Slovenija

FOTO in VIDEO: Zdrsi tovornjakov, nesreče, zastoji. Vozniki na dolenjski avtocesti več ur ujeti v avtomobilih

Ljubljana, 02. 02. 2018 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./STA/Ti.Š.
Komentarji
454

Obilno sneženje marsikje po državi povzroča težave v prometu, predvsem zaradi zdrsov tovornih vozil. Zaradi več prometnih nesreč je bila več ur zaprta dolenjska avtocesta. Na cesti med Bohinjsko Bistrico in Brodom je voznico zaneslo s ceste, vozilo pa se je nato prevrnilo na streho.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Promet obstal tudi v mestih, zamujali so avtobusi, odpovedan let v Stansted
    02:32
    Iz 24UR: Promet obstal tudi v mestih, zamujali so avtobusi, odpovedan let v Stansted
  • Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
    01:25
    Iz 24UR: Slovenija je obstala - zaradi snega
  • Iz 24UR: Največ snega na Gorenjskem
    01:08
    Iz 24UR: Največ snega na Gorenjskem
  • Iz SVETA: Kaotične razmere na cestah se počasi umirjajo
    00:50
    Iz SVETA: Kaotične razmere na cestah se počasi umirjajo
  • Iz SVETA: Blaž Šter o tem, da sneženje še ne bo ponehalo
    00:19
    Iz SVETA: Blaž Šter o tem, da sneženje še ne bo ponehalo
  • Iz SVETA: Sneg vsem povzročil težave na cestah
    02:15
    Iz SVETA: Sneg vsem povzročil težave na cestah
  • Oviran promet na Obvozni cesti v Ljubljani
    00:13
    Oviran promet na Obvozni cesti v Ljubljani
  • Težave na ljubljanski obvoznici zaradi snega
    00:13
    Težave na ljubljanski obvoznici zaradi snega
  • Vremenoslovci napovedujejo od 25 do 40 centimetrov snega
    00:32
    Vremenoslovci napovedujejo od 25 do 40 centimetrov snega

Zaradi močnega sneženja je bil promet ves petek po večjem delu Slovenije upočasnjen. Na cestah so plužno-posipne skupine, promet so ovirale tudi številne prometne nesreče. Policija voznike poziva, naj vozijo previdno.

Na Darsu pa voznike opozarjajo, naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj s tem ogrožajo svojo in varnost drugih udeležencev v prometu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pristojni so voznike tovornjakov sicer pozivali k izločanju iz prometa, a kaj ko jih vsi ne upoštevajo in so tako zaradi zdrsov pogosto razlog za zastoje. "Voznike tovornih vozil opozarjamo, da se morajo ob zimskih razmerah na vseh cestah sami izločati iz prometa, razen na avtocesti, kjer izločanje odreja DARS," poudarjajo na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Vozniki so bili na dolenjski avtocesti že več ur ujeti v zastoju.
Vozniki so bili na dolenjski avtocesti že več ur ujeti v zastoju. FOTO: POP TV

Na višnjegorskem klancu zastoj zaradi zdrsov

Prometne nesreče že ves dan ovirajo promet tudi na več odsekih avtocest po vsej državi.

Predvsem na Primorskem, Ljubljanskem in Dolenjskem območju je bil zaradi sneženja in posledično številnih dogodkov promet zelo upočasnjen na posameznih odsekih.

Zaradi prometne nesreče je na štajerski avtocesti v predoru Podmilj proti Ljubljani zaprt vozni pas, poroča Prometno-informacijski center.

Predvsem na Ljubljanskem in Dolenjskem območju je bil ves dan zaradi številnih dogodkov promet zelo upočasnjen.

Zaradi več prometnih nesreč, okvar in zdrsov tovornih vozil je daljši zastoj več ur hromil dolenjsko avtocesto.

Dolenjska avtocesta med Grosupljem in Višnjo Goro proti Novemu mestu je bila dopoldne zaradi sneženja in nastajajočih ledenih plošč dalj časa zaprta. Policijo so o zastoju obvestili nekaj po 10. uri.

