Slovenija

FOTO: Kranjčana, ki sta Prešernovo mesto odela v zimsko pravljico: Verzi iz Zdravljice so postali novoletna voščila

Kranj, 05. 12. 2016 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Da se je Kranj spremenil v čarobno zimsko pravljico, sta že drugo leto zapored poskrbela Aljaž Primožič in Živa Bertoncelj. "Najin načrt je bil iz obstoječih dolgočasnih in barvno neusklajenih lučk izvleči največ, saj denarja za prenovo ni bilo," pravita. Med drugim sta se domislila svetlobnih napisov, ki nagovarjajo obiskovalce – Prešernove verze sta postavila v kontekst novoletnih želja.

Po Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru se je v praznično podobo ta konec tedna odel tudi Kranj. Da je zimska pravljica v Prešernovem mestu popolna, sta že drugo leto zapored poskrbela Aljaž Primožič in Živa Bertoncelj, ki v Kranju že nekaj let delujeta na različnih področjih.

"Začelo se je z vzpostavitvijo programa in vodenjem Layerjeve hiše – hiše umetnikov, ki je danes, po petih letih delovanja, prerasla lokalne okvire in postala ena od prepoznavnejših kulturno-umetniških ustanov v regiji. Tako sva v Kranju pomagala sooblikovati kulturno, turistično pa tudi družbenoodgovorno sceno. Pred dvema letoma smo se dogovorili za sodelovanje z Zavodom za turizem in kulturo Kranj in projektom Prešerni december, ki je vključeval tudi spremembo praznične osvetlitve mesta. Ko je idejno zasnovo potrdila tudi Mestna občina Kranj, smo lahko začeli delo," pojasnjujeta.

Na občinski praznik, 3. decembra, je tako pod njuno taktirko v starem mestnem jedru Kranja na desetih kilometrih žic zagorelo več kot 100.000 lučk. Če je ljubljanska smreka Melania visoka 20 metrov, ji kranjska na Glavnem trgu, ki sicer (še) nima imena, z 18 metri prav z lahkoto konkurira.

Obiskovalce Kranja na vhodih v staro mestno jedro nagovorijo svetlobni napisi, ki so verzi Prešernove Zdravljice.
Obiskovalce Kranja na vhodih v staro mestno jedro nagovorijo svetlobni napisi, ki so verzi Prešernove Zdravljice. FOTO: Emil Jalovec

'Iz dolgočasnih in barvno neusklajenih lučk sva hotela izvleči največ, saj denarja za prenovo ni bilo'

O sami želji po spremembi okrasitve mesta in spremembi prazničnega programa v mestu sta Aljaž in Živa razpravljala in razmišljala več let. Z različnimi akterji v mestnem jedru in zavodom za Turizem Kranj so lani sestavili nov decembrski program "Prešerni december", katerega ključna sprememba je bila praznična osvetlitev mesta.

Cilj vseh, ki soustvarjajo utrip mesta Kranj, je, da bi staro mestno jedro z medsebojnim sodelovanjem zaživelo v svoji najboljši luči. Živa Bertoncelj in Aljaž Primožič

"Najin začetni lanskoletni načrt je bil iz obstoječih dolgočasnih in barvno neusklajenih lučk izvleči največ, saj denarja za prenovo ni bilo. Tako smo hladne in modre lučke, ki so prej krasile mestno jedro, prestavili na Slovenski trg, v mestnem jedru pa obdržali samo toplo svetlobo. Kasneje se je izkazalo, da občina vsako leto nekaj denarja nameni vzdrževanju novoletne osvetlitve, kar nama je omogočilo, da smo realizirali nekaj idej – izdelali svetlobne napise, vodnjak spremenili v novoletno jelko in s svetlobnimi cevmi obrobili tiste hiše na trgih, ki jih še niso imele, v luči smo odeli drevo pri Jahačevem prehodu in drevesa pri Globusu. V načrtu sva imela tudi premik smreke, ki je Glavni trg razbila na dva dela. Tako smo jo prestavili na južni del Glavnega trga. S tem je ves trg zaživel in odprl poglede na osvetljena pročelja hiš," pripovedujeta.

