FOTO: Johnson na obisku v Sloveniji: Hočemo močno VB, močno Evropo in močno Slovenijo

Na obisku v Sloveniji je britanski zunanji minister Boris Johnson. Obisk sovpada s 25-letnico britanskega priznanja Slovenije in 25-letnico diplomatskih odnosov med državama. Johnson je z našim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem govoril o migrantski krizi, arbitraži in drugih pomembnejših področjih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (10)

  • Boris Johnson - 7
  • Boris Johnson - 6
  • Boris Johnson - 5
  • Boris Johnson - 4
  • Boris Johnson - 3
  • Boris Johnson - 2
  • Boris Johnson - 4
  • Boris Johnson - 3
  • Boris Johnson - 2
  • Boris Johnson - 1

Slovenija in Velika Britanija imata dobre odnose, ki jih želita krepiti tudi po brexitu, sta poudarila slovenski in britanski zunanji minister Karl Erjavec in Boris Johnson. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Johnson, sicer eden glavnih zagovornikov brexita.

Britanski zunanji minister se na delovnem obisku v Sloveniji mudi ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije in 25-letnici diplomatskih odnosov med državama.

Ministra sta izrazila prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo okrepili in poglobili. "Bilo je odličnih 25 let, veselimo se naslednjih 250 let," je dejal Johnson.

Johnson je dejal, da so zelo pomembna politična področja sodelovanja. Potrdil je, da Velika Britanija bo izstopila iz Evropske unije. "Zapustili bomo EU, a ne bomo zapustili Evrope," je Johnson ponovil stališče Londona. "Hočemo močno Veliko Britanijo, močno EU in močno Slovenijo znotraj EU," je dodal. "Nočemo, da EU oslabi, ampak jo hočemo podpreti od zunaj," je pojasnil.

Erjavec je odnose med državama označil za odlične, brez odprtih vprašanj, med Ljubljano in Londonom ves čas teče politični dialog. Vrhunec pa so odnosi po njegovem dosegli z obiskom britanske kraljice Elizabete II. leta 2008.

Boris Johnson - 2

Boris Johnson in Karl Erjavec (Foto: Damjan Žibert)

Gospodarsko sodelovanje se je po besedah Erjavca v zadnjih dveh letih povečalo za 18 odstotkov, z Johnsonom pa sta se dogovorila še za nadaljnjo krepitev.

Ministra sta govorila tudi o migrantski krizi. Johnson je dejal, da se Velika Britanija zaveda pomembne vloge Slovenije na področju migracij.

Erjavec je Johnsona tudi seznanil s potekom arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Mi pričakujemo, da bo Hrvaška spoštovala mednarodne sporazume," je poudaril Erjavec.

Govorila sta tudi o Zahodnem Balkanu ter izmenjala mnenje o stanju v regiji, s katerim, kot je dejal Erjavec, nista najbolj zadovoljna - tako v Makedoniji, BiH in drugod. Je pa po njegovem "primarno, da imajo te države evroatlantsko perspektivo".

Boris Johnson - 6

Boris Johnson in Miro Cerar (Foto: Damjan Žibert)

Cerar: Sodelovanje med državama je na visokem nivoju

Vodjo britanske diplomacije sta sprejela še premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. S premierom Cerarjem sta ocenila, da je politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama na zelo visokem nivoju in se zavzela za iskanje nadaljnjih priložnosti, posebej na gospodarskem področju.

Govorila sta tudi o aktualnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, kjer sta oba izrazila pričakovanje, da bo postopek izstopa potekal na konstruktiven način, z ohranitvijo prijateljskih odnosov in poglobljenega sodelovanja med državami na različnih področjih tudi v prihodnje. Poudarila sta tudi dobro skupno delovanje v okviru Nata in si izmenjala poglede o varnostni situaciji v Evropi in njeni soseščini.

Slovesnost ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije

Zatem sta se Johnson in Erjavec v Narodni galeriji skupaj udeležila slovesnosti ob 25-letnici britanskega priznanja Slovenije, ki jo je pripravilo britansko veleposlaništvo v Ljubljani. V nagovoru udeležencem sta oba ministra znova poudarila namen okrepiti odnose in trgovino med državama kljub brexitu.

Johnson je tudi dejal, da je bil v Sloveniji nazadnje leta 1991 kot novinar, ko so nekateri hoteli preprečiti, da bi država postala samostojna. Izrazil je zadovoljstvo, da jim to ni uspelo. "Zgodba Slovenije je zgodba o uspehu," je izpostavil ter Slovenijo označil za "dinamično, odprto, moderno evropsko državo.

Velika Britanija je Slovenijo priznala 15. januarja 1992. Na ta dan je Slovenija odprla veleposlaništvo v Londonu, Velika Britanija pa veleposlaništvo v Ljubljani. "Slovenija ne bo nikoli pozabila poteze Velike Britanije, da jo je priznala kot samostojno državo," je poudaril Erjavec in dodal, da je to državi odprlo vrata za članstvo ZN, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, zvezi Nato in Evropski uniji.

Vodja slovenske diplomacije je ob tem dejal, da obžaluje brexit, ker bo Velika Britanija zapustila evropsko družino. "Čeprav z Borisom deliva veliko stališč, sem bil jaz ob objavi izida britanskega referenduma o članstvu v EU žalosten, on pa vesel," je ponazoril. Ob tem je znova zagotovil, da tudi brexit ne bo zavrl krepitve odnosov med državama. "Res je, da odhajate iz EU, a ostajate v Evropi," je poudaril.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 57
rdečkar 12.01.2017 18:22:43
To so šminke za slikat. ha ha.Hrjavc ,Cmero,Pahor,
Več komentarjev