Slovenija

FOTO in VIDEO: Zver: Poraz v politiki bom vzel tudi kot osebni poraz

Ljubljana, 02. 11. 2012 21.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Jaz na mestu predsednika republike ne bi zdaj poskušal ustaviti referendumske pobude. Ne rečem, da je Türk pri njej sodeloval, dopuščam pa to možnost," je dejal Zver, ki obljublja, da bo predsednik vseh. O svoji ženi pa pravi, da bi uspela tudi brez njega.

Na drugem predvolilnem soočenju je voditeljica Katja Šeruga gostila predsedniškega kandidata Milana Zvera.

Ko je Pozitivna Slovenija zbrala 30 podpisov za referendum, je SDS na Twitterju objavil, da bo ta "destruktivna poteza Jankovića in Lukšiča še dodaten motiv, da se temeljito razišče krivda za rop slovenskih bank". Je tu kaj spornega? Zver meni, da tvit pomeni samo to, da se bo primer raziskal. Ali je to moč razumeti kot pritisk na organe pregona? Prepričan je, da ne. "Vlada je odgovorna za stanje v državi in tudi za preiskovalne organe, da delajo dobro. Ni nobenega organa v državi, ki bi bil absolutno avtonomen, vsi so družbeno odgovorni," je dejal.

Na vprašanje, ali je bila usodna napaka njihove stranke, da v času prve Janševe vlade ni zamenjala Marjana Kramarja na vrhu NLB, je Zver odgovoril pritrdilno, a se mu zdaj ne zdi smiselno gledati nazaj. "Naša stranka v upravah ni imela svojih kadrov, zato tudi ni vplivala na odločitve. Kazenska odgovornost mora biti, politična pa – težko je odstopiti od nekje, kjer že deset let nisi več!"

Milan Zver
Milan Zver FOTO: Miro Majcen

'Da, bom predsednik vseh'

Na očitek, da je še pred kratkim zagovarjal, da je sprte politične strani treba povezati, ob tej referendumski zahtevi pa z vsemi topovi strelja Pozitivno Slovenijo, Pahorjeve podpornike in predsednika Türka, je Zver odgovoril: "Ne gre za to, da bi mi udarili proti vsem, ki niso naši, ampak proti tistim, ki so podpisali zahtevo po referendumih."

Na vprašanje, ali bo, če na volitvah zmaga, predsednik vseh, je Zver dejal, da si bo prizadeval, da bi se v vseh ključnih problemih dogovorili, in verjame, da bi bil pri tem uspešen. "Vsaj poskušal bi, kar je nekaj, kar sedanji predsednik ne dela!" Kot pravi, se je Türk s svojim predlogom v zvezi z referendumom odzval prepozno. "Rešitev je v tem, da politika stopi skupaj in jaz na mestu predsednika republike ne bi zdaj poskušal ustaviti referendumske pobude. Ne rečem, da je pri njej sodeloval, dopuščam pa to možnost, ker ni prej poskušal presekati tega," je dejal.

Na borčevskih proslavah ga bomo videli takrat, ko dogodka ne bodo več "izkoriščali za svoj prav in protiameriška stališča".

Zver meni, da je Janševa vlada delala napake, saj nobena vlada ni brez grehov, a našteti ni znal nobene.

Zver je prepričan, da bi njegova žena uspela tudi brez njega.
Zver je prepričan, da bi njegova žena uspela tudi brez njega. FOTO: Miro Majcen

O ženi: Veza z menoj ji dela težave

Zverova žena Andreja Valič Zver je direktorica Inštituta za narodno spravo, ki se ga vladno varčevanje ne dotakne. Bi dosegla to, če ne bi poznala njega? "Jaz prej menim obratno, veza z mano ji prej dela težave pri strokovni karieri, na FDV bi verjetno lahko prej diplomirala, in mislim, da je tu vmes politika," je odgovoril. "Je sposobna, uveljavljena v mednarodni formi in močno vpeta v razne mreže." Prepričan je, da bi uspela tudi brez njega. 

