Slovenija

FOTO in VIDEO: Na Gorenjskem se končuje najbolj nujna sanacija

Ljubljana, 13. 12. 2017 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Številna gospodinjstva so že tretji dan brez elektrike. Na terenu pa še vedno odpravljajo posledice močnega vetra in poplav. Zelo so poškodovani gozdovi, tokratna naravna nesreča bi lahko bila razlog za novo širjenje podlubnikov. Na Jezerskem in v Bohinju so najbolj nujno sanacijo končali, a prebivalci morajo škodo na objektih popraviti sami, zato so se začele akcije zbiranja denarja za pomoč prizadetim območjem.

Več videovsebin
  • Pot v Logarsko dolino
    01:26
    Pot v Logarsko dolino
  • Takšno je uničenje v Logarski dolini
    00:53
    Takšno je uničenje v Logarski dolini
  • Neurje je v Logarski dolini za seboj pustilo razdejanje
    00:28
    Neurje je v Logarski dolini za seboj pustilo razdejanje
  • Iz SVETA: Sanacija na Jezerskem
    02:27
    Iz SVETA: Sanacija na Jezerskem
  • Iz SVETA: Kakšne so trenutne razmere na Jezerskem?
    02:34
    Iz SVETA: Kakšne so trenutne razmere na Jezerskem?
  • Iz SVETA: Kakšno je stanje v Solčavi?
    03:59
    Iz SVETA: Kakšno je stanje v Solčavi?
  • Iz SVETA: Sanacija po ujmi v Bohinju
    02:04
    Iz SVETA: Sanacija po ujmi v Bohinju
  • Iz SVETA: Izjava okoljske ministrice glede škode v ujmi
    00:46
    Iz SVETA: Izjava okoljske ministrice glede škode v ujmi
  • Iz SVETA: Narasla voda vztraja na Ljubljanskem barju
    01:48
    Iz SVETA: Narasla voda vztraja na Ljubljanskem barju
  • Iz SVETA: Sanacija po ujmi v številkah
    01:23
    Iz SVETA: Sanacija po ujmi v številkah
  • Iz SVETA: Izjava ministra Dejana Židana o škodi v gozdovih
    00:35
    Iz SVETA: Izjava ministra Dejana Židana o škodi v gozdovih
  • Iz 24UR: Odrezani od sveta
    02:35
    Iz 24UR: Odrezani od sveta
  • Iz 24UR: Z vetrom in dežjem še ni konec
    01:08
    Iz 24UR: Z vetrom in dežjem še ni konec
  • Iz 24UR: Kje je bilo bilo najhuje?
    01:57
    Iz 24UR: Kje je bilo bilo najhuje?
  • Iz 24UR: Ocene škode še ni
    02:50
    Iz 24UR: Ocene škode še ni
  • Iz 24UR: Pod vodo 600 stavb in 700 cest
    03:04
    Iz 24UR: Pod vodo 600 stavb in 700 cest

Potem ko sta naraščanje vodotokov in močan veter v ponedeljek ohromila Slovenijo, se nadaljuje odpravljanje posledic neurja. Nekaj tisoč odjemalcev je bilo sinoči še vedno brez električne energije, nekatere ceste pa so prevozne le za silo. Dodatne težave je danes ponekod povzročal sneg, ki pa je do večera prenehal.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

PREBERITE ŠE: Arso znova opozarja na močan veter.

Na Gorenjskem se najbolj nujna sanacija končuje

Dva dni po ponedeljkovem neurju se najnujnejša sanacijska dela na prizadetih območjih Gorenjske počasi končujejo. Intervencijske ekipe so zagotovile prevoznost pomembnejših prometnih povezav, večini prebivalcev zasilno zagotovile elektriko in pokrile glavnino odkritih streh. Začenja se trajna sanacija ostrešij in distribucijskega omrežja.

Kot je povedal župan Jezerskega Jurij Rebolj, so glavnino nujne sanacije končali, poskrbeli so za vzpostavitev cestnih povezav in električne oskrbe. Še danes naj bi Jezersko, ki se z elektriko začasno oskrbuje s pomočjo agregata, dobilo napajanje iz daljnovoda. Tista gospodinjstva, do katerih so vodi potrgani, pa se bodo še nekaj časa oskrbovali z agregati.

