Čas za Zemljo

FOTO: Lani obkrožil svet, zdaj preletava Evropo. Lenarčič zbira dokaze o katastrofalnih učinkih črnega ogljika

Portorož, 24. 03. 2017 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski ledeniki so vir pitne vode in tudi energije. A so hudo ogroženi. Na ledu se nalaga črni ogljik in ledeniki se zato topijo hitreje. Kakšen je dejanski vpliv črnega ogljika, v novem projektu zanima tudi Matevža Lenarčiča. Nekaj po 10. uri je s portoroškega letališča poletel na prvo etapo nove znanstveno-raziskovalne naloge.

Potem ko je lani v slabem mesecu dni preletel pot okoli sveta, na kateri je zbiral podatke o onesnaženosti s črnim ogljikom, je pilot Matevž Lenarčič pred novim projektom. Nekaj po 10. uri je s portoroškega letališča poletel na prvo etapo letošnje znanstveno-raziskovalne naloge, v okviru katere bo opravljal meritve na območju Mediterana in Alp.

Preverjal bo vpliv črnega ogljika na klimatske spremembe v Evropi in taljenje ledenikov

Z meritvami koncentracij črnega ogljika nad celotnim Sredozemskim zalivom, Alpsko verigo in osrednjo Evropo želi Lenarčič z ekipo GreenLight WorldFlight preveriti vpliv črnega ogljika in saharskega peska, ki prihaja iz Afrike, na klimatske spremembe v osrednji Evropi in na taljenje ledenikov.

Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič FOTO: Miro Majcen

Potek tokratnega poleta z ultralahkim letalom po načrtovani poti bo močno odvisen od vremenskih razmer, tako da Lenarčič računa, da bo celotno misijo lahko opravil v kakšnih dveh mesecih, je povedal.

Poleg ustreznih razmer za letenje so namreč za uspešnost ključnega pomena primerna gibanja zračnih gmot, ki nad Alpe prinašajo črni ogljik in saharski pesek. Vremenske razmere bo zato redno spremljal član ekipe GreenLight WorldFlight in meteorolog Andrej Velkavrh, ki bo tudi usmerjal nadaljnji potek misije, so sporočili iz ekipe.

Misija Mediteran 2017 vključuje štiri ločene etape, dolge skupaj več kot 20.000 kilometrov. Območje meritev je med Lizbono in Ciprom v smeri vzhod-zahod, nad celotno verigo Alp ter med Parizom in Bukarešto.

Prva postaja je Malta

Prva postaja po današnjem vzletu s portoroškega letališča je Malta, ki jo bo Lenarčič dosegel po slabih petih urah letenja. Nato bo pot, odvisno od vremenskega dogajanja, nadaljeval proti Cipru in na zahod proti Lizboni, kjer bo zaključil prvo etapo misije.

Ultralahko letalo dynamic WT 9, s katerim je Lenarčič lani uspešno opravil polet okoli sveta, je tokat opremljeno z dodatnimi merilnimi instrumenti. Poleg inštrumenta za merjenje koncentracij črnega ogljika aethalometra je slovensko podjetje Aerosol na letalo namestilo še merilni instrument za ugotavljanje koncentracij ogljikovega dioksida.

Neposredno pred današnjim poletom se je Lenarčič skupaj z vodjo znanstvenega dela misije Grišo Močnikom na novinarski konferenci v Portorožu zahvalil partnerjem, podpornikom in medijem. Močnik je napovedal, da bodo izsledke letošnje raziskave v obliki znanstvene študije do konca leta predstavili domači in tuji strokovni javnosti.

Matevž Lenarčič ob vzletu s portoroškega letališča.
Matevž Lenarčič ob vzletu s portoroškega letališča. FOTO: Miro Majcen

Grožnja evropskim ledenikom je grožnja pitni vodi

Klimatologi opozarjajo na resno ogroženost alpskih ledenikov, ki so pomemben vir pitne vode in energije za Srednjo Evropo. Regionalno podnebje se spreminja zaradi neposrednih vplivov človeka, nanj pa vplivajo tudi naravni pojavi. Na snegu in ledu v Alpah se odlaga črni ogljik, ki nastane z zgorevanjem goriv za proizvodnjo energije, in saharski pesek, ki ga čez Sredozemsko morje prinese veter.

Črni ogljik ozračje segreva, saharski pesek ga pa hladi. Odlaganje obarvanih delcev na površju belega snega in ledenikov povzroča večjo absorpcijo sončne svetlobe, jih segreva in pospešuje njihovo taljenje, navajajo v ekipi. Po najbolj črnih napovedih grozi ob sedanji ravni onesnaževanja resna nevarnost, da bodo ledeniki popolnoma izginili v naslednjih petdesetih letih. Vplivi teh dveh popolnoma različnih vrst delcev v zraku si v atmosferi nasprotujejo, na ledu in snegu pa povzročajo enak učinek.