Voditeljica ga je spomnila, da je ravno stranka SDS tista, ki večkrat govori o spornih sorodstvenih vezeh. Omenila je Ano Kučan, hčerko Milana Kučana, Zver pa je odgovoril, da sam nikoli ni problematiziral njenega delovnega mesta. "Ana Kučan kot krajinska arhitekta pri projektu Stožice zame ni problem," je dejal.

Poleg žene mu baterije najbolj napolnijo otroci in vnuki, ki jim želi zapustiti stabilno državo.

Pojavljajo se špekulacije, da je – v primeru, da ne zmaga na teh volitvah – v igri za evropskega komisarja. "To ne drži, nisem aktivno udeležen v teh pogovorih. Če mi ne uspe zmagati na volitvah, bom korenito razmislil o svoji nadaljnji politični karieri, saj bi poraz v politiki vzel tudi kot osebni poraz," je še dejal.

Preberite tudi:

FOTO: Danilo Türk: Vsi naj se malo pomirijo

FOTO in VIDEO: Pahor: Prevzel sem odgovornost – tudi takrat, ko mi ni bilo treba

FOTO in VIDEO: Imamo že štiri leta krize – kje pa so reforme?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sibosk
07. 11. 2012 11.37
Da bi vsaj spoštoval kar je zapisano v naslovu in se umaknil daleč stran od politike.
22345
06. 11. 2012 14.57
+4
JA RES BI USPELA NJEGOVA ŽENA. SAMA JE JAVNO ZAPISALA, DA JE TO DELOVNO MESTO, KATERO SEDAJ ZASEDA, POROČNO DARILO JANEZA JANŠE, TO JE IZRECNO POVEDALA MEDIJEM. SEDAJ PA TA ZVER BLEBETA , AKO JE VSE DOSEGLA SAMA. ZVER, ME ZANIMA, ČE SE UMAKNEŠ IZ POLITIKE, KER BOŠ POPOLNOMA POGOREL NA VOLITVAH?. NITI V PARLAMENTI TI NI USPELO PRITI, SILIŠ STALNO V OSPREDJE, STALNO PODPRT S STRANI KAPLARJA, SKRATKA , KER NISI V SVOJEM ŽIVLJENJU NIČ USTVARIL Z LASTNIMI ROKAMI, ŽIVIŠ PAČ ŽE 30 LET NA PLEČIH DAVKOPLAČEVALCEV, SE PAČ BOJIŠ DELA. PAHORJU GLEDE DELA NE SEŽEŠ NITI DO GLEŽNJA , KAJ ŠELE KOLEN. JA PA TUDI TURKA NEKAJ OBTOŽUJEŠ, ŽE KAŽEŠ POVEZOVANJE ZVER, ŽE KAŽEŠ.
?ira?ira
06. 11. 2012 09.45
-6
Vso podporo dam Zveru,ful je dober človek zato ZMAGAJ.
tron3
06. 11. 2012 09.40
+3
Le kako si je ta Zver, sploh upal kandidirati, sigurno po ukazu poročne priče! To pač je SDS demokracija!
22345
06. 11. 2012 14.59
+2
JA MARKUC , LE KAKO JE DOBER ?. KAJ TI JE PA DAL DO SEDAJ, RAZEN TEGA , DA KRADE SKUPAJ S KAPLARJEM
jnovak76
04. 11. 2012 22.52
+3
Tazga bka pa že dolg ne. Edino kar počne je, da kritizira druga dva kandidata. Osebni poraz ja, nazaj bo šel v Bruselj in tam vleku plačo še naprej. Kakšne vrline maš pa ti, da bi postal predsednik. Drž se janše pa tih bod.
22345
06. 11. 2012 15.01
+1
MA KAKŠEN BRUSELJ, SADJE NAJ GRE OBIRAT, SAJ NITI TEGA NE ZNA. GDO PA VE V BRUSLJU GDO JE ZVER ?. DAJTE NO, TAKIH LOLEKOV PA RES NIHČE NE POVOHA, SAJ STE VIDELI BAROMETER PREPOZNAVNOSTI NAŠIH EUR POSLANCEV. NAJVIŠE JE VAJGL, ZBER PA NA KONCU RAZPREDELNICE, KOT VEDNO SDS OVCI ZADNJE KOLO, SAMO PRI NAS IMAJO SDSOVCI NEKAJ PODPORE TOTALNIH BEDAKOV
Tonček Balonček
04. 11. 2012 14.05
+5