"Sedaj se ukvarjamo s tem, kako bi priskočili na pomoč tudi našim sosedom na avstrijski strani," je dejal Rebolj in pojasnil, da je na avstrijski strani odneslo cesto. Zato se na Jezerskem trudijo, da bi regionalno cesto do mejnega prehoda očistili toliko, da bi lahko v četrtek tja peljali plug in bager za čiščenje snega in sanacijo zemeljskega plazu. Tako bi skušali čim več prebivalcem na avstrijski strani omogočiti dostop vsaj do Jezerskega, kjer bi se lahko oskrbeli z vsem potrebnim.

Tudi v Bohinju so danes nadaljevali s čiščenjem cest. Kot je povedal poveljnik bohinjskega štaba civilne zaščite Dušan Pfeifer, so sedaj ceste večinoma odprte, tudi do Soriške planine. Edino Uskovnica, ki pa nima stalnih prebivalcev, je še nedostopna. Vendar bodo tudi pot do nje sčasoma očistili.

Prav tako končujejo z zasilnim prekrivanjem objektov, ki jih je veter delno ali v celoti odkril. Civilna zaščita je v sodelovanju z gasilci sicer že v torek uspela interventno sanirati več kot 90 odstotkov ostrešij, ki so jih večinoma zaščitili s folijo. Danes je bilo na terenu približno 80 gasilcev, ki so s pomočjo lestev in košar interventno sanirali še poškodbe na višjih objektih.

Prednostno so rešili probleme, kjer bi lahko prišlo do večje gmotne škode ali bi bili lahko ogroženi ljudje. Primere, ki so manj nujni, pa nameravajo začeti reševati v naslednji fazi sanacije.

Prebivalci potrebujejo denarno pomoč za nujna popravila

Sicer bodo morali lastniki zaradi zime in mraza nemudoma pristopiti k trajni sanaciji poškodovanih objektov, kot so prekritje streh s strešniki in popravilo poškodovanih kurilnih naprav, da bodo objekti primerni za bivanje.

Ker bo za veliko oškodovancev to predstavljalo prevelik strošek, da bi ga sami zmogli, na Občini Bohinj pozivajo vse, ki so pri sanaciji pripravljeni pomagati, naj po svojih zmožnostih podarijo denarna sredstva. V ta namen je odprt humanitarni račun pri radovljiški enoti Rdečega križa Slovenije.

Zbiranje pomoči za prebivalce, ki jih je prizadelo neurje

Tudi v Slovenski karitas so začeli zbirati prispevke za pomoč socialno ogroženim gospodinjstvom, ki so jih prizadela zadnja neurja. "Še posebej je veliko prizadetih gospodinjstev na Koroškem, na območju Solčava Nova Štifta, Gornji grad z okolico, Suha Krajina, Kočevje, posamezna območja Dolenjske, Bohinj, Jezersko in še po mnogih krajih po Sloveniji, kjer je divjal veter," so zapisali.

Z zbranim denarjem bodo pomagali vzpostaviti najnujnejše pogoje za bivanje in odpraviti nastalo škodo. Za prizadeta območja so na Slovenski karitas že namenili 10 tisoč evrov prve pomoči, na razpolago pa so dali tudi vse svoje agregate. 

Kdor bi želel pomagati, se lahko obrne na Slovensko karitas ali daruje neposredno z nakazilom na tekoči račun: 
Slovenska kartias
Kristanova ulica 1
TRR: SI56 0214 0001 5556 761 (NLB)
Sklic: SI00 201
Namen: NEURJA

Naraščajo nekatere reke

Arso je sicer zaradi odjuge in velike količine novega snega izdal tudi opozorilo pred snežnimi plazovi v gorah.

Reka Krka po podatkih Agencije za okolje (Arso) poplavlja na območjih pogostih poplav in v spodnjem toku še narašča. Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, njen pretok je ustaljen. Polnijo se kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem. 

Ponoči sta poplavljali Sava v srednjem ter spodnjem toku in Krka.

Z Uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je ponoči Krka poplavila cestišče na odseku Kostanjevica na Krki–Zameško, občina Kostanjevica na Krki. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Krško so zaradi neprevoznosti postavili popolno zaporo cestišča. Sinoči pa je Sava prestopila desni breg v občini Hrastnik in poplavila regionalno cesto Hrastnik–Zidani Most. Cesta je do nadaljnjega v celoti zaprta za ves promet.

