Slovenija

FOTO: Je Janković prekoračil pooblastila?

Ljubljana, 18. 09. 2012 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policija preverja okoliščine dogodkov v Stožicah tudi v smeri morebitnih sumov storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. V mestnem odboru SDS pravijo, da odlok o cestnoprometni ureditvi, ki govori o nepravilnem parkiranju, ''nikjer ne predvideva, da o lisičenju oz. odstranitvi lisic odloča župan''.

Mestni redarji so v nedeljo zvečer, ko je v dvorani Stožice potekal koncert, kaznovali praktično vse voznike, ki so svojega jeklenega konjička pustili tam, kjer ne bi smeli. Bilanca njihovega dela je bila po podatkih Mestne občine Ljubljana sledeča: mestni redarji so v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa odredili odvoz 9 vozil (ki so ogrožala druge udeležence v prometu) s pajkom, namestili so 43 lisic in izdali 220 obvestil o prekršku, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Lisičenje v Ljubljani je sicer določeno v mestnem odloku o cestnoprometni ureditvi.

Izdane globe zaradi nepravilnega parkiranja bodo morali prekrškarji plačati.

Nato je zgodba dobila preobrat, saj je, kot so sporočili z MOL, ''po dogovoru župana Zorana Jankovića s pomočnikom vodje oddelka na mestnemu redarstvu bilo 41 lisic odstranjenih brez plačila, dve odstranitvi pa sta bili že plačani. Plačnika pozivamo, da pride z dokazili in denar bo dobil vrnjen.''

Župan z navodili redarjem ne sme posegati v postopek, vendar …

Po tem ''dogovoru'' so se sprožila vprašanja, ali je Janković prekoračil svoja pooblastila. ''Uradna oseba, se pravi mestni redar, je pri svojem delu samostojna. Postopek razveljavljanja nezakonitih odločitev redarja je urejen z zakonom in takšnega razveljavljanja odločitev ne omogoča. Župan z navodili redarjem ne sme posegati v postopek,'' je za 24ur.com pojasnil pravnik Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete.

Toplak je nato nadaljeval, da ''če bi župan ukazal pomilostitev ali odpustitev kazni, bi lahko šlo za prekoračitev pristojnosti župana''.

''A iz dopisa MOL izhaja, da župan ni izdal nobenega navodila, da se je le pogovarjal oz. dogovarjal. Nekdo drug je sprejel odločitev in redarjem dal navodilo. Tako lahko govorimo o morebitni kršitvi predpisov s strani tistega, ki je odločitev sprejel in redarjem naložil razveljavitev že izdanih odločb o prekršku, ne pa župana, ki se je o tem le dogovarjal,'' je še pojasnil Toplak.

Lisičenje ob Stožicah - 6
Lisičenje ob Stožicah - 6 FOTO: Miro Majcen

Vsekakor tu ostaja odprto vprašanje, na kaj se je Janković opiral pri tem dogovoru oziroma na kakšni (pravni) podlagi je prišlo do dogovora med Jankovićem in pomočnikom vodje oddelka na mestnem redarstvu. Odgovor na to vprašanje, ki smo ga naslovili na Mestno občino Ljubljana, še čakamo.

Je šlo za storitev uradno pregonljivih kaznivih dejanj?

Ljubljanski župan Janković ni seznanjen, da bi ga preiskovala policija. Na vprašanje, ali ima pooblastila za ''dogovor'' z mestnim redarstvom, pa je odgovoril, da ''dajmo pustiti, da to preiščejo uradni organi.''

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi policija preiskovala Jankoviča zaradi suma prekoračitve pooblastil oziroma nezakonitega odrejanja dela redarjev.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam pojasnili, da ''zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov na dele vprašanj, ki se nanašajo na konkretno osebo, ne moremo odgovoriti''.

So pa potrdili, ''da Policijska uprava Ljubljana preverja zaznane informacije glede okoliščin dogodkov iz nedelje zvečer (v Stožicah) tudi v smeri obstoja morebitnih sumov storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. O zbranih obvestilih bo policija obveščala pristojno tožilstvo."