Če ga prav razumem, ga bo poraz prepričal, d ase umakne iz politike in se končno loti kakšnega dela! To so velike besede in upajmo, da bo držal obljubo!
22345
06. 11. 2012 15.02
+1
LEPO TE PROSIM TONČEK, KAJ ŠE VERJAMEŠ BESEDAM SDSOVIH LJUDI ? BI BIL ŽE ČAS DA JIH SPREGLEDAŠ KOT NAJVEČJE LAŽNIVCE
Tonček Balonček
04. 11. 2012 14.04
+2
Po mojem so ga pa v Bruslju že odpustili, saj tja ne hodi več že par mesecev! A je garderobno omarico tam že izpraznil? Ali ap je res, da je poslanska funkihja v EU parlamentu pač takšna, da gre le za nrento, ki jo na svoj račun prejemaš na TRR, obveznsoti nimaš pa nobeniH? In ti ljudje potem prepričujejo državljane, da je terba delati, magari kot prostovoljec ali celo popolnoam zastobnj, sami ap sebi, ženam otd. rihtajo neštevilne funkicje, kis no seveda vse plačame! Zkaj takšno sprenevedanje,? Žalostno je, ker ljudje dejansko nasedajo na njegove floskule in lik, ki ga ej zdradil, kao pametemn priden, oceni družinske vrednote, krščanstvo, katoliški etos itd., čeprav noben objektivni ali realni kazalec ne kaže, da bi bilo to res!
gripson
04. 11. 2012 13.18
+1
Zver: Poraz bom sprejel kot osebni poraz, čeprav me je nastavil Ivan, sicer pa mi bo po porazu itak on boljšo službo zrihtal...kot evropski komisar bom pa ja znal dva stavka vkup seštrikat.
OneManBand.
04. 11. 2012 09.54
+5
Novinarki Katji bi rad napisal: Je res tako težko postaviti dobra vprašanja! Za Zvera bi lahko povprašala, zakaj ne hodi več v službo v Bruselj? Dobro, res si desno usmerjena pa vendar ni to blatenje, namreč bi bilo to poizvedovanje zakaj dobiva plačo, če ne dela!!!???
HujUsrajini
05. 11. 2012 01.14
+0
22345
06. 11. 2012 15.03
+0
JA IMA 3 MESECE DOPUSTA, LEPO TE PROSIM ANDRECC.
Ost1234
04. 11. 2012 09.50
+3
Največja napaka SDS in NSi je kandidatura Zvera! Ta samo nekaj mulja, ničesar se ne spomni, skratka nič od nič. Pojavi se samo zarad tega, da imajo njegovi prilko twitati ;-)))! Moral bi kandidirat Tigrčka . Ampak pol bi morala kampanja trajat dve leti in pol!, da vsaj bi razložil, čemu je ljudstvu voščil dober večer ......
M_teorija
03. 11. 2012 23.36
+4
A se že ve, če bo držalo kot trdi Brščič katere so prave pomladne stranke in katere falirane!?
Tonček Balonček
03. 11. 2012 22.54
+12
Zver včasih daje občutek, kot da kandidirata skupaj sto ta drugo ženo, s ktero je poročen 13 mesecev. Resda sta bili priči zakonca Janša, ampak zaradi tegamu je ni treba kar naprej omenjati! Seveda ne bi bilo z njeno kariero nič, če ga ne bi spoznala, bi pač še vedno učila v Kranju! Menda človek ne posta "znanstvenik" pri 45 letih, doktorira pa potem pri dvainpetdesetih, kolikor je zdaj stara! Milan le malce mlajši (2 leti).
prognostik
03. 11. 2012 20.01
+16
Zanimivo bi bilo jutri poslušat pridige pri mašah kako bodo pastirji nagovarjali svoje ovčice koga je treba volit in kdo je najboljši.
Tonček Balonček
03. 11. 2012 22.58
+2
