Slovenija

FOTO: Na Trubarjevi cesti zaživela eko tržnica

Ljubljana, 24. 10. 2012 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Trubarjevi cesti med Prešernovim trgom in Resljevo cesto je zaživela zelena tržnica. Poleg svežih in ekološko pridelanih živil ter izdelkov iz vse Slovenije bodo obiskovalcem na voljo tudi ekomalice, kosila, degustacije in naravna kozmetika.

Trubarjeva cesta med Prešernovim trgom in Resljevo cesto je kljub živahni preteklosti v zadnjih letih za občane Ljubljane postala predvsem prehodna ulica: ljudje po njej hitijo v mesto in iz njega, redkeje pa se na njej ustavijo, so zapisali člani društva ProstoRož, ki so se zato odločili za spremembe.

Klopi, koši za smeti, rastlinje in zanimiva osvetlitev ulice je le nekaj posegov, ki jih bodo realizirali v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Turizmom Ljubljana.

Ekološka, zelena tržnica bo potekala 7., 14. in 30. novembra med 12. in 19. uro.

Lokali in trgovine na ulici pa bodo oktobra in novembra skupaj s slovenskimi kmetovalci sodelovali na popoldanski zeleni tržnici, ki bo poživila ulico. Obiskovalci so si jo lahko ogledali že danes.

"Prodajalci želijo z edinstvenim popoldanskim terminom eko tržnice omogočiti dostop do okusne, ekološko pridelane hrane za vse, ki čez dan ne utegnejo na glavno mestno tržnico, hkrati pa zagotoviti tovrstno ponudbo tudi med tednom," so zapisali v društvu.

Poleg svežih in ekološko pridelanih živil ter izdelkov iz vse Slovenije bodo obiskovalcem Trubarjeve na voljo ekomalice in kosila, degustacije in naravna kozmetika. Ulica bo živahna tudi zaradi delavnic, povezanih z ekološko pridelavo, predstavitev knjig, izobraževanj in občasnih kulturnih dogodkov.

Ekološko tržnico je društvo ProstoRož zasnovalo kot pilotni projekt, s katerim bo preverilo zmogljivosti ulice. Če bo odziv sodelujočih, obiskovalcev, predvsem pa stanovalcev Trubarjeve dober, bo društvo s tržnico nadaljevalo še v prihodnje. V nasprotnem primeru pa se bo lotilo iskanja nove reštive, ki bi bila zadovoljiva za vse, ki Trubarjevo cesto uporabljajo, so še sporočili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITO VRNI SE!
25. 10. 2012 12.34
+1
problem?
24. 10. 2012 23.08
+0
Eko-nomija Kupiš u akciji tretji klas prodaš majmunom ki mislijo da je obtolčeno in gnilo eko. To je pravi biznis, čista desetka.
hotchilipoper
25. 10. 2012 06.57
No pa si me prehitel samo še podpišem hahaha
Limousine
24. 10. 2012 20.22
+40
In cene verjetno za past u znak Sam sem kmet in mam ekološko kmetijo in hrano prodajam po isti ceni kot drugi neekološki kmetje saj za tisoto več truda ki ga uložim da pridem do ekoloških pridelkov me država subvencionira (mi več plača kot neekološkim kmetom). mislim da bi vsak potrošnik moral dobiti ekološko hrano in druge pridelke po isti ceni kot standardna hrana ne pa da je ekološka hrana samo za bogate ljudi.
myname007
24. 10. 2012 23.50
+7
Niti ne verjamem, da bi blo treba kaj dost subvencionirat. Samo davke se ukine na preverjeno organsko hrano, pridelano v Sloveniji, kmetje pa dobijo na voljo prosta mesta za prodajo (prostor v trgovini ali stojnico na tržnici). Tako bi imeli tudi vzpodbudo za nova delovna mesta, v končni fazi gre za samooskrbo in tudi za nižje stroške zdravstva kot posledico. Seveda pa je vse samo posel, tako da od korporacije, ki se dela da je država ne moremo pričakovati rešitev, ki bi bile koristne za ljudi, ker bi bile slabe za njihov posel. Treba bo kar ignorirat korporativne zadeve in se zadeve it na edini pravi način - direktno in brez posrednikov. Dnar na roke al pa protiusluga (npr. pomoč pri delu).