Protikorupcijska komisija: uradne osebe morajo na območju svoje pristojnosti v enakih primerih načeloma ravnati enako

Z vprašanji, ali je dejanje Jankovića lahko sporno, smo se obrnili tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije. Odgovorili so nam, da se je komisija do odstranjevanja lisic z avtomobilov po posredovanju funkcionarja že opredelila v načelnem mnenju številka 218. Ker gre za podoben primer, komisija zaenkrat ocenjuje, da niso podani razlogi za nov, ločen postopek, so sporočili.

''Hkrati komisija opozarja, da je za uveljavljanje vladavine prava ter načela zakonitosti in enakosti bistvenega pomena, da institucije pravne države (kamor sodi tudi mestno redarstvo) ravnajo nepristransko in enako obravnavajo vse subjekte, proti katerim izvajajo svoje pristojnosti. To pomeni, da pooblastila ne smejo biti uporabljena arbitrarno (tega kršitelja bomo olisičili, tega ne, temu kršitelju bomo brezplačno sneli lisice, temu ne ...), temveč morajo uradne osebe na območju svoje pristojnosti (npr. mestno redarstvo na območju celotnega mesta) v enakih primerih načeloma ravnati enako,'' so še poudarili in dodali, da nespoštovanje ali celo kršitev načela enakosti vodi v erozijo pravne države in v upad zaupanja v nepristranskost in objektivnost institucij.

Iz protikorupcijske komisije so še sporočili, da so v tej zadevi danes prejeli dve prijavi. V skladu s poslovnikom komisije sledi ugotavljanje pogojev za uvedbo postopka skladno z določili 6. odstavka 55. člena Poslovnika KPK.

Redarji ob Stožicah - 3
Redarji ob Stožicah - 3 FOTO: Miro Majcen

V načelnem mnenju 218 so na protikorupcijski komisiji zapisali, da ''ravnanje uradne osebe – občinskega redarja, ki na kraju prekrška ugotovi kršitev Zakona o varnosti cestnega prometa ter za storjeni prekršek izda obvestilo o prekršku in v skladu z občinskim odlokom odredi lisičenje, pozneje pa se po telefonskem posredovanju občinskega funkcionarja vrne na kraj prekrška in spremeni obvestilo, na podlagi katerega bi sicer funkcionar prejel plačilni nalog, v opozorilo. po Zakonu o prekrških ter v nasprotju z odlokom in odredbo brez plačila stroškov odredi odstranitev lisic, predstavlja kršitev dolžnega ravnanja in pridobitev koristiti funkcionarju občine, kar ustreza definiciji korupcije''.

Mestni odbor SDS: Janković dokazal, da je po njegovem pravila treba spoštovati – po kavbojsko

Glede dogajanja so se oglasili tudi v mestnem odboru SDS, kjer so zapisali, da je Janković spet dokazal, da je ''po njegovem pravila treba spoštovati po kavbojsko''. Spomnili so na ''posredovanje župana, ko je njegov avto olisičil eden od redarjev v začetku prvega mandata. Ali na prigodo podžupana Koželja, posneto in objavljeno na YouTubu, ko je poklical mestno redarstvo, da mu je poslušno odstranilo lisice. Pa domnevno brisanje kazni iz evidenc prehitrih voznikov, o čemer so pisali mediji ter na podlagi česar je bila uvedena tudi kriminalistična preiskava."

V SDS so še zapisali, da Odlok o cestnoprometni ureditvi, ki govori o nepravilnem parkiranju, ''nikjer ne predvideva, da o lisičenju oz. odstranitvi lisic odloča župan. To tudi ne bi bilo zakonito, saj potemtakem ne bi potrebovali nobenih zakonov, pravilnikov, odlokov, ker bi o vsem odločala vrhovna hierarhija. Torej Janković.''