Na 112 sprejeli več kot 5000 klicev 

Na Centru za obveščanje so v zadnjih 24 urah na telefonsko številko 112 prejeli skupno 5.238 klicev. Na Upravi za zaščito in reševanje so poudarili, da so znova največ dela ob neurju imeli gasilci, pripadniki civilne zaščite, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektra.

Najhuje je bilo na gorenjskem v Bohinju, Preddvoru in Jezerskem, v Zgornji savinski dolini v Gornjem Gradu, Ljubnem in Solčavi, na Koroškem v Radljah ob Dravi in Slovenj Gradcu, na notranjskem v Cerknici in Loški Dolini, na Ribniško Kočevskem, v osrednjem delu države in tudi drugod, so našteli. 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Po do sedaj zbranih podatkih je bilo poplavljenih preko 633 objektov, 666 cestišč, na delu je bilo več kot 2.340 gasilcev in 131 pripadnikov civilne zaščite. Iz regijskih in državnih skladišč so izdali 1240 protipoplavnih vreč, 16 bal folije za prekrivanje streh, 43 različnih električnih agregatov in osem črpalk. 

Morda ne bo tako hudo 

Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da "izreka priznanje in zahvalo vsem službam in posameznikom, gasilcem, civilni zaščiti in prostovoljcem, za njihovo požrtvovalno delo pri odpravljanju posledic ujme". Po napovedi vlade bo škoda ocenjena v prihodnjih dneh in tednih.

Vlada je na današnji seji obravnavala razmere po vremenski ujmi. Pristojna ministrstva je pozvala, da v skladu s svojim pristojnostmi izvedejo vse potrebne aktivnosti. Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je vladi predstavil razmere in ocenil, da je občin, ki so utrpele škodo, veliko, saj je bila ujma razširjena od Bovca do Bele krajine, v Pomurju, na obali pa so bile poplave.

Od občin po Šestanovih besedah niso prejeli posebnih zahtev za pomoč. So pa dobili kar nekaj zahtev ali zaprosil iz elektrodistribucijskih podjetij za dodatne agregate, ki jih skušajo zagotoviti. Za namestitev agregatov so angažirali vojsko, ki je že namestila nekaj agregatov, druge pa še namešča. Šestan upa, da bodo skupaj uspeli počasi pripeljati elektriko povsod.

Glede pričakovanj je spomnil na pojasnila hidrologa Janeza Polajnarja ter na torkovo sejo štaba, na kateri je bil tudi Polajnar. Skupaj ocenjujejo, da ni tako črnogledo, kot so menili še pred dvema dnevoma. Upajo, da ne bo hujših posledic, vsaj za objekte in infrastrukturo.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanja novinarjev pojasnila, da je trenutno zaradi vetra najbolj prizadeto območje civilne zaščite Ljubljana in Celje. Ob tem je opozorila, da se razmere lahko še spremenijo. Po njenih besedah pristojni na ministrstvu za okolje za zdaj spremljajo dogajanje na terenu, kjer intervencije zaključijo, pa začnejo ocenjevanje škode.

"Glede na vremenske napovedi gre pričakovati, da se bo zadeva zaključila šele v nedeljo. Štabi civilne zaščite so na terenu. Na ministrstvu za okolje smo v pripravljenosti, kajti če so vodne razmere danes še obvladljive, se lahko v nekaj dneh vodostaji rek znova dvignejo. Težave bi lahko bile še posebej velike, če bo pred tem snežilo do nižin in bo kasnejši dež povzročil še taljenje snega," je pojasnila ministrica.

Znova zelo prizadeti gozdovi 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je na novinarski po seji vlade pojasnil, da je po prvih okvirnih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije v gozdovih podrtih za 500.000 kubičnih metrov lesa. Za primerjavo je navedel, da je bilo v gozdovih med žledolomom poškodovanih devet milijonov kubičnih metrov lesa.

Ob tem je minister vse lastnike gozdov in tudi strokovnjake posvaril, naj še nekaj časa ne vstopajo v gozd. "Kjer je gozd poškodovan, naj lastniki opravila postorijo pred koncem marca, v okviru borbe proti podlubnikom," je še dodal Židan. Kot je povedal, je boj proti podlubnikom trenutno uspešen, tokratna naravna nesreča pa bi lahko bila razlog za novo širjenje podlubnikov, če poškodovano drevje ne bo pravočasno odstranjeno.

