega hrošča in sem včasih škropil tudi 2-3krat na sezono. Sedaj že par let obiramo hrošča ročno...vedro in latex rokavica-okupirano brajdo od krompirja v vedro in fino potreseš po potrebi še z roko podrgneš ličinke dol! Rezultat zelo zadovoljiv!
n3yya
07. 05. 2013 18.49
+9
Najlažje je komentirat in pametovat. Predvidevam, da si še niste nič posadili doma. In sami taki, ki ste celo življenje zdravi in nimate pojma kako je, če imaš težave ali pa ste pač ovce in vas ničesar ne izuči... Jaz zase lahko rečem tole, poskušam jest kar se da zdravo in uravnoteženo, ker me je že izučilo pa še nisem dopolnila 30! Žal, če bi jedla samo bio in si vse kupovala, bi verjetno čez (kratek) čas bila lačna. Imam pa srečo, da imam pridno in zagreto mamo, ki mi odstopi glavo domače solate,domačih jajc, sadja(ko je sezona,se razume), tašča je tako dobra, da mi dobim kakšno kilo domačega krompirja, kos domačega svinjskega mesa,liter domačega bučnega olja... v zameno seveda za kakšno dobro delo ;). Žal je veliko drugih stvari pa še vedno zelo dragih kot so bio moka in bio mlečni izdelki, ki so poglavitni za naše zdravje. Zagovarjam in vas nagovarjam, da sodelujete z ljudmi na deželi pri nas.
Bit_?e_bolje
07. 05. 2013 18.59
+3
po drugi strani se pa filaš s tableti pa antibiotiki...
n3yya
07. 05. 2013 19.41
+4
Po čem pa to sklepaš? ;) Antibiotike sem samo 1x v življenju potrebovala,pa še to kot otrok če te že zanima. In tableto za migreno vzamem, ko alternativa ne pomaga(približno 4x-5x na leto se me loti)...drugače pa ja, domači čaji, ribana jabolka, pest suhih sliv itd... Ne na pamet drugič;)
Gone4eveer
07. 05. 2013 18.40
+6
Pri nekaterih pridelkih (koruza, krompir) enostavno ne gre brez škropil - na srečo so sedaj na voljo tudi naravi prijazna škropiva, ki ne puščajo trajnih posledic na rastlinah. Lahko pa z veseljem rečem, da nam paradižnik, solata, korenje, čebula in peteršilj vedno uspevajo brez škropil, le nekaj dela je s čiščenjem plevela. Zatem lahko samo upaš, da ne pade preveč dežja ali pa še kakšna toča, ki ti dobesedno uniči vse v nekaj minutah. V naši državi je potrebno naseliti odročno podeželje s pridnimi ljudi, vsak pa bi lahko imel svoj kos njive za vrt in si tako zmanjšal stroške za prehrano in najpomembnejše -. vsaj veš, kaj ješ. Vsaj v mojo okolico se sedaj naseljujejo sumljivi ljudje južnega porekla, povečuje pa se kriminal in policijski nadzor s helikopterji zaradi nasadov že znane zelene prepovedane rastline. Glede politike pa ... V Sloveniji sploh nimamo prave levice... Tile šalabajzerji nam bodo še kako zagrenili že tako težko življenje. Ne glede, koga imamo na oblasti - vsi so isti. Če smo kadarkoli imeli demokratični sistem, ga je že davno premagal kapitalizem in plutokracija. EU bo postala druga ZDA - nič kaj rožnega se nam ne obeta. Glej dokumentarni film Zeitgeist, ter Michael Moore: Capitalism: A love story. Brez pomena se mi zdi, da se Slovenci brez prestanka prepiramo, kdo je za koga in kaj je bilo. Stopiti je potrebno skupaj in na vrh gospodarstva postaviti ljudi, ki se na svoj posel spoznajo in želijo narediti nekaj za skupni blagor.
JurkoTurko
08. 05. 2013 11.59
+1
gre, povsod gre lahko brez škropiv, je pa veliko več ročnega dela
LazniviZares
07. 05. 2013 18.25
+5
Sosed pridela priblizno tono integriranih cesenj na leto,ker se boji izgube dobicka jih redno skropi proti crvom,karenca je predpisana 3 tedne on pa trdi da po 5 dneh strupa ni vec....tako da kar kupujte eko in itegrirano na trznici, potem se pa uprasajte zakaj vas dvoletni otrok tozi za bolecinami trebuha ko je pojedel pest teh socnih briskih cesenj. V sloveniji ni institucije ki bi na trznicah redno jemala uzorce in laboratorijsko iskala ostanke fitofarmacevtov v sadju in zelenjavi...mi smo balkanci na balkanu !
pehtateta
07. 05. 2013 18.21
-5
Kakšen napis pod fotko, slovenski kmet prodaja na Dunaj, London......Kam vse ne prodajajo Španci in Nizozemci iz svojih toplih gred, po vsem svetu, pa ljudje ne blesavijo toliko o bio hrani, ker so lačni in žejni. Vi se pa nekaj preseravate
RageAgainstTheMachine
07. 05. 2013 18.27
+8
kar izvoli, jej kar ti paše, ko boš zbolel za rakom boš pa naprej pametoval. ostali se bomo pač borili do zadnjega...
pehtateta
07. 05. 2013 18.18
-3
bomo kar s človeškimi kakci gnojili, bo lepo dipalo, pa pod hrano bomo pisali, njami!
ernestro
08. 05. 2013 15.54
veš koliko slovenskih kmetov po svojih njivah zliva gnojnico, ki jo prej načrpajo iz raznih greznic od sosedov... in ne, umetna gnojila niso nič kaj boljša, oboje je sr×××e - tebi pa dober tek
Rossi 46
07. 05. 2013 18.17
+1
kaj je sploh eko to da sosed škropi in gnoji namesto tebe ne po tvojem vrtu,njivi,sadovnjaku temveč le po svojem ostalo opravi narava s vetrom itd.Včeraj so bili to največji pridelovalci prehrambenih artiklov danes pa se grejo eko,kot da zemlja ne zadrži vseh odpadkov v zemlji oz.zraku potem pa s dežjem vse pade na tale EKO tla.