V SDS zato menijo, da bi moral Janković  "v mestno blagajno skladno s 54. členom odloka dolžan vplačati 43 krat 200 evrov, torej natanko 8600 evrov."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domenfras
20. 09. 2012 13.19
+0
Zanimivo bi bilo, če bi vaš avto tam oglobili... potem bi bil pa Janković super-najboljši človek. Zdaj pa vsi pametujete in dajete prav redarjem ... bdw. policije sploh ni bilo zraven. Res ste nevoščljivi. Sam nisem bil tam ampak se mi je zdelo prav, da je ljubljanski župan izdal ta ukaz, saj je bil nek razlog za tako veliko število vozil (koncert). Včasih smo lahko avtomobile parkirali kjer koli pa ni bilo nobenih redarjev itd., pa še parkirišča so bila bolje urejena. danes pa se pobere ogromno parkirnin in še kazni, ker si avto za 5 min parkiral na pločniku. Parkirišča so pa v katastrofalnem stanju. Vse skupaj je eno veliko pretiravanje / preseravanje, saj samo komplicirate tam kjer ni ... in zakaj ... ZATO, KER NIMATE VSI SKUPAJ KAJ DRUGEGA POČET KOT PA PRED RAČUNALNIKOM SEDET (ali kjer koli drugje) IN KRIZIRAT VSE KAR JE MOGOČE. Zakaj kdo izmed vas tega ne pogleda malo drugače in se vpraša to kar sem na začetku napisal. Vsekakor se ne strinjam, da se parkira vse povprek, ampak se sprašujem, kje so redarji, ko kakšen audi kakšnega frajerja stoji parkiran preko dveh parkirnih mest ali pa celo na mestu za invalide. Še nikoli nisem videl obvestila o redarstvu na takšnem vozilu.
kratkovidni
19. 09. 2012 12.48
+1
a ni to delo na črno...
srebrnibreg
19. 09. 2012 15.35
MICLA
19. 09. 2012 11.48
-2
policije sploh več ne rabimo sa je ljubljanski šerif vse prevzel tudi policiji bo kmalu,ali pa že določa kako naj ukrepajo naše sodne oblasti ga pa kar božajo ,kaj bi bilo če bi bil še predsednik vlade .KATASTROFA
justinijan
19. 09. 2012 10.12
+1
jah, ni prvič.in takšen človek bi bil naš predsednik vlade.......
srebrnibreg
19. 09. 2012 15.35
+1
Takšen kateri dela državljanom dobro pa res ne more biti njihov predsednik.
domenfras
20. 09. 2012 13.21
dobro si napisal ... justinijan bi očitno imel dalje takšno vlado kot jo imamo/smo imeli da nam samo jemlje ... ker če bi za spremembo katera vlada kaj dobrega delala, potem več ne bi vedel kaj naj počne ... saj sedaj drugega ne zna delat kot samo kritizirat !!!!!!!! Se ugotavljam, da Slovenci ne znamo več drugega delat kot kritizirat vsakega ki dela. torej je najboljše, da noben več nič ne dela ... potem te vsaj taki nevoščljivi del Slovencev ne more kritizirat.
Flux55
19. 09. 2012 09.48
+4
V demokraciji sem prebral da je blo lisic 44 in 43 in da mediji lažejo ter zavajajo. Aja pa da je mel veliki vodja breskovo marmelado za zajtrk.
delfin11
19. 09. 2012 08.47
+9