Z delom hitijo tudi električarji

Potem ko je ujma velike težave povzročila tudi v dobavi električne energije, bodo elektro podjetja nadaljevala odpravljanje okvar. Pričakujejo, da bodo preskrbo z električno energijo danes dokončno uredili.

Ob 15. uri je bilo na področju Elektra Ljubljana še 176 nenapajanih transformatorskih postaj oziroma 4.145 uporabnikov distribucijskega omrežja brez preskrbe z električno energijo. Največ na Kočevskem, in sicer 3608 uporabnikov, V Ljubljani z okolico jih je bilo brez elektrike 344 uporabnikov, v Trbovljah pa 193 uporabnikov. Vse ekipe Elektra Ljubljana so na terenu in se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času.

Na območju, ki ga pokriva Elektro Celje, je bilo ob 18.30 uri še 1.095 odjemalcev brez elektrike. 

Na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska je zasilna oskrba z električno energijo zagotovljena večini odjemalcem na Gorenjskem. Vse razpoložljive ekipe na terenu se trudijo odpravljati in sanirati napake, veliko težav pri lociranju napak jim povzroča neprehodnost in nedostopnost terena. Odjemalcem na poškodovanih območjih bo zaradi popravil občasno tudi motena oz. prekinjena oskrba z električno energijo, so sporočili iz podjetja. 

Še vedno velja opozorilo, naj se odjemalci izogibajo poškodovanim področjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Tudi delavci Elektra Maribor danes nadaljujejo sanacijska dela na omrežju, poškodovanem v vetrolomu. Kot so napovedali, bodo predvidoma danes odpravljene vse poškodbe na srednjenapetostnem omrežju, sočasno pa že poteka sanacija nizkonapetostnega omrežja. Trenutno je brez napajanja okrog 900 odjemalcev na srednji napetosti. V Elektru Maribor upajo, da bodo do konca delovnega dne lahko zagotovili oskrbo z električno energijo veliki večini vseh odjemalcev.

Hudo prizadeta je občina Solčava 

Močan veter s silovitimi nalivi je prizadel celotno območje občine Solčava. Ogromno škode je v gozdovih, na gospodarskih in stanovanjskih objektih. Najhuje je v Logarski dolini in Podolševi ter delu Robanovega kota. Območje je, kot je razvidno tudi v zgodnji fotogaleriji, težko dostopno. Delavci hitijo, da bi čim prej znova vzpostavili vse cestne povezave. Sprožilo se je več zemeljskih plazov. 

Med najhuje prizadetimi je Koroška

Na Koroškem se razmere po vremenski ujmi z orkanskim vetrom in nevarnostjo poplavljanja rek umirjajo. Ponoči je močno upadel pretok reke Drave. Največ težav je še vedno zaradi izpada elektrike in neprevoznostjo lokalnih cest. 

Medtem ko so ekipe Elektra Maribor in Elektra Celje že od ponedeljka na terenu, še vedno marsikje na Koroškem ni elektrike, posledično so motene tudi telefonske povezave na mobilnem omrežju. Tako so nekatera območja v občinah Črna na Koroškem, Podvelka in Ribnica na Pohorju že od ponedeljka nedosegljiva.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Ob tem tako prebivalcem kot ekipam elektro podjetij težavo predstavljajo neprevozne lokalne ceste, saj pristojne službe še niso uspele počistiti vsega podrtega drevja. Po prvih ocenah slovenjgraške območne enote zavoda za gozdove je bilo v torek dopoldne na Koroškem neprevoznih več kot 150 kilometrov gozdnih cest, od katerih mnoge vodijo do oddaljenih kmetij.

Nekatere šole še zaprte

Zaradi vremenskih razmer je tudi danes odpadel pouk na podružnični osnovni šoli na Ojstrici v dravograjski občini in na Remšniku v občini Radlje ob Dravi, saj so bili na teh območjih brez elektrike. V osnovni šoli Brezno-Podvelka pa je po torkovi prekinitvi danes pouk ponovno potekal po ustaljenem urniku, je zapisano na spletni strani šole.

Pouk je odpadel tudi na nekaterih drugih šolah, ponekod pa je potekal v okrnjeni obliki. Poleg omenjenih pouka danes niso imeli v OŠ Brezno Podvelka, OŠ Stara Cerkev Kočevje in podružnici Željne. 

Tako je bilo včeraj v Bohinju: 

Kako je na cestah? 

