FOTO: Bratuškova prostovoljnim gasilcem: Izjemno sem ponosna na vas

Premierka Bratuškova je na kongresu Gasilske zveze Slovenije v Kopru pohvalila prostovoljne gasilce, ki ne razmišljajo o tem, koliko bodo s svojim delom zaslužili, ob tem, da so njihove intervencije pogosto celo smrtno nevarne. "Ste med tistimi državljani, na katere sem izjemno ponosna," jim je dejala.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (16)

 • Gasilski kongres v Kopru - 1
 • Gasilski kongres v Kopru - 2
 • Gasilski kongres v Kopru - 3
 • Gasilski kongres v Kopru - 4
 • Gasilski kongres v Kopru - 5
 • Gasilski kongres v Kopru - 1
 • Gasilski kongres v Kopru - 2
 • Gasilski kongres v Kopru - 3
 • Gasilski kongres v Kopru - 4
 • Gasilski kongres v Kopru - 5
 • Gasilski kongres v Kopru - 6
 • Gasilski kongres v Kopru - 7
 • Gasilski kongres v Kopru - 8
 • Gasilski kongres v Kopru - 9
 • Gasilski kongres v Kopru - 10
 • Gasilski kongres v Kopru - 11

Koper danes gosti 16. kongres Gasilske zveze Slovenije. Dopoldne so volili organe zveze in sprejeli programske usmeritve za naslednje obdobje. Za novega predsednika je bil izvoljen Jošt Jakša iz Ljubljane, ki bo zvezo vodil prihodnjih pet let, pridružuje se mu tudi nov poveljnik Franci Petek iz Starš. Dosedanji poveljnik Matjaž Klarič je bil imenovan za častnega poveljnika gasilske zveze.

Kot je povedal urednik gasilskega tiska Marko Pograjc, je precej spremenjen tudi najvišji organ gasilske zveze, upravni odbor, prav tako bodo novi ljudje vodili tudi arbitražo in nadzorni odbor.

Delegati so potrdili poročilo o preteklem delu, ki so ga označili kot zelo uspešnega. Število članov Gasilske zveze Slovenije je v petletnem obdobju naraslo z okoli 130.000 na več kot 150.000, pri čemer je dozdajšnji predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren izpostavil tudi visoko raven znanja in usposobljenosti slovenskih prostovoljnih gasilcev. Ti na leto opravijo okoli 12.000 intervencij, pri tem pa se poleg požarov vse bolj ukvarjajo tudi z drugimi oblikami intervencij.

Med prihodnjimi usmeritvami je Pograjc izpostavil predvsem delo z mladimi, saj ti pomenijo nove generacije gasilcev, ter usposabljanje kot pomemben element vedno zahtevnejših pogojev intervencij.

Gasilski kongres v Kopru - 8

(Foto: Aleš Logar)

V slavnostnem delu seje, na katerem je zbrane nagovoril minister za obrambo Roman Jakič, slavnostni govornik pa je bil predsednik DZ Janko Veber, so podelili priznanje kipec gasilca in priznanje Matevža Haceta za leto 2013 – prejeli so jih Stanislav Hunjadi, Anton Planinc, Janez Merc, Franc Pance, Mihael Boranič, Boža Rozman in Helena Brglez.

Veber je med drugim dejal, da je zgodovina prostovoljnega gasilstva v Sloveniji izjemno bogata. Izpostavil je izjemno predanost in humanost gasilcev ter tovarištvo med njimi. Poudaril je, da je bil na parlamentarni ravni leta 2010 storjen pomemben korak glede zakonodaje, ki določa odnos med delodajalcem in gasilcem operativcem, ter da je to področje treba še nadgrajevati.

Bratuškova: Ponosna sem na vas

Popoldne je zbrane gasilce na kongresu nagovorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. "Tisto, kar me danes navdaja z občutkom zadovoljstva in vznesenosti, je vaše plemenito, humano in ob tem večinoma prostovoljno delo za druge. Vaša dobronamernost v vsakem trenutku dneva, ko nekdo zakliče Na pomoč, je tisto, kar je vredno več kot denar, več kot uspeh in več kot številne druge vrednote, s katerimi si skušamo izboljšati eksistenco," je povedala.

Osredotočila se je na prostovoljne gasilce, ki ne razmišljajo o tem, koliko bodo s svojim delom zaslužili, ob tem da so njihove intervencije pogosto celo življenjsko nevarne. "Ste med tistimi državljani, na katere sem izjemno ponosna. In to iz preprostega razloga: največ vam pomenijo plemenite vrednote, kot so solidarnost, dobro delo za sočloveka in medsebojna pomoč," je dejala.

Ob koncu nagovora je Bratuškova zaželela novemu vodstvu GZS uspešno delo naprej, zahvalila pa se je tudi vsem, ki so svoja življenja posvetili gasilstvu in jih je vodila želja po pomoči ljudem v stiski. Vsem mladim gasilkam in gasilcem pa je zaželela, da bi nadaljevali pot humanega poslanstva, ki so ga tlakovali njihovi predhodniki.

Na stadionu Bonifika tudi Pahor

Po slovesnosti se je več kot 4500 gasilcev in 750 praporov iz vse države udeležilo parade po Kopru do stadiona Bonifika, na katero so povabili tudi predsednika države Boruta Pahorja.

"Mnogo je razlogov, da smo vam vedno znova hvaležni za vašo predanost in nesebično pomoč. Zahvaljujem se vam za delo, ki ga opravljate in pozitivno naravnanost, ki jo imate. Ob tem vam želim veliko uspešnih akcij, pa vendar čim manj naravnih katastrof. Z gasilskimi pozdravom: NA POMOČ," je Pahor zapisal na Twitterju.

gasilci na stadionu Bonifika

Pahorjev pogled iz tribune stadiona Bonifika v Kopru (Foto: Twitter)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 113
 
G.I.JANE 26.05.2013 22:52:25
Sm dobila občutek, kod da je novinarju malo smešno in čudno, da smo tud gasilke sposobne bit operativke in v prvi bojni liniji!?
Več komentarjev