Slovenija

FOTO in VIDEO: Na Planinskem polju se naraščanje vode umirja

Ljubljana, 24. 02. 2014 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./STA/N.Š.
Komentarji
16

Na poplavljenih območjih po državi voda ne narašča več tako hitro. V prihodnjih dneh se obeta suho vreme, nato pa nove padavine. Ker je v vas Planina prihajalo preveč radovednežev, so cesto zaprli, prehod pa dovolijo le domačinom z dovolilnicami.

Zviševanje vodne gladine na kraških poljih Notranjske se umirja. V zadnjih 24 urah se je gladina vode na vodomerni postaji Hasberg na Planinskem polju zvišala za 5 cm, na vodomerni postaji Dolenje jezero na Cerkniškem polju pa za 3 cm. Višina gladine na ojezerjenih površinah Planinskega in Cerkniškega polja ter v Loški dolini se bo v prihodnjih dneh le malo spreminjala, do srede vremenoslovci novih padavin ne napovedujejo.

Dokaj mirno je v vaseh Laze, Planina in Jakovica minila že noč na ponedeljek.  Na tem območju je skupno zalitih 24 hiš, voda pa bi lahko ogrožala še 20 hiš. Samo v Lazah je zalitih šest hiš, deset pa ogroženih.

Zaradi številnih radovednežev so zaprli cesto skozi s Planino, prehod pa je dovoljen le s posebnimi dovolilnicami. V noči na nedeljo so prvič postavili nočno stražo, ki so jo zdaj že drugo noč izvajali gasilci iz Rakek, Unca in Ivanjega sela. Hidrologi pri agenciji za okolje (Arso) pravijo, da se bo obseg poplavljenih površin na Planinskem polju v prihodnjih dneh še ohranjal.

V Lazah se je v eni izmed poplavljenih hiš izteklo okoli 200 litrov kurilnega olja. Gasilci so ga popivnali in prečrpali ostali del olja iz cisterne.

Predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič pričakuje, da se bo stanje glede na vreme v prihodnjih dneh stabiliziralo. Na območju Planinskega polja je danes še 20 gasilcev in do okoli 40 vojakov, ki polnijo in nameščajo še 2000 naročenih vreč. Utrjujejo tudi nasipe ter črpajo vodo iz ogroženih objektov. Če bodo ljudje potrebovali pomoč, bodo na voljo tudi za premikanje pohištva. Po potrebi bodo v času izvajanja aktivnosti gasilcev še vedno občasno zaprli cesto Logatec-Postojna.

Simšič pravi, da ne predvidevajo, da bi bili ogroženi novi objekti. V prihodnjih dneh bistvenega naraščanja gladine vode ne pričakuje oziroma upa, da se bo voda umirila. Bo pa treba počakati, kdaj bo gladina vode začela padati.

Cerkniško jezero tudi ne narašča

Umirja se tudi naraščanje gladine Cerkniškega jezera in bo v prihodnjih dneh, predvidoma do petka, ostala večinoma nespremenjena. Dva objekta, ki sta bila ogrožena sta po besedah poveljnika civilne zaščite občine Cerknica Jožeta Turšiča pod nadzorom.

Tudi vas Otok ni ogrožena in je dostopna, pravi Turšič, po potrebi pa bodo še pripeljali material za dvig cestišča. Dodal je, da se voda v Rakovem Škocjanu umika, tako da bodo danes delavci elektro službe pregledali, ali se lahko kraj priklopi na električno omrežje.

Danes večinoma nadzirajo stanje, v pripravljenosti pa so še vedno gasilci, če bo treba črpati vodo. Pričakuje, da se bo nivo gladine vode v torek ustalil, v sredo in četrtek pa bi lahko počasi padal. Ob tem je dodal, da bodo zadovoljni že v primeru, da se bo voda ustalila in ne bo več naraščala. Pojasnil je še, da je bil nivo vode pri mostu na jezeru v nedeljo popoldan 6,27 metra, kar je 28 centimetrov manj, kot je bil rekordni nivo leta 2000.

Sicer se tudi obseg poplavljenih območij v Loški dolini se danes ne povečuje.

Poplavljeno je tudi Ljubljansko barje. Ljubljanica in Krka se razlivata na poplavnih območjih ob strugi. Njun pretok se zmanjšuje. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo v prihodnjih dneh počasi zmanjševale.

Omerzel bi moral na poplavljena območja, a je imel druge obveznosti

Za danes je bil sicer napovedan obisk ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na območjih, ki so jih prizadele poplave in žledolom. Kot pa so sporočili z ministrstva, je moral svoj obisk na Notranjskem zaradi nujnih in neodložljivih obveznosti v državnem zboru prekiniti. Obisk v Logatcu, Cerknici, Starem trgu pri Ložu in Postojni je zato prestavljen, nov termin pa bodo sporočili naknadno.