Posnetek razmer na višnjegorskem klancu okoli 10.30. ure.
Posnetek razmer na višnjegorskem klancu okoli 10.30. ure. FOTO: Promet.si

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so povedali, da na navedenem avtocestnem odseku prihaja do zdrsov vozil, na cestišču, kjer zaradi sneženja nastajajo ledene plošče, pa drsi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ker sneženje ne pojenja, je snega na cesti med avtomobili vse več," je poročalo Neurje.si.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popolna prepoved vožnje sicer velja za priklopnike in polpriklopnike na cestah Vipava - Razdrto, Črni Vrh - Col in Spodnja Idrija - Godovič. Po poročanju Prometno-informacijskega centra prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton je na cesti Škofljica - Rašica - Žlebič, Šentvid - Šoštanj, Soteska - Črmošnjice - Črnomelj ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje, Petrina ter Starodu.

Zastoj na dolenjski avtocesti.
Zastoj na dolenjski avtocesti. FOTO:

"Pred popoldansko prometno konico želimo imeti čisto Ljubljano in ljubljanski obroč, da tam ne bo tovornih vozil," je dopoldne dejal vodja tehnične službe Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) Andrej Sever. "Tovorna vozila bomo držali, dokler ne bo nehalo snežiti," je dodal.

Tudi na primorski avtocesti so težave zaradi snega.
Tudi na primorski avtocesti so težave zaradi snega. FOTO: Promet.si

Policisti PU Ljubljana so bili med 8. in 18. uro obveščeni o 38 prometnih nesrečah. Od tega se je 33 prometnih nesreč končalo z materialno škodo, v štirih prometnih nesrečah pa so udeleženci utrpeli lažje poškodbe, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Policisti so obravnavali tudi prometno nesrečo na Igu, v kateri je mopedist sam padel in utrpel hudo telesno poškodbo.

Zaradi vodenega snega voznica s ceste in na streho

Tudi gorenjski policisti so obravnavali nekaj prometnih nesreč, ki so jim botrovale slabe vremenske razmere. Kot je sporočil Bojan Kos s PU Kranj so vozila največkrat trčila zaradi neprilagojene hitrosti, varnostne razdalje, nepravilne strani vožnje in zdrsov z vozišča.

Okoli 6. ure zjutraj je med Bohinjsko Bistrico in Brodom voznica z osebnim avtomobilom zapeljala s ceste in se prevrnila na streho. "Na cesti je bil voden sneg, voznica pa je nadzor nad vozilom izgubila med vožnjo skozi ovinek," so sporočili iz PU Kranj.

Zaradi vodenega snega je voznico zaneslo s ceste, avtomobil pa se je prevrnil na streho.
Zaradi vodenega snega je voznico zaneslo s ceste, avtomobil pa se je prevrnil na streho. FOTO: PU Kranj

Kranjski policisti so v razmiku 12 ur obravnavali še dve prometni nesreči, v katerih sta bila poškodovana pešca. Prva se je zgodila v četrtek okoli 18.30. ure, ko je voznik z osebnim avtomobilom v Predosljah med umikanjem nasproti vozečemu avtomobilu trčil v peško, ki je hodila ob vozišču. Okoli 7.15. ure zjutraj pa so obravnavali tudi prometno nesrečo v Kranju, v kateri je prav tako bila udeležena peška.

Kot so pojasnili na PU Kranj, je bila v obeh primerih vidljivost zaradi vremenskih razmer – dežja v četrtek in snega v petek – in teme slabša. Voznike zato opozarjajo, naj bodo povsod, kjer lahko pričakujejo pešce, previdni. Pešci pa naj nosijo svetla in raznobarvna oblačila, uporabljajo naj odsevna telesa in tudi sami naj poskušajo predvideti ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Zdrsi tovornjakov so se kar vrstili.
Zdrsi tovornjakov so se kar vrstili. FOTO: Promet.si

Skoraj povsod na Gorenjskem se je sneg oprijemal vozišča, večinoma je bil voden sneg oziroma plundra. Takšen sneg pa bistveno podaljšuje pot ustavljanja in ustvarja pojav 'akvaplaninga'. Ponekod je možen tudi nastanek ledenih plošč – trd, zbit sneg.