Takole je bilo dopoldne zasneženo na avtocesti pri Hrušici.
Takole je bilo dopoldne zasneženo na avtocesti pri Hrušici. FOTO: Promet.si

Poleg poplav je težave danes povzročalo tudi bolj ali manj močno sneženje. Ponekod se je sneg oprijemal vozišč, so opozarjali na Prometno-informacijskem centru

Takole zasneženo je bilo dopoldne na primorski avtocesti.
Takole zasneženo je bilo dopoldne na primorski avtocesti. FOTO: Promet.si

Za priklopnike in polpriklopnike je promet še vedno prepovedan na cesti Ajdovščina – Col – Črni Vrh – Godovič.  

Cesta do Jezerskega še vedno nevarna

Iz Civilne zaščite občine Jezersko so dopoldne sporočili, da je ponoči na Jezerskem zapadlo 10 centimetrov snega. ''Regionalna cesta Preddvor–Jezersko je odprta do konca naselja Zgornje Jezersko. Cesta je zaradi padajočega kamenja in dreves še vedno nevarna. Vse udeležence v prometu prosimo, da upoštevajo prometno signalizacijo in navodila pristojnih oseb. Zaradi čiščenja ceste in cestnega sveta se promet odvija s posebnim režimom (semafor). Občasno lahko pride do začasnih popolnih zapor,'' so sporočili. 

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so končale sanacijo na vseh progah, ki so bile v preteklih dneh zaprte zaradi dreves in drugih ovir na njih. Tako promet znova poteka brez težav.

Katere ceste so zaprte zaradi podrtih dreves, plazov in poplav? 

Na Gorenjskem: 
- Rudno – Nemški Rovt;
- Zgornje Jezersko – prehod Jezersko in prelaz Jezersko.

Na Koroškem, Savinjskem: 
- Sleme – Koprivna;
- prelaz Pavličevo sedlo na avstrijski strani.

Kočevsko in Dolenjska: 
- Željne – Rog – Baza – Podturn; 
- Zameško – Kostanjevica.

Na ljubljanskem Barju sta zaprti cesti Podpeč – Črna vas in Vnanje Gorice – Ljubljana.

Primorska: 
- Šmarje – Dragonja;
- lokalne ceste Renče – Britof, Zalošče – Saksid. 

V Zasavju sta zaprti lokalni cesti Sava – Mošenik in Zagorje – Čolnišče. Iz občine Zagorje so sporočili, da je slednja cesta še zaprta, potem ko se je na cesto zrušil velik skalni podor. ''Na območju podora je urejen obvozni del cestišča, ki ga delavci danes še dokončno usposabljajo za promet. Cesta bo predvidoma jutri zjutraj odprta za ves promet, tudi za šolski avtobus, na samem odseku pa bodo veljale določene omejitve s signalizacijo za zoženo cestišče in z opozorili na nevarnost krušenja kamenja s pobočja,'' so pojasnili in dodali, da je v načrtu pa je trajna rešitev, tako da krušljivo pobočje v prihodnje ne bo več oviralo prometa.

Podor na cesti Zagorje - Čolnišče.
Podor na cesti Zagorje - Čolnišče. FOTO: Občina Zagorje