vse to ,kar zdaj počnete Jankoviču glede na to,kar je storil je le eno sprenevedanje...sem od ljubljane 150 km in prihajam na tekma glede na to,da parkirišča uradna vsa polna avto parkiram ,kje prostora..parkiram tudi v mariboru al nihče ne kasira ...kje naj pustim avto a v Ivančni gorici pa se peš odpravim v stožice?? naj omenim,da večino parkiršč zasedejo LJUBLANČANI,KI LAHKO PEŠ PRIDEJO...TODA GOSPODA LJUBLJANSKA SE ODLOČIJO ZA OSEBNI PREVOZ,KER NE DAJ BOG BI JIH NOGE BOLELE,ČE BI SLUČAJNO PEŠ ŠLI KAK KM. IN ZDAJ MI ,KI SMO ODALJENI OD LJUBLJANE NAJ ŠE DODATNO PLAČAMO PO 250 EUROV KAZNE ,KER SI DOVOLIMO SPLOH PRIT ....BRAVO OBTOŽITE GA ZA KORUPTIVNO DEJANJE..VSAKA ČAST ,ČE NE MORET KAJ DRUGEGA NAJTI PROTI NJEMU PA DAJTE TO.....ČE MELI BI MALO LOGIKE BI MU REKLI HVALA,KAR NE DOVOLI TEGA IZKORIŠČANJA ,KO SE DOGAJAJO PRIREDITVE !!!! SEM ZADNJIČ ZASLEDIL,DA GOSPODO LJUBLJANSKO MOTI,KO SO PRIREDITVE,KER PAČ NIMAJO MIRU..PREDLAGAM,DA STOŽICE PRESELITE NA MESEC,DA BOSTE MELI MIR!!! PARKIRIŠČE PRI FAKULTETI JE 80% POLNO LJUBLJANSKIH REGISTRACIJ..GARAŽA POD ŠTADIONOM 80% IN KJE NAJ MI PARKIRAMO??? RES BREZ VSAKE ZDRAVE PAMETI...ŽE TAK VES DENAR ODHAJA V CENTER,ZDAJ NAS ŠE DAJTE OPALIT,KO PRIDEMO POPRET ..SLOVENSKO REPREZENTANCO...HVALA...
Flux55
19. 09. 2012 09.40
+3
Buena Vita
19. 09. 2012 15.07
-1
delfinček,na proslave pojdi nadunaj ali v zagreb,tam je poskrbljeno parkiranje
I G N O R A N T
19. 09. 2012 07.47
+1
Kva je to zdej ena propaganda?
Nebukadnezar
19. 09. 2012 07.41
+1
Nekaterim še vedno ni jasno. Tukaj se ne gre za stranke. Gre se za to, da je določena oseba posegla, si podredila drugo institucijo, pri tem pa so prekršili nekaj zakonov. Zakoni so enakovredni za vse. S tem dejanjem pa se je naredila selekcija. Kazni so že bile napisane. Torej se jih NE SME odstraniti! Kaznivo dejanje. Župan ne sme klicariti ali kakorkoli vplivati na delo redarjev. Korupcija. Če vam zgoraj nič ni jasno se pa malo zamislite, koga župan še klicari poleg redarjev? Žal je Slovenija postala mafijska država, kjer s klici mimo zakonov lahko narediš vse. Tistim, ki niso dobili kazni se jim zdi fajn. Komu se pa nebi. Dolgoročno pa je to pripeljajo do tega stanja kjer smo danes. Torej, da nam vladajo iz ozadja, da se ne držijo zakonov, da velja zakoni le za nekatere, da sodišča NE delajo za nekatere. Krivi ste pa vi državljani s takim razmišljanjem! Vedno ste jih na volitvah nagradili z drugim mandatom, namesto da bi jih sodišče nagradili z njihovo enosmerno karto se ve kam,...
delfin11
19. 09. 2012 08.55
+0
nekaterim ni jasno,da ta istiitucija nima malo zdrave pameti in da tega ne počne ,ko je pač prireditev ..in zato jih nekdo mora opozorit,če treba in poseč v njena poblastila,da se jim dopove,da če in imajo to naloga,da v takih primerih ne kaznujejo..
Buena Vita
19. 09. 2012 15.05
+0
zakon je pisan za vse državljane,in nobweden kapucaer jih nima pravice prekrajat po svojih načelih,,,,pengvinarju spisat kazen in odstop in v arest,edino v arestu je njegov prostor,
domenfras
20. 09. 2012 13.27
upam, da bota buena vita in oni zgoraj ki ima neko vesoljsko ime dobila še dosti kazni, predvsem tam, kjer pač mislita, da zaradi prireditve bo kdo vklopilo malo kmečke pameti in ne bo pisal kazni. ampak očitno tudi vidva s to kmečko pametjo nista bila obdarjena zato vama je tudi nekaj težko dopovedat. vidva pa dajta še naprej podpirat te vladajoče ljudi, ki nam samo jemljejo in ne razmišljajo s kmečko logiko ... njim je samo važno, da oni kaj poberejo. Kaj bi pa Janša naredil pri taki stvari
9794106
19. 09. 2012 07.31