Rossi 46
07. 05. 2013 18.19
+3
P.P. eko,bio vse je samo zavitek odpadne hrane v proizvodnji.
JURKO_22
07. 05. 2013 17.53
+4
Če se preneha škropiti in gnojiti pridelk, ga ne bomo imeli dovolj (za preživetje tolikšne populacije ljudi), žalostno a resnično... Vsak si ne bo mazal rokic na gredici, niti ne vejo kako niti nimajo možnosti.
pehtateta
07. 05. 2013 18.19
-3
kiboko
07. 05. 2013 18.51
+8
Če bi jedli rastline, namesto da jih recikliramo skozi živali, bi bilo dovolj za vse.
MatejF93
07. 05. 2013 19.21
-2
ernestro
08. 05. 2013 15.59
JURKO_22; ti si en tipičen pametnjaković, ki misli, da če on ne pozna, potem ne obstaja.... normalno je, da je potrebno gnojiti in škropiti, ampak obstaja še marsikaj drugega, kot pa "to kar vsi delajo"...
Bit_?e_bolje
07. 05. 2013 17.24
+34
včasih sploh ni blo ekološko pridelane hrane... je bila samo hrana... zdaj v času požrešnežev, ki gledajo sam ona denar, kje bo prišpral vsak cent, ampak na račun zdravja teh ki to jedo, v večini ti ljudje sploh ne jejo hrane, ki jo sami pridelajo, ker vejo kaj vse je notri... nemorte verjet, ampak 21. stoletje je zelo žalostno... zgodovina se ponavlja, zapmnite si to, samo predmeti so drugačnih oblik, mentaliteta je pa že prek 2000 let enaka...
Bit_?e_bolje
07. 05. 2013 17.34
+22
svobodni so samo rockefellerji, oni holandci, pa ti prostozidarji... vsi ostali smo sužnji... pa ne mislat da teh ni več... ohh pa še kako so, poglejte monsanto, za primer, naprej boste pa sami mal študiral, vse je na pladnju, samo odprite oči pa poglejte malo, preveč se človeštvo moti z zabavo.... nikomur ni več važno kaj bo z našimi otroci.. a bojo vsi mutiral v neke čipirane zombije... no to bi tej še najraj meli ;) ehhh kaj spet bluzim tukaj, itak vsi ignorirajo, pejte raje pred tv fuzbal gledat al pa karkoli pač počnete... kaj bo z vašimi otroci je pa čist njihova stvar ane...
luckyss
07. 05. 2013 17.47
+18
Kljub tvojemu "nicku" si črnogled...in imaš popolnoma prav! Cilj Monsanta in podobnih korporacij je popolna odvisnost od njihovih "registriranih" semen.. Drugače povedano - niti paradižnika ali solate ne bomo smeli več gojiti , če ne bodo vzklili iz njihovih semen..in to bo sprejeto v letu ali dveh! Policisti ne bodo pulili le konoplje, ampak tudi krompir, če ne bo imel ustreznega certifikata... Ministrstvo za notranje zadevo je pravkar naročilo 800 motik z belo - plavimi ročaji ;)
caspera1
07. 05. 2013 18.11
+8
Ja, njihov cilj je povečevanje svojega vpliva in naše odvisnosti. Vsaka država pa bi se morala z večjim delom samooskrbovati s semeni sama. Da ne omenjam naših vrst.
ernestro
08. 05. 2013 16.01
+1
Ok, njihov cilj poznamo; zdaj pa v akcijo folk.
Warlock.
07. 05. 2013 17.22
+18
Tisti ki tako tarnajo naj si doma zelenice spremenijo v vrt in imajo doma ekološko pa bodo videli koliko je to dela.
caspera1
07. 05. 2013 18.14
+14
Je več dela. Ampak tudi tisti, ki vrtičkamo doma, že dolgo vedno manj posegamo po kemikalijah. In si med sabo izmenjamo učinkovite metode.
Rossi 46
07. 05. 2013 18.23
-6
zamisli si koliko namočenih kropiv,mleka itd.učinkovitih metod samo za uši bi bilo potrebno za povprečno nivo tu pri dupleku ali pa staršah na dravskem polju?to se lahko gredo vrtičkarji,ki potej metodi nimajo skoraj zase kaj šele za prodajo.
MatejF93
07. 05. 2013 19.25
+4
Očitno za nekaj metod še nisi slišal in dolžan si se pozanimati, pa ne samo za to.
ernestro
08. 05. 2013 16.06
Folk še za marsikaj ni slišal, ker se tudi ne izobražuje in ves čas samo ponavlja 20,30 let stare mantre :" to se ne da"...ki pa so jih itak slišali od raznih pametnjakovičev. Vsi skupaj brez občutka in trohice domišljije. Rossi če bi malo poznal naravo in mel kanček dojemljivosti za vsa čudesa, ki so slepim pač skrita, bi ti blo jasno, da so monokulture na takih ogromnih površinah ne morejo normalno funkcionirat - zato je potrebno poklat vse živo - napraviti sterilno - kot bomo, če ne nehamo s temi neumnostmi, počasi tudi mi in naša ŽIVA okolica.
24uric
07. 05. 2013 17.21
+27
nič več ne bo ekološko podkupljeni potočnik že podpisuje papirje monsanta