Zanimivosti

FOTO: Kraljičin žrebec velik ponos Kobilarne Lipica

Sežana, 21. 04. 2016 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plemeniti lipicanec kraljice Elizabete II. je Kobilarni Lipica v velik ponos. Le kako ne bi bil, ko pa je žrebec svoje odlične lastnosti prenesel že na več kot 25 potomcev. Iz kobilarne sporočajo, da se bo čez dober mesec kraljičin žrebec znova predstavil obiskovalcem kobilarne, ki si bodo lahko ogledali tudi njegova najmlajša potomca.

V Kobilarni Lipica so še posebej ponosni na plemenitega lipicanca z imenom 085 Favory Canissa XXII, ki je bolj znan kot lipicanec kraljice Elizabete II. Le kako ne bi bili, ko pa je žrebec svoje odlične lastnosti prenesel že na več kot 25 potomcev. Iz Lipice sporočajo, da bo 22. maja, torej mesec dni po današnjem 90. rojstnem dnevu britanske kraljice Elizabete II, njen plemeniti lipicanec ponovno nastopil in se predstavil obiskovalcem Kobilarne Lipica na letošnjem Dnevu lipicanca. Kraljica je lastnica plemenitega žrebca vse od 22. oktobra leta 2008, ko ga je prejela v dar ob obisku Kobilarne Lipica.

Kraljica Elizabeta II. s svojim plemenitim lipicancem z imenom 085 Favory Canissa XXII.
Kraljica Elizabeta II. s svojim plemenitim lipicancem z imenom 085 Favory Canissa XXII. FOTO: Kobilarna Lipica

Mogočni žrebec je 4. marca dopolnil 24 let. Doslej je imel v Sloveniji že 12 moških in 13 ženskih žrebet. Svoje odlične lastnosti uspešno prenaša tudi na letošnjo generacijo lipicanskih žrebet, saj sta se v mesecu aprilu v Lipici rodili že dve njegovi žrebički. Thais je prišla na svet 1. aprila, Dalmatia pa 11. aprila, do začetka meseca junija pa pričakujejo v Kobilarni Lipica še tri njegova žrebeta.

Najmlajša med njimi si bodo obiskovalci Kobilarne Lipica lahko ogledali ob Dnevu lipicanca, v nedeljo, 22. maja. S tem dogodkom se bodo v Lipici poklonili spominu na 19. maj leta 1580, ko je habsburški nadvojvoda Karel II kupil lipiško posestvo. Ta dan šteje kot datum ustanovitve Kobilarne Lipica in datum začetka reje lipicanske pasme konj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Štefan Sobo?an
21. 04. 2016 20.43
+3
ŽREBEC - Nisem bil pravilno obveščen: ves čas sem mislil, da je kraljica dobila v dar kobilico. In zadnjič ko je ena umrla, sem se bal, da je bila "kraljična", le, da tega niso izdali. - No, pravkar sem zvedel, da je kraljica dobila za "simbolično" darilo - žrebca, ki rad naskakuje. Torej je vse v redu in prav. Če pa kraljici pošiljajo slike ali videe, potem toliko bolj. Še boljše pa bi bilo, ko bi kraljica lahko spet pobožala svojega štitinožca.
Brus123
21. 04. 2016 18.55
+0
Veliko večkrat skoči kot Phillip.😊😊😊😊😊😊
felix59 drugič
21. 04. 2016 18.33
+3
Tudi jaz sem prenesel svoje lastnosti na bodoče davkoplačevalce , pa me nihče ne vidi !
janez139
21. 04. 2016 16.26
+1
Kraljica naj se raje opraviči za izročitev neoboroženih vojnih ujetnikov (Slovencev, Hrvatov, Srbov), ki so jih po drugi svetovni vojni izročili podivjanim komunistom prav Angleži. Zanimivo je kako so se na večerji s kraljico pred leti potem lizunili naši vrli komunisti, čeprav so imeli vedno polna usta sovraštva pred buržoazijo...
ecoliqua
21. 04. 2016 16.33
+4