"Vozniki naj vozijo počasneje, bolj previdno in naj pazijo predvsem pri hitrosti vožnje, varnostni razdalji, vožnji skozi ovinke ter na križiščih, krožiščih in prehodih za pešce. Izogibajo naj se tudi prehitevanjem in naglemu zaviranju. Vozila naj bodo očiščena, na pot pa naj se ne odpravljajo brez zimske opreme. Pred začetkom vožnje naj vozniki preverijo še razmere na cestah. Pazijo naj tudi pešci, ki so v aktualnih razmerah lahko hitro spregledani," še opozarjajo na PU Kranj.

Takole je bilo dopoldne na uvozu na avtocesto pri Trojanah.
Takole je bilo dopoldne na uvozu na avtocesto pri Trojanah. FOTO: Bralka Diana

Na ceste le z zimsko opremo

Vozniki naj se pripravijo na nevšečnosti v prometu, zelo počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljši potovalni časi. "Na pot se ne odpravljajte če to ni nujno potrebno. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti, na pot se ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme," še svari Prometno-informacijski center.

Na ceste se odpravite le z ustrezno zimsko opremo.
Na ceste se odpravite le z ustrezno zimsko opremo. FOTO: 24ur.com

Verige so obvezne na cestah Bled - Pokljuka, Jereka - Pokljuka, Podrošt - Sorica - Bohinjska Bistrica in Petrovo - Brdo Sorica - Bohinjska Bistrica ter čez prelaze Ljubelj, Jezersko in Korensko Sedlo.

Po vsej državi so bile ves dan na terenu plužne skupine.
Po vsej državi so bile ves dan na terenu plužne skupine. FOTO: Promet.si