Lenarčičeve meritve pokazale, da je situacija slabša, kot kažejo izračuni na podlagi modelov emisij v zraku

Rezultati analize meritev črnega ogljika v atmosferi z lanskega poleta okoli sveta in ostalih poletov, ki jih je od leta 2012 opravil pilot, biolog, alpinist in fotograf Matevž Lenarčič, so pokazali, da je stanje atmosfere slabše, kot pa ga izračunajo na podlagi modelov emisij v zraku.

Lenarčič za leto 2018 načrtuje polet na Indijsko podcelino in Himalajo, za leto 2019 čez Rusijo in Kitajsko ter za leto 2020 oziroma 2021 pa na Antarktiko in Arktiko.

 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
25. 03. 2017 21.54
+0
lenarčič zbira denar, ne pa dokaze. samo , da se ne dela in da živijo lepo na račun davkoplačevalcev.
emilzapata
25. 03. 2017 17.52
+0
tale matevž se menda v svoji hiperaktivnosti sploh ne zaveda, da je njegov znanstveni prispevek vprašljiv, kajti njegove ugotovitve že od prej pozna vsak osnovnošolec. Dela pa velik co2 odtis.
Mil?007
25. 03. 2017 15.50
+1
naj si rajš zračuna kolko CO2ja je sam spustu s svojimi brezveznimi preleti
Uporabnik473573
25. 03. 2017 12.45
-2
Ubogi slovenceljni oz. vsaj komentatorji. To je odličen projekt in lepo, da se ga je nekdo lotil. Vi pa posedajte v kafanah in nergajte vse življenje. saj znate živeti le iz dneva v dan brez dodane vrednosti. hlapci
johanca123
25. 03. 2017 11.53
+3
To pa je novica dneva, ko en duvator odkriva toplo vodo in se samopromovira!
hotchilipoper
24. 03. 2017 21.58
+5
Na koncu bo ugotovil.da je sam sebi mama
indiana2222
24. 03. 2017 14.49
-2
Kr neki! Morš bit pa rss naiven, da verjameš , da samo zarad tega leta naokoli, halooo....
Transformerji
24. 03. 2017 14.17
-2
Na spletni strani desni - čas za Zemljo. Prispevek in test o črnem ogljiku. Tisti, revni, ne povzročajo Zemlji prav nobene škode, tudi če se prekomerno razmnožujejo, to so menda ugotovili tudi politiki, ki nikakor ne sprejmejo dejstva, da bi vsaj zaradi hrane in vode omejili rojstva. Kar je pa povsem logično: ustvarjati prehrambene hribride in privatizirati vodo!
Transformerji
24. 03. 2017 14.21
+1
Če imaš še vedno greznico, potem ne boš metal neumnosti v WC školjko - le kateri bedak bi si zamašil kanalizacijski odtok v lastni hiši??
darlok
24. 03. 2017 13.52
+3
Ledeniki se nič ne topijo, ampak se TALIJO! Pšššš.
paracelsiuss
24. 03. 2017 13.14
+1
Kdo je to : GreenLight WorldFlight ??.."Hudi" domači znanstveniki, za katere še nihče nikjer ni nikoli slišal..??..A NASA in ostale svetovne znansvene avtoritete tega ne znajo? Torej si bi moral Lenarčič s tem podvigom "prileteti" najmanj Nobelovo nagrado, ampak po moje najbrž le "pere denar"....
ata_jez
24. 03. 2017 13.41
+1
odkimasin
24. 03. 2017 12.52
-1
Tip ma preveč cajta. Naj se rajš kakšnega bolj pametnega dela lot!
o22
24. 03. 2017 20.00
-2
pazigledam
25. 03. 2017 10.04
+1
Transformerji
24. 03. 2017 12.24
+7
Ne vem; ali imamo premalo znanstvenikov, ki nam kar naprej grozijo s črno prihodnostjo Zemlje, ali pa ima rad izzive..... sem že napisal, tisti, ki ima denar, je heroj, tisti, ki ga pa nima, je pa tepec.
Bofur
24. 03. 2017 12.16
+5
No ja. Tole je pa res krneki. Raziskovanje črnega ogljika, ko je zimske kurilne sezone že konec. Hvala lepa za takšno "raziskavo". V Švici so se odločili za skrajen ukrep, prepoved individualnih kurišč na ne-ekološka, trda, kuriva, na kurjenje smeti in odpadkov v individualnih pečeh. In tudi pozimi imajo čist zrak, brez onesnaženja. In zakaj Lenarčič pozimi ne leti nad Slovenijo ? Po mojem v Sloveniji več ne obstajajo območja, kjer ne bi bilo onesnaženo, dogajajo se celo paradoksi, ko je v hribih bolj onesnaženo kot v dolini, denimo presežene vrednosti škodljivega ozona na Krvavcu.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.