Slovenija

FOTO: Na odru sijali otroci in mladostniki s posebnimi potrebami

Ljubljana, 12. 02. 2015 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Humanitarno-glasbenega dogodka z modno revijo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami so se udeležili priznani pevci, prišel pa je tudi predsednik Pahor. Organizatorji z denarjem od vstopnic in donacij želijo pridobiti sredstva za izgradnjo manjših bivalnih enot, ki bodo prilagojene mladim ljudem s posebnimi potrebami.

V enem od ljubljanjskih hotelov je nocij potekal humanitarno-glasbeni dogodek z modno revijo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z naslovom Ko mene več ne bo

Na prireditvi v organizaciji Društva za pomoč osebam s posebnimi potrebami Drugi dom so nastopili številni priznani glasbeniki. Povabilu so se tako odzvali pevci Slavko Ivančič, Werner, Tanja Zajc Zupan, Teja Saksida, Brigita Šuler, Gal Gjurin, Lado Leskovar, Lara Jankovič ter tandem Gušti in Nina. Nastopil je še Policijski orkester skupaj s pevcem Matjažem Mrakom, predstavila pa se sta se tudi finalista TV šova Slovenija ima talent - Barbara in Klemen, ki sta izvedla ples na vozičku. Prišel pa je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Modna revija otrok s posebnimi potrebami - 2
Modna revija otrok s posebnimi potrebami - 2 FOTO: Damjan Žibert

Zvezde nocojšnjega večera, ki ga je povezovala Lorella Flego, so bili otroci s posebnimi potrebami, ki so nastopili kot manekeni: Klavdija Macarol, Nastja Bošnik, Anja Vovk, Živa Golob, Matej Kolbl, Nejc Zakovšek, Nejc Plajnšek in Filip Jagodič, so sporočili organizatorji. Režiser modne revije pa je bil Tomaž Letnar.

"Prvi tovrstni dogodek ima več namenov. Prvi je gotovo ta, da osebe s posebnimi potrebami predstavimo širšemu slovenskemu prostoru v prijetni in posebni situaciji, kjer bodo sijale prav one," je povedala predsednica društva Drugi dom Andreja Pader. Z denarjem od vstopnic in donacij pa želijo pridobiti sredstva za izgradnjo manjših bivalnih enot, ki bodo prilagojene mladim ljudem s posebnimi potrebami.

"Starši oseb s posebnimi potrebami se nenehno soočamo z neizogibnim vprašanjem, kaj bo z našimi otroki po naši smrti, ko se postaramo ali zbolimo in zanje ne moremo več ustrezno poskrbeti. Pogosto se dogaja, da so v takih primerih nameščeni v neustrezne ustanove ali celo domove ostarelih brez skrbnikov ali pa so jim ti dodeljeni s strani institucij, ki poprej s temi osebami niso imele nikakršnega kontakta in življenjskih zgodb ne poznajo. Krivično in nedopustno je dejstvo, da čez noč in ob boleči izgubi roditeljev izgubijo tudi dom in hkrati vse, kar jih nanj veže. V ustanove odhajajo z najnujnejšimi osebnimi stvarmi. Tako v nahrbtniku odnesejo 30 in več let življenja," razlaga Paderjeva.

Plesalca Barbara in Klemen.
Plesalca Barbara in Klemen. FOTO: Damjan Žibert

Kaj je Drugi dom?

Projekt Drugi dom se je začel z odprtjem strani na družbenem omrežju Facebook. Od februarja lani so pridobili več kot 5500 podpornikov, somišljenikov in prijateljev. Medtem so tudi uradno postali društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami.

Drugi dom je tudi ime za manjše hišice na več lokacijah po Sloveniji – manjše bivalne enote, kjer bo sobivalo največ pet oseb s posebnimi potrebami. V društvu se zavzemajo, da bi otroci in pozneje mladostniki in odrasli imeli pravico do drugega doma, kjer bodo preživeli preostanek svojega življenja. Pogosto se namreč dogaja, da so nameščeni v neprimerne ustanove ali celo domove za starejše občane.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nakladalo
24. 02. 2015 09.11
+1
Si solza v očeh, kot rosa na tleh, svetiš se. Neodprti si cvet, biser v školjko ujet, ki skriva se. Ta lučka si ti, ki sveti v temi in greje me. Si žarek z neba, poslan od Boga, ki prinaša upanje za vse. Ti sij, sij ljubezen iz srca, ti grej, grej vse ljudi sveta, Ti tli, tli v srcu vseh ljudi, jim nosi upanja. Si kaplja morja, kot rosa z neba, poživljaš me. Si čudež sveta, govoriš iz srca in poslušaš me. Ta lučka si ti, ki sveti v temi in greje me. Si žarek z neba, poslan od Boga, ki prinaša upanje za vse.
Jani Smole
24. 02. 2015 00.43
+1
Velik poklon DRUGI DOM ! Plemenito delo, ki ga opravljate bo našlo pravo pot. Čestitke za čudovito izpeljan modni dogodek.
Janja Viher
13. 02. 2015 21.58
+3
bravo, vsem nam staršem, ki imamo za sabo in pred sabo en delček posebne zgodbe, dajete veliko upanje in varnost, ker vemo da bo prihodnost naših posebih otrok lahko zelo lepa tudi ko nas ne bo več z njimi
ženska2
13. 02. 2015 15.10
+5
Iskrene čestitke vsem, še posebej pa Andreji Pader, ki se trudite, da bi Drugi dom resnično zaživel in,da bi imeli otroci topel dom tudi po smrti staršev. Kapo dol pred takimi ljudmi.
iGURT
13. 02. 2015 10.53
+3
Super !! Kjer je volja tam je pot !
jesen?ica
13. 02. 2015 10.41
+9
Bravo starši, skrbniki,organizatorji, nastopajoči. Na vas je ogromna skrb za otroke, ki ne bodo nikoli zmožni samostojenga življenja. Z zavedanjem, da bo obstajal Drugi dom, boste mirnejši in to si tudi zaslužite. Kapo dol.
maksi54
13. 02. 2015 10.31
+8
Ja pričakovano. Nobenega komentarja.Pa naj bo moj. Eno veliko priznanje vsem, ki se trudite!