V občini Prevalje se je ob 6.40. uri na cesto Prevalje-Leše zaradi teže snega podrl električni drog. Posredovala je dežurna služba Elektra Celje. Na isti cesti sicer promet ogrožajo tudi podrta drevesa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klavdij Volk
03. 02. 2018 10.22
+4
Za vse te zdrse tovornjakov je kriv DARS,ki ni pravočasno posipal in plužil ceste.Dan pred sneženjem,je nek nadrejeni pri darsu zagotavljal,da so pripravljeni na najhuje.
AshBurton
03. 02. 2018 11.04
+1
Vceraj mi je sofer tovornjaka,ki dostavlja blago v enega najvecjih trgovcev pri nas rekel...so me izlocli ze po 10minutah voznje,stojim 15minut pa me klice sef in rece,nc ne stat ti samo gasa naprej!!!
mufic
03. 02. 2018 10.14
-2
Slovenci primitivni
TistoPravo
03. 02. 2018 09.53
+2
Največja kazen ni ta sneg, največja kazen je predvsem napačna lokacija...na kateri smo se znašli. Osebki, ki imajo vpliv na tem območju svetu....pačmniso dorasli razmeram. Zdej al se oni nas ne zaslužijo, ali pa se mi njih ja
macro
03. 02. 2018 08.56
+0
Enkrat pade sneg pa ste vsi v luftu. Z vami je nekaj narobe.
TOX6
03. 02. 2018 09.58
+1
Ja malo je ostslo autohtonega folka ki je vajen teh razmer???
ssbobo
03. 02. 2018 08.31
+3
Dobro jutro vsem nesposobnim voznikom ter voznicam kater se vozijo ob lepem vremenu....... ko je pa sneg na cestišču se pa taista nesposobnost vožnje pojavi še pri ostalih kateri so ob lepem vremenu še kolikor toliko znajdejo za volanom....... LOL..... 40km/h po AC pa ne po frišnemu snegu ampak po spluženemu...... priporočam izločanje za osebke kateri imajo bele členke medtem ko se vozijo pred kolono ter omogočajo bentenje vseh ostalih za njim
macro
03. 02. 2018 08.53
-3
Belibog
02. 02. 2018 22.59
+14
Kakršna vlada, takšne ceste.
Klavdij Volk
03. 02. 2018 10.19
+1
audia
02. 02. 2018 22.23
+3
Edina rešitev je povečati kazni kdor povzroči zastoj,ketne treba dt gor pa se peleš ne pa 5 cm snega pa so že izredne razmere!!
Svetec 2021
02. 02. 2018 22.23
+9
Glede kako se folk razvršča na avtocesti mi je vse jasno. Ko gledam fotografije mam občutek da imamo v sloveniji tripasovnice....
matija888
02. 02. 2018 21.56
+12
Če odgovorni niso sposobni zagotoviti prevoznosti cest, se jih naj zamenja zaradi malomarno opravljenja dela.
nnnnnnnnnnn
02. 02. 2018 21.38
+20
Število nesposobnih voznikov je neverjetno. Splužena cesta max hitrost 30. Neverjetno.
Ramzess
02. 02. 2018 21.23
+9
"Tovorna vozila bomo držali, dokler ne bo nehalo snežiti" To bi pa rad videl, kako jih bodo držali.
Uporabnik1385495
02. 02. 2018 21.23
+9
Moja izkusnja danes na obvoznici oroti Dolenjki.Niti milimetra snega,cesta,kot sredi poletja.Kolona za znoret,ker se ob tovornjakih ljudje vozijo,kot,da je konec sveta.Tujci,vecinoma Bolgari,Romuni in nekaj Trukiv-ne kamioni,ti sploh niso problem,se razvrscajo oz vrivajo ,ko sta oba oasova za a desno polna.In potem po levi do nezavesti.Vse,kar ces,samo na desno ne.In ce se pred tabo odloci,da bo peljal 40,se pac se 100 avto pelje 40zTo bi miralo bit kaznivo
doktor_muc
02. 02. 2018 21.22
+3
bols da mi postran stoji kot naravnost visi... kaj pravte?
ssbobo
03. 02. 2018 08.11
Ti jima kaj viseti........ ga že dolgo ne vidiš......
RUBEŽ
02. 02. 2018 21.16
+3
Zapade malo snega in že je problem. Kje so zimske službe. Sem se danes peljal iz Murske Sobote v Ljubljano in nazaj. KATASTROFA.
Vaukan
02. 02. 2018 21.06
minnied
02. 02. 2018 20.55
+10
Ob 8ih zjutraj sem se odpravila iz Krškega v Ljubljano, uspelo mi je priti v dobrih dveh urah, pa niti ni bilo še toliko snega na cesti, z mojim 10let starim avtom sem komot vozila 100km/h, problem so bili samo tisti počasneži, ki so peljali 40, popolnoma brez razloga, razen če so res imeli slabe gume. So me pa že zjutraj zmotili kamioni. Razumem da je naloga šoferjev da se sami izločijo, ampak oni so plačani na kilometre, oni bojo vozili, kje je pa Dars ki je plačan da prisili šoferje upoštevat to opozorilo? Če bi jih izločali že zjutraj, bi veliiiiiiiko ljudem prihranili 3 in več urno čakanje na mestu pri Grosuplju, kjer niti obvoz ni bil možen, najprej so nas pošiljali dol z avtoceste, na naslednjem uvozu pa nazaj, ob 12ih sem šla iz Zaloga, šele ob pol petih sem bila na Višnji Gori. Danes je bilo vse skupaj KA-TA-STRO-FA! ...pa cel teden nam na teh 24ur že grozite s tem vremenom. Okej, priznam da je bila pa vsaj cesta od Višnje Gore naprej splužena in normalno prevozna, vsaj to so meli cajt v miru naredit. *rant over*