A bodos spet tiste fore o ovnij in ovcah ter o sedenju na Očetovi desnici? Žal ima pa desnivca spet za kandidata bivšega rdečkarja. Ni bil pa partijski sekkretar kot recimo Brezigarjeva. Ona je le v štabu!
SDS fašizem
03. 11. 2012 13.58
+36
Zveru ni nič jasno...........tipičen Janšev človek.........po pomoti je tu
Ost1234
04. 11. 2012 09.52
+0
Ost1234
03. 11. 2012 13.52
+22
Dobro je blo vprašanje ali je sedanja vlada naredila tudi kaj narobe . Seveda je rekel Milanček, ampak se ne spomnim. Klinc se ne spomni! Samo najbrž ni hotel naštevati. Oddaja je pač časovnoi omejena. Premal cajta ....
Ost1234
04. 11. 2012 09.42
+5
No ja, ampak Milanček se tega ne spomni .....Ergo, pol to ne more bit res ....
cofinek
03. 11. 2012 12.19
+25
TIGR 44 Pozabil si omeniti uspešne prevzeme podjetij zaradi česa smo tu kjer smo
Ost1234
04. 11. 2012 09.52
+2
Tom Jones 1
03. 11. 2012 12.16
+13
TIGR 44 03.11.2012 10:58:21 -2 Naj navedem nekaj USPEHOV, za katere je zaslužen tudi DR. ZVER!: "."JANŠEVE VLADE (SDS, NSi, SLS, DESUS) JE V PREJŠEM MANDTU USPELA NAREDITI sem iskal, a nič našel.....morda sem pa zašel v tunel?.... Naj navedem nekaj USPEHOV, za katere je zaslužen tudi DR. ZVER: kar jim ni uspelo uničiti in razprodati med mandatom 2004-2008 bodo med tem mandatom dokončali....to je edini uspeh ZVERA in Januzija Janshe....... hvala lepa....
dule5
04. 11. 2012 07.14
+0
zakaj tega sedaj ne naredijo če je tak enostavno??? Če pa je tak dobro, zakaj nam gre slabo???
Ost1234
04. 11. 2012 09.51
+2
trocki11
03. 11. 2012 12.03
-7
On se je najslabše odrezal. Ampak se ne čudim. Novinarka se tako grdo obnaša. Toliko namiguje, da sploh ne moreš jasno odgovoriti. Ker še tako jasen odgovor njej ne pomeni nič. Če ji jasno odgovoriš, reče: "No, ljudje že vedo, kako je." Kakor otrok, ki odgovarja nazaj.
donat323
03. 11. 2012 11.53
+14
al imam občutek, da Pahor kr mal z Janšatom vleče. Najbolj bi bilo, da bi vsi oddali prazne liste, da se ne strinjate z nobenim. Pa lep pozdrav.
rambek
03. 11. 2012 11.36
+13
Ma sem zraven kar zaspal noben ni sposoben za kanditata kaj šele za predsednika Spet bomo hlapci kot vedno ! Cankar je imel še kako prav
22345
06. 11. 2012 15.37
+1
DONAT323, NE PAHOR NI Z JANŠO, TO JE JAVNO POVEDAL, DA NE PODPIRA VLADE JJ, VENDAR JE ZA DIALOGE, DA SE NE KREGAMO MED SABO, KAJTI TO NE PELJE NIKAMOR. DA SE KREGAMO JE PA IZKLJUČNO KRIV JANŠA IN NIHČE DRUG. PAHOR JE ZELO PAMETEN ČLOVEK, LAHKO BI IMELI ŽE MARSIKAJ POŠLIHTANO, ČE NE BI BILA ŽELJA KAPLARJA, DA PRIDE NA OBLAST. ZATO JE PAČ RUŠIL VSE PAHORJEVE REFORME IN PAHOR NE ŽELI TEGA DELATI NJEMU, KAJTI VE, DA S TEM ŠKODI CELI SLOVENIJI. JE PA PARAV, DA SE JE NAŠEL JANKOVIČ, KATERI MU DELA SIVE LASE- NO TISTO MALO KAR MU JIH JE OSTALO. EDINI, KATERI BI BIL SPOSOBEN, GA POPOLNOMA VREČI IZ POLITIKE JE JANKOVIČ IN VSAKA MU ČAST, IMA MOJO PODPORO, SAMO DA SE REŠIMO TE HIJENE HINAVSKE