Letošnji prižig luči v Kranju si je ogledalo večje število obiskovalcev kot kdajkoli.
Letošnji prižig luči v Kranju si je ogledalo večje število obiskovalcev kot kdajkoli. FOTO: Emil Jalovec

Prešernovo mesto, Prešernovi verzi

Kranj je med drugim zaživel v verzih Franceta Prešerna: "Dobro v srcu mislimo", "Vsi naj si v roke sežejo" in "Kozarce zase vzdignimo", kar mestu vsekakor daje neko edinstvenost in posebnost. "Sprva sva imela samo osnovno idejo – svetlobne napise, ki bi nagovorili ljudi na vhodih v staro mestno jedro. Ko se je celoten projekt začel razvijati v prešerno smer, pa je ideja o verzih prišla sama od sebe. Tako sva verze iz Prešernove Zdravljice postavila v kontekst novoletnih želja. Prešerni december – Prešernovo mesto – Prešernovi verzi."

V osnovi je letos okrasitev ista kot lani. Želja, pravita avtorja, je bila postaviti neko najbolj smiselno osnovno okrasitev, ki se ji vsako leto lahko kaj doda in izboljša. "Letos sva dodala lučke v obliki zavese po celi Tavčarjevi ulici, ki je lani samevala. Z zvezdami sva okrasila Tomšičevo ulico. Lučke na mostu so letos namesto hladne bele svetlobe v topli rumeni barvi, kot po ostalem mestnem jedru. Smreke pred poslovnimi prostori so letos večje kot lani. Na Cankarjevi ulici smo do Plečnikovega vodnjaka dodali enako zaveso kot na Prešernovi ulici. Ledene sveče, ki visijo s hiš, pa prestavili na vse hiše do konca mesta. Največja sprememba letos je postavitev vasice in odra pred Prešernovo gledališče, kjer se od 3. do 30. decembra odvija ves program Prešernega decembra."

Na desetih kilometrih žic je v Kranju zagorelo več kot 100.000 lučk.
Na desetih kilometrih žic je v Kranju zagorelo več kot 100.000 lučk. FOTO: Emil Jalovec

Pozitiven odziv Kranjčanov in rekorden obisk prižiga lučk

Odzivi ljudi, pravita, so predvsem pozitivni. "V Kranju vsaka sprememba veliko pomeni in se hitro širi med ljudi. Definitivno je Kranj – kot najlepše okrašeno mestu v lanskem letu – pustil določen pečat, saj si je letošnji prižig luči ogledalo večje število obiskovalcev kot kdajkoli." Cilj vseh, ki soustvarjajo utrip mesta Kranj, je, da bi staro mestno jedro z medsebojnim sodelovanjem zaživelo v svoji najboljši luči, še dodajata.

S projektom sta zadovoljna, saj dokazuje, da se s premišljenim konceptom v mestnem jedru da enostavno in hitro marsikaj izboljšati. O načrtih za naprej pa pravita, da je celoten projekt vezan na daljše obdobje, saj zaradi omejenih finančnih sredstev ni mogoče vsega realizirati naenkrat.

Prešerni december v Kranju

Kako sta Živa in Aljaž Kranj spremenila v čarobno zimsko pravljico, si sicer lahko pogledate na fotografijah, najbolje pa bo, če mesto obiščete sami, se o tem prepričate in začutite njegov prešerni utrip.

Ves mesec bodo namreč skrbeli za pravo decembrsko vzdušje, sejemsko in kulinarično dogajanje na trgu pred Prešernovim gledališčem pa bodo spremljale številne glasbene poslastice in dogodki za otroke. Program po posameznih dneh si lahko ogledate TUKAJ.

Decembrski program dogodkov v Kranju.
Decembrski program dogodkov v Kranju. FOTO: www.visitkranj.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni