Slovenija

FOTO: Meduze v našem morju niso smrtonosne

Ljubljana, 27. 05. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
32

V Severnem Jadranu je pet različnih vrst meduz, nobena pa ni smrtonosna, pojasnjuje geologinja Tjaša Kogovšek. Ker se življenjska sezona za uhatega klobučnjaka končuje, lahko na obalo naplavi več koščkov, ki pa ne povzročajo opeklin.

Pred dnevi so hrvaški mediji, ki smo jih povzemali tudi mi, poročali, da v Istri in Tržaškem zalivu plava meduza, ki lahko človeka opeče do smrti. Tjaša Kogovšek, geologinja na Morski biološki postaji Piran, pravi, da je panika odveč. Res je, da se v našem morju kompasna meduza pojavlja že zadnjih 200 let – prvi zapis o prisotnosti te vrste meduze v našem morju sega v leto 1874 – vendar neke nove vrste meduze v Severnem Jadranu ni.

V našem morju namreč poleg kompasne meduze najdemo še uhatega klobučnjaka, morski klobuk, morsko cvetačo, občasno pa tudi mesečinko. Morski klobuk, ki je večinoma v globini in ga zato težko opazimo, ni nevaren, prav tako imajo za človeka skoraj nezaznaven ožig uhati klobučnjaki, nenevarna pa je tudi morska cvetača. Še največ zabeleženih pekočih ožigov so v 70. in 80. letih zabeležili pri mesečinkah, pravi Kogovškova, vendar je bilo teh meduz takrat ogromno, kljub vsemu pa smrtnih žrtev ni bilo. ''Niso smrtonosne, imajo pa toksine,'' je poudarila. Toksini so spojine, ki na telo delujejo različno. ''Tako kot pik čebele, ki je za nekoga lahko smrtonosen,'' pojasnjuje Kogovškova in poudarja, da meduze v Severnem Jadranu niso smrtonosne.

V Istri je bralec opazil uhatega klobučnjaka in kompasno meduzo.
V Istri je bralec opazil uhatega klobučnjaka in kompasno meduzo. FOTO: Anže Hvale
Kaj vemo o meduzah?

Meduze so planktonski organizmi. Čeprav lahko plavajo v globini, pa niso dobri plavalci in lahko plavajo le na majhne razdalje, zato se raje prepustijo toku, ki jih nosi okrog. Njihova življenjska doba je do enega leta, tudi manj. Ko se njihov življenjski ciklus končuje, začnejo odmirati in postanejo šibke, zato jih več vidimo naplavljenih ob obalah in mandračih.

V našem morju se pojavljajo v različnem obdobju. Uhati klobučnjak se prvič pojavi januarja in februarja ter do konca junija. Prav zdaj jih je veliko in ga zato tudi bolj opažamo. Kogovškova pojasnjuje, da se zdaj njihov življenjski ciklus počasi končuje, zato bo na morju plavalo oziroma bo ob obalah naplavljenih več belih koščkov, ki pa v veliki večini ne povzročajo opeklin, morda le kakšno srbečico. ''Vendar so ti že večinoma razpadli in vprašanje je, koliko imajo sploh še teh celic, ki se izstrelijo in poškodujejo kožo,'' je povedala Kogovškova.

Morski klobuk, katerega premer klobuka lahko znaša tudi 60 cm, tehta pa lahko do 15 kg, se v našem morju pojavlja predvsem v zadnjih mesecih, od konca septembra do decembra. Morska cvetača tvori velike agregacije ob koncu kopalne sezone, kompasna meduza pa se pojavlja zdaj, malo pozneje kot uhati klobučnjak, vendar ne tvori velikih agregacij. ''Mesečinka pa je različna od ostalih,'' pojasnjuje Kogovškova.

Morskega klobuka je v Piranu opazil bralec.
Morskega klobuka je v Piranu opazil bralec. FOTO: Rok Mihelak

Razmnoževanje meduz

Meduze se razmnožujejo spolno in nespolno. Primer: Imamo dve meduzi, pri katerih pride do zunanje oploditve. Razvije se ličinka, ki potone na dno, se pritrdi in zraste polip. Ta je velik približno 3 mm, če ga na hitro pogledamo, pa izgleda kot zelo majhna morska vetrnica. Iz polipa lahko zraste več polipov, saj se brsti, predvsem pri delu, kjer je pritrjen na dno, pa lahko zraste še eden polip. Ta se deli na majhne diske in iz teh diskov zraste majhna meduzica. Iz enega polipa lahko nastane pet, deset majhnih meduzic, odvisno od vrste meduze.

''Na eni ostrigi jih je po 700 in če se ti diski naenkrat odlepijo od polipa, imamo kar naenkrat ogromno količino velikih meduz,'' pojasnjuje Kogovškova. Ta način razmnoževanja meduzam omogoča, da so bolj vezane na eno lokacijo, ker imajo to polipno fazo. ''Mesečinka pa te polipne faze nima oziroma je še niso našli. Iz ličinke se namreč direktno razvije meduza in zato k nam prihaja z vnosom vode iz Mediterana po Jadranu,'' je še razložila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

henrikosmi
28. 05. 2011 20.31
okoli 1984. sem doživel dotik z mesečinko . zelo zapeče, neprimerno bolj kot dotik koprive. ampak problem pride kasneje v obliki zelo močne srbečice. lekarniško mazilo ni dosti pomagalo, temveč zelo čvrsta volja, da si nisem razpraskal vbodnega mesta (sanje o otroških grabljicah). srečanja ne bi rad ponovil.
AA11
28. 05. 2011 14.13
-1
24ur= amaterji na kvadrat
AA11
28. 05. 2011 14.10
24UR-najbolj verodostojen medij....not!
Scorpion-M
28. 05. 2011 12.54
Včeraj smrtonosne meduze, danes pa niso več nevarne. Ja to je tako, če novinarji samo prepisujejo od drugih, sami pa se ne prepričajo na mestu dogodka, kaj je res in kaj ne.
avtodomar
28. 05. 2011 12.38
Prva slika prikazuje četverovez.......
vrbamrda
28. 05. 2011 10.44
ma dajte no, ko sem prvič videl novico kero meduzo mislijo, sem se samo smejal. Še prejšnji vikend, pa tudi danes sem jih iz morja kar tako z roko polovil, točno to prozorno in kompasto, res da pa kompasta in ne prozorna ni imela lovk:)
AussieMate
28. 05. 2011 02.50
UTKA 27.05.2011, 13:13 geologinja in meduze? UTKA, a seveda! :) Tjasa je diplomirala iz geologije in ravno koncuje doktorat o meduzah na Morski bioloski postaji.
Vanja Paluc
28. 05. 2011 01.09
ne verjamem v naši državi nič,nič, nič..
Sputnik
27. 05. 2011 21.52
meduz bo vsako leto več ker je rib vsako leto manj in s tem ko ni rib imajo meduze idealne pogoje za razmnoževanje ker jim ostane več hrane. večje število rib bi bilo super a kaj ko morajo tudi ribiči od nečesa živet
xproject
27. 05. 2011 21.32
sprostit mehur na ožganem mestu = sprostit mehur na ožgano mesto :) da se razumemo...
xproject
27. 05. 2011 21.31
Ko pride irukandji bo problem do takrat pa ni nobene panike... Če bi se novinarji malce bolj pozanimali bi lahko vedeli, da ožig meduz iz Jadrana ni ne vem koliko nevaren...problem nastane pri alergijah...pri alergijah pa te lahko pokonča že sam pik čebele. Večina meduz v jadranu povzroči le srbečico v stilu koprive. Če pa vas slučajno katera vžge pa hitro na pivo in sprostit mehur na ožganem mestu :P
periot
27. 05. 2011 18.54
Kje pa piše da se da dopust preživljat samo na morju?????????
red_star
27. 05. 2011 16.42
Smesni ste 24ur, res ste smesni, pa bogi ste, k ne veste vec kaj bi objavljali, si izmislite, da so ene navadne meduze smrtonosne, cez 2 dni pa pisete, da niso smrtonosne...obupani?
lukaspukase
27. 05. 2011 15.47
O,se še somnim včerajšnega naslova tu-smrtonosne meduze. Ojej,saj res ,da meduze kar fajn te lahko opečejo in ni niti najmanj prijetno,ampak ob branju včerajšnega naslova sem mislila,da ste razglasili meduze za teroriste.
prepri43
27. 05. 2011 15.13
Zanimive so te homomeduzne zveze,kaj pa z unimi ki ne morejo imeti tiste diskiče?A gredo v posvojitev?
prepri43
27. 05. 2011 15.04
Ne boste verjeli ,da tudi meduze imajo naravne sovražnike! Nekakšna zvrst polža ki ga do sedaj nisem videl! Da ni prišel iz BiH? Malo heca a je čisto za res!To sem opazil pred leti ko je mrgolelo meduz po celem Jadranu tudi pri nas!Ja dobro ste slišali - tudi pri nas!
DarkWings
27. 05. 2011 14.54
Pa saj so vsako leto ob tem času klobuki v morju.
Alojz Železnik 1
27. 05. 2011 14.25
Berem: "Meduze v našem morju niso smrtonosne" in: "Kopalci pozor: V Istri smrtonosna meduza" Sklep: Dokler so meduze pri nas, so v redu. Čim pa pridejo na Hrvaško, postanejo smrtonosne. Za letos ne grem na Hrvaško na morje. :=(
DJ Suzuki
27. 05. 2011 14.23
vsaka meduza je smrtonosna čeprav včasih traja ker meduza želi posredovati strupeno informacijo po posrednikih.
neziie
27. 05. 2011 14.18
Je pa smrtonosno naše morje za meduze