-1
To je že drugi postopek Protikorupcijska komisija. Že predlani je ugotovila podobno posredovanje in vmešavanje v delo redarjev. Redar, ki je kaznoval enega od vodilnih občinskih funkcionarjev, je po posredovanju brez besed in brezplačno odstranil lisice s funkcionarjevega napačno parkiranega vozila. “Lahko rečemo, da gre pravzaprav za podoben primer,” pravijo na KPK.
dr.dare
19. 09. 2012 08.20
+3
Kaj JJ bo našel cajt za sodišče al je še zmeraj preobremenjen z jemanjem penzionistom in nosečnicam?
sahrana
19. 09. 2012 07.30
+3
poseg zupana v delo redarstva je nedopusten sam sem ze veckrat vljubljani dobil placilni nalog mestnega redarstva prav tako hcerka ko je peljala vnuka v vrtec za bore 3 minute je avtomobil stal pred vrtcem mandatna kazen v redu ampak bodimo dosledni obisk koncerta in parkiranje na zelenici -STORNO pripeljati otroka v vrtec ali par minut z vklopljenimi smerniki stati pred lekarno - PLACLJIVO mislim da ce se drzimo reda potem zupan kot zupan nima ne pravice ne pooblastil posegati v delo redarstva mimogrede to ni bil prvi primer
Flux55
19. 09. 2012 09.41
+1
Sej kazni so ostale. To bodo moral plačat
domenfras
20. 09. 2012 13.30
če bi pa ti tam parkiral in bi ti odstranili ... me zanima, če bi se zdaj bunil ... jaz še vedno vidim eno razliko med tabo in temi, ki so tam parkirali ... ti bi lahko parkiral nekje drugje ... par metrov stran in odšel v lekarno ali pa bi se kako drugače zorganiziral, da bi nekdo drug počakal v avtu. Kje pa lahko ti obiskovalci pustijo svoje avtomobile ??????? kdo naj čaka v avtomobilu ???? Sama nevoščljivost med Slovenci ... očitno res velja ta pregovor: da je bolje če še sosedu crkne krava
ce.ce.
19. 09. 2012 06.52
+1
Srbija je močna oblast. Že stoletja dirigirajo po svoje. Tudi v sloveniji. Bravo
?ak mal noris
19. 09. 2012 06.49
+7
obup kaj se mi gremo, kje jaz živim?? povsod po svetu je tako ko so množične prireditve se dovoli, da se parkira tudi na drugače prepovedanih površinah.....MENE BOLJ ZANIMA KDAJ BO JANŠA VRNIL PLAČE IN POKOJNINE, KI NAM JIH JE SAMOVOLJNO POBRAL....in to ni LE 8.600 eurov.....res smo bananarepublika!!!
delfin11
19. 09. 2012 08.57
+0
Robin Gunner
19. 09. 2012 10.34
+1
ce tebe zanima kdaj bo jansa vrnu place. mene zanima kdaj bo zoki placal miljone davka ki jih je dolzan, in kdaj boste prnesl nazaj 21 miljard evrov iz luksemburga, da ne omenjamo cipra, paname itd?
MERDE-AVE-MERDE
19. 09. 2012 06.26
+6
Vedno znova rad prebiram komentarje napisane po 22uri ko admin odide, desnica vedno zablesti v vsej svoji ...eeemm : ))
ce.ce.
19. 09. 2012 06.41
+3
cirenij
19. 09. 2012 06.25
+12
Četudi so bila prekršena pooblastila je bilo v dobro naroda. Koliko jih pa je, ko ljudje brez veze nastradajo.
zoobkozob
19. 09. 2012 06.48
+1
katerega naroda?verjetno tistega,ki ima 80evr za vstopnice,mi navadni smrtniki bomo pa drugače kaznovani,vse naj plača janković,ki je to zakuhal,zdej se pa ven vleče
dr.dare
19. 09. 2012 07.04
+3
Zakuhal je kaj? Da ljudje kazni niso plačali? Ja vsaka čast a ne? JJ pa menda ful za tiste ki nimajo skrbi... sploh ni porodnišk znišal, penzij pobral itd...
Robin Gunner