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
14. 12. 2017 09.44
+0
bo treba močnejše strehe delat in pospravljat zadeve okol hiše....pri nas je pihalo 90km/h in nam pometalo nekaj strešnikov....pokrite drva, ki sm jih pokril pa sem že v jeseni gor nametu kamne. Pospravil sem vse kar lahko močan veter odnaša....edin žal smreke jih skupjo. Vodotoke redno čistim, izvelečem veje in podobno.
piko112
13. 12. 2017 21.08
+4
Ljubljansko bajrje je poplavljalo in tudi bo poplavljalo. Če je en tam zgradil hišo še ne pomeni da jo morajo vsi. Kajti vsak ki začne z nasipi za novo hišo vpliva tudi na ostale.
suzuki1000
13. 12. 2017 20.51
+6
včasih so to urejale pristojne službe hudourniki. ki so jih s razpadom jugoslavije ukinili V črni vasi ne bi smel bit takih poplav če bi strugo pošerjal ampak je bolj važn da mamo lučke u lublan pa pahorja na baliju
tali?ni tom
13. 12. 2017 20.18
+4
najbolj "smešno" je ko jamrajo ljudje da majo "poplavo" pa so bajte nardil na dnu negdanjih jezer! popolna nepremišljenost!
korintos23
13. 12. 2017 20.46
+0
Saj oni sploh ne jamrajo, par na portalu jamra in nori.
abc39773
13. 12. 2017 20.16
+10
mene zanima koliko gasilcev je spet dalo svoj dopust da so pomagali ljudem pokrivati strehe žagali drevesa gasilci ne moremo živeti od političnih obljub
Novorazodetje
13. 12. 2017 20.07
+2
Kaj se ni nihče spomnil, da bi nadškofu Zoretu plačali eno mašo, da bi se s svojim šefom dogovoril, da bi te odvečne padavine poslal v Afriko v puščavo? Tako pravijo v cerkvi, da se vse dogaja z božjo voljo. Če ima Zore dovolj vpliva pri njem, bi ga verjetno poslušal.
oježeš
13. 12. 2017 19.49
+8
Vsem, ki nesebično in požrtvovalno odpravljajo posledice naravne nesreče iskrena zahvala za pomoč in vlaganje velikega napora, da bi bile posledice te naravne nesreče čim prej odpravljene ali saj omiljene. Če bi vsi delovali v državi tako zavzeto in nesebično, bi se imeli vsi lepo. Upajmo, da se narava čim prej umiri, tako, da se bodo lahko vsi, ki pomagajo ljudem, dobro spočili. Naj nam saj narava v bodoče bolj prizanese, ker nekateri ljudje, ki bi morali vsak dan skrbeti za svoje prebivalce, nam nočejo in nočejo.
vladaricaumov
13. 12. 2017 19.35
+1
Vi pa še sekate gozdove za raznorazne lakirnice pa trgovske centre. Kva je zdej.
korintos23
13. 12. 2017 20.47
-1
Lakirnica stoji na prvoklasni kmetijski zemlji.
andro69
13. 12. 2017 19.14
+1
Na Lešah na Koroškem je bilo najhuje......
Jožajoža
13. 12. 2017 19.08
+1
kje je vlada,kje so vojaki,kje je civilna zaščita. ubogi narod.če si mali, se za tebe nihče ne zmeni. vlada je bila v razkrižju in jorasu, kjer delijo denar, da bi ljudje prišli živet v slovenijo,dasiravno imajo vse .meji le meja, ki pa ni fizična prepreka. 100 000 evrov delijo tem družinam,da si kupijo še eno nepremičnino v sloveniji,jorasu ponujajo 200 000 evrov itd. slovenski poilitiki še ne vedo, da je EU skupnost brez meja in ima prosti pretok ljudi in blaga.
korintos23
13. 12. 2017 19.10
+8
Joža, sem ti že včeraj napisal da so vojaki na Kosovu in v Litvi, tam Slovenijo čuvajo. Vse si pomešo!
Ministry of silly walks
13. 12. 2017 19.56
+3
Daj ne palamudi in nabijaj v tri krasne,poglej v Avstrijo in Nemčijo kakšen kaos je zaradi vremena,kot da je tam vse v eni uri pospravljeno.te pa vzami ti Husqvarno v roke in idi pomagat,če si tako pameten.
mijavci
13. 12. 2017 18.20
+8
Vsa pohvala gasilcem ki se res trudijo, me pa zanima a ima civilna zaščita tudi kakšnega fizikalca, a samo preplačanega Šestana, ki se nastavlja kameram, ker kolikor gledam posnetke ni nobenega fizičnega delavca od civilne zaščite, gasilcev pa kot mravelj.
kicinki
13. 12. 2017 18.14
+0