Do srede suho vreme, več dežja v petek

Vremenoslovci do srede napovedujejo suho vreme. V sredo bo ponekod v zahodnih krajih začelo rahlo deževati, v četrtek pa naj bi bilo še bolj oblačno, vendar pa po večini suho vreme. Za petek je napovedanih že več padavin.

Elektro Primorska ima na agregatih več kot sto odjemalcev

Težave z elektriko zaradi posledic ledene ujme imajo na območju Elektra Primorska še pri 102 odjemalcih, saj je 31 transformatorskih postaj še vedno brez napajanja. Vsi so priklopljeni na agregate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bisar
24. 02. 2014 20.46
+1
če ne bojo bili odtoki očiščeni bo voda stala... in če se bojo dali...ko je veliko vej notri...
felix59 drugič
24. 02. 2014 19.53
+1
Kaj vsi rinete na Planinsko polje, Brezje je na gorenjskem!!!
shabek
24. 02. 2014 19.01
+5
zahvala vsem velecenjenim firbcem, ki prebivalcem vasi okoli planinskega polja, izražate podporo z fotoaparati in fotografirate njihovo premoženje ki ga je zalila voda............
mijavci
24. 02. 2014 18.39
+1
Bratuškova je že napovedala da bo davek na nepremičnine višji ker se je vrednost nepremičnin močno dvignila saj sedaj stojijo tik ob obali. ( Pa brez zamere ne bi bil rad v njihovi koži in ko bo treba kaj pomagat se bom rade volje odzval. ).
windmaster
24. 02. 2014 17.22
+1
Sam vprašanje! A se lahko peljem po avtocesti od Logatca do Postojne, ker so vse lokalne ceste zaprte? Vinjete nimam.
nuForce
24. 02. 2014 16.25
+5
Pravi ste mi asi, ni kaj. Vsi močni pred računalniki, na poplavnih območjih vas pa ni za videt. Pa ko tak veselo udrihate po vojski (na Počku so samo tisti, ki se pripravljajo na misijo ali pa na preverjanje končnih zmogljivosti), ostali pa pomagajo. jaz bi se na vašem mesti raje vprašal, kje je v tem trenutku skoraj 130k nezaposlenih, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Predvidevam, da jih je vsaj polovica sposobih normalnega dela in predvidevamo, da jih vsaj polovica prejema socialno pomoč (to je 220€/mesec). Zakaj se nobeden ne obregne ob to dejstvo, da jih država v zameno za socialno pomoč ni nagnala na poplavljena območja?
Crvena zvezda
24. 02. 2014 18.54
+3
Minus ti je prpopal eden od njih, prav imaš, koliko delovne sile ima na razpolago država, na hitro vse povabit na varstvo pri delu, potem pa bandure gor in v gozd čistit...
tinitoni
24. 02. 2014 09.49
+14
Ne razumem teh radovednežev, ljudje so v stiski in se borijo za svoje premoženje. Ti ljudje jih pa hodijo še gledati in občudovati. Naj se vprašajo po zdravju. Sramota...
kr1ss
24. 02. 2014 16.04
+3
Vsem firbcem lopato v roke pa vreče polnat.
suzuki bandit1200
24. 02. 2014 09.05
+11
Vse poplavljeno in pol slovenije polomljene,vojska pa po cele dni nabija po Počku, adijo pamet.
Boss8055
24. 02. 2014 09.38
-2
ja in kaj bi rad od njih... da pridejo z vedrčki pa vodo premetavajo iz enega konca na drugega? Ne vem kaj tukaj ni jasno - pač je potrebno počakat, da se voda umakne in če bo takrat potrebno bo CZ že zaprosila za pomoč.
suzuki bandit1200
24. 02. 2014 10.05
+4
Bos , bi pa ta čas raje delali butrce po gozdu.
DeBill
24. 02. 2014 10.18
+5
tole z našo vojsko je adijo, sami sebi oz. natu v namen. ali ukinit, ali naborništvo
vicvic
24. 02. 2014 08.50
+31
Sočustvujem z vsemi prizadetimi v tej hudi nesreči narave. Jezi me, da poleg vsega hudega, firbci pripomorejo k še večji bolečini in trpljenju. Težko je, ko imaš vse in naenkrat ničesar. Hvala vsem gasilcem in vojakom pri predanem delu.
suzuki bandit1200
24. 02. 2014 09.06
-5
shabek
24. 02. 2014 18.57
+1
Ja vojakom..........pa gasilcem..........pa domčinom........vsem skupej se je treba zahvalt.......