19. 09. 2012 10.35
+1
zakuhal je to da je postal vrhovni razsodnik v tej drzavi, ker se je postavil nad zakon! naslednjic pri kriminalnem dejanju pricakujemo da nas njegova milost iz smedereva oprosti!
X-ray
19. 09. 2012 21.03
+1
Ravno tu je težava, zakoni so zakoni, dokler veljajo jih je potrebno spoštovati.
AlternativeFacts
19. 09. 2012 01.07
+10
".....Na redarstvu sicer še niso pojasnili, kdaj in zakaj so se odločili za takšno nadzorno akcijo in kdaj so določili ekipo, ki je pisala kazni. Niti ni znano, kdo na redarstvu je naročil še dva pajka za odvoz vozil, ki neuradno ob nedeljah običajno ne delujeta. “Napačno parkiranih vozil redarji ob nedeljah tudi ne kaznujejo z lisicami. Vozila odvaža le en pajek in še to le do štirih popoldne. Pozneje vozil ne odvažajo,” je neuradno slišati iz krogov blizu redarstvu....." - Z drugimi besedami.."NAMJEŠTALKA"..Ugibati pa verjamem da ni potrebno.Saj vemo kdo to najbolje obvlada....
MERDE-AVE-MERDE
19. 09. 2012 06.30
+4
Flux55
19. 09. 2012 09.42
Kr neki jst sem dobil lisice v nedeljo. Pa še snežilo je k pr norcih.
domenfras
20. 09. 2012 13.34
ja to je očitno bilo naprej dorečeno, da bo tam in tam toliko nepravilno parkiranih vozil in dajmo to zakasirat ... sam se trenutno spomnim par razlogov: fajn dnara se pokasira... fajn panika se naredil in škoda Ljubljani ter stadionu Stožice. in kdo bi imel kaj od tega? Kdo je že skozi proti tem Stožicam??? Samo da se LJubljano in nek projekt (Stožice) očrni in dela zgago okoli tega ... res Slovenija .... sama nevoščljivost te je skupaj ...(pa bdw. nisem iz Ljubljane)
Drago Cene
18. 09. 2012 23.38
+5
ali veste kaj pomeni sds
Drago Cene
18. 09. 2012 23.38
-1
zakaj se sds ne preimenuje v stranko ja... dom,,, stanka
Johny27
18. 09. 2012 23.34
-15
Slepi slovenci SPREGLEJTE ŽE ENKRAT!!!!GO ZOKI GO GO!!!!
iChi
19. 09. 2012 10.23
+3
Uporabnik113189
18. 09. 2012 23.26
+8
Janković je "pozabil" omeniti, da tako drage vstopnice vključujejo tudi pravico da parkiranja na zelenicah in druge prekrške v pristojnosti redarjev.
Omen3
19. 09. 2012 00.24
+7
Klasik....po napisanem očitno nisi bil na omenjenem koncertu.... Me prav zanima,če bi isto napisal,če bi imel ob izhodu olisičen avto in položnico na šipi..... najbrž,da ne.... Ker organizaror ni zagotovil zadostno količino parkirišč,se mi zdi kvečjemu pozitivno,da je župan (če je res ) ukrepal,ter s tem pogledal "skozi prste" prekrškarjem in odpravil kazni.S tem je sicer škodoval "svoji" mestni blagajni....je pa sigurno zadovoljil na tisoče obiskovalcev koncerta.....pa še nič ne bo imel od tega....razen težav..... in da bodo mogoče imeli nekateri Ljubljano zaradi tega v lepšem spominu....
domenfras
20. 09. 2012 13.36
bravo ... še je nekdo v Sloveniji, ki ne spada v tisto nevoščljivo skupino (t.j. 95% slovencev)
redfox
18. 09. 2012 23.22
+8
SDS ga obtužuje?? Spomnite se kako je njihov lider zavzel mesto predsednika vlade!! JJ bi mogu po vseh členih že zdavnaj v zapor.
9794106
18. 09. 2012 23.24
+3
Mestni odbor SDS: tebi je dovolj, da vidiš samo SDS.....kaj ne veš katere stranke imate v mestnem svetu????
dr.dare
19. 09. 2012 06.58
-4