junij66
02. 02. 2018 22.04
+8
Zahvali se DARSu. Država v državi. Za vse probleme je kriv DARS. Ne vem kaj so čakali spluženjem. Da sneg neha padat. To kar se dogaja pri nas je res žalostno. Vsakič ko zapade malo snega je cela štala po cestah. Ne morem razumet da jih ni nic izučilo. Vsem vodilnim šefom in odgovornim bi dal odpoved. Ene in iste obraze gledamo že toliko let po tv in samo eno te isto opravičevanje. Vsi drugi so krivi kamioni,avti,slabi vozniki,meteorologi ,samo oni pa niso nikoli nič krivi. Zo je banda nesposobnih vase zagledanih kameleonov. Pa še oderuhov. Take ac ki jih imamo vse zjahane ozke pasove z odbojnimi ograjami iz pamtiveka katere sploh ne dosegajo varnostnih standardov,z zlizanim asfaltom kot ogledalo. Take ac bi morale biti zastonj ne pa da jim plačujemo. Sram jih je lahko. Banda nedposobna. Vsem bi vam dal odpoved. To ni namemjeno ma voznike plugov ki gredo na cesto ko vodilmi prikima oz.da znak za akcijo. To da se ob vsakem snegu dogaja ne more biti slučajno to se dela za nalašč.
minnied
03. 02. 2018 10.49
+2
Saj krivim DARS, ampak v tme primeru samo zato ker niso pošiljali kamionov dol ko je čas za to, v naslednjem koraku pa krivim policijo, ki jim ne napiše zaslužene kazni. Ampak danes dajmo uživat na snegu, ker nam ni treba nikamor.
junij66
03. 02. 2018 13.11
Najbolj enostavno je kazen napisat. Problem je v tem da se darsovi plugi niso pravočasno odpravili plužit sneg. Oni so čakali 10cm debelo snežno odejo ali pa da sneg preneha padat. Če bi šli v akcijo vdovolj zgodaj posuti ceste s soljo in potem plužit mislim da ne ni dmelo bit problemov.
junij66
03. 02. 2018 13.35
+1
V Italiji na ac Bologna Firenze grejo plužit že pri 2cm snega. Pa je ta del ac zelo obrenjen s prometom kamionov je skoraj kot avtov če ne več 17 tunelov intd. Leta nazaj so zamudili s pluženjem in so ljudjem bili ujeti 3dni v snegu. Takrat so letele glave in odgovorni so bili kaznovani zaradi malomarnosti pa se niso izgovarjali ne na kamione ne na vremenske razmere. V akcijo treba iti pravočasno. Lahko bi napisal tudi zakaj niso sli ljudje v službo oz.po opravkih 2,3 ure prej saj so vsi vedeli da bo sneg obilno padal. Posledica tega da DARS ne ukrepa pravočasno je to kar se dogaja na cestah. Zastoji nesreče...in naj se nehajo vedno izgovarjat da smo za vse drugi krivi samo oni ne nikoli. Pa naj bo to sneg ali pa megla... Spomni se samo prometnih nesreč v megli pri Grosupljem ali predlani pri Razdrtem kjer so bile tudi smrtne žrtve. Ali je kdo odgovarjal? Nobeden. Na stranske ceste gredo plužit ko je 15cm snega prej ne. Če neha padat neha če ne pa...Najlažje je reč vsi drugi krivi samo mi ne. NIKOLI
galjot
02. 02. 2018 20.15
+8
V takem vremenu je dobra opcija iti kar z vlakom,če je to le možno.
miselna policija
02. 02. 2018 19.08
+7
kot da je konec sveta!!!
Sunshine73
02. 02. 2018 20.01
+6
kaj bo šele jutri ko ga bo še enkrat tok ??
Našvasan_zob
02. 02. 2018 21.13
+3
Sunshine73
02. 02. 2018 18.56
+1
VOZIM LADO NIVO ZA OSTALE MI DOL VISI, PA TO ...
Uporabnik113089
02. 02. 2018 19.38
-1
Sunshine73
02. 02. 2018 19.57
+9
HorstWiesel
02. 02. 2018 19.58
+10
S tem avtom prideš povsod v vsakem vremenu
Sunshine73
02. 02. 2018 19.59
+9
Principat
02. 02. 2018 20.14
+2
z klimo stane 18.000 € ,, nemci so jih naročili enoletno proizvodnjo ,, zakon ,,,,,, sedaj se ukvarjajo z uvozom ,, kaj dela embargo , a ni to mobingiranje prebivalstva , adijo demokracija tudi na tem področju
srebrnibreg
02. 02. 2018 18.48
+5
Več kot sneg so za zastoje krivi nekateri vozniki z nikakršno zimsko opremo. Slabe ali letne gume pa še brez verig katerih tako ali tako ne bi vedeli namontirati.
johanca123
02. 02. 2018 19.05
-5
Seveda ti ne moreš bioti ničesar kriv k si skoz v fotelju!