Zakaj so številni še vedno brez elektrike? Zato ker so dobavitelji elektrike se v "kameni dobi". Prvi dobavitelji so postavli droge in na njih pritrdili žice in to je NAJVEČJI IZUM VSEH ČASOV!!! Plin, nafto, vodo, kabeljsko, optiko lako položijo pod zemljo a mogočno ELEKTRIKO NE!?!? ZAKAJ????? Ali mogoče zato, da imajo vzdrževalci električnih napeljav delo? Da so cele dneve in noči na terenu? Kdo ima korist od tega? Proizvajalci drogov? Proizvajalci žic? Kljub vsej tehnologiji ki jo premore svet, je elektrika še vedno grog in žica! Pade drevo na žico, ja narava je kruta zato ni elektrike !! ALI RES NI NOBENEGA IZUMITELJA ZA PODZEMNE VODE ELEKTRIKE???? ALI JE DROG IN ŽICA RES IZUM TISOČLETJA?? Kdor hoče imeti stalno dobavo elektrike mora imeti vsaj AGREGAT!!!?? Zakaj??? Ker je električna žica še vedno na drogu! SRAMOTA ZA ČLOVEŠTVO!!!!!
BPGC
13. 12. 2017 18.21
+4
Place imajo baje kar dobre ;) Logicno, da potem ni denarja za taksne investicije. Porem se pa pride TES6 in vemo, kam gre denar.
korintos23
13. 12. 2017 18.39
+5
Tako je, Avstrija in Nemčija imata elektriko v zemlji! Bravo picek mali.
Haloška ikebana
13. 12. 2017 18.59
+5
kicinki, daj vzami ti malo v roke kakšno knjigo oz učbenik iz osnovne šole, pa se malo pouči, zakaj so daljnovodi še zmeraj na drogovih in v zraku, potem pa idi kaj o tem pisat, da si neboš delal sramote s svojim neznanjem!!!
korintos23
13. 12. 2017 19.06
+4
oježeš
13. 12. 2017 19.54
+1
odkimasin
13. 12. 2017 17.19
-6
Dobr da mam peč na drva. Se bomo zastonj greli!
BPGC
13. 12. 2017 18.22
+4
jebivoje
13. 12. 2017 17.01
+24
vlada tem požrtvovalnim ljudem deli pohvale, sebi in svojim izbrancem pa milijone
Principat
13. 12. 2017 17.01
+6
zaradi pohlepa in nesistemskega pristopa , se slovenija poslavlja od lepe koliko toliko urejene države ,, se spomnim pred 30 let nekaj podobnega na švedskem ,, danes je golota in veter več ne dovoli normalne rasti
CucurbitaPepo
13. 12. 2017 17.46
+5
Žal je za večino ljudi gozd le vir zaslužka.
ochi
13. 12. 2017 17.01
+4
Mal spustite ceno lesa za domače kupce pa ne bo problema.
BorecZaResnico
13. 12. 2017 16.46
+15
Saj lahko tudi jagri kanček pomoči izkažejo z kakšnim delom v gozdu, da ne bodo samo boga v vsakem gozdu igrali in druge maltretirali kaki šerifi narave so oni.
HorstWiesel
13. 12. 2017 16.59
+2
Saj se. Vsak jager, ki ima gozd, se v njem izkazuje. Tudi tisti jagri, ki so po poklicu gozdarji, se v njem izkazujejo.
BorecZaResnico
13. 12. 2017 18.30
+1
Tistih jagrov, ki imajo v lasti gozd in so po poklicu gozdarji je samo peščica.
komunjara 1
13. 12. 2017 16.36
-4
Jeb.e.nti drva bodo spet poceni spet malo zaslužka ....
dr.dare
13. 12. 2017 16.22
-3
Bravo cerar da bo Šugman pokopan z vojaškimi častmi!!! sedaj pa samo glejmo kako bodo to na noritv popljuvali saj niso niti enega članka o njegovi smrti objavili... sramota desni, res sramota!! počivaj v miru velikan igre!!
sodelujem
13. 12. 2017 17.18
+6
kapljač1
13. 12. 2017 16.14
+9
Cerkvenim odvzet vse gozdove. Odkar so njihova last, kot da je "božja volja" , da se vse to uniči . Kar ne uniči žled , izradira vihar, uniči povodenj.
korintos23
13. 12. 2017 16.19
+13
Samo 20% je še državnih, ostalo pa kapitalisti ali župniki!
kapljač1
13. 12. 2017 16.20
+2
staridida
13. 12. 2017 17.12
+0
Komunajzerjem pamet odvzet-to pa ni mogoče....
kapljač1
13. 12. 2017 17.16
+1
"Ti bi jemal tistim, ki jih ni več",? Desni so nepoboljšljivi, vedno se ukvarjajo s tistimi , ki jih nikjer ni, ali pa jih čakajo že dve tisočletji, da se prikažejo. Tako se sedanjost žal ne more reševat, če si sam za tremi bregovi, če že ne čez luno in stoletja nazaj miselno zaplankan
sodelujem
13. 12. 2017 17.19
+1

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.